Radioteatteri esittää

Toivon heinäkuun toiveuusinta: Mies joka istutti puita

 • 25 min
 • ei kuunneltavissa

Patikkamatkallaan Jean Giono tapasi yksinäisyyteensä vetäytyneen miehen, joka istutti puita, tuhansittain puita. Sinnikkäällä ja pyyteettömällä toiminnallaan hän teki eläväksi sitä, mikä näytti jo kuolleen. Ja näin hän tuli muuttaneeksi vähitellen koko karun vuoriston ja palautti seudun elinvoiman.

Jean Gionon teoksesta tuli Ranskan ekologisen ajattelun suunnannäyttäjä ilmestyessään 1950-luvulla ja se on synnyttänyt metsänistutusliikkeitä kaikkialla maailmassa. Kuunnelma tarjoaa mahdollisuuden pysähtyä ja tarkastella, mikä elämässä on tärkeää. Kauniissa ja optimistisessa tarinassa puissa kasvaa toivo.

Kirjoittanut Jean Giono. Suomennos Tuukka Kangasluoma. Ohjaus Jari Hietanen. Tekninen toteutus Eero Aro. Tuottaja Mauri Ahola. Monologin esittää Ossi Ahlapuro.

Kuuntelijan toiveuusinta vuodelta 1997.

Lähetykset

 • su 16.7.2017 15.02 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Viipurin kevät on vuoden 1918 tapahtumista kertova ääniteos, joka kertoo Punakaartin lähetin Martan ja maan alla lymyävän valkoisia kannattavan Nestorin suulla näiden runsaan kolme kuukauden kulun punaisesta optimismista valkoiseen voitonriemuun.
  Keväällä 1918 Viipuri eli sodan piirittämänä mutta hengitti kuitenkin omillaan, omaehtoisesti. Se oli kahtiajakautunut mutta asialliset hommat piti hoitaa, oli vastapuolena sitten punainen tai valkoinen.
  Tampereesta ja Helsingistä on sisällissodan yhteydessä puhuttu paljon, syystäkin. Viipurissa tämän aseellisen selkkauksen voidaan kuitenkin katsoa alkaneen ja Viipuriin se myös päättyi Kansanvaltuuskunnan paettua kaupungin kautta rajan yli itään.
  Viipurin sata punavallan päivää keväällä 1918 johti lopulta valkoisen armeijan valtaukseen ja verilöylyyn, jossa teloitettiin yli 400 henkilöä – heillä vain sattui olemaan muun muassa väärä etninen tausta.
  ”Ainahan kun suuria töitä tehdään, pikku vahinkoja sattuu”, luonnehti aikanaan kenraalimajuri Karl Fredrik Wilkman tapahtunutta.

  Käsikirjoitus: Heikki Vuento, ohjaus: Pekka Savolainen, äänisuunnittelu: Anders Wiksten,, musiikin säestys:Joonatan Kotila,tuotantokoordinaattori: Laura Jaakkola, tuottaja: Erja Manto.

  Henkilöt:
  Vossikka: Ilkka Heiskanen, Nestori: Jarkko Lahti, Martta: Pihla Pohjolainen, Jallu: Miika Laakso, Kaljunen: Juha Pulli, Kirjaranta: Kreeta Salminen, Parikka: Antti Jaakola, Mata: Pyry Nikkilä, Hägglund: Niklas Åkerfelt, Ahlblad: Wilhelm Grotenfelt, Pergament: David Kozma, vaimo: Ella Pyhältö, punikki: Eero Urho, naiskaartilainen: Ronja Kuoppamäki, kajaanilainen: Arttu Kurttila, laulajatar: Aino Venna, kuuluttaja: Pekka Savolainen, Vilho: Juho Kanervala, Markov: Pekka Savolainen, ulkomaalainen: David Kozma.

 • Kuunnelman tapahtuma-aikaan tammikuussa 1918 Suomi on virallisesti itsenäinen, mutta venäläiset bolsevikit pitävät hallussaan jäänsärkijä Sampoa. He tarvitsevat sitä sotilaskuljetuksiin vaikeissa jääoloissa.

  Suomen senaatti puolestaan tarvitsee Sampoa auttamaan jääkärien kuljetuksessa Saksasta Suomeen. Jäänmurtaja täytyy kaapata ja operaatio pitää salata täydellisesti, sillä maa on syöksymässä kohti sisällissotaa.

  Toimittaja Tekla Aalto (Elsa Saisio) tekee tapahtumasta radiodokumenttia. Hän seuraa salaista operaatioita tuoreeltaan lukuisilla tapahtumapaikoilla niin merellä kuin maissa. S/S Sampo kuvaa kasvavaa epäluuloa ja luottamuksen rapistumista - koko Suomen tapahtumat näkyvät myös pienellä jäänmurtajalla.

  Toimittaja Aalto: ELSA SAISIO
  Kapteeni Rosqvist: JARKKO PAJUNEN
  Arvi Lindell: RAUNO AHONEN
  Manninen: ARTTU KURTTILA
  Perämies: ROBERT ENCKELL
  Lybeck: MARC GASSOT
  Vladimir Komissaari: VALTTERI SIMONEN
  Ivan Komissaari: ANDREI MELNIC
  Edward Lämmittäjä: EERO OJALA
  Ilmari Valkoinen: JUHA EKOLA
  Paavo Valkoinen: EETU KÄNKÄNEN
  Rusko: JUHA-PEKKA MIKKOLA
  Historioitsija: SIMO SIPPOLA
  Satamanainen: ERJA MANTO
  Miehiä: ANTTI LEHTINEN, MATTI KAJANDER, SIMO LEINONEN, MAXIM FEDOROV

  Käsikirjoitus ja ohjaus: Atro Lahtela
  Äänisuunnittelu: Tiina Luoma
  Tuotantokoordinaattori: Laura Jaakkola
  Tuottaja: Matti Kajander / Radioteatteri

 • Helene Schjerfbeck työstää Tammisaaressa vuonna 1918 maalaustaan "Purjehtija", jonka mallina istuu Helenen ihailun kohde, herra Einar Reuter. Reuterin vastakaiku Helenen tunteisiin on vähäistä.

  Helene Schjerfbeckin vuonna 1921 maalaama omakuva on kadonnut - mutta löytyy vuosikymmeniä myöhemmin erään miehen hallusta. Kuunnelma tapahtuu Tammisaaren lisäksi tajunnassa, jossa Schjerfbeck ja omakuvan omistava mies keskustelevat aikojen ja kuoleman rajojen yli. Yhdeksi keskeisimmäksi kysymykseksi nousee, mikä on taiteen arvo.

  Kuunnelma, Radioteatterille kirjoittanut: Juha Seppälä.
  Ohjaus:Juha-Pekka Hotinen.
  Äänisuunnittelu: Hanna-Helena Kinnunen.
  Dramaturgi: Juha-Pekka Hotinen.
  Tuottaja: Pekka Savolainen.

  Henkilöt:
  Helene Schjerfbeck - Erja Manto.
  Einar Reuter - Mikko Reitala.
  Keski-ikäinen mies - Pekka Savolainen.
  Helenen vanha äiti - Hellevi Härkönen.

  Uusinta.

 • Kirjailija Olli Jalonen on kirjoittanut uuden kuunnelman seitsemän vuoden tauon jälkeen.
  Unohtamo kertoo sekä muistamisen että unohtamisen vaikeudesta.
  Kuunnelma tapahtuu uusien tornitalojen aikaan. Niiden ikkunoista avautuvat hienot näkymät - vaikka putoamisen tunne huimaakin. Tipuksi kutsuttu aikamiespoika elää vanhempiensa kanssa. Kaikkia kolmea muistot riivaavat. Unohtamossa käytetään näyttelijöiden ääntä sekä lapsina että aikuisina. Arvot ja asenteet ovat voineet muuttua neljännesvuosisadassa, mutta muistoiksi tiivistyneet tunteet pysyvät kiinni kuin iho.
  Olli Jalosen uusi kuunnelma kytkeytyy ainutlaatuisella tavalla hänen vuonna 1994 julkaistuun kuunnelmaansa Tuhkasaari. Kuunnelmassa lapsina esiintyneet Ylermi Rajamaa ja Elina Norros ovat nyt Unohtamossa aikuisina.

  Käsikirjoitus ja ohjaus: Olli Jalonen. Äänisuunnittelija: Hanna-Helena Kinnunen.
  Tuotantokoordinaattori: Laura Jaakkola. Tuottaja: Pekka Ruohoranta / Radioteatteri.
  Henkilöt:
  Tipu - Ylermi Rajamaa. Äiti - Tiina Weckström. Isä - Ilkka Heiskanen. Marjaana - Elina Norros.
  Muistin ääniä vanhoista tallenteista: Heikki Määttänen, Anna-Leena Sipilä, Ylermi Rajamaa ja Elina Norros.
  Muusikot: Taneli Bruun ja Ylermi Rajamaa.

 • Olli Jalosen kuunnelma, jossa Tipu - oikealta nimeltään Teppo - lähtee retkelle ystäviensä Lailan ja Marjaanan kanssa. Todellinen seikkailu alkaa, kun lasten ympärille laskeutuu taivaasta lasisia aitoja, jotka johdattavat heidät matkalle kohti Tuhkasaarta, tehtävänään toimittaa kirje alapäällisten maailmaan.
  Mutta miten Tipu, Laila ja Marjaana pääsevät takaisin kotiin? Ja uskooko heitä kukaan, kun he kertovat seikkailuistaan kvarkkien ja simhiläisten maassa?

  Olli Jalosen samannimisestä saturomaanista Radioteatterille toteuttanut työryhmä: Eero Aro, Heljä Ahonen, Esa Kotilainen, Tina Lundan ja Pekka Ruohoranta.
  Rooleissa:
  Matti Oravisto, Elina Aro, Jonna Pelkonen, Ylermi Rajamaa, Markku Maalismaa, Ola Tuominen, Tuula Nyman, Kaija Pakarinen, Riikka Ala-Harja, Pekka Ruohoranta, Risto Kaskilahti, Jari Pehkonen ja Outi Alanen.
  Äänisuunnittelu ja tuotanto: Eero Aro. Musiikin sävellys: Esa Kotilainen.

  Valiouusinta vuodelta 1994

 • Olli Jalosen kuunnelma, jossa Tipu - oikealta nimeltään Teppo - lähtee retkelle ystäviensä Lailan ja Marjaanan kanssa. Todellinen seikkailu alkaa, kun lasten ympärille laskeutuu taivaasta lasisia aitoja, jotka johdattavat heidät matkalle kohti Tuhkasaarta, tehtävänään toimittaa kirje alapäällisten maailmaan.
  Mutta miten Tipu, Laila ja Marjaana pääsevät takaisin kotiin? Ja uskooko heitä kukaan, kun he kertovat seikkailuistaan kvarkkien ja simhiläisten maassa?

  Olli Jalosen samannimisestä saturomaanista Radioteatterille toteuttanut työryhmä: Eero Aro, Heljä Ahonen, Esa Kotilainen, Tina Lundan ja Pekka Ruohoranta.
  Rooleissa:
  Matti Oravisto, Elina Aro, Jonna Pelkonen, Ylermi Rajamaa, Markku Maalismaa, Ola Tuominen, Tuula Nyman, Kaija Pakarinen, Riikka Ala-Harja ja Pekka Ruohoranta.
  Äänisuunnittelu ja tuotanto: Eero Aro. Musiikin sävellys: Esa Kotilainen.

  Valiouusinta vuodelta 1994.

 • "Tässä välissä on paljon kaikkea" toteaa Pohjantähti ja aloittaa kohti maapallon asukkaita kurottelevan kertomuksensa. Kuunnelma johdattaa erilaisten ihmiskohtaloiden pariin musiikin säestämänä. Saimi-mummon kelkkamatka lähimpään supermarkettiin sadan kilometrin päähän keskeytyy, kun lumi sulaa alta ja Pohjois-Karjalassa maanviljelijä kaivaa hautaa itselleen, kun tulva on ensin vienyt omaisuuden ja vaimonkin. Samaan aikaan Helsingissä nuori aktivisti osoittaa mieltään sulavien lumiukkojen keskellä. Välillä pitää päästä myös lämmittelemään läheiseen kapakkaan. Siellä aktivisti näkee jotain, jota ei voi koskaan unohtaa.

  Radioteatterille kirjoittanut Marjo Niemi. Ohjaus: Iiro Ollila ja Marjo Niemi.
  Rooleissa: Antti Jaakola ja Hanna Vahtikari.
  Musiikki: Iiro Ollila. Äänisuunnittelu: Anders Wiksten ja Iiro Ollila.

  Valiouusinta vuodelta 2010.

 • Marion ja Julia valmistelevat häitään. Marionin äiti Henriikka valmistautuu piispanvaaleihin. Ratkaisevalla hetkellä Marionia puhuttelee ääni, jota hän ei voi ohittaa. Marion tekee ratkaisun, joka vaikuttaa hänen kaikkiin läheisiinsä ja aiheuttaa kohtalokkaan ketjureaktion.
  Kristuksen morsian kertoo siitä, mitä tapahtuu, kun me emme uskalla näyttää toisillemme ristiriitaisuuttamme tai heikkouttamme. Se esittelee ehdotuksen fundamentalistisen käytöksen syntyyn, tässä tapauksessa homouden vastustamiseen ja puolustamiseen. Kuunnelman toinen suuri aihe on kristinuskon suhde sukupuoleen. Kuunnelma ei etsi syyllisiä, vaan tutkii maailmaa moniäänisesti.

  Heini Junkkaalan näytelmästä Radioteatterille sovittanut Elina Snicker.
  Ohjaus: Milja Sarkola.
  Äänisuunnittelu: Tiina Luoma.
  Kitaristi: Marzi Nyman.
  Rooleissa: Outi Condit, Antti Holma, Lotta Kaihua, Katja Küttner, Lotta Lindroos, Heikki Nousiainen, Petriikka Pohjanheimo, Esko Salminen, Miitta Sorvali ja Pekka Strang.

  Ensilähetys: 2011.

 • Verraton tarina Armi Kuuselan ja Gil Hilarion kiertueesta ympäri Suomen pakkastalvena 1955. Kauppalan poliitikot kilpailevat Armin suosiosta ja lehtikuvaajien huomiosta. Varuskunnan tykkiä vedetään kovalla kiireellä radanvarteen kunnialaukauksia varten. Humppabändi The Laundry Boys opettelee epätoivoisesti Filippiinien kansallislaulua. Mutta mitä Armi tekee väärällä puolella rataa nuoruudenrakastettunsa kanssa?

  Kuunnelma perustuu Risto Karlssonin samannimiseen romaaniin.

  Dramatisointi ja ohjaus: Jussi Niileksilä.
  Tekninen toteutus: Mia Heinonen ja Ilmari Jyskä.

  Rooleissa:
  Armi Kuusela-Hilario - Miina Maasola.
  Gil Hilario - Antti Mikkola.
  Hannes Helo, radioselostaja - Tom Lindholm.
  Siemens, manageri - Vesa Kietäväinen.
  Melkko, konduktööri - Ola Tuominen.
  Muissa rooleissa: Tommi Raitolehto, Karoliina Blackburn, Antti Mikkola, Arttu Ratinen, Eriikka Magnusson, Ilkka Koivula, Merja Koivula, Sanna Majanlahti, Seppo Mäki, Jukka Heiskala, Asko Sahlman, Sirke Lääkkölä, Kaisa Sarkkinen, Janne Kallioniemi, Jaakko Väisänen, Lotta Lehtikevari, Raimo Mikkola, Jussi Niilekselä, Kari Kilpinen, Henna Tahvanainen, Max Silfverberg, Julius Laakso, Eero Kiukkonen, Topi Kohonen, Jaakko Ohtonen, Aleksi Holkko ja Martti Manninen.

  Ensilähetys: 2012.

 • Ukrainalainen klinikka tarjoaa nuorille, kauniille ja terveille naisille mahdollisuuden parempaan toimeentuloon kauppaamalla heidän munasolujaan Länsi-Eurooppaan. Daria tarttuu tilaisuuteen paremman elämän toivossa. Keski-ikäinen lapsettomuudesta kärsivä englantilaisnainen Mary tarrautuu viimeiseen mahdollisuuteensa tulla äidiksi ja lähtee miehensä kanssa Ukrainaan hedelmöitettäväksi. Kuunnelman kertoo kahdesta naisesta, jotka henkilökohtainen ahdinko ajaa yhteen.

  Rakastan sinua jo nyt on Sofi Oksasen kirjoittama osuus Wienin Burg-teatterin Academie-näyttämöllä 2017 esitetystä Eurooppalainen Ehtoollinen -näytelmästä, joka muodostui viiden naiskirjailijan kirjoittamista Euroopan nykytilaa käsittelevistä monologeista

  Rooleissa:
  Niina Koponen, Marjaana Kuusniemi-Korhonen ja Outi Vuoriranta
  ohjaus Soila Valkama
  äänisuunnittelu Anders Wiksten.
  tuotanto, Radioteatteri, Pekka Ruohoranta

 • Aliide Truu asuu vastikään jälleen itsenäistyneen Viron maaseudulla 1990-luvun alussa. Yhtäkkiä hänen talonsa pihaan ilmestyy nuori Zara, joka on lähtenyt pakoon väkivaltaista miestään. Tilanteessa on Aliidelle jotain tuttua - tapahtumat, jotka vaikuttivat hänen läheistensä kohtaloon 1930- ja 1940-lukujen taitteessa palaavat hänen mieleensä. Ihminen on valmis venymään suuriin uhrauksiin, jotta saisi elää vailla syyllisyyttä tai pelkoa menneisyyden paljastumisesta.

  Sofi Oksasen Puhdistus on yksi tämän ajan kirjallisista merkkiteoksista, joka on tuttu niin romaanina, näytelmänä kuin elokuvanakin.

  Rooleissa:
  Tiina Weckström, Essi Hellén, Antti Virmavirta, Tommi Korpela, Antti Lang ja Tuomas Uusitalo

  Sovitus ja ohjaus: Soila Valkama. Äänisuunnittelu: Tiina Luoma.
  Tuottaja: Erja Manto.

 • "Naisella on oltava rahaa ja oma huone, jos hän aikoo kirjoittaa." Aino Seppo tulkitsee Virginia Woolfin klassikkoteoksen monologinäytelmänä.

  Ohjaus ja sovitus: Eira Johansson.
  Suomennos: Kirsti Simonsuuri.
  Äänisuunnittelu: Anders Wiksten.

  Ensilähetys: 2005.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä