Ykkösaamu

Poliitikkojen kielenkäyttö

 • 49 min
 • toistaiseksi

Brexit-neuvottelut, yliopistotutkija Timo Miettinen. Politiikan kieli, kansanedustajat Paavo Arhinmäki, Outi Mäkelä ja Simon Elo. Puola ja EU, vanhempi tutkija Katalin Miklossy ja EU-suurlähettiläs Strasbourgissa Jari Vilen. Stalinin vainoissa teloitetut suomalaiset, Katariina Lahtosen haastattelussa Euroopan sotahistorian dosentti Markku Salomaa. Juontajana Olli Seuri.

Lähetykset

 • pe 21.7.2017 8.10 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kiinan uuden silkkitien haara Suomeen. Ohjelmajohtaja Mika Aaltola, Ulkopoliittinen instituutti.

  SPR:n kenttäsairaalassa Cox's Bazarissa Bangladeshissa hoidetaan rohingya-pakolaisia. Punaisen Ristin kenttäsairaalan tiiminvetäjä Raija Andersén.

  Eu-johtajat huippukokouksessaan maahanmuutosta ja Brexitistä. Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen ja Yle uutisten eu-kirjeenvaihtaja Susanna Turunen.

  Kolumnistina Riku Siivonen. Isä kuoli tavaran keskelle, eikä olisi arvannut mitä sitten seurasi.

  Lasten sijaishuolto kovan arvostelun kohteena. Oikeusasiamiehen kanslian esittelijäneuvos Tapio Räty. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon kommentti.

  Anna Sarasteen ulkomaanlehtikatsaus Berliinistä.

  Juontaja Seija Vaaherkumpu. Toimittajat Johanna Östman, Kaija Kellman ja Mira Stenström. Tuottaja Sakari Kilpelä.

 • Entinen Supon päällikkö ja eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen muistelee lopultakin. Tiitinen - vakoilijoita ja vejareita -kirjan kirjoittanut tietokirjailija Pekka Ervasti.

  Saksan sisäpolitiikassa kuohuu.

  Vihreiden kujanjuoksu. Entinen puoluesihteeri Panu Laturi (vihr.), kansanedustaja Ville Niinistö (vihr.) ja toimittaja Heikki Vento.

  Voiko Venäjän Karjalan joukkohaudat tutkia yhdessä? Filosofian tohtori, tietokirjailija Aimo Ruusunen ja Euroopan sotahistorian dosentti Markku Salomaa.

  Heikki Hiilamon kolumni. Eriarvoistava kotitalousvähennys.

  Juontaja Päivi Neitiniemi. Toimittajat Pirjo Auvinen ja Katariina Lahtonen. Tuottaja Sakari Kilpelä.

 • Pyöriikö Suomi ylitöillä? Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Mikko Härmä ja Ammattiliitto Pron palvelusektorin johtaja Minea Pyykönen.

  Siirtolaisvirtojen ennustaminen Googlen hakudatasta. Massachusetts Institute of Technologyn tutkija Joonas Tuhkuri.

  Suomen taloudessa menee hyvin. Miten vastata, kun ensi vuonna menee huonommin? Ylijohtaja Mikko Spolander, valtiovarainministeriö.

  Kauhee akka - nalkuttajia, noitia, syöjättäriä, viettelijättäriä, hirviöanoppeja. Yle Radio 1:n uusi sarja. Käsikirjoittaja Kaisa Pulakka ja näyttelijä Seela Sella.

  Kolumnistina Janne Saarikivi. Virkamies ja kansa.

  Juontaja Seija Vaaherkumpu. Toimittaja Mira Stenström, Raisa Pöllänen ja Marja Ala-Kokko. Tuottaja Sakari Kilpelä.

 • Suomen taloudessa menee hyvin. Miten vastata, kun ensi vuonna menee huonommin? Ylijohtaja Mikko Spolander, valtiovarainministeriö.

  Kauhee akka - nalkuttajia, noitia, syöjättäriä, viettelijättäriä, hirviöanoppeja. Yle Radio 1:n uusi sarja. Käsikirjoittaja Kaisa Pulakka ja näyttelijä Seela Sella.

  Kolumnistina Janne Saarikivi. Virkamies ja kansa.

  Pyöriikö Suomi ylitöillä? Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Mikko Härmä ja Ammattiliitto Pron palvelusektorin johtaja Minea Pyykönen. Uusinta alkuaamusta.

  Juontaja Seija Vaaherkumpu. Toimittaja Mira Stenström, Raisa Pöllänen ja Marja Ala-Kokko. Tuottaja Sakari Kilpelä.

 • Apua hätää kärsiville. Lastensairaanhoitaja Hanna Majanen, joka on työskennellyt mm Irakin Mosulissa ja Afrikan ebolaepidemia-alueilla.

  Arktisen alueen kansanedustajat kokoontuvat Inariin. kansanedustaja katri Kulmuni (kesk.).

  Tiedustelumies sisäministeriön kansliapäällikönä. Ilkka Salmi.

  Yhdysvallat nyt maailman suurin raakaöljyntuottaja. Energia-asiantuntija Lauri Kärnä, Neste.

  Väitöstutkimus nuorten muslimien identiteetin rakentumista Suomessa. Tutkija Teemu Pauha, Helsingin yliopisto.

  Kolumnistina Linda Liukas. Tekoäly voi olla rasistinen, seksistinen tai muuten vaan pielessä.

  Juontaja Päivi Neitiniemi. Toimittaja Pirjo Auvinen. Tuottaja Sakari Kilpelä.

 • Investointipankki Lehman Brothers kaatui 10 vuotta sitten syyskuun 15. päivä. Miten on tultu tähän päivään? Mistä tulee seuraava kriisi? Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.

  Taifuuni Mangkhut iskee Filippiineille. Toimittaja Kirsi Crowley.

  Teollisuuden työntekijät ja toimihenkilöt ylityökieltoon protestina irtisanomisuojan heikentämiselle. Teollisuusliiton puheenjohtaja Rikua Aalto ja työmarkkinajohtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä.

  Professuuri tukemaan pääkaupunkiseudun kehitystä. Apulaisprofessori, KTT, Tuukka Saarimaa.

  Blogistina Sanna Ukkola. Joulupukin hahmo on toksisen maskuliininen ja vielä vitivalkoinen.

  Juontaja Seija Vaaherkumpu. Toimittajat Kaija Kellman ja Jukka Vanninen. Tuottaja Sakari Kilpelä.

 • EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin linjapuhe. Kommentoimassa EU- ja kauppapolitiikkaan perehtynyt EK:n johtaja Taneli Lahti ja Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin erityisneuvonantaja-tiimin jäsen Aura Salla (kok.).

  Pellervon taloustutkimus julkaisee talousennusteensa. Janne Huovari, ennustepäällikkö. 

  Ruotsin vaalit paikan päällä koettuna? Li Andersson, Vasemmistoliiton puheenjohtaja, Antti Kaikkonen, Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja Mikkel Näkkäläjärvi, Demarinuorten puheenjohtaja.

  Suomen myydyimmät kirjat elokuussa. Akateemisen kirjakaupan entinen johtaja Stig-Björn Nyberg.

  Kolumnistina Heli Vaaranen. Oletko parisuhteessa hiljaisen kanssa - tässä kymmenen kullanarvoista neuvoa.

  Ulkomaanlehtikatsaus Pietarista. Kerstin Kronvall.

  Juontaja Pirjo Auvinen. Toimittajat Mira Stenström ja Jorma Lehto. Tuottaja Sakari Kilpelä. 

 • Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru, sd. Euroopan parlamentti ja tapaus Unkari, europarlamentaarikko Petri Sarvamaa, kok. Kittilä - kunnat ja valtio, kaupunkineuvos, vm:n entinen selvitysmies Antti Rantakokko, rikosoikeuden professori emerita Terttu Utriainen. Trump ja paljastukset, tutkija Ville Sinkkonen, UPI. Kolumni, Joona-Hermanni Mäkinen. Uusintana Krista Kiurun haastattelu. Juontajana Seija Vaaherkumpu, lähetystoimittajana Elina Päivinen.

 • Hjallis Harkimo haastattelussa.
  Unkari Euroopan parlamentin käsittelyssä, yliopistolehtori Heino Nyyssönen.
  Ruotsi vaalien jälkeen: Ruotsin talous, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri ja Nordean pääekonomisti Ari Kangasharju. Ruotsin turvallisuuspolitiikka, vanhampi tutkija Charly Salonius-Pasternak.
  Eduskuntatalo kiinnostaa yleisöä, Eduskunnan apulaistiedotuspäällikkö Rainer Hindsberg ja kiinteistöpäällikkö Ilona Nokela.
  Kolumni, Aleksis Salusjärvi.
  Uusinta alkuaamusta: Hjallis Harkimon haastattelu.
  Juontajana Päivi Neitiniemi, toimittajina Anni Riit'aho ja Jukka Vanninen. Tuottajana Tarja Oinonen.

 • Ruotsin valtiopäivävaalit - asiantuntijana professori Kimmo Grönlund, Åbo Akademi. Tukholmassa ulkomaantoimittaja Hannele Muilu. Suomalaispoliitikkojen näkemykset Ruotsin tulevista vuosista, studiossa kansanedustajat Juhana Vartiainen, kok., Leena Meri, ps. ja Sanna Marin, sd. Ruotsalaisen kansankodin ilmapiiri, johtaja Iina Soiri, Pohjoismainen Afrikka-instituutti
  ja elokuvatuottaja, toimittaja Andrea Reuter. Kolumni​, Paula Takio. Juontajana Pirjo Auvinen, toimittajina Marja Ala-Kokko ja Elina Päivinen, tuottajana Tarja Oinonen.

 • Kauhea häpeä, studiossa psykologi, tietokirjailija Janne Viljamaa.
  Ruotsin kruunu, talous ja vaalit, Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich.
  Elinkeinoministeri Mika Lintilän haastattelu Suomen taloudesta ja hallituksen tavoitteista.
  Ruotsin vaalit ja henkinen ilmapiiri, kirjailija Jörn Donner.
  Blogi, Jari Korkki. Juontajana Päivi Neitiniemi ja toimittajana Mira Stenström. Tuottajana Tarja Oinonen.

 • Arviot politiikan syksystä ja uusin Ylen kysely. Studiossa yliopistolehtori Jenni Karimäki Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskus ja vasemmistoliiton kansanedustaja Kari Uotila. Puhelimessa Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto.
  Tekoäly ja terveydenhoito, VTT:n terveysteknologian asiakaspäällikkö Kari Kohtamäki.
  Kolumni, Roope Mokka.
  Juontajana Pirjo Auvinen, toimittajina Marja Ala-Kokko, Jukka Vanninen ja Noora Kettunen, äänitarkkailija Pasi Ilkka ja tuottajana Tarja Oinonen.

Klipit

 • Kiinalla on käynnissä valtava Silkkitie-hanke, jossa ajatuksena on yhdistää Kiina Eurooppaan uusilla maantie-, rautatie-, meriväylä- ja tietoliikenneyhteyksillä. Kiina siis havittelee uutta Silkkitietä ja Suomikin liittyy osana suunnitelmiin. Seija Vaaherkummun vieraana ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista arvioimassa ja taustoittamassa kunnianhimoista projektia. Alkuun Aaltola kuvailee modernia Silkkitietä.

 • Some-aikana on vaikea johtaa, sanoo vihreiden entinen puheenjohtaja Ville Niinistö. Uupumuksen takia sairauslomalle jäänyt Touko Aalto on joutunut Niinistön mukaan julkisuuden paineen ja henkilökohtaisen elämän kuprujen kuormittamaksi.

  Onko vihreät poikkeuksellisen vaikea puolue johtaa, sitä arvioivat myös entinen puoluesihteeri Panu Laturi ja Suomen Kuvalehden politiikan toimittaja Heikki Vento.

  Päivi Neitiniemi haastattelee.

 • Tänä vuonna Suomen taloudella menee hyvin, jopa niin hyvin, että vauhti hyytyy ensi vuonna. Näin se on, jos on uskominen valtiovarainministeriön perjantaina julkistettua taloudellista katsausta. Miksi talouskasvu hidastuu vaikka työllisyys paranee? Ykkösaamussa Seija Vaaherkummun vieraana kansantalousosaston ylijohtaja Mikko Spolander.

 • Mitkä ovat Euroopan suurimmat turvallisuusuhat? Ykkösaamussa vierana jo kesällä sisäministeriön kansliapäällikkönä aloittanut Ilkka Salmi, jolla on pitkä kokemus tiedustelun johtotehtävistä Brysselistä ja kotimaasta. Toimittaja on Päivi Neitiniemi.

 • Teollisuuden työntekijät ja toimihenkilöt aloittavat maanantaina vastatoimet hallituksen suunnitelmille heikentää irtisanomissuojaa alle 20 työntekijän yrityksissä. Tässä ovat muhivan kiistan ainekset: hallitus haluaa valmistella asiaa edelleen, ay-liike vastustaa ja Suomen yrittäjät kannustaa hallitusta.
  Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ja Suomen yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula keskustelivat asiasta Ykkösaamussa. Juontajana Seija Vaaherkumpu.

 • Julkisuus on tärkeä työväline Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpille. Häntä ei ole horjuttanut mikään julkisuusmyrsky tähän mennessä.Yhdysvalloissa kohistaan jälleen presidentti Trumpin arvaamattomasta käytöksestä, jota valottaa veteraanitoimittaja Bob Woodwardin tuore paljastuskirja "Fear: Trump in the White House". Kirjaa arvioivat tutkija Ville Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista ja toimittaja Seija Vaaherkumpu.

 • Kansanedustaja, Liike Nyt -liikkeen perustaja Harry Hjallis Harkimolta julkaistiin eilen kirja "Suoraan sanottuna". Kirjassa Harkimo arvostelee nykyistä politiikanteko. Tuliko kaikki sanottua? Toimittaja on Päivi Neitiniemi.

 • Ruotsidemokraatit ovat saaneet vaalivoiton Ruotsin eilisissä valtiopäivävaaleissa. Puolueelle ennustettu suurvoitto jäi kuitenkin saavuttamatta. Hallituspuolue sosiaalidemokraatit on menettänyt kannatustaan, mutta pärjäsi ennakko-odotuksia paremmin. Ruotsin vaalitulos on niin tasaväkinen, että poliittinen tilanne on täysin auki. Tällä tietoa punavihreä blokki olisi samassa yhden valtiopäiväpaikan enemmän kuin porvariallianssi. Pirjo Auvisen haastattelussa Åbo Akademin valtiotieteen professori Kimmo Grönlund.

 • Katseet ovat juuri nyt länsinaapurissa, jossa käydään sunnuntaina valtiopäivävaalit. Ykkösaamulle Ruotsin vaaleista analyysinsä antaa kirjailija, elokuvaohjaaja ja politiikan osalta entinen kansanedustaja sekä Euroopan parlamentin jäsen Jörn Donner.

 • Yritykset pitävät Suomea turvallisena maana toimia, mutta arvioivat tilanteen heikkenevän olennaisesti seuraavina vuosina. Tämä käy ilmi Elinkeinoelämän keskusliiton ja Aalto-yliopiston tekemästä turvallisuuselvityksestä, josta keskustelevat Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnell, EK:n johtava asiantuntija Mika Susi ja Naton strategisen viestinnän osaamiskeskuksen päällikkö Markku Mantila. Toimittaja on Pirjo Auvinen.
  Kuva/Epa

 • "Nykyinen poliittinen keskustelu on lastenleikkiä entiseen verrattuna, jolloin aatteet ottivat yhteen", muistelee konkariedustaja Pertti Salolainen.
  Sote-syksysikin nimetty eduskunnan syyskausi alkoi tiistaina ja samalla alkoivat tämän hallituskauden viimeiset kuukaudet, kun eduskuntavaalit ovat huhtikuun puolessa välissä.Ykkösaamussa kolme politiikan konkaria, eduskunnasta luopuvat kokoomuksen Pertti Salolainen ja demareiden Lauri Ihalainen sekä jatkoaan vielä miettivä vihreiden Satu Hassi. Miten eduskuntatyö on muuttunut vuosien varrella? Onko Arkadianmäen arvovalta vaarassa? Toimittaja on Päivi Neitiniemi.

 • Pääministeri Juha Sipilän maahanmuuttoa koskevat lausunnot lauantaina Yle TV1:n Ykkösaamussa ovat herättäneet huomiota. Hän puhui vuosina 2015-2016 Eurooppaan kohdistuneesta maahanmuutosta, jota hän kutsui hallitsemattomaksi. Hänen mukaansa tulijoista suurin osa oli liikkeellä taloudellisten syiden takia - ei siksi, että he pakenisivat sotaa tai henkilökohtaista vainoa. Pääministerin mukaan Suomi voisi nostaa pakolaiskiintiötä ja kehitysapua tulisi lisätä. Pääministeri lisää vielä blogissaan eilen, että suurin osa vuonna 2015 ja kriisin aikana saapuneista ei täyttänyt turvapaikan saamisen kriteereitä Suomessa. Hän käyttää lähteenään Maahanmuuttoviraston tilastoja. Maahanmuuttoviraston tilastojen mukaan vuosina 2015-2017 Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista noin kolmannes sai myönteisen turvapaikkapäätöksen. Eurooppaan tulleista turvapaikanhakijoista vastaavasti noin 44 prosenttia sai myönteisen päätöksen. Eli suurimmalla osalla ei ollut perusteita saada turvapaikkaa Euroopassa. Asiaa ruotivat maahanmuuttoon perehtynyt väitöskirjatutkija Erna Bodström Helsingin yliopistosta sekä politiikan toimittajat Unto Hämäläinen, Antonia Berg ja Susanna Ginman.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä