Ykkösaamu

Poliitikkojen kielenkäyttö

 • 49 min
 • toistaiseksi

Brexit-neuvottelut, yliopistotutkija Timo Miettinen. Politiikan kieli, kansanedustajat Paavo Arhinmäki, Outi Mäkelä ja Simon Elo. Puola ja EU, vanhempi tutkija Katalin Miklossy ja EU-suurlähettiläs Strasbourgissa Jari Vilen. Stalinin vainoissa teloitetut suomalaiset, Katariina Lahtosen haastattelussa Euroopan sotahistorian dosentti Markku Salomaa. Juontajana Olli Seuri.

Lähetykset

 • pe 21.7.2017 8.10 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kun katastrofi iskee.. poliisipastori, rovasti Carita Pohjolan-Pirhonen. Turkin vaalit, suurlähettiläs Päivi Kairamo, Ankara. Juhannuskeskustelu vieraiden omista aiheista, mm. maailman tila ja poliitikkojen puheiden painoarvo, mukana sosiaalipsykologian tutkija, kielitieteilijä Anneli Portman, kaupunginvaltuutettu, ydinfysiikan tohtori Petrus Pennanen, (pir.) ja vanhempi asiantuntija Jussi Impiö, Demos Helsinki. Kolumni, Teemu Keskisarja. Saunan historiaa ja filosofiaa, haastattelussa saunatutkija Laura Seesmeri. Juontajana Päivi Neitiniemi.

 • "Vielä keskiajalla saunoja oli Keski-Euroopassa asti. Suomalaisten kunniaksi voi kuitenkin laskea saunan säilyttämisen ja kehittämisen". Näin sanoo saunatutkija Laura Seesmeri. Saunan tärkeydestä suomalaisille kertoo sekin, että Suomi hakee saunaa Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle, ja että mm. juhannussaunalla on aivan erityinen merkitys suomalaisille. Tarja Oinonen haastattelee
  Kuva: Sompasauna Yle/ Antti Kolppo

 • Yritykset ja ympäristö, toiminnanjohtaja Jouni Keronen, Climate Leadership Coalition ja Jukka Honkaniemi, kestävän kehityksen johtaja, SEB.

  Ulkomaanlehtikatsaus Virosta, Risto Vuorinen.

  Velallisille helpotusta, neuvotteleva virkamies Pekka Tiainen, TEM ja kansanedustajat Harri Jaskari, kok ja Satu Taavitsainen, sd.
  Kolumni, Erkki Virtanen.

  Panaman paperit, osa 2, toimittaja Minna Knus-Galan.
  Uusintana Yritykset ja ympäristö -keskustelu, toiminnanjohtaja Jouni Keronen, Climate Leadership Coalition-yhdistys ja Jukka Honkaniemi, kestävän kehityksen johtaja, SEB.

  Juontajana Marja Ala-Kokko.

 • Kemikaalit keskuudessamme, Euroopan kemikaaliviraston varapääjohtaja Jukka Malm.

  Saksa ja Ranska etsivät yhteistä linjaa, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.
  Maailman pakolaispäivä, SPR:n puheenjohtaja Pertti Torstila, maahanmuuttotutkija Erna Bodström, Helsingin yliopisto ja Sanna Valtonen, Turvapaikanhakijoiden tuki ry.
  Kolumni, Paula Takio.
  Etelä-Korea pohjoisen ja Yhdysvaltain välissä, tutkija Antti Leppänen, Turun yliopisto.
  Uusintana keskustelu kemikaalit keskuudessamme, Euroopan kemikaaliviraston varapääjohtaja Jukka Malm. Juontajana Päivi Neitiniemi.

 • Suomen talous, ylijohtaja Mikko Spolander, VM.

  Turvapaikanhakijat keikuttavat EU:ta, kirjeenvaihtaja Petri Raivio.
  Presidentti Tarja Halonen. 

  Kolumni, Rysky Riiheläinen.
  Huippukokin ihana ja kova elämä, haastattelussa Ismo Sipeläinen.
  Uusinta: Suomen talous ja VM, ylijohtaja Mikko Spolander, VM.

  Juontajana Seija Vaaherkumpu.

 • Tutkijat syöpää nujertamassa, professori Johanna Ivaska.
  Kultarantakeskustelut, toimittaja Hannele Muilu. 
  Turvapaikanhakijat heiluttavat Euroopan hallituksia, kuinka vakavasta tilanteesta on kyse? Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Matti Vanhanen ja professori Kimmo Elo.
  Kolumbian presidentinvaalitulos saattaa vaikuttaa rauhanprosessiin, professori Teivo Teivainen.
  Kolumni, Inka Mero.
  Uusinta syöpäkeskustelusta.
  Juontajana Päivi Neitiniemi.

 • Vihreät laskevin kannatusluvuin puoluekokoukseen. Vihreiden puoluehistorian tutkija Sari Aalto ja vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto.

  EKP:n neuvosto tärkeiden päätösten äärellä. Kommentti markkinaekonomisti Marianne Palmu, analyysiyhtiö Inderes.

  Voiko kanainvälisen sopimuksenvaraisen järjestelmän luottamuksen palauttaa? Akatemiaprofessori Martti Koskenniemi.

  Omituiset säät ja ruokamarkkinat. MTK:n vilja-asiamies Max Schulman ja Pellervon taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Kyösti Arovuori.

  Blogistina Paula Tiessalo. Mies on oveen unohtunut joulukranssi.

  Juontaja Seija Vaaherkumpu. Toimittajat Atte Uusinoka ja Johanna Östman. Tuottaja Sakari Kilpelä.

 • Max Jakobsonin kirjasto - kokoajansa näköinen. Kirja Suomen kansainvälisesti tunnetuimpiin kuuluvan suomalaisen diplomaatin Max Jakobsonin persoonasta hänen lukemiensa kirjojen kautta. Professori Seppo Hentilä.

  Rahaliiton Target 2 maksujärjestelmä ennakoimattomien riskien lähteenä. Suomen saamiset 60-70 mrd euroa. Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki ja tutkija Klaus Tuori Helsingin yliopistosta.

  Potkupalloa ja politiikaa. Jalkapallon MM-kisat alkavat. Poliittisen historian professori Vesa Vares ja tutkiajtohtori Pia Koivunen Turun yliopistosta.

  Kolumnistina Heli Vaaranen. Kuinka monet juhlat aiot pilata tänä kesänä eli käytössääntöjä eronneille ja karanneille kesän sukujuhliin.

  Ulkomaanlehtikatsaus Kerstin Kronvall, Pietari.

  Juontaja Päivi Neitiniemi. Toimittajat Teresa Meriläinen ja Anni Riit'aho. Tuottaja Sakari Kilpelä. 

 • Riidat brexitistä kiihtyvät Britannian parlamentissa. Ohjelmajohtaja Juha Jokela, Ulkopoliittinen instituutti.

  Valekuollut Babtsenko. Kuka huijasi ja ketä? Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori Arto Luukkanen Helsingin Yliopisto.

  Trump ja Kim tapasivat. Onko maailma turvallisempi? Suomen entinen Yhdysvaltain suurlähettiläs Jukka Valtasaari ja tutkija Ville Sinkkonen, Ulkopoliittisen instituutti.

  Kuka? Kokoomuskomeetta Aura Salla.

  Kolumnistina Jukka Relander. Sotkamossa oli bolshevistisen tyyntä kepulaiseen tapaan.

  Juontaja Seija Vaaherkumpu. Toimittajat Marja Ala-Kokko ja Jorma Lehto. Tuottaja Sakari Kilpelä.

 • Trumpin ja Kimin tapaaminen. Suurlähettiläs Eero Suominen, ja Korea-tutkija Markku Heiskanen  ja tutkija Tommi Koivula Maanpuolustuskorkeakoulusta.

  Irakissa poltettiin viime vaalien äänestysliput. Irak-ohjelman johtaja Hussein al-Taee konfliktinratkaisujärjstö CMIstä.

  Kansainvälinen tilanne? Ulkoministeri Timo Soini (sin.).

  Mitä epäonnistuneen G7-kokouksen jälkeen? Danske Bankin päästrategi Valtteri Ahti.

  Kolumnistina Joona-Hermanni Mäkinen. Facebook on kansatauti.

  Juontaja Päivi Neitiniemi. Toimittajat Mira Strenström, Jorma Lehto ja Anni Riit'aho. Tuottaja Sakari Kilpelä.

 • Talouspoliittista keskustelua valtiovarainministeriön virkamiesten ohjailussa. Helsingin yliopiston taloushistorian emeritusprofessori Sakari Heikkinen.

  Trumpin ja Kimin tapaaminen alkamassa. Jenny Matikainen, Ylen Aasian kirjeenvaihtaja.

  Keskusta ja kokoomus pitivät puoluekokouksensa. Mitä jäi käteen? Politiikan toimittajat Pirjo Auvinen, Yle uutiset, Tuomo Lappalainen, Suomen Kuvalehti ja Lauri Nurmi, Lännen Media.

  Globaali oppimiskriisi. Pitkän uran Maailmanpankissa tehnyt kehitystaloustutkija Ritva Reinikka.

  Kolumnistina Jari Ehrnrooth. 2020-luvun sosiaalipolitiikan asennemuutos.

  Viikon luontoääni lapintiainen. Esittelee Juha Laaksonen.

  Juontaja Olli Seuri. Toimittajat Riikka Jauhiainen, Anni Riit'aho ja Atte Uusinoka. Tuottaja Sakari Kilpelä. 

 • IMF - veroparatiisien ystävä, esittää väitöskirja? Helsingin yliopiston tutkijan Matti Ylönen.

  Kansainvälisen politiikan isojen tapahtumien suma. Nato, G7, Trump ja Kim. Ulkopoliittisen instituutin tutkija Matti Pesu.

  Kokoomus puoluekokoukseen sekavissa tunnelmissa. Tutkija Jenni Kariniemi, kokoomusvaikuttaja Heikki A. Ollila ja toimittaja Matti Virtanen.

  Nina Suomalainen toiminnanjohtajaksi Justice Rapid Response -yhteistyöverkostolle, joka kerää todisteita vakavimmista sotarikosksista.

  Blogistina Jenny Matikainen. Homot Kiinassa.

  Juontaja Päivi Neitiniemi. Toimittaja Riikka Jauhiainen ja Atte Uusinoka. Tuottaja Sakari Kilpelä.

Klipit

 • Viime vuoden aikana peräti puoli miljoonaa suomalaista oli ulosotossa. Mitä velkaantuneiden tilanteen helpottamiseksi voisi tehdä? Ykkösaamussa Marja Ala-Kokon vieraina kansanedustajat Satu Taavitsainen (sd.) ja Harri Jaskari (kok.) sekä neuvotteleva virkamies Pekka Tiainen työ- ja elinkeinoministeriöstä. Aluksi Tiainen avaa sitä, miksi niin moni velkaantuu.

 • Vuonna 2015 Suomeen tuli noin 32 000 turvapaikanhakijaa. Nykytilanne on kuitenkin jotain ihan muuta. Tällä hetkellä iso kysymys on se, miten turvapaikkahakuprosessit saadaan hoidettua. Päivi Neitiniemen vieraaana maahanmuuttotutkija Erna Bodström Helsingin yliopistosta ja Turvapaikanhakijoiden tuki ry:n puheenjohtaja Sanna Valtonen muistuttivat. Aluksi kansainvälistä tilannetta arvioi Suomen Punaisen Ristin puheenjohtaja Pertti Torstila.

 • Tatuointimusteet, jalkapallokentän keinonurmen alla käytettävä kumirouhe, muovit... Meitä ympäröi tukku erilaisia kemikaaleja. EU:n kemikaalivirasto on toiminut Helsingissä 11 vuotta. Virasto sai juuri päätökseen kymmenen vuotta kestäneen työn, jossa kartoitettiin EU:ssa käytössä olevat kemialliset aineet. Päivi Neitiniemen vieraana EU:n kemikaaliviraston varapääjohtaja Jukka Malm. Miten kemikaalien ammattilainen katsoo ympäröivää maailmaa?

 • Ruualla ja ruualla on eroa, sen tietää jokainen, mutta harva niin perusteellisesti kuin arvostettuun Bocuse d´Or-kokkikilpailuun tiensä kokannut keittiömestari Ismo Sipeläinen.

  Sipeläinen aloittaa harjoittelun tammikuussa Ranskan Lyonissa järjestettävään finaaliin noin kuukauden päästä.

 • “Miesten pitäisi löytää myös uudenlainen roolinsa, kun naiset kouluttautuvat. Tytöt ovat kovia opiskelemaan. Lähes kaikki maailman tytöt ja pojat aloittavat koulun, mutta teini-iässä monet tytöt yhä suljetaan kodin piiriin, tietää presidentti Tarja Halonen.

  Presidentti Halonen on aktiivinen YK-asioissa, kestävässä kehityksessä ja tasa-arvotyössä. Ne ovat kansainvälisen politiikan kovaa ydintä, vaikka aseiden kalistelu saakin ehkä mediassa eniten näkyvyyttä. Ykkösaamussa pohdittiin maailman tasa-arvo ongelmia yhdessä presidentti Tarja Halosen kanssa. Toimittaja on Seija Vaaherkumpu.

 • Syöpätutkija Johanna Ivaska Turun yliopistolta tutkii ryhmänsä kanssa kiinteitä syöpiä joita ovat esimerkiksi rintasyöpä ja eturauhassyöpä. Tutkimusryhmän tavoitteena on syövän leviämisen estäminen. Ivaska uskoo, että syöpää ollaan nujertamassa ja tulevaisuudessa syöpä saattaa olla vain krooninen sairaus.

 • Yhdysvaltojen nykyinen yksipuolinen sopimusten purkupolitiikka, maailman kauppajärjestön WTO:n ja sen puitteissa solmittujen sopimusten heikkeneminen - onko kansainvälisen järjestelmän sääntelypohja murenemassa? Ykkösaamussa Seija Vaaherkummun vieraana käynyt kansainvälisen oikeuden professori, akatemiaprofessori Martti Koskenniemi sanoo, että sääntelyssä on pienten maiden turva.

 • Ykkösaamun studiossa jalkapallosta vallan välineenä keskustelemassa oli poliittisen historian professori Vesa Vares Turun yliopistosta ja puhelimen välityksellä keskusteluun jalkapallon merkityksestä kulttuuridiplomatian näkökulmasta osallistui tutkijatohtori Pia Koivunen.

  Haastattelijana Päivi Neitiniemi.

 • Miksi Arkadi Babtšenko päätyi keskelle lavastettua murhaa? Entä Venäjän sotilastiedustelu GRU: voisiko se aktivoitua Suomessa? Näitä kysymyksiä pohtii Ykkösaamussa Seija Vaahenkummun vieraana dosentti, Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori Arto Luukkanen Helsingin yliopistosta.

 • Venäjän ja Yhdysvaltain sotilasjohtajat ovat kuumien aiheiden äärellä Helsingissä. Yhdysvaltain asevoimien komentaja kenraali Joseph F. Dunford ja Venäjän asevoimien komentaja armeijakenraali Valeri Gerasimov keskustelevat ilmeisesti ainakin Syyriasta, jossa Venäjän ja Yhdysvaltain välit ovat kireimmillään, arvioi tutkija Matti Pesu Ulkopoliittisesta instituutista. Ennakkoarvioita myös Naton huippukokouksesta ja Pohjois-Korea tapaamisesta. Toimittajana on Päivi Neitiniemi.

 • Nyt Ruotsin politiikasta ja syyskuun valtiopäivävaalien asetelmien selkiytymisestä. Tällä viikolla Ruotsissa on jännitetty Ruotsin tilastokeskuksen puoluekannatusmittausta. Se antaa Ruotsidemokraateille 18,5 prosentin kannatuksen, kun pääministeripuolue sosialidemokraattien ja pääoppositiopuolue Maltillisen kokoomuksen kannatus on laskussa.
  Olli Seurin vieraina Ruotsin politiikkaa tarkkaan seuraavat Tukholman yliopiston elokuvatutkimuksen professori Anu Koivunen ja Hufvudstadsbladetin uutispäällikkö Annakaisa Suni, joka on entinen Svenska Dagbladetin politiikantoimittaja.

 • “Akuutti kysymys on kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet”. Miten EU:lta onnistuu turvapaikkajärjestelmän uudistaminen, kun keskeisessä asiassa eli taakanjaossa ollaan umpikujassa? Sisäministeri Kai Mykkästä haastatteli Ykkösaamun Päivi Neitiniemi.
  Kuva: EPA

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä