Radio Suomi Hämeenlinna

Ajokorttilaki on uudistumassa, mikä muuttuu?

 • 10 min
 • toistaiseksi

Ajokorttilakia ollaan rustaamassa jälleen. Viimeksi muutoksia tehtiin vuonna 2013. Uusi lakiluonnos on nyt lausuntokierroksella, ja lausunnot pitää jättää liikenne- ja viestintäministeriölle ennen juhannusta. Ajokorttilain uudistus liittyy osana hallituksen tavoitteeseen purkaa normeja. Ajokorttisääntelyä on tarkoitus selkeyttää, keventää ja joustavoittaa. Samalla alennettaisiin ajokortin hintaa. Muutoksia pohtivat Autokoululiiton puheenjohtaja Jarmo Jokilampi ja Liitu ry:n eli Liikenteen turvallisuuskouluttajien toiminnanjohtaja Sampsa Lindberg Tiina Kokon haastattelussa. Sampsa Lindberg aloittaa:

Lähetykset

 • ke 14.6.2017 15.55 • Yle Areena

Jaksot

 • On hienoa, jos joskus kuumana kesäpäivänä voi tehdä töitä ulkona.

  Hämeenlinnan kaupungin liikunnanohjaajien Heidi Leppäsen ja Meri Mäkisen edessä aurinkoisella hiekkarannalla on mappeja, lehtiöitä ja uima-asuistaan huolimatta nuoret naiset näyttävät kyllä selvästi olevan työn touhussa.

  Rannallakin voi siis paiskia töitä. Kati Turtola tapasi Merin ja Heidin.

 • Aurinko porottaa ja hiki valuu pitkin selkää. Juomaa kuluu. Miten paljon sitä vettä oikein pitäisi juoda?
  Onko sillä merkitystä, miten lämmintä tai kylmää neste on? Entä kuntoilu, pitäisikö hölkätä vasta illalla tai aikaisin aamulla?
  Mitä Hämeenlinnan Pihlajalinnassa työskentelevä yleislääkäri ja geriatriaan erikoistuva lääkäri Arvo Haapanen vastaa juomisuteluihin?

  Kati Turtola soitti lääkärille.

 • Tammelassa oleva Teuron-Kuuslammin kylä on tänä vuonna nimetty vuoden hämäläiseksi kyläksi.
  Kylällä on titteli nyt jo toisen kerran. Tulevana viikonloppuna on luvassa perinteiset kesäpäivät, jolloin koko kyläkaksikko täyttyy kansasta.
  Paikalla on käsityöläisiä, tekniikkatapahtuma ja kaikenmoista hulinaa. Talkoolaiset ovat tällä viikolla kokoontuneet kylän koululle valmistelemaan viikonloppua.
  Kati Turtola kutsui itsensä sinne kylään ja kyläaktiivit Hannu Heikkari sekä Eija Laukkanen​ lupasivat opastaa turisti-Turtolaa kylän nähtävyyksissä.

 • Suomen suurimmaksi nuoriso-teatteriksi noussut Riihimäen nuorisoteatteri vie teatterikoulutusta ympäröiviin kuntiin. Teatterin toiminnassa on mukana jo satoja lapsia ja nuoria.

  Riihimäen Nuorisoteatteri esittää tänä kesänä Allinnan Montussa Risto Räppääjä ja Pakastaja Elvin. Miki Wallenius kävi tapaamassa nuoria näyttelijöitä, Alli Paajasta, Pinja Rauhalaa ja Jussi Karlstedtia.

 • Tammelan Liesjärvellä Kati Turtola lyöttäytyi polkujuoksuporukkaan, joka juoksi pitkin metsiä kahdeksan kilometrin lenkin. Yhtä porukkaa veti Pirkko Herd. Mukana olivat myös nuoret juoksijat Helmi ja Vilja.

 • Kaikki eivät tulleet Lahti-Hollolan Jukolaan kisaamaan naama irveessä. Harrastelijajoukkue Ajokoirat osallistui suunnistustapahtumaan kuudetta kertaa, neljänä vuonna heidät on hylätty. Ajokoirien meininkiä heikko Jukola-saldo ei haittaa, sillä suunnistuksen lisäksi kaverit tekivät alueelta omaa suoraa lähetystä kisaradioon ja Facebookiin. Lauri Rautavuori kävi herättämässä Ajokoira-leirin Jukolan lauantaiaamuna.

 • Hämeenlinnalaiset Jukka Stolt ja Sami Ylämurto elävät aivovamman kanssa. Toipumisen taipale on vaikea ja pitkä, mutta urheilu on pitänyt miehet hengissä.

  Molempien miesten elämä oli päättyä heidän kohtaamiinsa onnettomuuksiin. Vastoin ennusteita he ovat kuitenkin elossa ja voivat lähtökohtiin nähden hyvin.

  Lauri Rautavuori tapasi miehet juuri ennen Hattulassa juostavaa Military Runia.

 • Hattulassa on jo vuoden verran ollut käynnisstä Taidoilla töihin -hanke. Sen avulla työpajassa käyviä nuoria innostetaan palaamaan opintojen pariin tai löytämään työtä. Hyviä tuloksia onkin saatu aikaan. Tiina Kokko tapasi aiheen tiimoilta nuoret miehet Kai Humalojan ja Tuukka Rajalan sekä Ammattiopisto Tavastiasta opettaja Jukka Kääriäisen. Mutta aivan ensimmäiseksi jutellaan
  hankeohjaaja Annukka Venetmäen kanssa. Eikö siis tavallisesta työpajasta löydy eväitä nuorten innostamiseen?

 • Äitienpäivänä hämeenlinnalainen Anneli Suusaari avaa laatikon, jossa on äidin ompelemia mekkoja. Hän silittää kangasta. Muistisairauteen yhtäkkiä sairastunut äiti pakotti siirtämään oman elämän sivuun 13 vuodeksi. Talvella ilmestyi kirja Ei sinne yllä myrskysää. Nyt hän puhuu muille omaisille aiheesta ja ihmisillä on paljon kysymyksiä. Miten Anneli Suusaari lohduttaa niitä, jotka ovat jo alkaneet vältellä vierailuja muistisairaan luona. Toimittajana Maarit Piri-Lahti.

 • Mikä on vanhenemisen, sairauden ja kuoleman sija yhteiskunnassa? Perjantaiparlamentin vieraana 4.5.2019 oli kulttuurisen terveyden ja hyvinvoinnin professori Marja-Liisa Honkasalo Turun yliopistosta. Filosofi, tietokirjailija Johannes Ojansuu haastattelee.

 • Mitä on hyvä elämä? Perjantaiparlamentin vieraana oli 20.4.2018 eetikko Antti Kylliäinen. Puheenaiheena ovat tällä kertaa hyveet. Keskustelua johtaa filosofi, kirjailija Johannes Ojansuu.

 • Nuori Yrittäjyys ry on pakinnut 25 yrittäjyyskasvatuksen opettajaa. Yksi heistä on Hämeenlinnan lyseon lukion yrittäjyyskasvatusvalmentaja, saksan ja ruotsin kielen lehtori Tuija Tiala. Tiina Kokko ja Harri Oksanen jututtavat palkittua opettajaa.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Riihimäen aupunki järjesti yhdessä Riihimäen Taitoluistelijoiden, Riihimäen Jäätaitureiden ja Kiekko-Nikkareiden kanssa tiistaina 11. helmikuuta Riksu on ice -luistelutapahtuman. Lähes 900 lasta sai hauskan luistelutunnin jääurheiluseurojen ohjaajien opastuksella. Tiina Kokko utelee kaukalon laidalla mikä on ollut päivässä parasta?

 • Isac Elliot tykkää sellaisista kouluaianieista, joissa ei tarvitse istua paikoillaan. Jääkiekkoa mielellään pelaava Isac laukoo Hämeenlinnan Rinkelinmäellä keskiviikkona 5.11. klo 18 alkavassa Nenäpäiväottelussa! Radio Hämeen Heidi Kononen tavoitti poptähden aamulla.

 • Säveltäjä shamaaniksikin kutsuttu Tauno Marttinen vaikutti aikoinaan Hämeenlinnan kulttuurielämässä vahvasti. Millaista elämä oli taitelijakodissa? Sisarukset Hannu Marttinen, Kristiina Kostia, Helena Marttinen ja Rauno Marttinen muistelevat lapsuuttaan ja isäänsä. Mikä oli keskiviikon keskinkertaiset, mikä isän lempipaikka, mitä elämänohjeita säveltäjä antoi lapsilleen. Säveltäjä Tauno Marttisen syntymästä tulee torstaina kuluneeksi sata vuotta. Maarit Piri-Lahti istui pöydän ääreen keskelle vanhoja valokuvia.

 • Hämeenlinnalaisten mopopoikien ja -tyttöjen mukaan paikalliset autoilijat suhtautuvat heihin epäkohteliaasti, huolimattomasti ja välinpitämättömästi. Suurin osa moponuorista hyväksyy ajopelin lainvastaisen virittämisen normaalia nopeammaksi. Perusteluksi he sanovat, että silloin ei jää muun liikenteen jalkoihin. Moponuorten mukaan eniten vaaratilanteita syntyy liikenteessä autoilijoiden varomattoman käytöksen takia. YLE Hämeen TET-harjoittelijat Atte Niskanen ja Eetu Tapanainen kävivät kyselemässä mopoteinien mielipiteitä Hämeenlinnan Lyseon koululla.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä