Kylillä

Haapasaari, Kotka: Merivartija, kesäasukkaat, Suomen pienin osuskauppa

 • 30 min
 • toistaiseksi

Ajopeleinä Haapasaaren kapealla kylänraitilla eivät ole suinkaan autot, vaan kottikärryt. Kiviaitojen, kallioiden ja käkkärämäntyjen maisemassa keskeltä itäistä Suomenlahtea kyläillään ainakin merivartioasemalla ja Suomen pienimmässä osuuskaupassa. Päivi Leino tapaa väkeä Keski-Suomesta juuri muuttaneeseesta myymälänhoitajasta pihatalkoolaisisiin Suomen vaarallisimmaksi väitetyllä saarella.

Lähetykset

 • la 3.6.2017 12.12 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Kun kaksi kertaa vannoo, ettei muuta maalle ja kaksi kertaa muuttaa Isojärvelle, päätyy lopulta marjatilan emännäksi. Niin on muuttaneet muidenkin talojen tyttäret takaisin, kyläraitin varrella tiloja pyörittää heitä jo liuta.
  Riistakameralla kuvaaminen on jännittävää kuin joulupakettien avaaminen, koskaan ei tiedä, mitä muistikortilta paljastuu. Mutta mikä saa espanjalaisturistit suuntaamaan mökkiin Isojärven rannalle? Päivi Leino lähti Kylille Keski-Suomeen.

 • Lossin takana sepän pajassa rauta taipuu vaikka taiteeksi. Mutta onko sattumaa, että Riikka ja Jarkko Kaartilanmäki asuvat Kaartilanmäen tilalla? Urheilu sanele nelilapsisen perheen arjen ja menestystäkin karttuu melkein vahingossa. Kipakoiden akkojen äänet hivelevät korvia. Saimaan rantamilla Lohilahden kylässä Sulkavalla matkaa Päivi Leino.

 • Nuori insinööri jätti autoalan, säännöllisen työajan ja kaupungin ja lähti kotisylään elvyttämään suvun kalastusammattia. Väinämöisasuinen mies kävelee kotiportailta ilman kielitaitoa vaikka Euroopan halki. Tasan 30 vuotta sitten rakennettu nostosilta muutti Virmailan saaren arjen. Kylille Päijänteelle lähti Päivi Leino.

 • Kylätalon keittopäivä vetää väkeä naapurikylistä asti. Ikonipohjien valmistusviisaus siirtyy kisälliperiaatteella. Tulvat kurittavat Mankilaa ja saavat turvaamaan venekyytiin ja naapuriapuun. Pohjois-Pohjanmaalle lähti Päivi Leino.

 • Mika Vehviläinen on sukunsa 13. polvea Vehvilän kylässä. Hirsinen pihasauna nousee, kun tarpeeksi sisukkaasti jaksaa perinnerakentamista opetella. Hännisen tilalta kotiin palaavien marjanpoimijoiden matkalaukut aiheuttivat hämminkiä lentokentällä. Takavuosien uusiutuvan energian toivo ruokohelpi ei ole unohtunut Vehvilässä. Mutkaista hiekkatietä Suonenjoen keskustasta luoteeseen on ajellut Päivi Leino.

 • Onkohan ruhalaisille määritelty vähimmäisponnistuskorkeus, sillä niin kovatasoinen on kylän lentopallojoukkue? Elokuvan ammattilainen näyttää eteläpohjalaisuuden mielenmaiseman ja kyläpanimossa tuoksuvat paikallisen oluen maltaat. Lapualaisella Ruhan kylällä kulkee Päivi Leino.

 • Kylän ylpeys on vanhojen perinteiden mukaan rakennettu kaljaasi Ihana. Kalastaja suree kuihtuvaa elinkeinoaan. Tanssilavan parkkipaikalla autojen takakonteilla on liikennettä - mutta ei enää siitä vanhasta syystä. Selkämeren äärelle Luvian Luodonkylään lähti Päivi Leino.

 • Kostamossa teinejä ei saa sisälle tietokoneen ääreen lahjomallakaan. Tytöt treenaavat traktorilla ajoa ja metsäalan opiskelija viihtyy kaivurissa. Karjatilan emäntä pyörittää mobiilimatkatoimistoa ja Lapin melkein ainut kengitysseppä kiertää Ruotsia myöten, mutta palaa aina kotikylälle Kemijoen varteen Kostamovaaran juurelle.

 • Kääpiövuohia, miniaasi, alpakoita ynnä muita ammattiterapeutteja asuu Nummisissa Mäntsälässä. Eläinten lisäksi kylän äänimaailmaa värittävät enduropyörien pörinä ja Mustijoen kuohu. Yhdistetty kyläbaari ja -kauppa houkuttaa väkeä oman kylän lisäksi kauempaakin. Eikä aina syynä ole paikan harvinainen viskivalikoima. Nummisissa pyörii Päivi Leino.

 • Ajopeleinä Haapasaaren kapealla kylänraitilla eivät ole suinkaan autot, vaan kottikärryt. Kiviaitojen, kallioiden ja käkkärämäntyjen maisemassa keskeltä itäistä Suomenlahtea kyläillään ainakin merivartioasemalla ja Suomen pienimmässä osuuskaupassa. Päivi Leino tapaa väkeä Keski-Suomesta juuri muuttaneeseesta myymälänhoitajasta pihatalkoolaisisiin Suomen vaarallisimmaksi väitetyllä saarella.

 • Matka vie Kylille Pienelle Salpausselälle ja Vuolenkosken kylään. Jossa väkiluku käännettiin nousuun 10 vuotta sitten. Jossa kesätöitä järjestyy kaikille nuorille. Jossa kyläkoulu yhdysluokkineen vetää mukaan toimintaan koko kylän. Ja jossa maisemaa hoidetaan ruokapalkalla. Vuolenkoskelle lähti Päivi Leino.

 • Perunapitäjä Tyrnävällä, Markkuun kylällä asuu melkoisen eksoottisia ammatteja omaavia eläimiä. Koirat kisaavat valjakkoajossa, lampaat terapoivat ihmismieltä ja kanatkin neuvovat elämäntaitoja. Ja mukulat saavat alkunsa koeputkessa - siis siemenperunoiden mukulat. Päivi Leino lähti Markkuulle.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä