Koe uusi yle.fi
Ali Show

A.W. Yrjänä: 14-vuotiaana kirjoitin, että "ensimmäinen julkaistu lauseeni on eroanomus maailmankaikkeudesta"

 • 56 min
 • toistaiseksi

Ali Jahangirin vieraaksi saapuu CMX:n laulaja-basisti A.W. Yrjänä.CMX:ää Yrjänä on luotsannut yli 30 vuotta, jonka aikana se on julkaissut 15 studioalbumia ja 7 EP:tä. Yrjänä vastaa yhtyeen sanoituksista ja osittain myös sävellyksistä. Yrjänä on kirjoittanut myös viisi runoteosta, ja hänen seuraava julkaisunsa, tyyliltään spekulatiivista fiktiota edustava seikkailukertomus "Joonaanmäen valaat" julkaistaan syyskuussa.

Ali Show'ssa avataan metafilosofiset hanat heti kättelyssä: "Me mentiin johonki sellaseen mistä kumpikaan ei oo varttiin tajunnu yhtään mitään et mistä me puhutaan". Keskustelu polveilee lukemisessa, uskonnossa, parapsykologiassa ja lapsuuden Torniossa. Yrjänä muistelee koulua "täynnä keskustalaisia opettajia" ja sukupuolivalistusopetusta, josta vastasi lestadiolainen seitsemän lapsen äiti: "nämä seuraavat sivut ovat sellaisia joita emme käsittele täällä luokassa, lukekaa ne kotona".

Lähetykset

 • ma 19.6.2017 10.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • Kesän 2017 viimeisessä Ali Show'ssa vierailee fitness-urheilija Eevi Teittinen. Treenaus- ja hyvinvointibloggaajana sekä personal trainerina työskentelevä Teittinen voitti bikini fitnessin Suomen mestaruuden vuonna 2015. Keväällä 2017 hänet nähtiin myös Tanssii Tähtien Kanssa -kilpailussa.

  Ali Show-ssa palataan Eevin lapsuuden Kotkaan, jossa lähes kaikkiin harrastuksiin oli 20 kilometrin pyöräilymatka. Niinpä lajiksi valikoituikin yleisurheilu, koska kenttä oli lähimpänä kotia. Eevin isä ei pitänyt ajatuksesta, että Eevi muuttaisi Helsinkiin, joten
  Eevi ratkaisi tilanteen hakemalla kouluun salaa. Kahta viikkoa ennen koulun alkua hän ilmoitti isälleen, että hän oli ylipäätään hakenut, ja että pääsi sisään.

 • Ali Jahangirin vieraaksi saapuu kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Sari Multala, joka on alunperin tullut tunnetuksi kilpapurjehtijana. Multala on kolminkertainen maailmanmestari ja hän on toiminut myös Suomen purjehdusmaajoukkueen päävalmentajana.

  Ali Show'ssa jutellaan raitiovaunuista, politiikasta ja tottakai purjehtimisesta. Sari muistelee lapsuutensa kesiä, jolloin vietettiin aikaa milloin missäkin saaristossa ja peseydyttiin merivedessä. Sari ei myönnä näpistelleensä, mutta toteaa samaan hengenvetoon, että hän on asunut lähiössä.

 • Ali Jahangiri saa vieraakseen taiteilija Raisa Omaheimon. Läski-monologin myötä esille noussut Omaheimo tunnetaan myös koomikkona, aktivistina ja toimittajana.

  Ali Show'ssa tartutaan haastaviin aiheisiin, joista Ali ja Raisa ovat rohkeasti eri mieltä. Helsingin Merihaassa kasvanut Raisa alkoi 13-vuotiaana kiinnostua kasvisruoasta, joten hän meni kirjastoon ja opiskeli. 18-vuotiaana hän ei tiennyt vegaaniruokavaliosta mitään, mutta kokeili silti: "Söin makaronia ja tomaattimurskaa. Sitten multa lähti tukka." Tunnin aikana keskustellaan ruoan eettisyyden lisäksi valtarakenteista, huumorista ja sen vastuusta ja länsimaisen yhteiskunnan normeista.

 • Ali Jahangirin vieraaksi saapuu muusikko Matti Johannes Koivu. Ultramariini-yhtyeen riveistä noussut laulaja-lauluntekijä on julkaissut sooloartistina kuusi albumia, joista uusin, Lähtölauluja, julkaistiin helmikuussa 2017. Oman tuotantonsa lisäksi hän on kirjoittanut kappaleita myös muille artisteille, kuten Lassi Valtoselle ja Vesa-Matti Loirille.

  Ali Show'ssa puhutaan filosofisesti ja lyyrisesti, vaikka puheenaiheena olisi vain teinivuosien ensimmäinen alkoholikokeilu Aulangon metsissä. "Varovasti kerittiin sammalta ja ujutettiin ne pullot sinne sammalen alle. Mutta se jäi juomatta. En uskaltanut juoda sitä." Jos Matti Johannes Koivu olisi joku muu, hän olisi satumetsänhoitaja tai mahdollisesti ammattijalkapallomaalivahti: "B-junioreissa minut yritettiin ostaa Valkeakosken Hakaan".

 • Ali Jahangiri saa vieraakseen Karita Aaltosen. TV1:n kuuluttajana toiminut Aaltonen työllistää itsensä nykyisin juontajana, hyvinvointiluennoitsijana ja joogaopettajana. Aaltonen pitää myös Uskalla Parantua -blogia, joka kertoo hänen selviytymisestään aivokasvaimesta.

  Ali Show'ssa jutellaan meditaatiosta, ruotsalaisuudesta ja pysähtymisestä. Tamperelaislähtöinen Karita muistelee yhteisöllistä kotikaupunkiaan ja vaihto-oppilasvuotta Illinoisissa, jolloin käytiin kolme kertaa viikossa kirkossa. Lapsena Karita katsoi aina kävellessään maahan, jottei astuisi muurahaisten päälle.

 • Ali Jahangirin vieraaksi saapuu Tuija Pehkonen. Pehkonen tunnetaan radiotoimittajana, juontajana sekä lifestyle-bloggaajana. Pehkosta on kuultu NRJ:n aamu- sekä iltapäiväjuontajana, ja vuodesta 2016 hän on tehnyt ohjelmaa Yle Puheelle. Televisiossa häntä on nähty muun muassa ohjelmissa Tuija Tähtien Kanssa, Suomen ihanimmat häät sekä Kesäterassi.

  Ali Show'ssa puhutaan itkemisestä, Iisalmesta ja kauhuelokuvista. Lapsena Tuija kävi "kokkipuuhakerhossa" ja partiossa ja joutui jakamaan huoneen isosiskonsa kanssa, mikä ärsytti suunnattomasti. "Vitsi mun lapsuus kuulostaa surulliselta!" Ali ja Tuija pohtivat myös sitä, millaista olisi edustaa toistensa sukupuolia. "Miksi me puhutaan tästä?"

 • Ali Jahangiri saa vieraakseen Kirsi Alm-Siiran. Uutisankkurina ja -toimittajana tunnettu Alm-Siira on toiminut myös Helsingin Sanomissa sosiaalisen median puolella. Keväällä 2017 hänet nähtiin Tanssii Tähtien Kanssa -ohjelmassa.

  Ali Show’ssa selviää, että se oli Kirsi, joka laittoi opettajan pyörän alle papatteja noormarkkulaisen yläasteen pihalla. "Pojat halusivat tehdä jonkun jäynän, mutta eivät uskaltaneet", joten Kirsi toteutti idean. Muutamia vuosia myöhemmin hän luki kirjoituksiin, haki pankista lainaa ja osti nakkikioskin.

 • Ali Jahangirin vieraaksi saapuu Maria Monde. Monde nousi hetkessä internet-ilmiöksi syksyllä 2016, kun hän julkaisi kappaleen ja musiikkivideon Maailma. Heinäkuussa 2017 videota oli katsottu videopalvelu Youtubessa yli 1,5 miljoonaa kertaa.

  Ali Show’ssa riittää kryptisyyttä, kun Ali ei ota selvää Mariasta. Maria paljastuu vartijaksi, lähihoitajaksi, dekkaristiksi, orpokodissa ja kasvattiperheessä kasvaneeksi ja ennen kaikkea monialaiseksi taiteilijaksi. Alin yllätykseksi Maria kaivaa kesken ohjelman laukustaan kirjeen, jonka on kirjoittanut aamulla Alille, ja lukee sen lähetyksessä.

 • Ali Jahangiri saa vieraakseen muusikko Lauri Ylösen. Ylönen tunnetaan The Rasmus -yhtyeestä, jota hän on luotsannut vuodesta 1994. Soolotuotantoa hän on tehnyt kahden albumin verran, ja keväällä Ylönen nähtiin myös televisiossa Laurin talot -ohjelmassa. The Rasmus julkaisi viiden vuoden tauon jälkeen uuden singlen "Paradise" maaliskuussa, ja uusi albumi näkee päivänvalon syyskuussa.

  Ali Show'ssa jutellaan puutarhanhoidosta ja kummituksista. Suutarilalaislähtöinen Lauri muistelee pyöräilyä äidin kasvimaalle Vantaanjoen rannalle, ja porkkanoita, jotka sai vetää suoraan maasta. Joskus Lauri pujahti kavereineen lähelle rakennettavan päiväkodin työmaalle: "se keskeneräinen harkkokasa, siinä on jotain jännää".

 • Ali Jahangirin vieraaksi saapuu Sanna Stellan. Häntä on nähty eniten näyttelijänä niin teatterissa, valkokankaalla kuin televisiossakin muun muassa sarjassa Siskonpeti, mutta hänet tunnetaan myös juontajana ja kirjailijana. Stellan on juontanut koomikkokilpailu Naurun tasapainoa vuodesta 2013 ja hän on kirjoittanut kolme elämäntapaopasta yhdessä Katri Mannisen kanssa.

  Ali Show'ssa eletään yhtä suurta kehyskertomusta toinen toistaan uskomattomampien anekdoottien siivittämänä. Sanna on lähtenyt Turun ylioppilasteatterin ohjaajan kehotuksesta au-pairiksi Lontooseen, keplotellut työluvan Uuteen-Seelantiin esittelemällä kuvia joulu-teemaisista kesäkihlajaista ja tajunnut lekotellessaan Sri Lankan hiekkarannalla, että "mustahan piti tulla näyttelijä".

 • Ali Jahangirin vieraaksi saapuu näyttelijä Anna-Maija Tuokko. Keväällä Tanssii Tähtien Kanssa -kisan voittanut Tuokko on tehnyt näyttelijänuraansa niin televisiossa, elokuvissa kuin teatterin lavallakin. Hänet on näytellyt muun muassa sarjoissa Syke ja Myllyrinne Company sekä elokuvassa Luokkakokous, Vuonna 2018 hänet nähdään Onnela-sarjassa.

  Ali Show’ssa palataan 80-luvulle ja "kolmen piipun kylään" Viialaan. Anna-Maijan leipälaji oli pianonsoiton, voimistelun ja tanssin lisäksi 800 metrin juoksu "eli täysi tuskalaji. Siinä mä olin tosi kova silloin 12-vuotiaana. Ja treenaamatta." Itsevarmojen juoksumuistojen lisäksi Anna-Maija kertoo myös itkeneensä "neljä päivää Oulunkylän metsissä" murskakritiikin takia.

 • Ali Jahangiri saa vieraakseen Saara Särmän. Särmä on aktivisti, feministi, taiteilija, ajatushautomo Hatun johtaja ja kansainvälisen politiikan tohtori, joka nousi kansainväliseen suosioon parisen vuotta sitten blogillaan Congrats, you have an all male panel.

  Ali Show'ssa palataan Saaran nuoruuden Forssaan, jossa ajettiin autolla toria ympäri Saaran myydessä makkaraperunoita nakkioskilla neljään asti yöllä. Saaran sisäinen feministi nosti päätään jo alakoulussa, kun Saara hölötti luokassa jollekin "vähän huonomaineiselle pojalle", joka vastattuaan Saaralle yhdellä sanalla käskettiin luokasta ulos. "Sain tietysti hirveät kilarit siitä ja sitten vähän ajan päästä olin siellä käytävässä itsekin."

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä