Yle Vega Västnyland

Radio Vega Västnyland

 • 9 min
 • toistaiseksi

Den fiktiva dramafilmen "Syksyn jälkeen saapuu kevät" (efter hösten kommer våren) har spelats in bland annat i Fiskars, Svartå och Bromarv. Regissören Annika Grof berättar om filmen och inspelningarna i Västnyland. Intervjun är på finska. Grof intervjuas av Sofia Kajander.

Lähetykset

 • to 22.6.2017 8.35 • Yle Areena

Jaksot

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • För fyra år sedan grundade ett gäng Lojotjejer laget Lohja Lionesses. Laget spelar amerikansk fotboll. Jonna Farin var en av de grundnade medlemmarna. Hon säger att amerikansk fotboll passar vem som helst, oberoende om man är stor och stark eller liten och späd. Veronica Montén och Bubi Asplund intervjuar.

 • Fågerlskådarna Roger Morberg och Hans "Hasse" Lindholm har redan observerat flera flyttfåglar som kommit till Västnyland. Lindholm har bland annat sett sällsynta ägretthägern för några dagar sedan. Både Morberg och Lindholm har haft fågelskådning som hobby i tiotals år. Bubi Asplund intervjuar.

 • Nyss 17 år fyllda Anna Westerlund hör till Sjundeå IF:s mest lovande handbollsspelare. Trots att hon håller på att slå igenom i damernas FM-serie har hon inte lagt upp några större mål för sin handbollskarriär. Bubi Asplund intervjuar.

 • Tiina Grönroos pratar om Brankis framtid tillsammans med Hangöbon Ralf Toivari.

 • Raseborgs stadsdirektör Ragnar Lundqvist och stadsstyrelsens ordförande Anders Walls (SFP) berättar om förtroendevalda som ska ha bemött stadens tjänstemän på ett osakligt sätt i samband med beredning av ärenden.

 • My Wahteristo och Wincent Werner sitter i styrelsen för elevkåren vid Ekenäs högstadieskola. Tillsammans med redaktör Marica Hildén pratar de om energidrickor.

 • Social- och hälsovårdsreformen och landskapsreformen föll fredagen den 8 mars. Och regeringen likaså.
  Vårdreformen skulle gå ut på att ansvaret för social- och hälsovården flyttas över från kommunerna till 18 landskap.
  Även ordnandet av regionförvaltningsuppgifter och regionala tjänster skulle koncentreras till landskapen. Syftet med regeringens reform var att Finland ska få en modern och kostnadseffektiv offentlig förvaltning.
  Marica Hildén pratar med Hangös grundtrygghetsdirektör Elisabeth Kajander som varit medlem i gruppen som arbetade med landskapsreformen.

 • Hanna Kanerva är tränare för Alice Ertman. Båda representerar Ice Team Rasebrog i konståkning. På söndag (17.3) ordnas den finalen i distriktscupen i kontåkning. Alice Ertman är en av 16 deltagare i finalen. Både tränaren och adepten är nervösa inför tävlingen. Bubi Asplund och Marica Hildén intervjuar.

 • Miljön och klimatet och klimatångest är något som många talar om i dag, i synnerhet unga personer.
  Marthaförbundet ser också miljön som ett starkt kort när det gäller att överleva i framtiden, man behöver ju nya medlemmar för att finnas till även framöver.
  Verksamhetsledare Annika Jansson säger att förbundet i framtiden ska satsa på miljö och beredskap.
  Marica Hildén är redaktör.

 • Marthaförbundet förknippas kanske med äldre kvinnor som kan precis allt om matlagning och hur man lappar och tvättar kläder.
  Men Marthaförbundet vänder sig allt mera till yngre kvinnor, och det beror på att man har märkt att unga kvinnor i allt högre grad vänder sig just till Marthaförbudnet för att få tips om det ena och det andra. De behöver något som kallas vardagskunskap.

  Marica Hildén har pratat med Marthaförbundets verksamhetsledare Annika Jansson som förklarar att vardagskunskap är allt från att lära sig tvätta kläder rätt till att tillreda en näringsrik middag och minska kemikalierna i vardagagen.

 • På lördagen den 16:e mars har Lasse-Majas detektivbyrå sommarmysterierna premiär på Kulturhuset Karelia i Ekenäs. De unga huvudrollsinnehavarna Edith Holmberg och Kaspian Korenius säger att replikerna sitter bra nu. Mikael Enberg som spelar cirkusdirektören säger att det nu är dags att lära sig att leva in i rollerna. Marica Hildén intervjuar.

 • Rektorn för Västra Nylands folkhögskola i Karis, Henrik Grönroos, diskuterar i Yle Västnylands morgonsändning om samarbete med Lärkkulla folkakademi som också finns i Karis. Samarbete har diskuterats, säger han, men man har inte kommit till skott med samarbetet.
  Marica Hildén är programvärd.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä