Radioteatteri esittää

Radioteatteri esittää: Virkistyspäivä

 • 33 min
 • ei kuunneltavissa

IT-alan konsulttiyritys Finnbest viettää virkistyspäivää Pingviini Spassa ja yksi työntekijöistä, Saara, itkee vessassa. Tieto itkevästä Saarasta leviää juhlijoiden keskuudessa ja kuunnelman kolme keskushenkilöä, Anna, Mikko ja Juha, tulkitsevat tilanteen eri tavoin. Kuunnelma käsittelee Saaran tarinaa näiden kolmen erilaisista näkökulmista.

Teos on syntynyt Radioteatterin ja Aalto-yliopiston elokuva- ja lavastustaiteen laitoksen yhteisen kuunnelmakurssin tuloksena.

Varoitus kuulijalle. Ohjelma sisältää kiroilua ja seksuaalisen väkivallan kuvausta eikä sovellu alle 16-vuotiaille eikä herkille kuuntelijoille.

Rooleissa:
Niina Koponen, Anna Paavilainen, Heikki Häkkä, Tatu Mönttinen, Antti Laukkarinen, Juuso Pekkinen ja Johanna Dikert.

OSA 1 ANNA
Käsikirjoitus: Malin Nyqvist
Ohjaus: Petra Lumioksa
Äänisuunnittelu: Aleksi Tegel

OSA 2 JUHA
Käsikirjoitus: Aino Havu
Ohjaus: Malin Nyqvist
Äänisuunnittelu: Saara-Lotta Mäki & Taneli Suoranta
Musiikki: Taneli Suoranta

Osa 3 MIKKO
Käsikirjoitus: Essi Aittamaa
Ohjaus: Saara Tamminen
Äänisuunnittelu: Juuso Oksala

Tuotanto: Yle Radioteatteri / Matti Kajander

Lähetykset

 • ma 7.8.2017 19.04 • Yle Radio 1

Jaksot

 • On vuosi 1680. Ruotsi on vallannut Skånen ja yrittää huonolla menestyksellä saada alueen asukkaita itselleen myötämielisiksi. Vastarinnan varjossa puuhataan myös kaikenlaista hämärää. Sen saa kokea maisteri Andreas Törner, joka muuttaa puolisoineen kesäksi Lundin lähellä sijaitsevaan rappioituneeseen linnaan. Siellä mikään ei ole miltä ensisilmäyksellä näyttää.

  Törner joutuu törmäyskurssille linnan tilanhoitajaksi itsensä keinotelleen tuolisepänkisälli Pedersenin kanssa. Tämä osaa taitavasti pelata sillä huonolla kädellä, jonka ympäröivä yhteiskunta on hänelle jakanut. Vähitellen Törner huomaa, että hänen varalleen on suunnitelmia.

  Miten itseään sivistyneenä ja hyvänä ihmisenä pitävä ruotsalainen maisteri toimii, kun häntä uhkaa omaa etuaan ajava ihminen, joka ei ole erityisen sivistynyt eikä erityisen jalo?

  Kuunnelman on August Strindbergin pienoisromaanin Tschandala (1889) pohjalta vapaasti dramatisoinut Esko Salervo

  Maisteri: Antti Jaakola
  Maisterin rouva: Johanna Af Schulten

  Tilanhoitaja: Juha Pulli
  Vapaaherratar: Ylva Edlund
  Magelone: Karoliina Niskanen

  Laamanni: Jukka Voutilainen
  Portinvartija: Jarkko Pajunen
  Puutarhuri: Valtteri Tuominen

  Cembalomusiikki Anu Airola

  Äänisuunnittelu: Anders Wilsten

  Tuotanto, Radioteatteri, Soila Valkama

 • Ivan Gontsharovin romaanin mukaan Yleisradiolle suomentanut ja sovittanut Ilmari Kianto.
  Ohjaus: Mauno Hyvönen.
  Rooleissa: Tarmo Manni, Helge Herala, Matti Aulos, Sasu Haapanen, Iiris-Lilja Lassila, Terttu Soinivirta, Toivo Mäkelä, Ture Junttu ja Pertti Roisko.

  Valiouusinta vuodelta 1964.

 • Herra Oblomov, tuo vapaaherran laiskaa elämää elävä antisankari, ei ole onnellinen.
  Yhteiskunnan asettamat paineet, rahahuolet ja velvollisuudet ahdistavat, vaikkei Oblomov
  niiden eteen mitään teekään. Ja kun muutkin elävät niin paljon parempaa elämää!
  Oblomovin päivät täyttyvät syömisestä, juomisesta ja liiallisesta toimettomuudesta.
  Välillä on aikaa myös haikailla menneisyyteen - nuoruuden rakastettu Olga on ollut hänen mielessään jo kauan..

  Rooleissa: Tarmo Manni, Helge Herala, Matti Aulos, Sasu Haapanen, Iiris-Lilja Lassila, Terttu Soinivirta, Toivo Mäkelä, Ture Junttu ja Pertti Roisko.
  Ivan Gontsharovin romaanin mukaan Yleisradiolle suomentanut ja sovittanut Ilmari Kianto.
  Ohjaus: Mauno Hyvönen.
  Valiouusinta vuodelta 1964.

 • Jäänne on scifiä ja arkea taitavasti sekoittava draama, joka käsittelee ajankohtaista kysymystä: toiseuden kohtaamista ja sietämistä. Jäänteen ajalliset mittasuhteet antavat ajattelemisen aihetta ihmisyydestä ja sen ”puhtaudesta”, kun tavalliseen suomalaiseen perheeseen syntyy Homo Erectus -lapsi kromosomien kätköistä löytyvän jäänteen herätessä satojen tuhansien vuosien jälkeen henkiin.

  Radioteatterille kirjoittanut: Maarit Verronen. Ohjaus: Janne Pellinen. Äänisuunnittelija: Anders Wiksten. Tuotantokoordinaattori: Laura Jaakkola. Tuottaja Pekka Savolainen.
  Rooleissa mm. Ylermi Rajamaa, Antti Jaakola, Niina Koponen, Pyry Nikkilä ja Kreeta Salminen.

 • Matilda, kutoja, joka uneksii ja elää. Yrjö, sekatyömies, joka yrittää elää. Mukana heidän kertomuksissaan myös Siiri, Yrjön vaimo, jonka on pakko elää; Toivo, Matildan nuoruudenrakastettu, joka haluaisi elää. Kalle, kaveri, joka elää vain ja Helli, joka janoaa elämää. Kuunnelma tapahtuu Helsingissä, Kallion kaupunginosassa, maaliskuussa 1928. Eletään kieltolain aikaa ja nousukautta, mutta myös laman ensimmäiset merkit ovat ilmassa. Suurin riski on kuitenkin rakastuminen.

  Kuunnelma, Radioteatterille kirjoittanut Hannu Mäkelä. Sovitus ja ohjaus: Outi Valle. Äänisuunnittelu: Eeva Partanen. Tuottaja: Outi Valle.
  Henkilöt:
  Matilda - Vuokko Hovatta. Yrjö - Eero Aho. Siiri - Miitta Sorvali. Toivo - Tuomas Uusitalo. Kalle - Pekka Huotari. Helli - Sari Mällinen.
  Kuuntelijan toiveuusinta vuodelta 2009.

 • Ukrainalainen klinikka tarjoaa nuorille, kauniille ja terveille naisille mahdollisuuden parempaan toimeentuloon kauppaamalla heidän munasolujaan Länsi-Eurooppaan. Daria tarttuu tilaisuuteen paremman elämän toivossa. Keski-ikäinen lapsettomuudesta kärsivä englantilaisnainen Mary tarrautuu viimeiseen mahdollisuuteensa tulla äidiksi ja lähtee miehensä kanssa Ukrainaan hedelmöitettäväksi. Kuunnelman kertoo kahdesta naisesta, jotka henkilökohtainen ahdinko ajaa yhteen.

  Rakastan sinua jo nyt on Sofi Oksasen kirjoittama osuus Wienin Burg-teatterin Academie-näyttämöllä 2017 esitetystä Eurooppalainen Ehtoollinen -näytelmästä, joka muodostui viiden naiskirjailijan kirjoittamista Euroopan nykytilaa käsittelevistä monologeista

  Rooleissa:
  Niina Koponen, Marjaana Kuusniemi-Korhonen ja Outi Vuoriranta
  ohjaus Soila Valkama
  äänisuunnittelu Anders Wiksten.
  tuotanto, Radioteatteri, Pekka Ruohoranta

 • Aliide Truu asuu vastikään jälleen itsenäistyneen Viron maaseudulla 1990-luvun alussa. Yhtäkkiä hänen talonsa pihaan ilmestyy nuori Zara, joka on lähtenyt pakoon väkivaltaista miestään. Tilanteessa on Aliidelle jotain tuttua - tapahtumat, jotka vaikuttivat hänen läheistensä kohtaloon 1930- ja 1940-lukujen taitteessa palaavat hänen mieleensä. Ihminen on valmis venymään suuriin uhrauksiin, jotta saisi elää vailla syyllisyyttä tai pelkoa menneisyyden paljastumisesta.

  Sofi Oksasen Puhdistus on yksi tämän ajan kirjallisista merkkiteoksista, joka on tuttu niin romaanina, näytelmänä kuin elokuvanakin.

  Rooleissa:
  Tiina Weckström, Essi Hellén, Antti Virmavirta, Tommi Korpela, Antti Lang ja Tuomas Uusitalo

  Sovitus ja ohjaus: Soila Valkama. Äänisuunnittelu: Tiina Luoma.
  Tuottaja: Erja Manto.

 • "Naisella on oltava rahaa ja oma huone, jos hän aikoo kirjoittaa." Aino Seppo tulkitsee Virginia Woolfin klassikkoteoksen monologinäytelmänä.

  Ohjaus ja sovitus: Eira Johansson.
  Suomennos: Kirsti Simonsuuri.
  Äänisuunnittelu: Anders Wiksten.

  Ensilähetys: 2005.

 • Nuori Silvi joutuu isoäitinsä ja siskonsa kanssa junamatkalle kohti vankileiriä, koska Stalinin mukaan he ovat kulakkeja. Silvi on katkera äidilleen, joka on päässyt pakenemaan - äiti ei ole heidän mukanaan matkalla kohti Siperiaa. Kuunnelma sijoittuu hetkeen junassa matkalla kohti Siperiaa ja menneisyyteen, aikaan kun kaikki oli vielä hyvin - tai ainakin tuntui siltä - ja kun Silvi ei ollut puuttunut peruuttamattomalla tavalla tapahtumien kulkuun.

  Kuunnelma, Radioteatterille kirjoittanut Sofi Oksanen. Ohjaus: Outi Valle.
  Äänisuunnittelu: Pirjo Jyrälä.

  Rooleissa: Lotta Kaihua, Pamela Tola, Sanna-Kaisa Palo, Voitto Nurmi, Saara Pakkasvirta, Ursula Salo, Antti Lang, Lasse Lehtonen, Kari Jokisaari ja Anu Tuominen.

  Valiouusinta vuodelta 2005.

 • Joulusaarnassaan Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen käy läpi kokemuksiaan vammaisuudesta ja kertoo kiinnostavista ratkaisuista, jotka kääntävät ajattelutapaa.

 • Iiris Hölttä on käsikirjoittaja Pirjo Toikan luoma hahmo, joka yrittää selviytyä nykymaailman viettelysten keskellä. Viime vuonna kuultu ensimmäinen tuotantokausi keskittyi laitteisiin ja tekniikkaan. Toisella tuotantokaudella sukelletaan Iiriksen tunnemaailmaan. Tunnesoppaa hämmentävät myös Iiriksen sisko Tytti ja avomies Petteri.

  Sarjan toinen tuotantokausi alkaa Radio 1:ssä lauantaina 2.12. Kuunnelman esittelyssä Pirjo Toikka kertoo, että Iiris syntyi ilmastoahdistuksen seurauksena. Toisella tuotantokaudella Iiris joutuu käsittelemään tyttären kotoa muuttamisen aiheuttamaa tyhjyyden tunnetta. Sarjan hauskuus syntyy Toikan mukaan henkilöiden persoonien aiheuttamista yhteentörmäyksistä.
  Iiris ei ole muuttunut lainkaan, vaan on yhtä höperö kuin ennenkin, sanoo pääroolia näyttelevä Minttu Mustakallio. Mustakallion mukaan toisella tuotantokaudella on kotoisa tunnelma, koska hahmot ovat jo kaikille tuttuja. Pirjo Toikkaa ja Minttu Mustakalliota haastatteli Ida Niva.

  Iiris ja viettelykset -sarjan toinen tuotantokausi tulee Radio 1:ssä lauantaisin klo 15.00 2.12.2017 alkaen, toinen lähetys on tiistaisin klo 21.30.

 • Isä ja tytär lähtevät yhteiselle kesämatkalle, festivaalikiertueelle pitkin Suomea. Isä Petrin on tarkoitus muistella nuoruuttaan ja tytär Kristiina aikoo ylipäätään saada muisteltavan arvoisen nuoruuden. Festarikesä on road-trip-komedia sukupolvien välisestä kuilusta, kohtalosta ja omista valinnoista, pelosta ja rohkeudesta.

  Radioteatterille kirjoittanut Harri Veistinen. Ohjaus: Sakari Kirjavainen. Äänisuunnittelu: Ari Mursula Tuottaja: Eero Aro.

  Henkilöt:
  Petri - Ilkka Heiskanen. Kristiina, Petrin tytär - Meri Kirjavainen. Sofia, Kristiinan paras ystävä - Elena Leeve. Iloinen poika - Jussi Nikkilä. Stressipoika - Tatu Mönttinen. Maarit, Petrin muistojen nainen - Erja Manto. Ville, Maaritin poika - Topi Raulo. Humalainen Ruisrockissa - Sakari Kirjavainen.
  Kuuntelijan toiveuusinta vuodelta 2007.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä