Koe uusi yle.fi
Kirjakerho

Aarresaarella - Punavyö ja Matti Rönkä

 • 37 min
 • toistaiseksi

Aarresaarella-kesäsarjan kahdeksas osa vie western-tunnelmiin Simo Penttilän Punavyö-romaanin Arizonaan. Lännensanakari Punavyön kanssa pitkin aavikkoa ratsastaa uutisankkuri-dekkaristi Matti Rönkä. Tombstonen kaduilta hylsyjä kerää toimittaja Jukka Kuosmanen.

KUVA: Yle/Jyrki Valkama

Lähetykset

 • ma 17.7.2017 17.16 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Christina Sandulle kieli on tarinaakin tärkeämpi. Hän kertoo, kuinka Finlandia-ehdokkaana ollut romaani Valas nimeltä Goliat syntyi. Kirjana se tarttuu maahan- ja maastamuuton kysymyksiin, kulttuurieroihin, yksilöiden ja perheen suhteeseen sekä Romanian sosialismiin. Lisäksi saduista tulee totta ja todesta satua. Lukijana Anna Tulusto, toimittajana Jani Tanskanen.

  Kuva: Marjo Tynkkynen.

 • Pienoisromaani pohjoisesta huomioitiin Finlandia-ehdokkuudella. Hauru avaa alakuloista ja inhorealistista tyyliään ja kirjoittamistaan eikä peittele omia ankeita kokemuksiaan. Toimittaja on Jani Tanskanen.

  Kuva: Vesa Ranta.

 • Jouko Turkka (1942-2016) oli suomalaisen teatterin uudistaja ja yhteiskunnallinen vaikuttajahahmo myös teatterin ulkopuolella. Turkka ohjasi varsinkin nuorempana muiden tekstejä, mutta kirjoitti myös itse useita näytelmiä ja kirjoja, joista tunnetuimpia ovat Aiheita, Häpeä ja Selvitys oikeuskanslerille. Jouko Turkan kirjallisista aiheista ja tänä vuonna postuumisti ilmestyneestä Kärsimys on turhaa -teoksesta keskustelevat Yleisradiossa työskentelevä ohjaaja Soila Valkama ja toimittaja Jukka Kuosmanen.

  Arkistonäytteet ovat vuodelta 1984 Eero Tuomikosken Pääosassa Jouko Turkka - tv-dokumentista ja Seija Walliuksen toimittamasta radio-ohjelmasta Minä suomalainen mies.

  KUVA: Yle/Touko Yrttimaa

 • Suomalaisnuoret ovat kansainvälisissä lukutaitovertailuissa maailman kärkijoukkoa. Tutkijat ovat silti huolissaan, sillä joka kymmenes suomalaisnuori kuuluu heikkoihin lukijoihin. Heidän mahdollisuutensa jatko-opinnoissa ja työelämässä ovat huonot. Huolestusta herättää myös suomalaisten lasten ja nuorten asenne lukemiseen, joka on PISA -tutkimukseen osallistuvien maiden kolmanneksi kielteisin. Mistä lukumotivaation puute johtuu? Entä kuinka lukuintoa yritetään kohottaa?

  Aihetta pohtivat lukututkija Kaisa Leino Jyväskylän yliopiston koulutuksen tutkimuslaitokselta, väitöskirjatutkija Annette Ukkola, Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Ilmi Villacís, äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja Maija Leppänen, ammattikoulun äidinkielen opettaja Elsa Hartman sekä Sanat haltuun -projektin vetäjät Aleksis Salusjärvi ja Mikko Sarjanen. Toimittaja on Maarit Lukkarinen.

  Kuva: Mostphotos

 • Juha Hurmeen Niemi on melkein kuin Suomi. Niemellä asuu outoa kieltä puhuva kansa, jonka tarina-aarteisto on säilynyt kuin pakastettuna. Juha Hurme kertoo niemeläisten mielenmaisemasta käyttäen karttana kansanrunoutta. Hän aloittaa alkuräjähdyksestä ja päätyy 1800-luvun alkuun, jolloin alue siirtyy osaksi Venäjää.

  Näytelmäkirjailija Hurme löytää Niemen villit tarinat ja tarjoilee Ruotsi-Suomen valtataistelut Shakespearen draamoja värikkäämpinä. Niemi on eristynyt kolkka, mutta aatteet ja ajatukset ovat huuhtoutuneet Niemen rannoille. Ja lopulta kaikkihan on vain lainaa. Kirjakerhossa Juha Hurme kertoo omintakeisesta Niemen historiasta. Toimittajana Anna-Liisa Haavikko.

  Kuva: Yle/ Jussi Nahkuri

 • Adolf Hitler johti Kolmatta valtakuntaa, mutta ketkä olivat hänen tärkeimmät taustavoimansa? Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilän Hitlerin kopla -kirjassa käydään läpi Natsi-Saksan vaikuttajahahmojen taustoja ja elämää. Ketkä olivat ne aatteelle uskollisimmat, ketkä Hitlerille muulla tavoin läheisimmät henkilöt? Millaista elämä oli heille Kolmannen valtakunnan tuhon jälkeen? Lukijana Anu Heikkinen. Toimittajana Jukka Kuosmanen.

  KUVA: SA-kuva

 • Eivät nämä runoja ole, väittää Martti Syrjä yhtyeensä sanoituksista. Mutta ovat ne eräänlaista runoutta kyllä, hän jatkaa. Eppu Normaalin keulakuva Syrjä kertoo, kuinka laululyriikka saa alkunsa. Samalla hän muistelee lapsuutensa kirjailijakotia. Tämä Kirsi Kunnaksen ja Jaakko Syrjän poika taipuisi ehkä runoilijaksikin, niin vakuuttelee toimittaja Jani Tanskanen.

  Kuva: Iina Jussila / Yle.

 • Kirjailija Selja Ahavan Ennen kuin mieheni katoaa -romaanissa aviomies löytää itsestään naisen ja lukija Kolumbuksen kaukaiselta hiekkarannalta. Kuinka kirjoittaa oman elämänsä menetyksistä ja kipeistä asioista kaikkia koskettavalla tavalla? Millaisia tekstin muotoon ja sisältöön liittyviä kysymyksiä kirjailija joutuu tällöin pohtimaan? Kirjailija Selja Ahava kertoo uuden romaaninsa taustoista ja tavastaan kirjoittaa proosaa. Lukunäytteet lukee Anu Heikkinen. Toimittajana Jukka Kuosmanen.

  KUVA: Yle/Gummerus, Marek Sabogal

 • Aleksis Kivi ja Kaarlo Bergbom syntyivät erilaisiin oloihin, mutta siitä huolimatta räätälinpojan ja senaattorinpojan polut risteilivät tiheään. He opiskelijat, kirjoittivat ja kilpailivat samaan aikaan. Nuori Kaarlo Bergbom tuki Aleksis Kiveä monella tapaa: lainasi rahaa, lähetti kirjoja, puhui puolesta, tunnisti lahjakkuuden. Oliko Kiven hurjuus kuitenkin liikaa suomalaisuusaatteille? Oliko Bergbominkin vaikea sulattaa Seitsemää veljestä tai silotella Kullervoa? Eeva Luotosen vieraana teatterintutkija Pentti Paavolainen. Näytteet lukee Pietari Kylmälä. Ohjelma on uusinta vuodelta 2014.

  Kuva: Albert Edelfeltin tekemä piirustus Aleksis Kivestä / Museovirasto

 • Tove Janssonin Bulevardi-teoksessa on kauhunovelli, ryyppäävä hemuli ja vaikka mitä muuta. Kirjan toimittanut ja suomentanut Jansson-tutkija Sirke Happonen kertoo, mistä on kyse. Lukunäytteet ovat Anna Tuluston, kysymykset Jani Tanskasen.

  Kuva: Yle / Kalle Kultala.

 • Kirjallisuuden Nobel-palkinnon saaneen Kazuo Ishiguron tunnetuimpia teoksia on Pitkän päivän ilta. Hän voitti teoksella arvostetun brittiläisen Booker -kirjallisuuspalkinnon vuonna 1989. Teoksessa hovimestari Stevens kertoo tarinaansa ja paljastaa kaiken vaikka haluaa peittää, on tyyni ja arvokas ja samalla täysin eksyksissä. Kazuo Ishiguron Pitkän päivän ilta on pieni kirja suurista aiheista: vallasta, vastuusta, haavoittuvuudesta. Eeva Luotosen vieraina ovat Kirkko ja kaupunki- median tuore päätoimittaja Jaakko Heinimäki ja arkkipiispan erityisavustaja Petri Merenlahti. Näytteet lukee Ville Tiihonen. Suomennos on Helene Bützovin. Ohjelma on uusinta vuodelta 2016.

  Kuva: EPA/DANIEL DEME

 • Miki Liukkosen romaani O nostatti kohinaa ilmestyessään. Kirjassa on yli 800 sivua, runsaat sata henkilöhahmoa, paljon yksityiskohtia ja outoa häröä, joka ärsyttää ja kiehtoo samaan aikaan. Liukkosen harteille aseteltiin heti kirjallisuuden uudistajan viittaa ja nyt nuoren miehen tehtävänä on heilauttaa viitan alta uutta julkaistavaa jo ensi vuodeksi. Miksi asiat ovat niin kuin ovat ja miksi tietokoneajan lapsi haluaa kirjoittaa käsin? Kirjakerhossa Miki Liukkonen istuu Helsingin Kallion kohinassa puhuen O:n synnystä ja siitä eroamisesta. Lukijan puheenvuorosta vastaa avantgardetaiteen tutkija ja filosofian tohtori Irmeli Hautamäki. Kirjakerhon toimittaa Leena Peltokangas ja kirjallisuusnäytteet lukee Antti Palomaa.

  Kuva: Leena Peltokangas

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä