Ykkösaamu

Lapsen etu

 • 51 min
 • toistaiseksi

Irakissa armeija on ottanut haltuunsa Mosulin kaupungin terroristijärjestö Isisiltä. Miten järjestön arvioidaan toimivan tulevaisuudessa, vieraana Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola.
EU-parlamentin ympäristövaliokunta äänestää metsien hiilinieluihin liittyvästä lulucf-esityksestä. Haastateltavana europarlamentaarikko jäsen Nils Torvalds (r.)
Lapsen etu, miten lapsen ääni kuuluu päätöksiä tehtäessä? Vieraana tutkija Virve Toivonen Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista
Kolumnistina Jarno Limnell. Ykkösaamun toimittaa Päivi Neitiniemi.

Lähetykset

 • ti 11.7.2017 8.10 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Avoimia työpaikkoja, on löytyykö niihin tekijöitä? Studiossa työmarkkinaneuvos Kimmo Ruth, tunnelmia työllisyystilanteesta myös Lapista, Kainuusta ja Pirkanmaalta. Britanniassa kohistaan Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbynin vakoiluepäilyistä. Syyria käy yhä montaa sotaa yhtä aikaa, Ulkopoliittisten instituutin tutkija Toni Alaranta vieraana. Kolumnisti Inka Mero pohtii kryptovaluuttojen olemusta.
  Toimittaja Päivi Neitiniemi

 • Osinkoja vai investointeja, yritykset tekeveät tulosta, mihin hyvää jaetaan? Tutkimuskoordinaattori Ilpo Suoniemi Palkansaajien tutkimuslaitoksesta vastaa.  Tiedustelulait etenevät eduskunnassa. Latvialainen pankki on yhdistetty Pohjois-Korean rahanpesuun, tuoreet tiedot jupakasta Latviasta. Asuntomarkkinoilla kuhinaa monessa mielessä, Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna ja Etlan tutkimusjohtaja Niku Määttänen vaihtavat näkemyksiä. Jussi Viitalan kolumni anteeksiannosta ja sovituksesta.
  Toimittaja Sakari Kilpelä

 • Maailman johtajat koolla - mitä Münchenissä tapahtui? Keskustelemassa Tampereen yliopiston kansainvälisen politiikan professori Pami Aalto sekä vanhempi tutkija Kristi Raik ja tutkija Matti Pesu Ulkopoliittisesta instituutista. - Kehitysmaissa toimimisen haasteet, vieraina neuvonantaja David Korpela ulkoministeriön kehityspoliittiselta osastolta, kehitysmaatutkimuksen yliopistonlehtori Eija Ranta Helsingin yliopistosta ja toimittaja Esa Salminen. - Kolumnisti Sinikukka Saari pohtii Venäjän presidentinvaaleja ja vaihtoehtojen todellisuutta. Ykkösaamun toimittaa Olli Seuri.

 • Münchenin turvallisuuskonferenssi, kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen. Huumekeskustelu, kansanedustajat Tom Packalén, ps., Li Andersson, vas. ja Pekka Puska, kesk. Twitter politiikassa, tohtorikoulutettava, tutkija Mari Marttila, Helsingin yliopisto ja puheviestinnän professori Pekka Isotalus, Tampereen yliopisto. Liettuan itsenäistymisjuhlat, toimittajana Markus Kuokkanen. Toimittajana Olli Seuri.

 • Sisäministeri Kai Mykkänen: turvapaikanhakijat ja sisäinen turvallisuus. Kansallisteatterin Toinen koti, ohjaaja Jussi Lehtonen. Yhdysvaltain talous, Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich. Ulkomaanlehdet, Erkka Mikkonen, Buenos Aires. Pyeongchang, paikalla Aki Laine. Toimittajana Seija Vaaherkumpu.

 • Sote, valta ja lobbaus, kansanedustajat Maarit Feldt-Ranta, sd., Hannakaisa Heikkinen, kesk. ja Ben Zyscowicz, kok. SOSTEn toimeentulotutkimus, Anne Perälahti, tutkimuspäällikkö, SOSTE. Seksuaalinen härintä työpaikoilla, työelämän tasa-arvon ja sukupuolentutkimuksen apulaisprofessori Marjut Jyrkinen ja lakiasiain johtaja Markus Äimälä, EK. Kolumni, Heikki Hiilamo. Juontajana Marja Ala-Kokko.

 • Turvapaikanhakijoiden palauttaminen Irakiin, Turun yliopiston kansainvälisen oikeuden professori Outi Korhonen. Perhevapaat, keskustanuorista Suvi Mäkeläinen, kokoomuksen nuorten liitosta Henrik Vuornos ja demarinuorten Mikkel Näkkäläjärvi. Israel, Iran, Syyria, Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola. Venezuelan kriisi, Ulkolinjan toimittaja Pertti Pesonen. Kolumni, Rysky Riiheläinen. Juontajana Olli Seuri.

 • Rahaa saa automaatista ja kaupan kassalta, netissä hoituu laskut, mikä on pankin rooli jatkossa ja minkälaisia uhkia digitaaliseen kehitykseen liittyy? Toimitusjohtaja Piianoora Kauppi, Finanssialalta on vieraana. Satelliitteja ja romua, miten avaruuden hyödyntämistä säädellään, vastaamassa avaruusfysiikan professori Minna Palmroth Helsingin yliopistosta ja kaukokartoituksen ja avaruustekniikan professori Jaan Praks Aalto-yliopistosta.

  Avioeron käytössäännöt ovat unohtuneet, väittää kolumnisti Heli Vaaranen. 

  Toimittaja Päivi Neitiniemi.

 • Laajeneeko EU Serbiaan ja Montenegroon, entä suhde eroavaan Britanniaan, EU:n näkymiä arvioimassa europarlamentaarikot Jussi Halla-Aho PS ja Henna Virkkunen Kok.
  Tampereella korkeakoulu-uudistus johti ulosmarssiin, mikä johtosääntöuudistuksessa vialla, kommentoimassa Petri Koikkalainen Tieteentekijöiden liiton pj, Marja Makarow,  Tampereen korkeakoulusäätiön hallituksen pj. Tampereen yliopiston rehtori Liisa Laakso.
  Toimittaja Olli Seuri.

 • Työntekijät yrittävät ylityökiellolla saada vauhtia kunta-alan työehtoneuvotteluihin. Lakkoasekin on rasvattu. Neuvottelujen tilaa päivittävät puheenjohtaja Silja Paavola, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superista ja Kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen. 

  Maakuntavaalit syksyllä, miten valta keskittyy ja miten jääviydet estetään, vastaamassa Kunnallisalan kehittämissäätiön asiamies Antti Mykkänen ja  yliopistonlehtori Jenni Karimäki, Eduskuntatutkimuksen keskuksesta. Brittien EU-eron ehdot puhuttavat, Pasi Myöhäsen ulkomaanlehtikatsaus Lontoosta.

  Toimittaja Sakari Kilpelä

 • Saksan hallituksen synnytystuskien merkitystä, arvioi yliopistonlehtori Kimmo Elo. 
  Hermostuneisuutta rahoitusmarkkinoilla, onko kurssilasku merkki talouden tervehtymisestä? Aktian pääekonomisti Heidi Schauman, Danske Bankin varainhoidon strategi Kaisa Kivipelto ja  Aallon rahoituksen professori Vesa Puttonen arvioivat. Etelä-Korean rauhan olympialaisista keskustelemassa entinen kilpasoutaja Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä ja jalkapallotohtori Sami Kolamo.

  Tuija Siltamäki pohtii kolumnissaan seksuaalisen häirinnän olemusta.

  Juontaja Olli Seuri. 

 • Uusi puhemiehistö, ministereitä kierrätetään, sote-päätökset odottavat, työmarkkinoilla ilmapiiri kuumenee, Ykkösaamun kansanedustajaraadissa kokoomuksen Sari Raassina,
  sinisten Kaj Turunen ja sdp:n Timo Harakka. Europarlamentti pohtii kesäajasta luopumista, vihreiden Heidi Hautalan perustelut. Osittain keräysvaroin rahoitettu Lastensairaala otetaan käyttöön syksyllä, ylilääkäri Pekka Lahdenne kertoo, mitä potilaat voivat odottaa. Ja
  ri Ehnrooth puolustaa kolumnissaan sarjarakastujia.
  Juontaja Päivi Neitiniemi.

Klipit

 • "Työpaikkoja on syntynyt paljon, mutta työttömyys edellee kohtuullisen korkealla tasolla Pitkäaikaistyöttömyys laskee hyvää vauhtia ja nuortenkin työllisyys on parantunut. Luvut ovat hyviä, mutta edelleen täytyy jatkaa toimia kohtaanto-ongelman kanssa", sanoo työmarkkinaneuvos Kimmo Ruth.
  Avoimia työpaikkoja on yhä enemmän, mutta moni suomalainen on vielä ilman töitä. Ykkösaamussa kysytään, millaisin keinoin työpaikat ja ihmiset kohtaisivat entistä paremmin. Päivi Neitiniemen vieraana työmarkkinaneuvos Kimmo Ruth työ- ja elinkeinoministeriöstä. Puhelimitse mukana myös Barona Lapland Oy:n toimitusjohtaja Antti Rotko, tutkimus- ja kehityspalveluiden johtaja Mikko Keränen Kajaanin ammattikorkeakoulusta ja Tampereen kaupungin työllisyyspalvelujen ohjelmajohtaja Regina Saari.

 • "Meidän asuntopolitiikkaan vaikuttaa merkittävästi yhden keskeisen puolueen ongelmallinen suhde kaupungistumiseen. Asuntopolitiikan pitäisi olla yli vaalikausien jatkuvaa pitkälle visioitua yhteistä näkemystä Suomen asuinoloista", muistuttaa myös Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna.
  Keskustan pää-äänenkannattaja Suomenmaa otti eilisessä pääkirjoituksessaan ärhäkästi kantaa asuntopolitiikkaan. Suomenmaa kirjoitti, että asuntojen rakentamista niin niiden koon kuin sijainnin puolesta ohjaavat talouden käppyrät. Sanatarkasti pääkirjoituksessa todettiin, että "talouselämän ja sen narussa keikkuvien poliitikkojen mielestä ihanteellinen kansalaiskoti on pieni vuokra-asunto kasvukeskuksissa kerrostalossa radan varressa". Asuntomarkkinoiden tilasta keskustelevat Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimusjohtaja Niku Määttänen. Toimittaja Ykkösaamussa on Sakari Kilpelä.
  kuva: Ismo Pekkarinen/AOP

 • Brittiläisen avustusjärjestö Oxfam on joutunut seksiskandaalin keskellä, kun syytökset hyväksikäytöstä ja seksin ostamisesta Haitin maanjäristyksen avustustöiden yhteydessä ovat tulleet julki.
  Toimittaja Ollin Seurin kanssa keskustelemassa kolme kehityspolitiikkaa eri näkökulmista seuraavaa toimijaa: kehitysmaatutkimuksen yliopistonlehtori Eija Ranta Helsingin yliopistosta, konfliktien ja yhteiskuntakehityksen neuvonantaja David Korpela ulkoministeriön kehityspoliittiselta osastolta ja kehityskysymyksiä seuraava kirjailija ja toimittaja Esa Salminen.
  Kuva: EPA

 • Twitter on yhdelle se paikka, jossa saa yhteyden poliitikkoihin, toimittajiin ja viranomaisiin. Toiselle se on paikka, jossa Seppo Kääriäinen loistaa. Kolmannelle paikka, jossa poliitikot aktivoituvat vaalien alla ja hiljenevät niiden jälkeen. Onko twitter eliitin media? Ykkösaamussa vierailivat kaksi tuoreeseen kirjaan Twitter viestintänä kirjoittanutta politiikkaa seuraavaa tutkijaa: Tampereen yliopiston puheviestinnän professori Pekka Isotalus ja Helsingin yliopiston tohtorikoulutettava Mari Marttila. Toimittaja on Olli Seuri.

 • Saksan hallituksen tulevaisuus on sisäisten riitojen repimien demareiden käsissä ja liittokansleri Angela Merkelillä riittää haastetta hoitaa kunnialla vaalikausi loppuun. Saksassa poliittisessa elämässä eletään ennennäkemättömiä aikoja, sanoo suurlähettiläs René Nyberg. Toimittajana on Päivi Neitiniemi.

 • Kuluttajien luottamus talouteen on huippulukemissa, miten talouden hyvä veto näkyy asuntomarkkinoilla? Entä onko vaarana, että suomalaiset velkaantuvat entisestään? Finanssiala ry:n pääekonomisti Veli-Matti Mattila ja asuntorahoitukseen erikoistuneen Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus sanovat, että asuntolainoton kasvu on ollut maltillista.

  Aluksi arviot tuoreista piristyneistä talousluvuista. Päivi Neitiniemi haastattelee.

 • "Suomen turvapaikkapolitiikka on pohjoismaisella linjalla, mutta onko meillä riittävä prosessi henkilökohtaisen uhan arvioimiseksi, se on kriittinen kysymys", pohtii sisäministeri Kai Mykkänen.
  Uusi sisäministeri Kai Mykkänen on virkauransa aluksi valitellut Irakissa ammutun, Suomen Irakiin palauttaman miehen kohtaloa. Millaisiin olosuhteisiin Suomi palauttaa turvapaikanhakijoita ja rikkooko Suomi palautuskieltoa? Ykkösaamussa toimittaja on Seija Vaaherkumpu.

 • Pyöröovi-ilmiö puhuttaa jälleen, kun kaksi kokoomuksen kansanedustajaa on siirtymässä muihin tehtäviin. Erityishuomion on saanut kokoomuslaisten siirtyminen päättäjän paikoilta isoihin terveysalan yrityksiin. Mitä merkitystä on sisäpiiritiedon siirtymisellä ja kuinka iso rooli näillä vaikuttajilla on sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksessa, jossa valinnanvapausesitystä parhaillaan viilataan? Ykkösaamussa SDP:n varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta, sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen keskustasta ja kokoomuksesta eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz. Keskustelua johdattelee Marja Ala-Kokko.

 • "Venezuelassa käteisestä rahasta on huutava pula. Kaikki maksavat pankkikortilla kaiken, se ainoa tapa. Onpa tavattu ryöstäjä, jonka toisessa kädessä on pistooli toisessa maksupääte. Jonot ovat kadonneet, kun ei ole mitä jonottaa", kuvailee Venezuelassa vieraillut Ulkolinjan toimittaja Pertti Pesonen.

  "Murhaluvut ovat kasvaneet Chávezin virkakauden aikana tasaisesti. Koska kasvu oli niin rumaa, niiden julkaiseminen vaan lopetettiin. Nyt toimittajat päivystävät ruumishuoneen ovella laskien ruumiita. Tukkimiehen kirjanpidolla pyritään pysymään jyvällä, mitä maassa tapahtuu."

  Venezuelan talouskriisi syvenee, lapsikuolleisuus on hälyttävän korkealla ja yhä useampien toimeentulo on ruoka-avun varassa. Miltä näyttää maa, jonka talous hiljalleen romahtaa? Ulkolinjan toimittaja Pertti Pertti Pesonen kertoo, miten dramaattisesti Venezuelan katukuva ja rahatalous ovat muuttuneet. Ykkösaamussa toimittajana Olli Seuri.

 • Avaruus on kiinnostava, kasvava markkina-alue, mutta samalla huolta tunnetaan avaruusromun tuomista ongelmista. Keskustelemassa ovat avaruusfysiikan professori Minna Palmroth Helsingin yliopistosta ja kaukokartoituksen ja avaruustekniikan professori Jaan Praks Aalto-yliopistosta. Toimittaja on Päivi Neitiniemi.
  Kuva: AOP

 • "Parlamentissa on 751 jäsentä, ja se on suuri ja tehoton. Toista tilaisuutta ei tule", sanoo Euroopan parlamentin jäsenen Anneli Jäätteenmäki keskustasta.
  Euroopan komissio haluaa tiivistää suhdetta Länsi-Balkanin maiden kanssa.Voisivatko esimerkiksi Serbia tai Albania saada EU-jäsenyyden kahdeksan vuoden kuluttua? Miten hyvin Suomen hallitus on valmistautunut siihen, mitä Saksan uusi hallitus tuo tullessaan? Ykkösaamussa keskustelemassa myös mepit Jussi Halla-aho perussuomalaisista ja Henna Virkkunen kokoomuksesta. Toimittajana Olli Seuri.

 • Neuvottelut noin 420 000 kunta-alan työntekijän työehdoista ovat jatkuneet koko tämän viikon. Palkansaajaliitot ovat jo julistaneet ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja, jotka vaikuttavat kuntalaisten palveluihin muun muassa sairaaloissa.Ykkösaamussa vierailivat Suomen lähi- ja perushoitajaliiton, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola ja kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen. Toimittaja on Sakari Kilpelä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä