Pia med flera podcast

Moderskap i perspektiv

 • 44 min
 • toistaiseksi

Hur var det att vara mamma på 70-talet och hur är det nu? Pia Abrahamsson möter Johanna Metsämäki, mamma till en treåring och en tremånaders baby, och Christina Sylvin, mor och mormor som på söndag förlänas Finlands Vita Ros orden av I klass med guldkors. Programmet sändes den 14 maj 2017.

Lähetykset

 • ke 17.5.2017 13.20 • Yle Areena

Jaksot

 • Vi hittar de sportiga och ger dem träning, uppmuntran och en plats i laget. De konstnärliga får bildskola och musikinstitut. Men kan vi stöda språkgenierna, matematikerna och filosoferna? Pia Abrahamsson diskuterar med Christer Holmlund, förbundsordförande på Finlands svenska lärarförbund och Camilla Svens-Liavåg som är speciallärare och också håller kurser inom öppna universitetet om specialbegåvade barn

 • Hur är det att vara gammal i dag och när räknas man som "äldre"? Åldrandet är ju både en kroppslig och social process. Alltid är man äldre än någon i sällskapet, blir man kategoriserad enligt åldersuppfattningar? Vega Söndag diskuterar åldrande i en kultur som präglas av ett idealiserande av ungdomlighet. Gäster är författaren Birgitta Boucht och journalisten och chefredaktören Janne Wass. Pia Abrahamsson är värd för diskussionen. Programmet sändes den 9 oktober 2016.

 • Mikael Kilpi har levt med havet intill sig i hela sitt liv. Både i yrkeslivet och privat. Havet bjuder alltid på nya ansikten och ger själen ro.

 • Varför hårdnar den politiska retoriken? Människor över hela världen följer med debatten i USA där Donald Trump uttrycker sig på ett aldrig tidigare skådat sätt. Sprider sig det här sättet att göra politik också till våra breddgrader? Är politik underhållning? Och finns det någonting bra i populism? Ari Nykvist, lärare och medieforskare vid Åbo Akademi diskuterar med Carita Rosenberg-Wolff som är lektor i retorik vid Helsingfors universitet. Redaktör är Pia Abrahamsson. Programmet sändes den 11 september 2016.

 • Moral och samvete är viktiga för att vi skall kunna leva tillsammans. Men vi tycks ha väldigt olika uppfattningar om vad som är moraliskt försvarbart. Varifrån kommer moralen och finns det ett absolut rätt och fel? Kan också djur ha en moral, och hur möta dem som har en annorlunda känsla för rätt och fel? ? Filosofen Hannes Nykänen diskuterar med Fredrik Sonck som är kulturchef på Huvudstadsbladet. Redaktör är Pia Abrahamsson. Programmet sändes den 2 oktober 2016.

 • På femtonhundra talet kom Gutenberg och tryckerikonsten och böckerna för var man. På tjugohundra talet kom sociala medier och möjligheten att nå "hela världen" med ett klick. Vad händer och hurur inverkar det på hur vi tar emot information och kommunicerar med varandra? I studion svenska yles webbutvecklare Alexander Granholm och Josefine Janhonen som jobbar med att producera some innehåll för näringslivet. Pia Abrahamsson är programledare. Programmet sändes den 16 oktober 2017.

 • När har du på riktigt känt dig hungrig senast? - Under fem år har Martin Caparr'os försökt kartlägga hur det kommer sig att 800- 900 miljoner mänskor i världen inte får tillräckligt att äta eller svälter. I Boken "Hunger" kartlägger han hur systemet fungerar. Anna Dönsberg har läst om stora och viktiga frågor kring varför människor svälter fast det skulle finnas tillräckligt med mat för oss alla.
  Redaktör är Pia Abrahamsson. Programmet sändes den 9 oktober 2016.

 • Hur viktigt är det att försonas och förhålla sig till de människor jag inte valt, utan som getts mig? Som son, som bror, som far .. Peter Sandström i studion.

 • Kommer eleverna att verkligen lära sig baskunskaper nu då en ny läroplan ställer nya krav på både elever, föräldrar och lärare. Vilka är riskerna och vilka möjligheterna. Rektor Mia Förars-Pöytäniemi diskuterar med modersmålsläraren Rolf Blauberg. Redaktör är Pia Abrahamsson. Programmet sändes den 19 september 2016.

 • I Monika Fagerholms böcker beskrivs många flickor och deras förhållande sinsemellan och till det omgivande samhället. Här diskuterar hon, utgående ur kretsen kring Charles Manson, med Pia Abrahamsson om subkulturer, skörhet, makt och underkastelse. Programmet sändes den 15 januari 2017.

 • Skriver kvinnliga författare annorlunda än sina manliga kolleger och vad är kvinnolitteratur? Pia Abrahamsson diskuterar med författaren Johanna Holmström och litteraturkritikern Anna Dönsberg. I programmet hörs också författaren Maria Turtschaninoff. Proogrammet sändes den 19 mars 2017.

 • Känner du igen situationen? Du har suttit och pratat med de yngre kollegerna eller vännerna om något intressant projekt och är jätteinspirerad. Sen måste du gå på toaletten och hajar till för din spegelbild! Är det där jag? - Hur skapar vi vår jaguppfattning och på vilket sätt förändras den med stigande ålder eller förändrad livssituation? Författaren Jolin Slotte funderar på hur en förälskelse kan hämta fram nya sidor av ens jag och Pia Abrahamsson diskuterar med Georg Liljestrand, mental tränare, och Märta Salokoski som skrev en bok om äventyret att bli gammal. Programmet sändes den 15 januari 2015.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä