Ali Show

A.W. Yrjänä: 14-vuotiaana kirjoitin, että "ensimmäinen julkaistu lauseeni on eroanomus maailmankaikkeudesta"

 • 56 min
 • toistaiseksi

Ali Jahangirin vieraaksi saapuu CMX:n laulaja-basisti A.W. Yrjänä.CMX:ää Yrjänä on luotsannut yli 30 vuotta, jonka aikana se on julkaissut 15 studioalbumia ja 7 EP:tä. Yrjänä vastaa yhtyeen sanoituksista ja osittain myös sävellyksistä. Yrjänä on kirjoittanut myös viisi runoteosta, ja hänen seuraava julkaisunsa, tyyliltään spekulatiivista fiktiota edustava seikkailukertomus "Joonaanmäen valaat" julkaistaan syyskuussa.

Ali Show'ssa avataan metafilosofiset hanat heti kättelyssä: "Me mentiin johonki sellaseen mistä kumpikaan ei oo varttiin tajunnu yhtään mitään et mistä me puhutaan". Keskustelu polveilee lukemisessa, uskonnossa, parapsykologiassa ja lapsuuden Torniossa. Yrjänä muistelee koulua "täynnä keskustalaisia opettajia" ja sukupuolivalistusopetusta, josta vastasi lestadiolainen seitsemän lapsen äiti: "nämä seuraavat sivut ovat sellaisia joita emme käsittele täällä luokassa, lukekaa ne kotona".

Lähetykset

 • ma 19.6.2017 10.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • Bloggaaja Merja Mähkän mielestä naisten ei pitäisi keskittyä siihen miltä kotona näyttää vaan heidän pitäisi lähteä ulos oikeaan maailmaan. Mähkän mielestä sisustaminen nakertaa ihmisen inhimillisyyttä.

  Mitä Nils Gustafsson sanoi Merjalle Bodominjärven murhien oikeudenkäynnin jälkeen tupakkahuoneessa ja miten omaa osakesijoitussalkkua kasvatetaan?

  Kuuntele kesän kuumin show.

 • Koomikko Anders Helenius on kotoisin niin pieneltä paikkakunnalta, että siellä lahjoiltaan heikompikin pääsi lapsena loistamaan. Se antoi Heleniukselle loistavat eväät tulevaisuuteen.

  Miksi Heleniuksen mielestä maailmassa on nykyään kaikki paremmin kuin hänen lapsuudessaan, mitä geokätköön tulisi piilottaa ja mikä kirja kannattaa jättää kesken?

  Kuuntele kesän kuumin show.

 • Anarkisti Suvi Auvinen on pelännyt, että hänet tapetaan mielipiteidensä vuoksi. Kuolema pelottaa, vaikka Auvinen tiedostaakin olevansa vain vähäpätöinen yksilö elämän isossa kiertokulussa.

  Mikä on vanhempien tehtävä ja kuka anarkisteista nyt päivystää, kun Suvi Auvinen luopui roolistaan?

  Kuuntele kesän kuumin show.

 • Muusikko Elias Gould on avoimesti nössö, joka uskalsi olla oma itsensä vasta, kun hänet ensimmäisen kerran piestiin oikein kunnolla. Enää Gouldin ei tarvitse yrittää olla kova jätkä.

  Miten Gould kokee kaiken saavuttamansa menestyksen ja miten tuuri on nuorta miestä ohjannut?

  Kuuntelen kesän kuumin show.

 • Radiojuontaja Alma Hätösen perhe menetti 90-luvun laman aikana kaiken omaisuutensa eikä hän päässyt lupauksista huolimatta koskaan Disneylandiin.

  Hätönen riisuu studiossa kaikki suojauksensa ja saa Alinkin hämmentymään.

  Kenet Alma Hätönen tappaisi ja mitä hänen pyllyllensä nyt kuuluu?
  Kuuntele kesän kuumin show.

 • Kansalaisaktivisti Suldaan Said Ahmed vakuuttaa Alin äänellisellä nudistirannalla, että hänen elämäänsä mahtuu muutakin kuin politiikkaa.

  Mitä Mustaksi leijonaksi itseään tituleeraava Suldaan tekisi, jos hän ei olisi poliitikko ja mitä hän tallentaisi itsestään aikakapseliin?

  Kuuntele kesän kuumin show.

 • Koomikko Eeva Vekki ihaili lapsena muusikko Pedro Hietasen tuuheita viiksiä. Sellaisia hän ei saa, mutta muuten Vekki on opetellut ottamaan ja tekemään elämässä haluamansa muilta anteeksi pyytelemättä.

  Miten Kontulan lähiö Helsingissä ja tupakointi liittyvät Eeva Vekin elämässä toisiinsa ja mitä nuori Eeva kirjoitteli aikoinaan päiväkirjaansa?

  Kuuntele kesän kuumin show.

 • Mikä yhdistää Ali Jahangiria ja elokuvaohjaaja Teemu Nikkiä ja mikä on miespönttö?

  Alin äänellisellä nudistirannalla juorutaan tänään mm. yhdestä tyypistä Oulussa, joka lähetti takavuosina kiellettyjä kauhuelokuvia videokasettina kotiin, kunhan lähetti tälle rahaa kirjekuoressa.

  Kuuntele kesän kuumin show.

 • Sosiaalisen median vaikuttaja Mmiisas on joutunut muuttamaan, koska fanit hakkasivat toistuvasti hänen kotinsa ikkunoita ja ovea.

  Millaista elämä on, kun oman kotitalon julkisivun vilahtaminen nettivideossa johtaa yksityisyyden menettämiseen ja miten ihmiset saisi kiinnostumaan yhteiskunnallisista asioista?

  Kuuntele kesän kuumin show.

 • Rap-artisti Adi L Hasla ei ollut yläasteella tyttöjen suosiossa. Kun järjestettiin bileitä, niin Haslalle ei kutsuja tullut. Nyt suomalaisten kuuntelulistojen kärjessä keikkuva artisti on ottanut vahingon takaisin ja on juhlinut teinivuosienkin edestä.

  Kovana rap-fanina tunnetulla Ali Jahangirilla on sanansa sanottavana suomalaisen rapin tilasta, mutta mistä muusta kuin musiikista Adi L Hasla puhuu, kun hän saa kerrankin kiireettä puhua radiossa?

  Kuuntele kesän kuumin show, niin tiedät.

 • Alin äänellisellä nudistirannalla paistatteleva hyvinvointivalmentaja Martina Aitolehti herättää monissa voimakkaita reaktioita joko puolesta tai vastaan, mutta millainen ihminen julkisuuskuvan ja juorujen taustalla oikeasti on.

  Keskustelussa Alin kanssa käy ainakin ilmi, että julkisuus on Martinan mielestä raakaa ja rumaa
  ja sieltä kannattaa hänen mielestään pysytellä poissa.

  Mistä muusta tänään puhutaan?
  Kuuntele kesän kuumin show, niin tiedät.

 • Kesän kuumin show alkaa.

  Ensimmäisenä Ali Jahangirin juttuseuraksi saapuu Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen.

  Täydelliseksi kesäjuntiksi tunnustautuva Apunen jakaa Alin kanssa kokemuksensa median murroksesta ja näkemyksensä kansataloudesta, mutta myös suosikki tomaattilajikkeensa ja ihmetyksensä tosi-tv -ohjelmista.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä