Syötävät sävelet

Hildegard ja jumalainen muskotti

  • 52 min
  • ei kuunneltavissa

Jumalaista muskottia ja mystiikkaa tarvitaan Hildegard von Bingenin lääkepipareiden valmistamiseen. Susanna Välimäki ja Janne Koskinen muovaavat taikinasta pellillisen taianomaisia pipareita. (Uusinta)

HILDEGARDIN LÄÄKEPIPARIT

Hildegardin alkuperäinen resepti teoksessa Physica eli "Luonnonoppi":

Ota jonkin verran muskottia, saman verran kanelia ja hieman neilikkaa. Jauha ne. Tee jauhelmasta, hienosta kokojyvävehnäjauhosta ja vedestä pieniä kakkusia. Syö niitä usein. Se vähentää sydämesi ja mielesi katkeruutta, avaa sydämesi ja heikentyneet aistisi sekä keventää mieltäsi. Se puhdistaa aistisi ja vähentää kaikkia haitallisia ruumiinnesteitä [negatiivisia mielialoja]. Se tuottaa vereesi hyvää ruumiinnestettä [mielialaa] ja tekee sinusta vahvan.

Lähde: Bingen, Hildegard von 2010 [1158]. Physica. Liber subtilitatum diversarum naturarum creaturarum. Toim. R. Hildebrandt & T. Gloning. Berlin: De Gruyter. S. 72.

HARDCORE-HILDEGARDISTIN OHJE

Hardcore-hildegardisti seuraa alkuperäistä reseptiä. Ohjeesta tulee noin 16 keksiä eli yksi pellillinen.

1 tl vastajauhettua muskottipähkinää
1 tl jauhettua kanelia
1/4 tl jauhettua mausteneilikkaa
2 1/2 dl spelttivehnäjauhoja
1/2 dl vettä

Sekoita ensin mausteet keskenään ja yhdistä sitten seos 2 desilitraan spelttijauhoja. Lisää vettä niin, että seoksesta tulee taikinamaista. Lisää loput jauhot, niin että taikina irtoaa kulhon reunoista.

Leivo taikinasta tanko ja leikkaa siitä 16 palaa. Muovaa paloista kämmenien välissä tai lautaa vasten litteitä ympyröitä ja asettele rasvatulle (tai modernisti leivinpaperoidulle) pellille. Paista uunissa 175 asteessa 12-15 minuuttia. Jäähdytä, syö ja voi paremmin.

Huom! Pipareihin käytettävä muskotti on itse jauhettava kokonaisesta muskottipähkinästä. Kokonaisia muskottipähkinöitä saa etnisistä maustekaupoista ja luomumausteiden maahantuojilta. Tavallisista ruokakaupoista niitä ei saa Elintarviketurvallisuusviraston päihdepoliittisen suosituksen takia. Jauha pähkinä morttelissa tai raasta hienolla raastimella. Myös neilikka ja kaneli on parasta jauhaa itse.

Lähde: Susanna Välimäki 2017. Syötävät sävelet. Vieraana säveltäjien pöydissä. Helsinki: Kirjapaja. S. 93.

Ohjelman musiikki

Hildegard von Bingen

O Ecclesia, oculi tui similes saphiro sunt
Dorothee Oberlinger, tenorinokkahuilu, ja Maria Jonas, kampiliira

O vos angeli
Anneliina Koskinen, sopraano ja kampiliira

Kappale soittimille
O spectabiles viri
Sequentia

Adriano Adewale, Kristiina Ilmonen ja Nathan Riki Thomson
Dance of the forest creatures
Subsonic Trio

Lähetykset

  • ke 16.8.2017 14.00 • Yle Radio 1

Klipit

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä