Radio Suomi Jyväskylä

80-vuotias Vähälä luottaa tulevaisuuteen - kuljetusalalla menestyksen avaimia ovat palvelu ja kansainvälinen yhteistyö

 • 14 min
 • toistaiseksi

Jyväskylässä ja Oulussa pääpaikkojaan pitävä kuljetusyhtö Vähälä täyttää tänä vuonna 80 vuotta. Vuonna 1937 Lauri Vähälän perustama yhden auton ja kärryn puunkuljetusyritys on kokenut voimakkaan kasvun vuosikymmenet ja on tätä nykyä kiinteä osa kansainvälistä kuljetusalan yritysverkostoa.

Yhtiötä johtaa jo suvun kolmatta sukupolvea edustava Ville Vähälä. Hän astui yrityksen johtoon tämän vuosituhannen toisen vuosikymmenen kynnyksellä, Yhdysvalloista alkunsa saaneen suuren taloustaantuman aikaan. Toimitusjohtaja Ville Vähälä vieraili Timo Hytösen vieraana ja keskustelun aiheena oli paitsi suomalaisen kuljetusalan historia myös tulevaisuus, jota varjostavat uudet uhat.

Lähetykset

 • to 18.5.2017 13.45 • Yle Areena

Jaksot

 • Isältä pojalle ja joskus myös isältä tyttärelle siirtyy työ ja ammattiala. 23-vuotias Krista Penttinen aloitti hiljattain Korpilahdella huoltamoyrittäjänä, mutta huoltsikoiden maailma on hänelle tuttu jo lapsuudesta ja työelämästä. Nuori nainen ei siis hätkähdä "baariparlamentissa" istuvan ukkoköörinkään juttuja. Penttisen kanssa kahvilla kävi Riina Mäentausta.

 • Ohjaaja Mikko Roihalla oli jo pari vuotta sitten visio. Hän haluaa pelastaa suomalaisen teatterin. Konkreettisena eleenä mies kehitti kahdeksan ammattiteatterin yhteistuotantoverkon, jonne jokainen teatteri lainaa yhden näyttelijän kerrallaan. Ensimmäinen näytelmä oli Pesärikko ja viime perjantaina Berliinissä tuli ensi-iltaan Maria Jotunin Miehen kylkiluu. Näytelmä kiertää Suomea Vappuun asti. Jyväskylästä lainassa oli Teatteri Eurooppa Neljän näyttelijä Paavo Honkimäki, joka palasi juuri Berliinistä kotiinsa. Mikko Maasola tapasi näyttelijän kotipihassaan.

 • Siivooja Eija Koivusalo-Salokas nauttii työstään, jossa tekemistä riittää ja saa näkyviä tuloksia aikaan. Kauppakeskusten käytävät, vessat ja portaikot puhdistuvat topakan ammattilaisen käsissä, mutta muiden ihmisten jälkien siivoamisessa on myös varjopuolensa. Välillä täytyy varoa, ettei työnnä kättään vahingossa roskiksesta törröttävään huumeruiskuun tai joudu aamuyön tunteina uhkaavaan tilanteeseen. Jyväskylän keskustassa on myös tavallista, että jotkut ihmiset tekevät tarpeitaan yleisiin tiloihin. Eija Koivusalo-Salokkaan arkiseen työaamuun tutustui toimittaja Riika Raitio:

 • Jyväskyläläinen Sami Huovila on palomies, joka alkoi muutama vuosi sitten tehdä videoita YouTube-suoratoistopalveluun. Syksyllä 2018 hänellä on yli 20 000 tilaajaa. Pari vuotta sitten perheen Tito-poika alkoi tehdä omia videoitaan ja suosio räjähti. Perhe tuuletti, kun tubettaja "Tixtuu" sai 500 tilaajaa - tässä vaiheessa tilaajia on yli 100 000. Huima suosio on tuonut mukanaan myös pelon: mitä sitten, jos videoita ei enää katsotakaan? Tixtuu eli Tito kertoi isänsä Samin kanssa ajatuksiaan Radio Suomen Jyväskylän lauantailähetyksessä. Samalla Tixtuu testasi, miten toimittaja Riina Mäentausta tuntee nuorison käyttämiä lyhenteitä:

 • Mieli voi järkkyä monella tavalla. Maanjäristys, naapureiden ahdistelu tai työpaineisiin hukkuminen voivat kaikki saada pienen ihmisen pään rikki. Petäjävedellä Taidetila Toinilassa käsitellään taiteen keinoin mielen hajoamista, huumoria unohtamatta. Johanna Juvonen ja Biagio Rosa ovat koonneet yhdessä neljän muun ammattitaiteilijan kanssa syysnäyttelyn Hullu talo. Itse Juvonen ja Rosa uskovat yhteisöllisyyden parantavaan voimaan. Mikko Maasola vieraili Hullussa talossa.

 • Siitä tuntee hyvän kaverin, joka ei laista talkoista muuttopäivänä. Jyväskyläläisillä opiskelijoilla, Ilonalla ja Samuelilla on riittänyt kannettavaa, sillä he muuttivat uuteen opiskelijoiden kerrostaloon Jyväskylän Kankaalla. Pariskunnan "kämppä" sijaitsee 12. kerroksessa. Selkä on aluksi kovilla, mutta lopputulos palkitsee. Toimittaja Riika Raitio porhalsi Radio Suomen lauantailähetyksessä keskelle vilkasta muuttoaamua väistelemään peräkärryjä ja käytävässä vastaantulevia opiskelijoita:

 • Kilpauimari Mimosa Jallow on urheilija kiireestä kantapäähän. Siinä missä penkkiurheilija tiirailee usein mitalisaldoa, Jallow tarkastelee sekunnin sadasosia. Kesällä saavutettu EM-pronssi selkäuinnissa lämmittää, mutta kilpauimari toivoisi kannustusta löytyvän myös muilta hetkiltä - kilpaurheilussa kun erot ovat usein pieniä. Myös lasten valmentaminen on tuttua kilpauimarille. Mimosa Jallow onkin nähnyt, että lapset ottavat häviön usein raskaasti. Itse hän treenaa pienten uimarien kanssa samassa hallissa. Radio Suomen Jyväskylän lauantailähetyksessä Riina Mäentausta kysyi, mitä Jallow ajattelee pienten fanien läsnäolosta:

 • Ystävyys voi syttyä äkisti ja selittämättä. Lyhytkin ystävyys voi olla lujaa laatua. Jyväskyläläinen Lassi Grav muistaa ystävänsä Mikon hauskana nuorukaisena, jonka elämä päättyi liian aikaisin liikenneonnettomuudessa viikko sitten. Iso joukko kuolleen nuoren ystäviä on päättänyt kunnioittaa vainajan muistoa järjestämällä muistoajelun onnettomuuspaikalle. Radio Suomen Jyväskylän lauantailähetyksessä 1.9.2018 Lassi Grav kertoi ystäväpiiriä kohdanneesta surusta ja lauantai-iltaan suunnitellusta muistoajelusta:

 • Keskisuomalaiset taiteilijat pääsevät irrottelemaan uudenlaisessa ympäristössä. Taidetilana toimii intiimi puulaatikko, The Hot Box. Puinen kuutio voidaan pystyttää minne tahansa, ja taiteilija voi hyödyntää sitä mielensä mukaan. Media-alan opiskelijat kuvaavat esitykset ja ne nähdään suorana verkossa joka kuukauden viimeinen sunnuntai. Puisen taidekuution ideaa avaavat ensimmäisenä laatikon valtaava muusikko Tero Tuovinen sekä projektin tuottajat muusikko Olli Hirvanen ja tanssitaiteilija Elina Wuethrich.

 • Kanslisti Pirjo Ruuska ja englannin sekä venäjän kielen lehtori Riitta Paukkunen tekivät vuosikymmenien uran Karstulan lukiossa. Keväällä he kertoivat ajatuksiaan Radio Suomen Jyväskylän lauantailähetyksessä koulun päättäjäisjuhlan tuoksinnassa - Pirjolle ja Riitalle se oli työuran viimeinen. Jäljelle mielekkäästä työstä jäi plakkariin kokemus jos toinenkin, mistä naisten välille syntynyt ystävyys lienee yksi tärkeimmistä. Naisia haastattelee Riina Mäentausta:

 • Radio Suomen lauantailähetyksessä Jyväskylässä koettiin yllättäviä kohtaamisia. Toimittaja Riika Raitio yllätti kaupungin keskustasta Janin, joka valmistautui hääpäiväänsä bestmaniensa ympäröimänä:

 • Muuramelaiset Eija Kaksonen ja Heikki Pukkinen ovat eläneet yhdessä 40 vuotta. Naimisiin meno ei tuntunut tärkeältä, mutta sitten mieli muuttui. Moni pari sanoi tahdon 180818, niin myös Eija ja Heikki. Tosin he tekivät sen omalla tavallaan. Vihille pari meni jyväskyläläisessä kauppakeskuksessa, seurakunnan pop up-vihkiäisissä ja vieläpä tuttavilta salaa. Riika Raitio tapasi Heikin ja Eijan ennen vihkimistä ja kysyi, miksi pari päätti ottaa ratkaisevan askeleen pitkän yhdessäolon jälkeen:

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Aku Vallenius aloitti JYPin toimitusjohtajana kesäkuun alussa. Kesä oli kovan työn aikaa, ja nyt tahti kiihtyy, kun liiga on pyörähtänyt käyntiin.

  Katsojia otteluihin on saatu enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Vallenius luottaa JYP-yhteisöön ja nimittääkin ottelutapahtumaa leirinuotioksi, jonka ympärillä jokaisen osallistujan tulisi viihtyä.

  Aku Vallenius piipahti Yle Jyväskylän keskipäivän lähetyksessä Jussi Lindroosin vieraana.

 • Petäjävedeltä kotoisin oleva, nykyisin espoossa asuva kokki, ravintoasiantuntija Satu Malinen hurahti raakaruokaan huomattuaan sen hyvät vaikutukset omassa kropassaan. Mieliala parani ja enrgisyys lisääntyi Sadun alettua syödä kuumentamatonta ruokaa. Titta Puurunen pistäytyi Sadun entisellä kotitilalla Petäjävedellä ja selvitti, mistä raakaruuassa on kyse.

 • Laukaassa valmistettiin 200 kiloa rosvopaistia veteraaneille. Marja Roiha tapasi paistinvalmistusta johtavan Kalevi Rönnqvistin.

 • Venäjän, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki kulkeva Sininen on monien toiveiden tie. Siitä on toivottu myös valtaväylää, joka houkuttelisi kauniiden pohjoisten maisemiensa ansiosta matkaajia. Osin toive onkin toteutunut, mutta tien kunto jättää vielä paljon toivomisen varaa. Virpi Kotilainen vie meidät läpi sinisen tien Suomesta Ruotsin kautta Norjaan ja tapaamaan ihmisiä tien varrelta.

 • Jyväskylän MM-rallin automäärä pieneni edellisistä vuosista talouden ja sääntömuutosten vuoksi. WRC-autojen määrä kuitenkin kasvoi muutamalla. WRC-auton saa tänä vuonna jälleen alleen myös Jarkko Nikara. Hänellä on nyt näytön paikka.

 • Poikkeuksellisen näyttävät haloilmiöt käänsivät katseita taivaalle ympäri Suomen.

 • Vaajakosken Hupelissa ekaluokkalaisten vanhempia ihmetyttää Jyväskylän kaupungin uusi linjaus. Ennen vaarallisesta koulureitistä tulikin turvallinen. Eskarilaisten osalta sama reitti on tulkittu niin vaaralliseksi, että lapsille tarjotaan kyyti. [jkl_hupelin_koulukyytikiista_160812, 00:10:21]

 • Tämän Kylän Tarinat vie meidän nyt Mäki-Mattiin. Kelanauhuri taltioi anekdootteja Mäki-Matin ikiomista kauniista ja rohkeista, erikoisista ihmisistä. Keitä olivat Vanhapoika, Västäräkki ja Rantasen sotaväki? (Kuva: Keski-Suomen museo)

 • 175-vuotiaan Jyväskylän kunniaksi uusitaan torstaiaamuisin Tämän Kylän Tarinoita -sarja. Tänään ensimmäisessä osassa kuulemme Jyväskylän mahtisuvuista. (Kuva: Keski-Suomen museo).

 • Rauni Oksasella on vuosia ollut Lannevedellä veikeitä naapureita. Tänä talvena ilona on ollut peräti kolme leikkisää saukkoa. Raunille rimpautti torstaiaamuna Esko Pulliainen. [jkl_rauni_oksanen_saukot_nettiaudio_010312, 00:04:24]

 • Keramiikkataiteilija Ritva-Sofia Lintu herättää Kalevalan naishahmot eloon. Naisten lisäksi myös Kullervon hahmo on saanut tulkinnan rakukeramiikkana.

 • Matti Nykänen istuu vankilatuomiotaan Laukaassa avovankilassa. Hän työskentelee muun muassa pitämällä kiinteistöä kunnossa ja hoitaa jääkiekkokaukaloa. Vapaaksi hän pääsee kesäkuussa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä