Lindgren & Sihvonen

Lindgren & Sihvonen: Vieraana urheilutoimittaja Kristiina Kekäläinen

 • 57 min
 • toistaiseksi

Yle Urheilun toimittaja Kiristiina Kekäläinen aikoo lyödä itsensä todella likoon. Hän kokee vihdoin olevansa valmis murtautumaan urheilujournalismin kovimpaan miehiseen linnakeeseen eli urheiluselostajaksi. Kekäläinen ei tyydy vähempään kuin Hannu-Pekka Hännisen saappaiden täyttämiseen uintiselostajana

Lähetykset

 • pe 23.6.2017 13.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • Vain seitsemän suomalaista miesjalkapalloilijaa on onnistunut voittamaan cup-mestaruuden Euroopan top-5 jalkapallosarjoissa. Yksi heistä on Bundesliigan ja Saksan Cupin 2003-2004 Werder Bremenissä voittanut Pekka Lagerblom.

  Miten Lagerblom ponnisti aikanaan Veikkausliigasta ja FC Lahdesta suoraan Saksan pääsarjaan? Entä mitkä joukkueet Venäjän MM-lopputurnauksessa ovat tehneet Lagerblomiin vaikutuksen? Millä tavalla äskettäin huippu-urheilu-uran lopettamisesta kirjoittanut urheilijournalismin opiskelija varautuu elämään jalkapallon jälkeen?

  Kauden väittelykisassa dallasmainen käänne – aiheina VAR, Messi-Ronaldo ja futisfanin omatunto.

 • Vieraana suomalainen valmentajalegenda, jalkapalloprofessoriksikin kutsuttu Martti Kuusela. Kuusela valmensi aikoinaan Suomen miesten A-maajoukkueen vain kahden pisteen päähän vuoden 1986 MM-lopputurnauksesta. Hänen meriitteihinsä kuuluu kahden jalkapallon Suomen mestaruuden lisäksi myös Unkarin mestaruus Budapest Honvédin peräsimessä 1993 sekä valmentajapestit Kreikassa, Kyproksella, Tanskassa ja Belgiassa. Valmentajauransa jälkeen Kuusela on tullut tunnetuksi myös useiden jalkapallolähetysten tv-kommentaattorina. Millä mielin Martti Kuusela seuraa tällä viikolla alkanutta Venäjän MM-lopputurnausta? Millaista jalkapalloa Kuusela toivoo MM-kisoissa näkevänsä ja mitkä maat kuuluvat hänen mestarisuosikkeihinsa? Väittelyissä futista, futista ja futista.

 • Vieraana Suomen alle 17-vuotiaat tytöt toukokuussa jalkapallon EM-kolmosiksi ja MM-lopputurnaukseen valmentanut Marko Saloranta.

  Millä eväillä Suomen nuoret futaajat ovat nousseet tasaväkiseksi haastajaksi Euroopan kovimpia jalkapallojättejä vastaan? Mitä naisten ja tyttöjen futiksessa on tehty oikein, kun menestystä on saavutettu useissa ikäluokissa? Entä mitä tarkoittaa Salorannan ja Suomen tyttömaajoukkueiden teknisen johtajan Marianne Miettisen korostama pelirohkeus?

  Väittelyissä Martti Suosalo, toimittajat faneina ja Leroy Sané.

 • Jääkiekkomaalivahti Niklas Bäckström pelasi 413 runkosarjapeliä NHL:ssä, neljää lukuun ottamatta kaikki samassa seurassa Minnesota Wildissa. Keväällä 2009 hän tuli Tim Thomasin jälkeen toiseksi äänestyksessä NHL:n parhaan maalivahdin Vezina-palkinnosta.

  Miten Bäckström onnistui raivaamaan tiensä maailman kovimpaan kiekkoliigaan lähes kolmikymppisenä? Miksi Tapparan kanssa sopimuksen tehnyt Bäckström haluaa 40-vuotiaana edelleen jatkaa uraansa? Entä miten maalivahti kommentoi nyt viime kauden ongelmiaan kasvattajaseurassaan HIFK:ssa?

  Väittelyissä Vegas Golden Knights, Sergio Ramos ja Loris Karius!

 • Vieraana potkutekniikkavalmentaja Eeva-Maria Saari, joka kutsuttiin äskettäin Saloun jalkapallokeskukseen Kataloniassa valmentamaan kansainvälisiä akatemiapelaajia. Suomessa hän on valmentanut lukuisia Suomen miesten A-maajoukkueen pelaajia, mm. Robin Lodia, Joel Pohjanpaloa, Eero Markkasta, Pyry Soiria ja Moshtagh Yaghoubia.

  Millaista on valmentaa naisena miesten jalkapalloilun parissa? Millainen on suomalaisfutaajien potkutekniikan taso? Entä millaisia eri elementtejä potkutekniikan opettamiseen ja valmentamiseen kuuluu?

 • Ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen on yksi Suomen menestyneimmistä yksilöurheilijoista 2010-luvulla sekä seuratuin/fanitetuin urheilija suomalaisen aikuisväestön keskuudessa. Maaliskuussa hän varmisti viimeisessä osakilpailussa Tjumenissa maailmancupin kokonaiskilpailun voiton – kolmatta kertaa urallaan. Etelä-Korean talviolympialaiset päättyivät sen sijaan pettymykseen ensimmäistä olympiamitaliaan tavoitelleelle Mäkäräiselle.

  Tällä viikolla Mäkäräinen ilmoitti julkisesti jatkavansa uraansa ainakin vuoden. Millä osa-alueella 35-vuotias urheilija haluaa edelleen tulla paremmaksi? Oliko Mäkäräinen omasta mielestään viime kauden paras naisten ampumahiihtäjä? Entä miten hän nyt suhtautuu Pyeongchangin pettymykseen tai väitteisiin siitä ettei "pää ole kestänyt" olympialaisissa kilpailtaessa?

 • Miltä tuntuu painijan täydellinen flow-tila, kun vastustaja "sulaa käsissä"? 22-vuotias Elias Kuosmanen otti ensimmäisen aikuisten arvokisamitalinsa voittaessaan EM-pronssia kreikkalais-roomalaisen painin 97 kilon sarjassa Venäjällä. Miten Kuosmanen kuvaa kahden päivän turnausurakkaansa, jonka varrella kukistui MM-hopeamitalisti mutta tuli myös selvästi 10-0 takkiin hallitsevalta olympiavoittajalta? Millaiset taloudelliset edellytykset painijalla on harjoitella täysipainoisesti kohti päätavoitettaan Tokion olympiakisoja 2020? Entä millä osa-alueilla Kuosmasella on omasta mielestään eniten kehitettävää matkalla maailman parhaaksi painijaksi?

 • Urheilun eettisten asioiden tutkimuspäällikkö Nina Laakso Suomen urheilun eettisestä keskuksesta SUEK ry:stä kommentoi kysymystä seksuaalisesta häirinnästä urheilussa.

  Miten Laakso kommentoi MTV Sportin uutisointia häirintätapauksista Suomen naisten jalkapallo- ja jääkiekkomaajoukkueissa? Vaivaako suomalaista urheilukenttää vaikenemisen kulttuuri? Minkälaisilla konkreettisilla toimilla urheiluseurat voisivat paremmin ehkäistä etenkin lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa häirintää?

  Väittelyissä tapaus Filip Valenčič, urheilukatsomoiden cheerleaderit ja Antti Ruuskanen.

 • Vieraana kaikkien aikojen menestynein suomalainen miesten kilpakävelijä, 50 kilometrin kävelyn maailmanmestari Göteborgin MM-kisoista 1995.0

  Miten Kononen kuvaa kilpakävelijän lähes neljän tunnin mittaista matkaa, jonka viimeiset kilometrit ovat "silkkaa kipua" ja miksi ihmeessä kukaan sellaiseen haluaa ryhtyä? Miten Aku Partasta ja Jarkko Kinnusta vapaa-ajallaan valmentava Kononen näkee suomalaisen kilpakävelyn nykytilan ja menestyksen edellytykset? Entä millä perusteella ja missä iässä tunnistaa potentiaalisen kilpakävelijän?

  Väittelyissä salibandyn Superfinaali, HIFK:n naisten jääkiekkojoukkue ja e-urheilu olympialajina.

 • Marraskuusta 2016 Porin Ässien toimitusjohtajana työskennellyt Eeva Perttula on vasta kolmas naistoimitusjohtaja jääkiekon SM-liigan historiassa.

  Millaisia eroja Perttula näkee urheiluseuran ja muun liike-elämän johtamisessa? Ässät irtisanoi päättyneellä kaudella päävalmentaja Jyrki Ahon kesken kauden – miten Perttula kommentoi nyt prosessia päätöksen takana? Entä millaisia ovat porilaisen liigajääkiekkoilun brändi tai arvot seuran toimitusjohtajan mielestä, ja miten Perttula kommentoi laajemmin jääkiekkoseurojen kannanottoja yhteiskunnallisiin kysymyksiin?

  Väittelyissä Johaug, Kallu Tuominen ja Leijonien kieltäytymiskohu.

 • Yleisurheiluseura HIFK-Friidrottia edustava Viivi Lehikoinen on yksi suomalaisen yleisurheilun suurista toivoista. 400 metrin aitajuoksussa alle 18-vuotiaiden EM-kultaa 2016 ja alle 20-vuotiaiden EM-pronssia 2017 voittanut aituri kirjoitti tänä keväänä ylioppilaaksi Mäkelänrinteen urheilulukiosta ja pohtii nyt tulevaisuuttaan ammattiurheilijana.

  Millaisia asioita pyörii nuoren superlahjakkuuden päässä oman harjoittelun ja valmennuksen järjestämisestä ja millaista apua Lehikoinen toivoo saavansa lajiliitoltaan ja muulta huippu-urheilua tukevalta järjestelmältä? Entä onko tavoitteena jonain päivänä passittaa historiaan Tuija Helanderin yli 30 vuotta vanha 400 metrin aitojen Suomen ennätys?

 • Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen topparilegenda Hannu Tihinen luotsaa nyt Palloliiton pelaajakehityspäällikkönä suomifutiksen evoluutiota. Onko suomalainen jalkapallo löytänyt oman identiteettinsä ja millaisista elementeistä se koostuu? Kuka tai ketkä päättävätä millaista jalkapalloa Suo,essa pelataan? Mikä on kotimaisen jalkapallon pääsarjan nykytila Tihisen silmin? Tarjoaako Veikkausliiga nuorille pelaajille riittävän ponnahduslaudan ulkomaille? Väittelyissä Ronaldon saksari, Selänteen miljoonabonukset ja Mika Lehtimäki.

Klipit

 • Vieraana manageri Jukka Virtanen, joka toimii mm. vuoden urheilija Leo-Pekka Tähden taustajoukoissa.

  Mita tarkoittaa se, että suomalainen huippu-urheilu, urheilu ja liikunta keskitetään kaikki olympiakomitean alle? Onko olympiakomitea ottamassa managerin roolin urheilijoiden varainhankinnassa?

 • Mikko Ilonen on maamme menestynein golffari, hän on ensimmäisenä suomalaisena voittanut European Tour -kisoja ja kilpaillut useasti myös lajin arvosteuimmissa major-turnauksissa. Palkintorahoja kisoista Ilosella on uran aika kertynyt useampi mijoona euroa. Mitä pääseminen golfin huipulle vaatii? Ja kuinka kovaa kilpailu maailman ammattilasiviheroillä on?

 • Enni Rukajärvi on kiistatta yksi maamme parhaimmista lumilautailijoista. Urallaan hän on saavuttanut muun muassa slopestylin maailmanmestaruuden ja olympiahopean. Lumilautailu on alusta saakka poikennut muista niin sanotuista perinteikkäistä talvilajeista. Huippu-urheilua se toki on, mutta lajin henki on usein kaikkea muuta kuin kilpailuhenkinen. Millaisena urheilijana Rukajärvi itsensä näkee? Ja ovatko hänen tavoitteensa kilpaurheilun vai kenties lumilautaelokuvien puolella?

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä