Maailmanpolitiikan arkipäivää

Kansalaisaktivistit ahdingossa

 • 24 min
 • toistaiseksi

Maailman ihmisistä vain muutama prosentti elää maissa, joissa kansalaistoiminta on täysin vapaata. Thaimaasta paennut brittitutkija Andy Hall kertoo kokemuksistaan. Haastattelussa myös venäläinen ihmisoikeusaktivisti. Johanna Numminen juontaa. Kuva: EPA / Narong Sangnak

Lähetykset

 • la 5.8.2017 12.10 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Ranskan vuoden 1968 opiskelijamellakoista ja lakkoliikehdinnästä on kulunut 50 vuotta.
  Suomalainen Mia Heporauta oli parikymppinen nuori nainen, kun hän saapui Pariisiin keskelle poliittista kuohuntaa. Sampo Vaarakallion toimittamassa Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa muistellaan Mian kanssa Pariisin kevättä.

  Kuva: Mia Heporaudan kotialbumi

 • Tekniikan nopea kehitys ja tekoäly muokkaavat vauhdilla työmarkkinoita. Tytöt uhkaavat kuitenkin syrjäytyä työmarkkinoila, sillä maailmanlaajuisesti tytöt ovat paljon poikia vähemmän kiinnostuneita esimerkiksi ohjelmoinnista. Mitä sukupuolten välinen digikuilu näkyy jo nyt esimerkiksi kännykkäsovelluksissa ja mitä tyttöjen vähäinen tekniikkakiinnostus merkitsee tulevaisuuden kannalta? Ohjelman juontaa Sari Taussi.

  Kuva: Liselott Lindström

 • Pahamaineisen Patarein vankilan alueelle Tallinnaan rakennettaan kommunismin ajan rikoksista kertova museo. Kansainvälisen suunnittelukilpailun voitti äskettäin japanilainen arkkitehti. Hankkeen vetäjät sanovat, että kommunistien rikoksia ei tunneta Euroopassa vieläkään tarpeeksi hyvin. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelman juontaa Sari Taussi.
  Kuva: Markus Kuokkanen

 • Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta visioi tuoreessa raportissaan satoja ammatteja, joita nopeasti kehittyvä tekniikka mullistaa. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa tavataan kaksi naista, jotka tekevät jo nyt tulevaisuuden työtä. Lisäksi kysytään miten yhteiskunnan pitää varautua työn muutokseen. Ohjelman juontaa Sari Taussi.

  Kuva: Rungroj Yongrit / EPA

 • Useissa Euroopan maissa maahanmuuttovastaiset populistipuolueet ovat saaneet äänivyöryjä. Viime vuoden lopulla Itävallassa hallitukseen nousi äärioikeistolaisenakin pidetty Vapauspuolue. Se sai paljon ääniä maaseudulta. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma pohtii minkälaiset ilmiöt ovat oikeistopopulismin nousun takana. Ohjelman juontaa Sari Taussi

  Kuva: Christian Bruna / EPA

 • Venäjän ja lännen nykyistä vastakkainasettelua on nimitetty uudeksi kylmäksi sodaksi. Globaalista vaikutusvallasta kamppaillaan kovin keinoin Syyriassa. Sota Itä-Ukrainassa jatkuu. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma kysyy onko uudesta kylmästä sodasta puhuminen liioittelua. Ohjelman juontaa Sari Taussi.

  Kuva:
  Arshad Arbab / EPA

 • Suurin osa länsimaista viedyistä käytetyistä vaatteista myydään edelleen Afrikassa. Kierrätysvaatteet ovat kuitenkin olleet tuohoamassa kehitysmaiden omaan tekstiiliuotantoa. Tietoisuus kestävästä vaatteiden kulutuksesta ja materiaalien valmistuksesta saattavat kuitenkin muuttaa globaaleja vaatevirtoja. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma käy Keniassa ja Filippiineillä. Juontaja on Sari Taussi.

  Kuva: Liselott Lindström / Yle

 • Monet argentiinalaiset etsivät sotilasdiktatuurin jäljiltä kadonneita lapsiaan tai lapsenlapsiaan, jotkut taas vanhempiaan ja isovanhempiaan. Laura ja Amanda Hietala etsivät kuutta, 1970-luvulla kadonnutta lähiomaistaan. Naisten isoäiti oli Suomen kansalainen Hanna Hietala. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelman on toimittanut Jaana Kanninen. Kuva: Pekka Tynell

 • Huumeisiin suhtautuminen on suuressa muutoksessa niin Euroopassa kuin muuallakin maailmassa. Esimerkiksi Uruguayssa on laillistettu koko kannabiksen käyttöketju. Toisaalta Yhdysvalloissa kärsitään ennennäkemättömästä, vahvoihin kipulääkkeisiin liittyvästä huumekriisistä. Maailmanpolitiikan arkipäivää pohtii suhtautumista huumeisiin sekä sitä, miten haittoja voitaisiin parhaiten vähentää. Juontaja on Sari Taussi .

 • Venäjä äänestää sunnuntaina presidentistä, ja Vladimir Putinin voittoa voi pitää varmana. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma pohtii, mitä näissä oloissa jää käteen muille ehdokkaille ja heidän kannattajilleen. Kuulemme myös juuri äänestysikään varttuneita nuoria venäläisiä, joiden koko elinajan maata on johtanut Vladimir Putin. Ohjelman ovat toimittaneet Iida Tikka ja Heikki Heiskanen.
  Kuva: Alexandr Zemlianichenko / EPA

 • Kiina rakentaa parhaillaan teitä, rautateitä ja satamia ympäri maailmaa. Mihin Kiinan massiivinen uusi silkkitiehanke pyrkii? Havitteleeko Kiina myös poliittista maailmanvaltaa, samaan aikaan kun Yhdysvallat kääntyy sisäänpäin? Ohjelman juontaa Sari Taussi.
  Kuva: Pete MacLaine / EPA

 • Euroopan unionin vastaisuus on vahvistumassa itäisessä Euroopassa. Ensimmäistä kertaa unionin puheenjohtajamaana olevassa Bulgariassa unionin kannatus on vankkaa. Osa bulgarialaisista on huolissaan maan tulevaisuudesta, kun koulutettua työvoimaa muuttaa sankoin joukoin ulkomaille. Maailmanpolitikan arkipäivää-ohjelma kävi Sofiassa
  Ohjelman toimittaa Erja Tuomaala.

  Kuva: Erja Tuomaala

Klipit

 • Eurooppalaiskaupungit ovat yhä selvemmin jakautuneet kahden kerroksen väkeen. Kolmeatoista eurooppalaista kaupunkia vertailleen tutkimuksen mukaan rikkaat ja köyhät hakeutuvat yhä tiukemmin omille asuinalueilleen.

  Mistä tämä johtuu? Euroopan suurkaupunkien tulevaisuutta ja kehitystä pohtii Johanna Nummisen haastattelussa hollantilainen kaupunkimaantieteen professori Maarten van Ham. Onko Euroopan kaupunkien kahtiajakoa mahdollista pysäyttää?

 • Maailmanpolitiikan arkipäivää-ohjelmassa Jaana Kanninen selvittää itäeuroopasta saapuvien romanien tilannetta.

 • Norjaa ravistellut joukkomurha on kiihdyttänyt keskustelua äärioikeistolaisten ja islaminvastaisten ajatusten leviämisestä. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa vieraillaan surevassa Norjassa sekä pohditaan, mistä Norjan joukkomurhaaja ammensi aineksia islaminvastaiseen ajatteluunsa. Entä onko radikaalin oikeiston muodostama uhka jäänyt varjoon, kun on pelätty ääri-islamistien terrori-iskuja? Yle uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

 • Itämeri kuuluu maailman saastuneimpiin sisämerialueisiin. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa hahmotellaan, mitä Itämeren suojelemiseksi on jo tehty, ja miten pitkä matka on edessä. Ohjelman on koonnut Jaana Kanninen.

 • Suurtyöttömyys ja nuorten näköalattomuus ovat nostattaneet espanjalaisten raivon. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa kerrotaan, miten suuttuneet espanjalaiset haluaisivat muuttaa maatansa. Entä miksi ääri-islamilainen terrorismi pitää Pakistania niin tiukassa otteessa ja miten Egyptin kansannousu on tuntunut nuoren naiskirjailijan elämässä? Yle Uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä