Radio Suomi Helsinki

Helsinkiläispariskunta myi lähes kaiken ja hankki pelkän menolipun maailmalle

 • 9 min
 • ei kuunneltavissa

Tanja Mikkola, 42 ja Ismo Lehtonen, 50, järjestivät kuukaudessa elämänsä sellaiseen yksinkertaiseen tilanteeseen, että he pystyivät lähtemään reput selässä maailmalle. Mikkola laskee omistavansa kaikkiaan 30 vaatetta, joista pieni osa on matkassa mukana. Valokuvaajana ja toimittajana toimiva pariskunta aikoo elättää itsensä yhdessä töitä tekemällä.

Se minne työt ja muut seikat vievät, ei ole matkan alkuvaiheessa ollenkaan selvää. Ensimmäinen pysähdys kuitenkin on Serbian pääkaupunki Belgrad.

Mitä Tanja Mikkola ja Ismo Peltonen haluavat matkansa aikana oivaltaa?

Toimittajana Olli-Pekka Kursi

Lähetykset

 • pe 16.6.2017 8.35 • Yle Areena

Jaksot

 • Helsingissä järjestetään 5.-6.1. SM-kisat lajissa, joka on kaikille tuttu, mutta harvoille harrastus. Pöytäjääkiekon SM-kisat järjestetään nyt jo 29. kerran.
  Vesa Marttinen kävi perehtymässä lajin saloihin moninkertaisen Suomen-mestarin Juha Erälaukon kanssa.

 • Tänä vuonna Kansalaisareena valitsi kaksi vuoden vapaaehtoista: Tapani Vainikaisen sekä Jouko Näivän. The Streetbarberina eli katuparturina tunnettu Näivä on tehnyt monia sekalaisia töitä, soittanut parissa bändissä ja saattaapa joku muistaa hänet vuoden 2012 Big Brother- talostakin. Nyt hän on leikannut vähän yli vuoden ajan syrjäytyneiden, kodittomien ja vähävaraisten hiuksia ja kohtaa heidät ihmisenä. Toimittajana Justus Laitinen.

 • Kansalaisareena valitsi joulukuussa jälleen vuoden vapaaehtoisen tai itseasiassa tänä vuonna vuoden vapaaehtoiset: Tapani “Tapsa” Vainikaisen ja Jouko “the Streetbarber” Näivän.
  Korsossa, Woimanurkassa, tavallisesti senioreita liikkumiseen iloihin innostava ja opastava Tapani Vainikainen antaa toimittaja Justus Laitiselle vinkkejä niin salille kuin elämäänkin.

 • Vantaalainen Hanna Fiskari on sisustubloggaaja ja innokas askartelija. Tämän joulun hittituote lienee käpyhyasintti, joka syntyi myös Hannan hyppysissä.
  Toimittaja Olli-Pekka Kursi piipahti Hannan kotona. Samalla hän sai helpon vinkin joulukranssin tekemiseen.

 • Finnwave-rahtialus on rantautunut poikkeuksellisesti Vuosaaren satamaan Helsingissä. Toimittaja Olli-Pekka Kursi kipuaa laivaan aamuhämärissä, jossa ensimmäisenä tapaa laivan kapteenin, Mika Kärin.
  Sitten alkaakin pikaperehdytys siihen, millaista on olla joulun aika laivassa.
  Aluksen kansainvälisen miehistön ansiosta jouluperinteissä yhdistyvät suomalaiset ja filippiiniläiset tavat.
  Matruusi Mikko Toivonen on jo kolmatta joulua hommissa laivalla ja talousapulainen Vipri Mäkinen pitää huolta siitä, että aluksessa on tarjolla juhlapyhienkin aikaan hyvää ruokaa ja mahdollisimman levollinen tunnelma.

 • Kauniaisten kuvataidekoulu perustettiin neljäkymmentä vuotta sitten, kun taideaineista leikattiin maanlaajuisesti hurjalla tavalla.
  Tällä hetkellä kuvataidekouluosaamisesta halutaan tehdä vientituote: Japanissa ja Kiinassa ollaan hyvin kiinnostuneita ainutlaatuisesta suomalaisesta taideoppimisesta.
  Kuvataidekoulun rehtori Hannamaija Heiska iloitsee taidenkoulun arjesta. Kaiken lisäksi maalausluokan ikkunasta avautuu yksi pääkaupunkiseuden upeimmista maisemista. Sitä ihaili myös toimittaja Olli-Pekka Kursi

 • Harva tietää, että Suomella on tutkimusasema Etelämantereella – ja näin on ollut jo 30 vuotta. Retkikuntaan kuuluvat muun muassa Ilmatieteen laitoksen tutkija Juho Vehviläinen ja FINNARP-operaatioiden päällikkö Mika Kalakoski. Vehviläisen edellisestä ja ainoasta Etelämantereen-vierailusta on jo kymmenen vuotta, kun taas Kalakoski on käynyt siellä viitisentoista kertaa, ensimmäisen kerran vuonna 1999. Minkälaiset olosuhteet tutkimusasemalla on vastassa ja miten Etelämantereelle edes pääsee?

  Toimittajana Ippi Arjanne.
  Kuva: Timo Vihma / Ilmatieteen laitos

 • Miltä tuntuu, kun teatterin lava vaihtuu yhdessä yössä sairaalavuoteeseen ja pyörätuoliin? Piia Korisevalle kävi näin kymmenen vuotta sitten, kun migreeni aiheutti aivoinfarktin ja hänen oikea puolensa halvaantui. Viisi vuotta sitten Piia Koriseva juoksi puolimaratonin, tosin intervallina, koska oikea jalka alkoi aina välillä laahata.

  Piia Korisevan kanssa jutteli Ippi Arjanne.

 • Uusi lastensairaala Meilahdessa on täynnä toinen toistaan erilaisempia innovaatioita, joiden tarkoituksena on tehdä pienille potilaille sekä heidän omaisille käynti tai joissakin tapauksissa pidempikin oleskelu sairaalassa miellyttävämmäksi. Eräs kävijöitä eniten yllättäneistä elementeistä ovat olleet alan viimeisintä teknologiaa edustavat äänisuihkut, joita on ripoteltu eri puolille sairaalaa. Justus Laitinen kävi paikan päällä projektia johtaneen Aalto-yliopiston lehtori Antti Ikosen sekä äänisuunnittelussa mukana olleen lastentautien dosentti Pekka Lahdenteen kanssa virkistäytymässä äänisuihkussa.

 • Lahjoilla on mukava ilahduttaa läheisiään. Mutta meneekö lahjasta fiilis, jos se on paketoitu rumasti? Radio Suomen toimittaja Justus Laitinen tunnustaa kuuluvansa siihen ihmisryhmään, jolta joulupakettien tekeminen ei suju käden käänteessä. Niinpä hän lähti askarteluun, tee-se-itse-henkeen ja sisutusratkaisuihin keskittyneen Kaikki paketissa-blogin pitäjien, Aleksi Koskisen ja Jani Lindbergin, luo oppiin.

 • Pete Hoppulan ja Matti Laipion kirjoittama tietokirja Sininen sielua myöten – Suomi-bluesin tarina avaa blues-musiikin historiaa ja vaiheita Suomessa. Miten blues saapui Suomeen ja millaisia ominaispiirteitä se pohjoisessa sai? Millaisia alueellisia blueskeskittymiä syntyi Helsinkiin, Lahteen ja vaikkapa Nurmijärvelle tai Järvenpäähän? Entä miten Suomi-blues voi tänä päivänä?
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen tapasi kirjan tekijät Helsingin Kalliossa, jossa asui pitkään eräs suomalaista bluesia muokannut merkkimies.

 • Niklas Ansamaan ura alkoi jo teini-iässä, kun hän koodasi ensimmäisen applikaationsa 14-vuotiaana auttaakseen äitiään sienestyksessä. Neljä vuotta myöhemmin hän on perustanut yrityksen ja opettanut ohjelmointia niin Ruandassa kuin Supercell-peliyrityksessäkin.

  Toimittajana Ippi Arjanne.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Jenni Kantola on 25-vuotias Porvoosta kotoisin oleva nuori nainen.
  Hän on asunut jo viimeiset 5 vuotta ulkomailla. Näistä kolme Las Palmasissa, Gran Canarialla.

  Reportteri Olli-Pekka Kursi tapasi Jennin sattumalta Playa de Las Canteras -biitsin läheisyydessä olevan kahvilan terassilla.
  Jenni työskentelee ravintola-alalla, parhaimmillaan useammassa ravintolassa samanaikaisesti.

  Sen verran kovan työntekijän maine porvoolaisella Jennillä on jo turistien suosimassa kaupungissa, että hän voi vaatia kovempaa liksaa mitä keskimäärin saarella maksetaan. Mutta mikä sai Jennin alunperin lähtemään Kanariansaarille töihin?

 • Espoolainen Jukka Viljanen aikoo olla maailman ensimmäinen ihminen, joka juoksee Grönlannin jäätikön halki. Matkaa on noin 650 kilometriä ja olosuhteet ovat ehkä haastavimmat, mitä maapallolta löytyy.
  Viljasella on pitkä tausta seikkailujuoksijana: hän on juossut aiemmin muun muassa Etelämantereen jäätiköllä ja Pohjoisnavalla sekä ylittänyt Kalaharin ja Saharan autiomaat.
  Huhtikuun lopulla starttaavan Grönlannin-juoksun Viljanen tekee yhteistyössä Arktisen neuvoston kanssa. Tarkoitus on kiinnittää huomiota erityisesti ilmastonmuutoksen aiheuttamiin vaikutuksiin arktisten alueiden alkuperäiskansojen elinolosuhteissa.
  Matkan kesto on tässä vaihteessa arvoitus: retkikunta etenee sään ja turvallisuustekijöiden ehdoilla. Tarkoitus on edetä suunnilleen maratonin verran päivässä.
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen kävi Jukka Viljasen kanssa kävelylenkillä puhumassa matkan haasteista ja tarkoitusperistä.

 • Vaikka oma peilikuva näyttäisikin kotona kivalta, sovituskopissa tilanne on usein toinen. Miksi? Eikö olisi kaikkien osapuolien kannalta järkevämpää, että sovituskopissa ihminen tuntisi itsensä viehättäväksi? Onko kyseessä olosuhteiden luoma pakko vai ovatko sovituskopit tarkoituksella sellaisia kuin ovat?

  Radio Suomen toimittaja Ippi Arjanne otti asiasta selvää ja lähti sovituskoppikierrokselle Taideyliopiston yliopistonlehtorin ja valosuunnittelijan Kimmo Karjusen sekä trendianalyytikon, opettajan ja muotiammattilaisen Susanna Björklundin kanssa.

 • Helsingin Taidehallissa on järjestetty tammi-helmikuun aikana jo pari kertaa vauvamaanantai. Ajatuksena on, että opastettu näyttelykierros etenee rauhalliseen tahtiin ottaen huomioon myös vauvojen tavan havainnoida kuvia.
  Kaikki näyttelyvieraat ovat lapsiperheitä, jolloin kesken näyttelyn yllättävä itku, kiukku tai kakka ei aiheuta muissa paheksuvia reaktioita. Näyttelytilasta löytyy sohvia, joille voi istahtaa lepäämään tai syöttämään vauvaa, jos nälkä sattuu yllättämään.
  Kierrokset ovat kuuleman mukaan olleet suosittuja, joten Vesa Marttinen lähti katsomaan, millainen meininki vauvamaanantaissa oikein vallitsee.

 • Lumityöt ovat oivallista hyötyliikuntaa. Luonnon oma kuntosali niin hyvässä kuin myös pahassa. Työnnä lunta, älä lapioi ja jos kuitenkin lapioit, niin vältä viimeiseen asti selän kiertoliikettä. Petri Rinne tapasi Kirkkonummella fysioterapeutti Kicki Fageströmin lumihommissa.

 • Lentomatkailusta tuntee piston sydämessään, mutta se on vain pieni osa matkailun ongelmista. Ihmisoikeudet eivät monessa maassa ole kovin hyvällä tasolla varsinkaan Suomeen verrattuna, eikä ilmastonmuutoskaan asiaa helpota, päinvastoin. Miten matkustaa ihmisoikeuksia kunnioittaen – onko se edes mahdollista? Matkailu avartaa, mutta missä määrin se on vain etuoikeutettujen ylemmyydentunnon pönkittämistä?

  Monimutkaista teemaa pureskelee Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.
  Toimittajana Ippi Arjanne.

 • Mira Pohjanrinne on 22-vuotias helsinkiläinen opiskelija. Utsjoella kasvanut Pohjanrinne puhuu äidinkielenään pohjoissaamea ja hän on käynyt peruskoulunsa pohjoissaamen kielellä. Hän on myös yksi Nuorten Akatemian ja Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston työpajaohjaajista.
  Saamelaisten kansallispäivänä 6.2. Pohjanrinne kävi Itä-Helsingissä Vesalan koulussa kertomassa yhdeksäsluokkalaisille saamelaisista ja saamelaiskulttuurista. Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen oli seuraamassa oppituntia.

 • Kiinalaiset ravintolat ovat niitä harvoja paikkoja joissa moni meistä suomalaisista on millään lailla yhteydessä kiinalaiseen kulttuuriin. Vaikka kiinalainen ruoka, tai ainakin yksi osa valtavan maan hyvin monipuolisesta ruokakulttuurista, onkin jo vuosikymmenten aikana tullut tutuksi, oletko miettinyt mitä ravintoloiden nimet tarkoittavat?
  Monet ovat ja pitihän asia selvittää näin kiinalaisen uuden vuoden aattona. Ruuasta ja arvoituksista innostuva Radio Suomen toimittaja Justus Laitinen suuntasi aiheen tiimoilta Kamppiin, jossa on reipas keskittymä kiinalaisia ravintoloita. Oppaana, tulkkina ja kääntäjänä hänellä on mukanaan 11 vuotta Kiinassa asunut ja tällä hetkellä kiinan kielen opettajaksi opiskeleva Hanna Holttinen.

 • Haagan leipä -leipomo on ollut osa alueen arkea jo vuodesta 1956. Tällä viikolla pienyritys saa läntisen Helsingin yrittäjien tunnustuksen. Leipomo valittiin vuoden länsihelsinkiläiseksi yritykseksi.
  Runebergin päivä ja laskiaispullasesonki työllistävät leipomon väkeä normaaliviikkoja enemmän, kertoo toimitusjohtaja Virve Turunen. Leipuri-kondiittori Kari Saarron työpäivä on alkanut kello kahdelta yöllä ja aamulla hänellä pyörii yli sadan ruisleivän taikina suuressa yleiskoneessa.
  Toimittajana Olli-Pekka Kursi.

 • Kun hyppäät Espoossa bussiin numero 133, sä takuulla yllätyt. Miksikö? Kyseistä linjaa ajelee Raimo Lampi, joka kertoilee ajaessaan, turballisuutta unohtamatta, tarinoita ympäröivistä maisemista matkustajille. Tavanomaisen pk-seudun julkista liikennettä ajatellessa moinen kuulostaa lähinnä urbaanilta myytiltä, joten tottahan toki Radio Suomen toimittaja Justus Laitinen lähti tapaamaan tällaista taruolentoa.

 • Runebergin päivää vietetään tiistaina 5. helmikuuta. Viimeistään nyt on hyvä hetki selvittää, mistä löytyvät vuoden 2019 herkullisimmat runebergintortut.
  Radio Suomen reportteri Vesa Marttinen suuntasi kohti Porvoota, jossa kansallisrunoilijamme kotimuseoon kokoontui arvovaltainen raati testaamaan erilaisia runebergintorttuja. Viisihenkinen raati osoittautui perinteitä kunnioittavaksi, ja voittajaksi valikoitui torttu, joka näyttää ja maistuu likipitäen täydelliseltä.
  Haastateltavina ovat raadin jäsenistä Smaku-ruokatapahtuman tuottaja Laura Pulkkinen, pitkäaikainen Porvoon museonjohtaja Marketta Tamminen sekä graafikko, bloggaaja Kasper Strömman.

 • Tammikuussa Helsingin Työväenopistossa oleva luentosarja käsittelee salaisuuksien ja salaamisen ah, niin kiehtovaa, mutta myös pelottavaa maailmaa. Aihepiirin ajankohtaisuudesta ja sen herättämistä kysymyksistä kertoo hyvin se, että sarjan ensimmäiselle luennolle Helsinginkadulle oli saapunut melkein salin täydeltä väkeä. Paikalla ollut Radio Suomen iltapäivän reportteri Justus Laitinen jatkoi luennon jälkeen itse luennoitsijan, filosofian maisteri Jussi Tuovisen, kanssa keskusteluja salaisuuksista teemaan sopivassa paikassa:

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä