Arjen tulevaisuus

Unelma-asumista kohtuuhintaan

 • 53 min
 • toistaiseksi

Millä tavalla suomalaiset asuvat viidenkymmenen vuoden kuluttua? Suomalaisten vastaus suosituimmasta asumismuodosta ja paikasta on vanhastaan kuulunut omakotitalossa, järven rannalla ja keskellä kaupunkia. Tähän saakka vastaus on lähinnä naurattanut, mutta tulevaisuus kaiken muuttaa voi. Vaan voiko digitalisaatio ja uusi teknologia muuttaa asumisen hintaa?

Kevätkauden viimeisessä Arjen tulevaisuus -jaksossa keskustelevat laajalti suomalaiseen asuntopolitiikkaan perehtynyt Osmo Soininvaara sekä teknologiavisionääri ja tulevaisuudentutkija Risto Linturi. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

Lähetykset

 • ma 19.6.2017 15.06 • Yle Puhe

Jaksot

 • Terveysteknologia kehittyy nopeaa vauhtia. Yhä useampi terveydenhuollon asiakas on nykyään niin kutsuttu mobiilipotilas. Sovelluskaupoista löytyy tuhansia ja tuhansia kännykkään tai tablettiin ladattavaa applikaatiota, joilla voidaan mitata ihmisistä jo vaikka mitä.

  Millä eri tavoilla terveysteknologia tulee muuttamaan arkeamme? Vieraina ovat Healthtech Finlandin toimitusjohtaja Saara Hassinen sekä erityisasiantuntija Teemupekka Virtanen Sosiaali- ja terveysministeriöistä. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Lentävät autot ovat vilahdelleet otsikoissa viime kuukausina. Useampikin alan yritys kehittelee vähän eri teknologiaan perustuvia, ilmaan nousevia ajoneuvoja. Aalto yliopistossa tutkitaan myös autoilun tulevaisuutta, mutta ei niinkään ilmassa, vaan sähköistä voimansiirtoa, älyliikennettä ja automaattista ajamista sekä renkaita ja kitkaa.

  Lentämistä harrastava Kate Alhola kertoo lentävien autojen viimeiset kuulumiset. Aalto-yliopiston mekatroniikan professori Kari Tammi on puheissaan enemmän ’renkaat maassa’, mutta kertoo, millaisia muita muutoksia pyhään lehmään on luvassa. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Olemme siirtymässä älykkään ruoantuotannon aikakaudelle, jossa tuotanto ja digitaalisuus sulautuvat uudeksi elintarviketaloudeksi. Teknologian tutkimuskeskus VTT on julkaissut Elintarviketalous 4.0 tiekartan, jossa on kuvattu kolme erillistä muutospolkua, jotka muodostavat toisiinsa liittyvän ekosysteemin. Tärkeä osa suomalaista tulevaisuuden elintarviketaloutta on myös kotimaisuus.

  Ruokatieto yhdistyksen tavoitteena on lisätä suomalaisen ruuan arvostusta ja menekkiä, levittää ruokaan liittyvää tietämystä ja osaamista sekä vahvistaa suomalaisen ruokaketjun kilpailuetua. Vieraina ovat tutkimusryhmän päällikkö Emilia Nordlund VTT:ltä sekä Ruokatieto yhdistyksen toiminnanjohtaja Tiina Lampisjärvi. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Millä tavalla suomalaiset asuvat viidenkymmenen vuoden kuluttua? Kiistelemmekö edelleen omistus- ja vuokra-asumisen eduista? Hoitavatko robotit siivouksen, kokkauksen ja muut kotityöt? Asummeko kaikkien palvelujen pilvenpiirtäjissä kuvun alla, vai maakuopassa periferiassa, omavaraisuutta vaalien?

  Yle Puheen Arjen tulevaisuus -ohjelma kertoo huomispäivän elämästä. Oman näkemyksensä kertovat tulevaisuuden tutkijat, suunnittelijat, rakentajat sekä myös asujat. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

 • Keski-Pohjanmaalla sijaitseva Eskola valittiin toistamiseen Vuoden Kyläksi! Toiminnan kehittämisestä vastaavat kylän n. 400 asukasta, jotka ovat perustaneet etujansa ajamaan Eskolan kyläyhdistys ry:n. Se taas koordinoi kylän elintärkeitä toimintoja sekä monipuolista kulttuuritarjontaa. Vuoden kylän valitsee vuosittain Suomen Kylätoiminta ry SYTY.

  Millaisia palveluja kylistä pitää löytyä, että niissä työt säilyvät ja ihmiset viihtyvät? Ja kuka palvelut järjestää? Vieraina SYTY:n hallituksen puheenjohtaja Petri Rinne ja pääsihteeri Risto Matti Niemi. Puhelimitse osallistuu Miia Tiilikainen Eskolan Kyläyhdistyksestä. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Suomi on varsin turvallinen yhteiskunta. Silti on olemassa uhkakuvia, jotka voisivat toteutua myös Suomessa. Esimerkiksi laaja sähkökatkos voisi lamauttaa lämmityksen, ruoan säilytyksen sekä juomaveden ja viemäröinnin toimivuuden. Kotitalouksista alle puolet on suunnitellut omaa toimintaansa häiriötilanteiden varalle.

  Kotitalouksien varautumisesta Suomessa kertoo tutkija Heikki Laurikainen Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä. Kansalaisten selviytymistaidoista kertoo outdoor- alan kouluttaja, retkeilytoimittaja Joppe Ranta. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Riittääkö ruoka tulevaisuudessa? Jos riittää, kenen vastuulla ruoan tuotanto, ravitsevuus ja riittävyys ovat? Entä Suomessa, miten ilmastonmuutos vaikuttaa maatalouteemme? Mihin - ja miten - Suomen pitää varautua? Onko omavaraisuutta pidettävä yllä hinnalla millä hyvänsä?

  Tulevaisuuden ravintokysymyksiä pohtivat agroekologian professori Juha Helenius Helsingin yliopiston maataloustieteiden laitokselta sekä filosofi, toimittaja ja tietokirjailija Ville Lähde BIOS tutkimusyksiköstä. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

 • Työn muuttumisesta on puhuttu jo pitkään. Työn muuttumisessa on kyse paljon muustakin, kuin ammattien katoamisesta ja uusien syntymisestä. Tulevaisuudessa työntekijältä vaaditaan toisenlaista osaamista kuin mihin olemme tottuneet. Vastuuntuntoisten yksipuurtajien rinnalle Suomen täytyy kouluttaa vuorovaikutustaitoisia moniosaajia, jotka verkostoituvat tarvittaessa ympäri maailman.

  Vieraina vanhempi tutkija Eveliina Saari Työterveyslaitokselta sekä tutkimuspäällikkö Jokke Eljala Suomalaisen työn liitosta. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Omistusasuminen pitää Suomessa edelleen pintansa, vaikka vuokra-asumisen suosion kasvusta on puhuttu jo pitkään. Millaisia asuntojen pitäisi olla, mitä toimintoja ja palveluja sisältää, että vuokra-asumisesta tulisi varteenotettava vaihtoehto omistusasumisen rinnalle?

  Yleishyödyllinen Y-säätiö on luonut asukaslähtöisen M2-Kodit konseptin, jonka tavoitteena on kohtuuhintainen urbaani vuokra-asuminen. Vieraina ovat Y-säätiön toimitusjohtaja Juha Kaakinen sekä asumispalveluita tutkiva Leena Alanko ajatushautomo Demoksesta. Toimittajana on Jarmo Laitaneva.

 • Digitalisaatio vaikuttaa arkeemme monin eri tavoin. Yksi näkyvimmistä muutoksista tulee olemaan kaupankäynti, joka keskittyy yhä enemmän verkkoon. Miten kuluttamisemme muuttuu, kun kaupankäynti tapahtuu verkossa, maksaminen virtuaalisesti ja tilatut tuotteet lennätetään suoraan ostajalle?

  Studiossa on verkkokaupparatkaisuja tarjoavan Lamian Lauri Järvenpää, puhelimitse ohjelmaan osallistuvat verkkomaksujen palveluntarjoaja Paytrailin toimitusjohtaja Markus Laurio ja lakimies Serina Kavonius Kuluttaja- ja kilpailuvierastosta. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Millä tavalla suomalaiset asuvat viidenkymmenen vuoden kuluttua? Kiistelemmekö edelleen omistus- ja vuokra-asumisen eduista? Hoitavatko robotit siivouksen, kokkauksen ja muut kotityöt? Asummeko kaikkien palvelujen pilvenpiirtäjissä kuvun alla, vai maakuopassa periferiassa, omavaraisuutta vaalien?

  Unohda nuutunut basilika! Miltä kuulostaa omassa keittiössä kasvatettu lakka-smoothie ja mesimarjat? Kaupunkikodin keittiötä valaisee kohta design-valaisinta muistuttava laite, joka tuottaa todellista lähiruokaa. Cellpod -laitteesta kertovat VTT:n tutkija Lauri Reuter sekä muotoilija Niko Räty. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

 • Millä tavalla suomalaiset asuvat viidenkymmenen vuoden kuluttua? MaaS on lyhenne sanoista Mobility as a Service eli liikkuminen palveluna. MaaSissa kaikki liikkumisvälineet (joukkoliikennevälineet, bussit ja taksit) paketoidaan yhdeksi, kuukausimaksulliseksi palveluksi digitaalisten alustojen avulla.

  Miten saadaan ihmiset luopumaan autoistaan? Vai onko yksityisautoilu tullut jäädäkseen? Vieraana Maas Globalin perustaja Sampo Hietanen sekä Metropolia ammattikorkeakoulussa älykkään liikenteen tutkimusta vetävä tutkimusjohtaja Arto O. Salonen. Toimittajana Jarmo Laitaneva.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä