Ykkösaamu

Lapsen etu

 • 51 min
 • toistaiseksi

Irakissa armeija on ottanut haltuunsa Mosulin kaupungin terroristijärjestö Isisiltä. Miten järjestön arvioidaan toimivan tulevaisuudessa, vieraana Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola.
EU-parlamentin ympäristövaliokunta äänestää metsien hiilinieluihin liittyvästä lulucf-esityksestä. Haastateltavana europarlamentaarikko jäsen Nils Torvalds (r.)
Lapsen etu, miten lapsen ääni kuuluu päätöksiä tehtäessä? Vieraana tutkija Virve Toivonen Helsingin yliopiston Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista
Kolumnistina Jarno Limnell. Ykkösaamun toimittaa Päivi Neitiniemi.

Lähetykset

 • ti 11.7.2017 8.10 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Trump ja Putin Helsingissä, jälkilöylyt. Keskustelemassa entinen ulkoministeri, kansanedustaja Erkki Tuomioja, sd., UAV:n puheenjohtaja, kansanedustaja Matti Vanhanen, kesk. ja suulähettiläs René Nyberg.

  Itämeri ui sinilevässä helteisen ilman takia, mutta miten Itämeri voi ja mitä Itämeren suojelun eteen on tehty. Haastateltavana on erikoistutkija Seppo Knuuttila Suomen ympäristökeskuksesta.

  Kolumnistina Erkki Virtanen Kysymyksiä, joita ei kesällä(kään) kehtaa esittää.

  Juontaja Jari Niemelä. Toimittaja Riikka Jauhiainen. Tuottaja Sakari Kilpelä. 

 • Ykkösaamun erikoislähetys Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaamisesta Helsingissä. Vieraina johtaja Teija Tiilikainen, UPI, Yhdysvaltain tuntija, Turun yliopiston John Morton -keskuksen johtaja Benita Heiskanen ja Venäjän turvallisuuspolitiikan apulaisprofessori Katri Pynnöniemi, Helsingin yliopisto ja MPKK. Juontajana Marja Ala-Kokko.

 • Sotkuinen Nato-huippukokous, Suomen pysyvän Etyj-valtuuskunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva. Nato, Helsinki2018 ja maailmanjärjestys murroksessa? Valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka ja Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak. Mepit ja Brexit, europarlamentaarikot Heidi Hautala, vihr. ja Jussi Halla-aho ps. Kolumni, Rysky Riiheläinen. Yle ja maanantain huipputapaaminen, tuottaja Petri Kejonen. Juontajana Seija Vaaherkumpu.

 • Nato-kokous, Viron ulkopoliittisen instituutin johtaja Kristi Raik. Trumpin ja Putinin tapaaminen tuo mielenosoittajat kaduille, puheenjohtaja Henrik Vuornos, Kokoomusnuoret, PS-nuorten 3. vpj. Liina Isto ja  Abdirahim "Husu" Hussein. Helsingin huippukokoukset, Kaija Kellman. Kolumni, Hannu Reime. Puolan tilanne, Stefan Widomski, Puolan kunniakonsuli. Ulkomaanlehdet, Risto Vuorinen, Tallinna. Juontajana Olli Seuri.

 • Nato-kokous, vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak, UPI ja kansanedustaja Ilkka Kanerva, kok. Kreikan lainat, Nordean päästrategi Jan von Gerich. Kolumni, Taneli Heikka. Trump ja Putin kuvissa, haastateltavana taiteen tohtori Harri Pälviranta, toimittajana Atte Uusinoka. Juontajana Seija Rautio.

 • Thaimaan pelastustilanne, kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen. Brexit ja Britannia, Suomen Britannian suurlähettiläs Päivi Luostarinen, tutkija Mikko Kuisma, Tubingenin yliopisto ja yliopistotutkija Timo Miettinen, Helsingin yliopisto. Trumpin tuomarinimitys, Turun yliopiston John Morton -keskuksen johtaja Benita Heiskanen. Rajavartiolaitoksen uusi päällikkö Ilkka Laitinen haastattelussa. Kolumni, Joona-Hermanni Mäkinen. Juontajana Olli Seuri.

 • Thaimaan luolapelastus, kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen. Mediaraati, Eeva Lehtimäki, mediayrittäjä, Paavo Teittinen, HS ja  Matias Turkkila, Perussuomalainen-lehti. Kolumni, Unto Hämäläinen. Euroopan petostentorjuntavirasto OLAFin uusi pääjohtaja Ville Itälä haastatettelussa. Viikon luontoääni, pensassirkkalintu esittelijä Juha Laaksonen. Juontajana Seija Vaaherkumpu.

 • Almedalen, Anu Koivunen, Tukholman yliopiston elokuvatutkimuksen professori. Kiina ja USA, Nordic West Office -konsulttitoimiston Pohjois-Amerikan johtaja Kristiina Helenius, Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen ja ekonomisti Tuuli Koivu, Nordea. Syyriassa yli 300 000 ihmistä pakenee sodan alkupisteenä olleesta Daraasta, Ilkka Uusitalo, Lähi-idän asiantuntija ja Jaakko Jäntti, strategian pääopettaja, MPKK. Blogi, Jenny Matikainen. Ranskan ympäriajo, Ismo Nykänen. Toimittajana Olli Seuri.

 • TEMin ennuste työllisyyden kohentumisesta ja hallituksen tavoitteen saavuttamisesta, erityisasiantuntija Erno Mähönen. Politiikan kesä, politiikan kommentaattori, kolumnisti Unto Hämäläinen ja Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkonen. Kolumni, Jukka Relander. Onko Suomen terveydenhoito maailman parasta, HUSin Neurokeskuksen toimialajohtaja Atte Meretoja ja Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATTin johtava tutkija Mika Kortelainen. Ulkomaanlehdet, Sara Saure. Juontajana Seija Vaaherkumpu.

 • Trump ja Putin, tutkija Matti Pesu Ulkopoliittisesta instituutista. Kauppasota uhkaa, mitä tekee EU, Danske Bankin päästrategi Valtteri Ahti ja Janica Ylikarjula, johtava asiantuntija, EK. Valtakunnansovittelijan puheet, Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn Millariikka Rytkönen. Puola ja EU riitelevät, vanhempi tutkija Katalin Miklóssy Aleksanteri-instituutista ja eurooppaoikeuden professori Päivi Leino-Sandberg Helsingin yliopistosta. Kolumni, Janne Saarikivi. Juontajana Olli Seuri.

 • Mitä sote-valmistelulle kuuluu, sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru. Mitä Trump ja Putin saattavat sopia, pitääkö Euroopan olla huolissaan? Haastattelussa kansanedustajat Matti Vanhanen ja Ilkka Kanerva. Kolumni, Asta Leppä. Sisäilma ja sairaudet, toimittaja Janne Toivonen. Juontajana Seija Vaaherkumpu.

 • Saksan poliittinen tilanne EU-huippukokouksen jälkeen, yliopistolehtori Kimmo Elo, HY.
  Taksiuudistus on totta, maajohtaja Joel Järvinen Uber ja toimitusjohtaja Jari Kantonen,Taksi Helsinki ja tohtorikoulutettava Eero Aalto, Aalto-yliopisto.
  Uusi valtakunnansovittelja Vuokko Piekkala. Kolumni, Pekka Juntti.
  Viikon luontoääni, pikkulokki, esittelijänä Asko Hauta-aho. Juontajana Olli Seuri.

Klipit

 • Itämeri ui sinilevässä helteisen ilman takia, mutta miten Itämeri kokonaisuudessaan voi ja onko Itämeren suojelun eteen tehty kaikki tarpeellinen? Asiasta kertoo erikoistutkija Seppo Knuuttila Suomen ympäristökeskuksesta. Toimittaja on Jari Niemelä.
  Kuva: Lehtikuva/Jussi Nukari.

 • Missä tilassa on Nato myrskyisän kokouksen jälkeen? Arvioita esittävät Nato-kokouksessa Brysselissä ollut ETYJ:n parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan jäsen Ilkka Kanerva, valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka ja vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista. Kuinka sitoutunut Natoon on Donald Trumpin johtama Yhdysvallat? Toimittajana on Seija Vaaherkumpu.

 • Sunnuntaina Helsingissä alkaa pienimuotoinen mielenosoitusten sarja, jonka aikana suomalaiset ottavat kantaa maanantain huipputapaamiseen Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien Donald Trumpin ja Vladimir Putinin välillä. Ykkösaamussa Olli Seurin vieraana kolme edustajaa eri mielenosoituksista: Helsinki Calling -mielenosoitusta järjestävä Abdirahim "Husu" Hussein, Perussuomalaisten nuorten Trump Wellcome -tapahtumaa järjestävä nuorisojärjestön varapuheenjohtaja Liina Isto ja Kokoomusnuorten tapahtumaa järjestävä puheenjohtaja Henrik Vuornos. Aluksi Abdirahim "Husu" Hussein arvioi, miten paljon Helsinki Calling kerää osallistujia.

 • Brysselissä alkaa Nato-maiden huippukokous. Myös Suomen presidentti Sauli Niinistö ja Suomen pysyvän Etyj-valtuuskunnan jäsen Ilkka Kanerva osallistuvat kokoukseen, mutta varsinaisiin keskustelu- ja päätöksentekopöytiin Suomella ei ole pääsyä. Mitä Suomen kannattaa kokoukselta toivoa? Seija Vaaherkummun vieraana studiossa Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak ja puhelimitse Ilkka Kanerva. Alkuun Salonius-Pasternak ottaa kiinni presidentti Donald Trumpin tuoreesta twiitistä, jossa Trump vaatii, että Natossa Euroopan on maksettava enemmän ja Yhdysvaltojen vähemmän.

 • Britanniassa Theresa Mayn johtama konservatiivihallitus on kaaoksen keskellä. May uskoi saavuttaneen brexit-sovun hallituksen kovan linjan kanssa kesäasunnollaan Chequersissa perjantaina, mutta eilen sekä brexit-ministeri David Davis että ulkoministeri Boris Johnson ilmoittivat erostaan. Asiaa ruotivat Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkoston yliopistotutkija Timo Miettinen, politiikan tutkija, pitkään Britanniassa toiminut Mikko Kuisma sekä Suomen Iso-Britannian suurlähettiläs Päivi Luostarinen. Toimittaja on Olli Seuri.
  Kuva: Epa

 • Yhdysvaltain ja Kiinan välisen kauppasodan ensimmäisiä laukauksia odotetaan. Ykkösaamussa Olli Seurin vieraana Nordic West Office -konsulttitoimiston Pohjois-Amerikan johtaja Kristiina Helenius ja Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen sekä Nordean Kiinaan erikoistunut ekonomisti Tuuli Koivu. Aluksi Kristiina Helenius arvioi, miksi Yhdysvallat näyttää lähtevän kauppasodan tielle.

 • Suomen terveydenhuoltojärjestelmä on maailman paras, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS tiedotti kesäkuun lopulla. HUS oli tulkinnut tiedelehti Lancetissa julkaistuja tutkimuksia. Nyt kiistellään siitä, miten näitä tutkimuksia pitäisi tulkita. Seija Vaaherkummun vieraana Ykkösaamussa Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATTin johtava tutkija Mika Kortelainen ja HUSin Neurokeskuksen toimialajohtaja Atte Meretoja. Alkuun Meretoja kertoo, mihin väite maailman parhaasta terveydenhuoltojärjestelmästä perustuu.

 • Yle julkaisi tänä aamuna kesäkuun puoluekannatusmittauksen. Suurin muutos on tapahtunut perussuomalaisten kannatuksessa. Se on noussut kaksi prosenttiyksikköä ja on nyt 10,3 % . Myös kärjessä demarit 20,3 % ja kokoomus19,7 % ovat parantaneet juoksuaan. Sen sijaan pääministeripuolue keskustan kannatus on tippunut yhden prosenttiyksikön ja on nyt 16,6 %. Lukuja ruotivat taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkonen ja politiikan kommentaattori, kolumnisti ja entinen Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Unto Hämäläinen. Keskustelua johdattelee Seija Vaaherkumpu.

 • Yhteisiin sääntöihin ja monenkeskisyyteen perustuva kauppajärjestelmä natisee liitoksistaan, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump toteuttaa Amerikka ensin -politiikkaansa. EU on asettanut jo maltillisia vastatulleja, mutta miten unioni sopeutuu, jos panokset kovenevat?

  Ykkösaamun studiossa asiaa käsittelivät Danske Bankin päästrategi Valtteri Ahti sekä EK:n EU:ta ja kauppapolitiikkaa seuraava johtava asiantuntija Janica Ylikarjula.

 • Suomi valmistautuu parin viikon kuluttua järjestettävään Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin huipputapaamiseen. Moni on hehkuttanut, kuinka hienoa on saada tällainen tapaaminen juuri Suomeen ja Helsinkiin. Viikonloppuna kansainvälisten uutistoimistojen mukaan alkoi näyttää mahdolliselta, että Trump saattaisi tunnustaa Venäjän miehittämän Krimin osaksi Venäjää. Ykkösaamussa vierailivat eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva kokoomuksesta ja eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen keskustasta. Toimittaja on Seija Vaaherkumpu.
  Kuva: Epa

 • Suuri sote-uudistus on kuuluisa monista vaiheistaan. Useaan kertaan lähes maaliin mennyt sote on aina kimmonut milloin mistäkin syystä takaisin valmisteluun jo vuosikausia. Viimeksi eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajaa Krista Kiurua syytettiinsoten sabotoinnista liian pitkillä puheilla valiokunnassa. Toimittaja on Seija Vaaherkumpu.

 • Taksimarkkinat avautuivat uudenlaiselle kilpailulle, kun uusi liikennesääntelylaki tuli heinäkuun alussa voimaan. Esimerkiksi taksimatkojen hinnoittelu vapautui. Kyytipalvelu Uber on uuden lain myötä tekemässä paluuta Suomeen. Ykkösaamussa Olli Seurin vieraana Uberin Suomen ja Ruotsin maajohtaja Joel Järvinen sekä Taksi Helsingin toimitusjohtaja Jari Kantonen. Aluksi Jari Kantonen kertoo, miksi Taksi Helsinki on ilmoittanut myyvänsä liiketoimintansa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä