Maailmanpolitiikan arkipäivää

Kansalaisaktivistit ahdingossa

 • 24 min
 • toistaiseksi

Maailman ihmisistä vain muutama prosentti elää maissa, joissa kansalaistoiminta on täysin vapaata. Thaimaasta paennut brittitutkija Andy Hall kertoo kokemuksistaan. Haastattelussa myös venäläinen ihmisoikeusaktivisti. Johanna Numminen juontaa. Kuva: EPA / Narong Sangnak

Lähetykset

 • la 5.8.2017 12.10 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Tasan vuosi sitten Yhdysvalloissa vannoin virkavalansa yllätysvoittaja Donald Trump. Presidentin kova kielenkäyttö on kohdistunut etenkin maahanmuuttajiin. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa
  pohditaan mitä vaikutusta Trumpin rasistisiksi koetuilla lausunnoilla on ollut. Ohjelman on koonnut Sari Taussi.

  Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

 • Maapallon väkiluvun ennustetaan kasvavan yli kahdella miljardilla nykyisestä vuoteen 2050 mennessä. Väestönkasvu on kiivasta etenkin osissa Afrikkaa. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelma pohtii väestönkasvun aiheuttamia paineita. Ohjelman juontaa Sari Taussi.

  Kuva:
  Ama Sarpong

 • Vuoden 2017 suuria uutisia oli terroristijärjestö Isisin valtiohaaveiden romuttaminen. Isis menetti myös kalifaattinsa pääkaupungin Raqqan, Pohjois-Syyriassa. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa tavataan Isisin hirmuvallan alla eläneitä ihmisiä ja kysytään, miten Euroopan pitäisi nyt torjua terrorismin uhkaa. Ohjelman juontaa Sari Taussi.

  Kuva: Antti Kuronen / Yle

 • Donald Trump hallitsi päättyvän vuoden uutismaisemaa, kun maailma totutteli Yhdysvaltain uuteen ja arvaamattomaan presidenttiin. Euroopassa jännitettiin oikeistopopulistien vaalimenestystä Trumpin ja Britannian Brexit-äänestyksen jälkimainingeissa. Lähi-idässä ääriliike Isis menetti julistamansa kalifaatin, mutta alueen suurvaltakilpa kiihtyi. Maailmanpolitiikan arkipäivää tarkastelee kuluneen vuoden kehityskulkuja. Ohjelman on koonnut Heikki Heiskanen.

  Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

 • Länsiafrikkalainen Sierra Leone kuuluu maailman köyhimpiin maihin. Se muistuttaa kehitystasoltaan monin tavoin Suomea - sata vuotta sitten. Maalla on kuitenkin paljon luonnonrikkauksia, joilla oloja voitaisiin kohentaa. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma käy tällä kertaa Sierra Leonessa. Toimittaja on Erja Tuomaala. Äänitarkkailijana on toiminut Marko Vierikko.

 • Kehitysyhteistyötä tekevät järjestöt ovat kokeneet tämän hallituksen aikana reippaat tukien leikkaukset, niin että monia kehityshankkeita on jouduttu lopettamaan kokonaan. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma käy Sierra Leonessa ja jatkaa keskustelua kehityspolitiikan suunnista. Ohjelman juontaa Jaana Kanninen

  kuvaaja
  Antti Haanpää / Yle

 • Kasvuyritystapahtuma Slush on saanut viime vuosina Suomen kehitysyhteistyövaroja. Kehitysyhteistyötä on muutenkin suunnattu yhä enemmän kehitysmaiden yksityiselle sektorille Juha Sipilän hallituksen aikana. Kuka voittaa, kuka häviää, kysyy Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma. Ohjelman juontaa Jaana Kanninen.

  Kuva: Tiina Jutila / Yle

 • Kolumbia yrittää nousta jaloilleen yli puoli vuosisataa kestäneen sisällissodan jälkeen. Vaikka rauha on solmittu, jäljelläolevat haasteet ovat valtavat. Menneisyyden rikokset pitäisi selvittää ja sovittaa, jotta maa voisi jatkaa taivaltaan kohti rauhanomaista tulevaisuutta. Maailmanpolitiikan arkipäivää Kolumbiassa. Ohjelman on koonnut Jaana Kanninen.
  Kuva: Mauricio Dueñas Castañeda / Epa

 • Unkaria hallitaan yhä itsevaltaisemmin ottein. Oikeistopopulistisen hallituksen vihan kohteeksi on joutunut mm. miljardööri-sijoittaja George Soros, mutta monet tavalliset unkarilaisetkin joutuvat pelkäämään vainoa ja poliittista ajojahtia.

  Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma kysyy, onko Unkari lopullisesti hylännyt Euroopan Unionin demokratiaa puolustavat arvot. Ohjelman kokoaa Jaana Kanninen.

  Kuva: Janos Marjai / Epa

 • Seksuaalisesta häirinnästä on viime viikkoina keskusteltu poikkeuksellisen laajasti ja avoimesti monissa maissa. Miksi ahdistelusta nousi meteli juuri Yhdysvalloissa ja juuri nyt? Johtaako keskustelu pysyviin muutoksiin? Johanna Numminen juontaa. Kuva: EPA / Chistophe Petit Tesson

 • Yhä useampi vuoden 2015 aikana maahamme saapunut turvapaikanhakija saa kielteisiä päätöksiä hakemuksiinsa. Osa heistä palautetaan pakolla, osa päättää jäädä Suomeen yhteiskunnan ulkopuoliseksi paperittomaksi. Pakkopalautukset erityisesti Afganistaniin ovat saaneet osakseen arvostelua. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelma pohtii paperittomuutta eri puolilta. Ohjelman on toimittanut Jaana Kanninen
  Kuva: Hedayatullah Amid / Epa

 • Presidentti Donald Trumpin ilmoitus irtautua Pariisin ilmastosopimuksesta järkytti maailmaa kesällä. Trump ei ole pyörtänyt kantaansa, vaikka maa on kärsinyt ennätyksellisistä hirmumyrskyistä. Ohjelma käy tapaamassa ilmastonmuutoksen takia uppoamisvaarassa olevan amerikkalaisen Tangierin saaren sekä hiiliosavaltio Pennsylvanian asukkaita. Ohjelma kysyy myös, missä tunnelmissa kansainväliset ilmastoneuvotelut nyt jatkuvat. Juontaja on Sari Taussi.

  Kuva: EPA-EFE/Rhona Wise

Klipit

 • Eurooppalaiskaupungit ovat yhä selvemmin jakautuneet kahden kerroksen väkeen. Kolmeatoista eurooppalaista kaupunkia vertailleen tutkimuksen mukaan rikkaat ja köyhät hakeutuvat yhä tiukemmin omille asuinalueilleen.

  Mistä tämä johtuu? Euroopan suurkaupunkien tulevaisuutta ja kehitystä pohtii Johanna Nummisen haastattelussa hollantilainen kaupunkimaantieteen professori Maarten van Ham. Onko Euroopan kaupunkien kahtiajakoa mahdollista pysäyttää?

 • Maailmanpolitiikan arkipäivää-ohjelmassa Jaana Kanninen selvittää itäeuroopasta saapuvien romanien tilannetta.

 • Norjaa ravistellut joukkomurha on kiihdyttänyt keskustelua äärioikeistolaisten ja islaminvastaisten ajatusten leviämisestä. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa vieraillaan surevassa Norjassa sekä pohditaan, mistä Norjan joukkomurhaaja ammensi aineksia islaminvastaiseen ajatteluunsa. Entä onko radikaalin oikeiston muodostama uhka jäänyt varjoon, kun on pelätty ääri-islamistien terrori-iskuja? Yle uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

 • Itämeri kuuluu maailman saastuneimpiin sisämerialueisiin. Maailmanpolitiikan arkipäivää -ohjelmassa hahmotellaan, mitä Itämeren suojelemiseksi on jo tehty, ja miten pitkä matka on edessä. Ohjelman on koonnut Jaana Kanninen.

 • Suurtyöttömyys ja nuorten näköalattomuus ovat nostattaneet espanjalaisten raivon. Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelmassa kerrotaan, miten suuttuneet espanjalaiset haluaisivat muuttaa maatansa. Entä miksi ääri-islamilainen terrorismi pitää Pakistania niin tiukassa otteessa ja miten Egyptin kansannousu on tuntunut nuoren naiskirjailijan elämässä? Yle Uutisten Maailmanpolitiikan arkipäivää ohjelman on koonnut Minna Pye.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä