Radio Suomi Turku

Kallen Kantapöytä: Turun elämyskeskusjättiläinen

 • 11 min
 • toistaiseksi

Kantapöytäläisten takana siintää Turun ratapiha, johon Supercell-miljonäärit yhdessä Saku Koivun kanssa ovat kaavailleen Suomen suurinta elämyskeskusta. Puolella miljardilla eurolla pitäisi syntyä vuoteen 2022 mennessä mm. 10 000 ihmistä vetävä jäähalli, ympärivuotinen perhematkailukeskus, jättimäinen tornihotelli, nuorten syrjäytymistä ehkäisevä Me-talo sekä asuntoja 1000:lle ihmiselle.

Miten Kantapöydän kansalaisraati suhtautuu suunnitelmiin, ja mitä kaikkea elämyskeskuksesta voisikaan löytyä? Niin ja entäs sitten Artukaisten Gatorade-Center, mitä sillä tehdään? Kuuntele!

Kalle Talosen kanssa kantiksina Marko Laihinen, Satu Rasila sekä Tomi Lohikoski.

Lähetykset

 • pe 9.6.2017 11.20 • Yle Areena

Jaksot

 • Satu Rasilalla, Anna Soraisella ja Roope Lipastilla tuntuu olevan yhteinen suosikki Vuoden turkulainen –äänestykseen: eläköityvä arkkipiispa on tehnyt vaikutuksen rauhallisuudellaan, linjauksillaan ja karismallaan. Hajamainitoja - syystä tai toisesta - saavat myös ainakin Saana ja Olli, Lukas Hradecky, Tomi Kallio, Aleksi Randell, Sohvaperunat ja siitosoriksi siirtyvä Kiss My Turku.

 • Runoilijaksi synnytään, sanoi Markku Into ja puhui kokemuksesta. Jäljittelemättömän turkulaisen tyylin ja saundin omanneen runoilijan työ on nyt sitten tehty. Jorma Tuominen muistelee edesmennyttä sanataituria Jorman järeissä:

 • Sata vuotta sitten Yhdysvaltojen presidentti Woodrow Wilson piti erinomaisen puheen, joka muistetaan yhä. Siinä hän hahmotteli millä eväillä saataisiin synnytettyä maailma ilman sotaa. Kaikki eivät kuunnelleet, mutta moni kuunteli. Jorma Tuominen omistaa muutaman minuutin Jorman järeitä tuolle Woodyn puheelle.

 • Paineistaako aktiivimalli työttömän saamaan sen työn? Aktivoiko uusi alkoholilaki kansan juomaan? Samoja aiheita on pohdittu varmasti monessa kantapöydässä viime aikoina, Kallen Kantapöydässä Kalle Talosen kanssa aktiivisesti työttömyydestä ja alkoholista keskustelemassa kansalaiset Niina Repo, Marko Laihinen ja Erkka Railo.

 • Ihmisestä kertoo paljon se, miten hän suhtautuu eläimiin. Suuri metsästäjä ei enää ole se jota katsotaan ylöspäin. Dian Fossey ja Jane Goodall ovat arvostettuja. Jorma Tuominen kiittää suojelijoita Jorman
  järeissä.

 • Aktiivimalli ei näytä jättävän kansalaisia passiivisiksi. Siihen otetaan aktiivisesti kantaa kukin oikeustajunsa mukaan. Jorma Tuominen yrittää sovittaa sanansa Jorman järeissä niin ettei mene työpaikka alta. Ei tee mieli tuohon myllyyn.

 • Hyönteisten syömisestä puhutaan samalla innolla kuin taannoin härkiksestä ja nyhtökaurasta. Olisiko siis niin, että hyönteisten syöminen olisi enemmän okei kuin nelijalkaisten nisäkkäiden? Käännymme asiassa filosofin puoleen. Jorma Tuominen tapasi tohtorikoulutettava Jari Kärkkäisen. Osoittautuu, että hyönteisten syömiseen liittyy paljon eettisiä kysymyksiä, joihin ei ole valmiita vastauksia.

 • Alennusmyynti-ilmoitukset pitää levittää lehdissä monelle palstalle, jotta kuluttaja uskoisi, että tämä jouluale on edullisempi kuin muina vuodenaikoina. Jorman järeissä Jorma Tuomisen aiheena ovat alennusmyynnit.

 • Mitä tapahtui tänä vuonna ja mitä se ennustelee ensi vuodelle, sitä pohtii Jorma Tuominen - monen muun tavoin. Mutta vain hän pohtii sitä Jorman järeissä. Mukana paketissa on Jorman terroriennuste.

 • Pete Poskiparta (pipomies), Kalle Talonen (jouluananasmies), Roope Lipasti (asiallinen mies) sekä Niina Repo (asiallinen nainen) perkaavat Kallen Kantapöydän vuoden viimeisessä lähetyksessä kulunutta vuotta.

  Mitä jäi mieleen vuodesta 2017 vai jäikö mitään ja miksvarten?

  Samalla muistellaan vuoden takaista lähetystä (jossa puhuttiin Ukin autotehtaasta ja Turun Telakasta ja Trumpista ja sotesta) ja mietitään onko mikään sittenkään muuttunut.

 • Georg Ots kysyi ennen laulussa muuttuuko ihminen ja mihin suuntaan. Nykyään hän ehkä kysyisi kehittyykö ihminen tekoälyn mukana vai luovuttaako suosiolla ja alkaa tyhmäksi. Molemmat ovat Jorma Tuomisen mielestä mahdollisia. Jorman järeissä puheena siis tekoäly.

 • Onko #MeToo ohimenevä muoti-ilmiö vai muuttuuko maailma pysyvästi seksuaalisen häirinnan suhteen sen myötä? Ja missä menee se raja, löytyykö suomalaisilta miehiltä tyylitajua ja arkijärkeä tämän asian suhteen?

  Näitä pohtimassa Kalle Talosen kanssa Kantapöydässä Tuula Vainikainen, Satu Rasila ja Marko Laihinen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Robert "Kool" Bell Ari Welling haastattelussa ennen Pori Jazzin keikkaa 19.7.2015.

 • Mikko Jokinen on vaikuttanut pari viime vuotta Laosin pääkaupungissa Vientianessa. Kaakkois-Aasian valtio on ympäristöhaasteiden keskellä, koulutettuja ihmisiä on vähän ja luonnonvaroille monen sortin ottajia kärkkymässä. Jorma Tuominen tapasi Turun entisen ympäristöjohtajan hänen puutarhassaan 36 asteen varjossa.

 • Synnytyksiä Turussa simuloidaan uudessa simulaatiohuoneessa. Synnyttävää naista mallintaa Elsaksi nimetty nukke, kertoo opetushoitaja Sanna-Mari Manninen.

 • Kuinka löytää rikosromaaneja, jotka eivät tihkuisi verta ja seksiä? Kirjastonhoitaja Antti Impivaara vinkkaa, että netistä löytyy passeli palvelu kirjasampo.fi, joka helpottaa löytämään omaan makuun sopivaa lukemista. Jouni Koutosen vieraana Impivaaralta kyseltiin myös, kuinka kirjastojen Vaski-järjestelmässä saa lainojen myöhästymisvaroitukset toimimaan.

 • Turun Radion Toriparkissa puhuttivat tällä kertaa isot ja pienet yksiköt sekä Turun telakan saama suuri tilaus. Kalle Talosen isännöimässä toriparlamentissa istuivat kirjailija Roope Lipasti, lastenlääkäri, entinen Turun apulaiskaupunginjohtaja Kaija Hartiala sekä mediatutkija Veijo Hietala. Aluksi keskustelun kohteena oli Turun Hirvensaloon suunniteltu jättimäinen koulu, johon sijoitetaan noin 800 ala- ja yläkoululaista sekä 150 päiväkotilasta.

 • 80 vuotta täyttävä emeritusarkkipiispa John Vikström näkee Suomen vastakkainasettelun maana. Yhteiskunnassamme lisääntynyt eriarvoistuminen huolestuttaa emeritusarkkipiispaa. Arvot ovat koventuneet, mutta ilokseen Vikström on huomannut, että myös solidaarisuus on noussut uudeksi keskustelun aiheeksi. Petra Ristola haastattelee.

 • Brändi on tärkeä ja rahanarvoinen asia tuotteille ja yrityksille, mutta nykyään myös paikoille. Kaupungit ja kunnat brändäävät itseään entistä innokkaammin, jopa kokonaisia maita ja maanosiakin voidaan nykyään brändätä! Brändäämisellä tavoitellaan paitsi uusia asukkaita, myös yrityksiä ja sijoittajia. Etenkin kulttuuria käyttää moni pitäjä keppihevosenaan, mutta Turussa tämä on luonnollisesti viety pisimmälle kulttuuripääkaupunkivuoden myötä. Markkinoinnin tutkijatohtori Ulla Hakala ja tohtorikoulutettava Janne Lindstedt kävivät Kalle Talosen ja Jouni Koutosen haastattelussa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä