Lasikaton särkijät

Katri Veltheim

 • 43 min
 • toistaiseksi

Katri Veltheim syntyi Paavolaisten kulttuurisukuun, sisällissodan jalkoihin. Kansainvälinen Viipuri avasi Katrille tien maailmaan, jota hän ahkerasti kiersi. Teatterikriitikko kasvatti suomalaisista kulttuurikansaa ja loi siltoja teatteriväen ja yleisön välille. Kirjailijana hän teki sen mitä ihmisenä ajoi: toi Viipurin takaisin.
Toimittaja on Mari Lukkari.

Lähetykset

 • ma 17.7.2017 12.11 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Katri Veltheim syntyi Paavolaisten kulttuurisukuun, sisällissodan jalkoihin. Kansainvälinen Viipuri avasi Katrille tien maailmaan, jota hän ahkerasti kiersi. Teatterikriitikko kasvatti suomalaisista kulttuurikansaa ja loi siltoja teatteriväen ja yleisön välille. Kirjailijana hän teki sen mitä ihmisenä ajoi: toi Viipurin takaisin.
  Toimittaja on Mari Lukkari.

 • Olivia Mathilda "Wivi" Lönn (1872–1966) oli Suomen ja todennäköisesti myös Euroopan ensimmäinen naisarkkitehti, joka perusti oman toimistonsa. Lönn ei kuulunut herraseuroihin, mutta onnistui raivaamaan itselleen tilaa ja luomaan menestyksekkään uran arkkitehtina.

  Wivi ei koskaan mennyt naimisiin vaan matkusteli ystävänsä Hanna Parviaisen kanssa ahkerasti ympäri Eurooppaa ja toi uusia ideoita suomalaiseen arkkitehtuuriin.

  Toimittaja on Mari Lukkari.

 • Alli Trygg vaikutti Helsingin työlaisalueilla viime vuosisadan vaihteessa, matkusti maailmalla ja toi radikaaleja uusia ideoita mukanaan. Hän oli työläisten asialla oleva naisasianainen, kansalaisaktivisti ja raittiusihminen.

  Toimittaja on Mari Lukkari, haastateltavina Suomen historian emeriittaprofessori Irma Sulkunen, kirjasonhoitaja Sini Turunen ja panimotutkija Antti Räty.

  Kolmiosainen sarja kertoo kolmen suomalaisen vaikuttajanaisen - Alli Tryggin, Wivi Lönnin ja Katri Veltheimin - tarinan. Naiset olivat kaikki aikanaan edelläkävijöitä, rohkeita uudistajia ja oman tiensä kulkijoita.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä