Ooppera

Ooppera: W. A. Mozartin Don Giovanni

 • 3 h 36 min
 • ei kuunneltavissa

Wolfgang Amadeus Mozart: Don Giovanni, kaksinäytöksinen ooppera
Libretto: Lorenzo Da Ponte
Musiikin johto: Josep Pons

Barcelonan Liceu-teatterin kuoro ja orkesteri

Don GIovanni - Mariusz Kwiecien, baritoni
Leporello - Simón Orfila, baritoni
Don Pedro - Eric Halfvarson, basso
Donna Anna - Carmela Remigio, sopraano
Don Ottavio - Dmitry Korchak, tenori
Donna Elvira - Miah Persson, sopraano
Masetto - Valeriano Lanchas, basso
Zerlina - Julia Lezhneva, sopraano

Oopperasta ja sen esityksestä keskustelevat toimittaja Risto Nordell, oopperalaulaja Ritva-Liisa Korhonen ja cembalotaiteilija Elina Mustonen.

Esitys on äänitetty Barcelonassa 26.6.

Oopperan tapahtumat:

1. näytös

Don Giovanni saapuu kylään palvelijansa Leporellon vetämissä vaunuissa. Don Giovanni tekeytyy Donna Annan sulhaseksi ja ahdistelee tätä. Donna Anna tajuaa kuitenkin ettei Don Giovanni ole hänen sulhasensa Annan isä, Komtuuri saapuu paikalle mutta Don Giovanni tappaa tämän.

Anna vannoo sulhasensa Don Ottavion kanssa kostoa ja Leporello nuhtelee isäntäänsä murhasta, mutta Don Giovanni ei ole kuulevinaankaan. Seuraavaksi parivaljakko kohtaa Donna Elviran, Don Giovannin entisen rakastetun. Elvira muistuttaa Don Giovannia, että hän vannoi rakastavansa Don Giovannia aikoinaan. Don Giovanni lähtee pois ja Leporello selittää kuuluisassa luettelosaariassaan,että Donna Elvira ei ole suinkaan ainoa nainen, jota Don Giovanni on vannonut rakastavansa: Hän on yksi 2065 muun naisen lisäksi.

Zerlina ja Masetto, aviopari, juhlivat häitään, Don Giovanni kutsuu juhlaväen jatkoille huvilaansa, Masetto vastustelee, mutta suostuu lopulta tulemaan mukaan. Don Ottavio ja Donna Anna pyytävät Don Giovannilta apua Komtuurin murhaajan kiinniottamisessa. Donna Anna tunnistaa Don Giovannin isänsä murhaajaksi ja vannoo kostoa raivoissaan. Juhlat jatkuvat Don Giovannin huvilassa, tanssin huumassa Don Giovannin viettelee Zerlinan. Samassa Donna Anna ilmoittaa kaikille, että Don Giovanni on Komtuurin murhaaja. Ensimmäinen näytös päättyy kun Don Giovanni ja Leporello pötkivät pakoon.

2. näytös

Kyllästynyt Leporello uhkaa ottaa lopputilin, mutta Don Giovanni lahjoo hänet jäämään suostumatta kuitenkaan luopumaan lemmenseikkailuista. Seuraava kohde on Elviran palvelijatar, jota Don Giovanni lähestyy Leporellon vaatteissa. Isäntänsä vaatteisiin pukeutunut Leporello joutuu pitämään seuraa Elviralle sillä aikaa kun Don Giovanni liehittelee palvelijatarta. Masetto ja joukko talonpoikia saapuvat paikalle toiveenaan saada Don Giovanni hengiltä. Leporelloksi pukeutunut Don Giovanni käskee joukkoa hajaantumaan ja vetää Masetton sivuun. Kun muut eivät ole kuuloetäisyydellä, hän iskee Masettoa miekkansa lappeella ja pakenee paikalta.

Isäntänsä viittaan ja hattuun pukeutunut Leporello on väsynyt Elviran kujerrukseen ja yrittää karistaa tämän kannoiltaan. Anna, Ottavio, Masetto ja Zerlina estävät häneltä ulospääsyn olettaen, että he saavat kiinni Don Giovannin. He ovat aikeissa surmata tämän kun Leporello paljastaa henkilöllisyytensä, anoo armoa ja pakenee. Ottavio vannoo kostoa ja Elvira kauhistelee Don Giovannin tekosia. Leporello kohtaa isäntänsä hautausmaalla, lähellä Komtuurin muistomerkkiä. Kun Don Giovanni kuvailee kovaan ääneen seikkailujaan, ääni keskeyttää hänet ja varoittaa, että aamuun mennessä konnan nauru on vaiennettu. Leporello näkee patsaan ja ajattelee kauhuissaan, että he ovat kuulleet Komtuurin äänen. Giovanni nauraa ja määrää palvelijansa kutsumaan patsaan illalliselle vielä samana iltana. Sillä aikaa Ottavio yrittää saada Annan vaimokseen, mutta Anna sanoo, ettei hän surunsa keskellä pysty ajattelemaan avioliittoa.

Don Giovanni on istahtamaisillaan pöydän ääreen linnansa suuressa salissa, kun Elvira ryntää paikalle ja anelee häntä palaamaan luokseen. Välinpitämätön isäntä vaatii Elviraa lähtemään, mutta Elvira kauhistuu niin, ettei pääse ulos. Hän kirkuu ja juoksee salin läpi. Hänen pelkonsa on oikeutettua: Komtuuri on saapunut illalliselle. Kun Don Giovanni kieltäytyy katumasta tekosiaan ja helvetti nielaisee hänet. Toiset ryntäävät sisään ja Leporello kertoo heille tapahtuneesta. Elostelija on viimein saanut ansionsa mukaan.

Lähetykset

 • la 5.8.2017 19.03 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Jaakko Kuusiston Jää

  Teos perustuu Ulla-Lena Lundbergin Finlandia-palkittuun romaaniin (2012)
  Libretto: Juhani Koivisto

  Suomen kansallisoopperan orkesteri ja kuoro
  Musiikinjohto: Jaakko Kuusisto

  Rooleissa:
  Marjukka Tepponen - Mona Kummel
  Ville Rusanen - Petter Kummel
  Sointu Vestman - Sanna Kummel
  Jussi Merikanto - lukkari
  Jenny Carlstedt - Irina Gyllen
  Jenni Lättilä - Adele Bergman
  Pekka Kuivalainen - Elis Bergman
  Hannu Niemelä - Artur Manström
  Tiina Penttinen - Lydia Manström
  Matias Haakana - suntio
  Tove Åman - Francine
  Jyrki Korhonen - piispa
  Hannu Forsberg - Fredrik Berg
  Petri Vesa - asessori
  Jarmo Ojala - surutalon isäntä
  Helinä Siltanen - naisääni
  Arto Hosio - itäsaarelainen
  Marko Nykänen - länsisaarelainen

  Ohjaaja Anna Kelo
  Lavastus Kati Lukka
  Puvut Marja Uusitalo
  Valaistus- ja videosuunnittelu Thomas Hase
  Äänisuunnittelu Antti Murto
  Koreografi Ari Numminen.

  Ohjelman toimittavat Ainomaija Pennanen ja Inari Tilli.

  Oopperan tapahtumat:

  1. Näytös

  Posti-Anton tuo saarelle uuden papin, Petter Kummelin ja hänen vaimonsa Monan ja pienen tyttärensä Sannan. Pappilassa keskustellaan sillan rakentamisesta. Ilmenee, että länsi- ja itäluotolaiset ovat kaikesta eri mieltä. Petter ja Mona ovat tyytyväisiä ja uskovat jäävänsä saarelle.

  Petter tuskailee ensimmäisen saarnansa kanssa ja käyttää lopulta apuna salkusta löytyvää viimevuotista saarnaa. Kellot ja urut soivat, kirkko on täynnä väkeä, ja Petterin ensimmäinen saarna sujuu hyvin. Seurakuntalaiset näyttävät pitävän hänestä, etenkin nuoret naiset, mitä Mona katsoo vihaisena.

  Saaren lääkäri Irina Gyllen kertoo, miten hän oli joutunut pakenemaan Suomeen ja jättämään
  lapsensa Neuvostoliittoon.

  Petter on vesillä Posti-Antonin kanssa. Anton kertoo, miten häntä autetaan merellä suunnistaessa. Hän näkee oppaita, kuolleita ihmisiä, joita muut eivät näe.

  Talvi on tullut ja jää peittänyt meren, kaikki pääsevät nyt kulkemaan ja saarten väki kokoontuu yhteen. Samalla puhutaan myös kunnan jakautumisesta kahteen saareen ja päätetään sillanrakentamiskomiteasta.

  2. Näytös

  Jäät lähtevät, kuoro kertoo arkielämästä saarella, kesä vieraineen tulee. Syksyllä Posti-Anton lähtee viemään mantereelle Petteriä, jonka pitää suorittaa pastoraalitutkinto.

  Saareen palattuaan Petter kertoo, että tutkinto meni huonosti, vaikka se hyväksyttiin. Petter oli
  väsynyt, sillä hän oli saanut matkustajakodissa vieraakseen heidän entisen palvelijansa Hildan, joka oli puhunut myöhään yöhön. Mona kysyy mustasukkaisena mitä Hilda tahtoi, sillä hän tietää, mitä Petter oli nuorena kokenut Hildan kanssa.

  On joulu, myrskyää, laiva on uponnut Utön edustalla. Petter pitää jumalanpalvelusta ja rukoilee miehistön puolesta ja saarelaiset puhuvat laivan kohtalosta.

  3. Näytös

  On kesä, Petter vihitään kirkkoherraksi, kuoro laulaa jään murtumisesta ja kaikki iloitsevat. Posti-Antonilla on kuitenkin aavistuksia.

  Petter lähtee pitämään muistotilaisuutta taloon, josta on kuollut lapsi. Paluumatkalla hän putoaa jäihin eikä kuule oppaiden neuvoja, on jo pääsemässä ylös, mutta tavoittelee vielä salkkuaan eikä jaksa enää nousta.

  Petter löydetään ja tuodaan pappilaan. Mona ei aluksi ymmärrä hänen kuolleen ja haluaa jäädä Petterin kanssa kaksin. Hän kaipaa Petteriä ja on samalla vihainen siitä, että jää nyt yksin. Mona
  alkaa järjestellä käytännön asioita ja huolehtia hautajaistarjoiluista.

  Samaan aikaan kun Petter on kuollut, Irina Gyllen on saanut tiedon, että hänen poikansa on turvassa.

  Saarelaiset kokoontuvat saattamaan Monaa ja Sannaa, jotka lähtevät saarelta. Silta on valmis, saarella on uusi pappi. Posti-Anton ja kuoro laulavat siitä, miten muistot etääntyvät ja pian papista ja hänen kohtalostaan on tullut tarina, jota saarella kerrotaan.

 • 3-näytöstä ja epilogi. Libretto: W.H. Auden ja Chester Kallman William Hogarthin samannimisen kuparipiirrossarjan vuodelta 1735 mukaan. Suomen kansallisoopperan kuoro ja orkesteri. Musiikinjohto Eivind Gullberg Jensen. Tom Rakewell - Steve Davislim, tenori. Anne - Hanna Rantala, sopraano. Nick Shadow - Jaakko Kortekangas, baritoni. Baba Turkkilainen - Päivi Nisula, mezzosopraano. Trulove - Koit Soasepp, basso. Sellem - Mika Pohjonen, tenori. Mother Goose - Merle Silmato, altto. Mielisairaalan vartija - Juha Eskelinen, baritoni. - Kansallisoopperassa 9.4. äänitetyn esityksen toimittaa Risto Nordell. Outi Paananen sekä säveltäjät Kimmo Hakola ja Olli Kortekangas keskustelevat illan teoksesta ja sen esityksestä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä