Yle Vega Västnyland

Radio Vega Västnyland

 • 9 min
 • toistaiseksi

Den fiktiva dramafilmen "Syksyn jälkeen saapuu kevät" (efter hösten kommer våren) har spelats in bland annat i Fiskars, Svartå och Bromarv. Regissören Annika Grof berättar om filmen och inspelningarna i Västnyland. Intervjun är på finska. Grof intervjuas av Sofia Kajander.

Lähetykset

 • to 22.6.2017 8.35 • Yle Areena

Jaksot

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Stadsdirektör Ragnar Lundqvist, Raseborg, om lobbande för kustbanan.

 • Raseborgare Ann-Mari Berlin samlar in namn för kustbanan.

 • Sjundeå cup kör i gång på fredag eftermiddag klockan 17 och pågår fram till söndag eftermiddag.

  Handbollsfesten samlar 273 lag plus arrangörer och andra handbollsintresserade. Under turneringen spelas 659 matcher på 23 gräsplaner.

  Vi får stämningar inför handbollshelgen tillsammands med spelarna Jolanda Berg, Nicole Broman och Sara Andberg. på plats finns också lagledare Johan Andberg. Redaktör: Veronica Montén

 • Sara Wilson bor mitt i byn Backgränd. I hennes hemby hör jordbruk och traktorer till en naturlig del av närmiljön - men vad gör bönderna egentligen på dagarna? Det tar Wilson reda på i Västnylands nyaste podd - Broddcast från Backgränd.

 • Fruntimmersföreningen i Ekenäs ville redan ifjol att fontänen invid Ystadsgården i centrum av Ekenäs skulle återställas i sitt ursprungliga skick, eller åtminstone fixas upp. Med hjälp av några anonyma, hemlighetsfulla "pojkar" kommer Rulle och Arthur, skulpturen som skapades av Matti Haupt, småningom att få duscha i vatten igen.

 • Bildkonstnärerna Eveliina Hämäläinen och Petri Saarikko har i samarbete med Pro Artibus gjort ett samhällskonstverk i form av pläd på gården vid daghemmet Mäntykoto i Ekenäs. I inslaget hör vi Åsa Lönnqvist, producent vid Pro Artibus, Jaana Tasanko, föreståndare vid Mäntykoto daghem, daghemsbarnen Ronja Pihlström och Dagny Tähtivuori. Redaktör är Bubi Asplund.

 • Höjdhopparen Linda Sandblom från HIK Friidrott i Hangö siktar på VM-tävlingarna som ordnas i Doha i Qatar i höst. Hon har också allvarliga planer på att delta i de olympiska spelen i Tokyo i Japan år 2020. Tävlingssäsongen 2019 öppnar hon i början av juni i Lahtis. Bubi Asplund och Veronica Montén intervjuar.

 • Tre ledamöter lämnade fullmäktigemötet i Hangö efter att integrationsprogrammet för Hangö och Raseborg godkänts.
  Eero Koli, obunden i gruppen Hangö 2016, föreslog att programmet inte skulle godkännas och han understöddes av Sannfinländarnas Tony Särs och Pertti Ruuska.
  Koli anser att beslutet var olagligt eftersom tjänstemännen inte berett ärendet på rätt sätt.
  I omröstningen röstade Koli, Särs, Ruuska och Lars Nyberg från SDP för att programmet inte godkänns.
  Rolf Nyström, obunden i gruppen Hangö 2016, lät bli att rösta - Marko Niemi från FKP var inte på mötet och inte hans ersättare heller.
  Men integrationsprogrammet för Hangö och Raseborg 2019-2023 godkändes eftersom 25 ledamöter röstade ja.
  Eero Koli och de andra hade planerat i förväg att lämna mötet om ärendet godkändes - och berättade inget om det för fullmäktiges ordförande Jouko Kavander (SDP)
  Marica Hildén har pratat med Jouko Kavander som beskriver vad som hände på fullmäktigemötet i Hangö i tisdags.

 • Tre ledamöter i fullmäktige i Hangö lämnade mötet då integrationsprogrammet för Hangö och Raseborg godkändes.
  Eero Koli, obunden i gruppen Hangö 2016, och Sannfinländarna Tony Särs och Pertti Ruuska lämnade mötet efter att ärendet om programmet godkänts. De kom inte tillbaka till mötet.
  Eero Koli förklarar att han anser att beslutet inte är lagligt, och här berättar han för Marica Hildén varför han anser att allt gått fel till.

 • Raseborgs sjukhus framtid utreds som bäst. Ett av sex möjliga alternativ är att sjukhuset stängs helt och hållet. Eva-Maria Sundström är huvudförtroendeman för vårdfacket Tehy vid Raseborgs sjukhus.

  Hon hoppas att invånarna nu håller ihop och utövar påtryckning både mot HUS och de lokala politikerna och tjänstemän för att bevara sitt sjukhus. Hon riktar samtidigt skarp kritik mot Raseborgs tjänstemän, som vill ge resurser till hälsocentralen på bekostnad av sjukhuset.

 • Pojobon Raoul Dahlqvist, 13 år, kör crosskart i Fin RX-serien. Hans pappa Markus Dahlqvist har grundat ett team, Dahlqvist RX, för sin son och 15 år gamla Eemil Peltola. Killarna deltog i säsongens första FM-tävling under veckoslutet i Vilppula. Bubi Asplund intervjuar.

 • Ekenäs IF deltar i Finlands Bollförbunds projekt för att öka andelen flickor som spelar fotboll, med fokus på flickor under 10 år.
  Verksamhetskedaren Niklas Busk vill sänka tröskeln för alla att vara med. Redaktör: Veronica Montén.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä