Konsertteja

Helsingin juhlaviikkojen konsertissa Väinö Raition ooppera Prinsessa Cecilia

 • 57 min
 • ei kuunneltavissa

Helsingin juhlaviikkojen konsertit Musiikkitalossa käynnistää juhlavasti ainutkertainen harvinaisuus, Väinö Raition vuonna 1933 valmistunut ooppera Prinsessa Cecilia. Viimeksi yli 80 vuotta sitten esitetty suurteos saa ansaitsemansa uuden ulostulon Suomen itsenäisyyden juhlavuonna. Radion sinfoniaorkesteria johtaa Hannu Lintu. Prinsessa Cecilian vaativan rooli laulaa sopraano Johanna Rusanen-Kartano ja hänen rakastettunaan Kreivi Juhana tenori Mika Pohjonen.

1920-luvun modernistisukupolven pioneereihin kuuluneen, mutta suhteellisen vähäiselle huomiolle jääneen Raition (1891–1945) omaleimainen tuotanto on viime vuosikymmeninä ollut kasvavan kiinnostuksen kohteena. Kiittäviä arvioita ensiesityksensä jälkeen saanut, kansainvälisille areenoillekin ennen sotavuosia aiottu Prinsessa Cecilia on ohittamaton palanen suomalaista musiikkihistoriaa.

Helsingin juhlaviikot 2017 - Väinö Raition ooppera Prinsessa Cecilia

Kuusikohtauksinen ooppera vuodelta 1933.
Libretto: Huugo Jalkanen.
Kantaesitys Suomalaisessa oopperassa 1936.
Tapahtuu Ruotsissa ja Saksassa renessanssiaikana.

Radion sinfoniaorkesteri

Musiikinjohto Hannu Lintu.

Prinsessa Cecilia - Johanna Rusanen-Kartano, sopraano.
Kreivi Juhana, myöhemmin isä Johannes - Mika Pohjonen, tenori.
Prinssi Eerik - Tuomas Katajala, tenori.
Kreivi Filip, Cecilian poika - Kristian Lindroos, baritoni
Maakreivi Kristofer - Waltteri Torikka, baritoni
Kuningas Kustaa Vaasa - Jaakko Kortekangas, baritoni.
Hovinarri Ambrosius -  Petri Bäckström, tenori
Yökulkija 1 - Samuli Takkula
Yökulkija 2 - Janne Hautsalo
Juomaveikot - Tiitus Ylipää, Samuli Taskinen ja Visa Kohva
Kamaripalvelija - Heikki Hattunen
Kamarineito - Mariia Bertus
Sibelius-Akatemian laulunopiskelijoita.

Musiikkitalon Kuoro (harjoittanut Nils Schweckendiek).

Väliajalla haastateltavina kapellimestari Hannu Lintu ja oopperan nuottimateriaalin toimittanut Jani Kyllönen.

Suoran lähetyksen Musiikkitalosta toimittaa Outi Paananen.

Oopperan tapahtumat

Tapahtuu Ruotsissa ja Saksassa renessanssiaikana 1500-luvulla ja 1600-luvun alussa.

1. kuvaelma

Kuningas Kustaa Vaasan tytär, kauneudestaan kuulu prinsessa Cecilia on ihastunut siskonsa hääjuhlissa kreivi Juhanaan, siskonsa sulhasen veljeen. Cecilian veli Eerik kiusoittelee vanhempaa maakreivi Kristoferia, joka myös on ihastunut Ceciliaan. Cecilia on kihlattu poliittisista syistä Venäjän tsaarille, mutta hän vastustaa liittoa. Cecilia ja Juhana vetäytyvät pensasmajaan, syleilevät toisiaan, ja Cecilia kutsuu Juhanan saapumaan yöllä huoneeseensa. Kristofer kuitenkin näkee heidän kohtaamisensa pensasmajassa.

2. kuvaelma

Cecilia ja Juhana viettävät hurmioitunutta lemmenyötä Cecilian huoneessa. Eerik on saanut vihjeen ja yllättää heidät. Juhana ja Cecilia yrittävät puolustautua vetoamalla rakkauteen, mutta Eerik antaa joukkojensa vangita Juhanan.

3. kuvaelma

Cecilian ja Juhanan öisen lemmenkohtauksen paljastumisesta on tullut julkinen häväistys. Kuningas on tyrmistynyt ja pakottaa Eerikin ja Cecilian kuuntelemaan hovinarri Ambrosiuksen esittämiä pilkkalauluja, joita tämän on kuullut kaduilla kansan suusta. Juhana on vapautettu tyrmästä ja karkotettu pois maasta. Kuningas antaa Cecilialle kirjeen, jossa Juhana vakuuttaa luopuneensa kaikista avioliittohankkeista prinsessa Cecilian suhteen. Cecilia ei aluksi usko kirjeen aitouteen vaan pitää sitä pakottamalla saatuna mutta suostuu lopulta maakreivi Kristoferin kosintaan.

4. kuvaelma

Cecilia ei voi unohtaa Juhanaa. Eletään karnevaaliaikaa, ja Juhana ilmestyy trubaduuriksi pukeutuneena linnan pihalle. Cecilia näkee miehen, haetuttaa hänet paikalle ja pyytää tätä esiintymään. Cecilia ja Juhana jäävät kahden, ja lopulta trubaduuri paljastaa itsensä Juhanaksi. Cecilia ja Juhana eivät kuitenkaan enää saavuta yhteisymmärrystä, vaikka Juhana saa kuulla, että hän on Cecilian pienen Filip-pojan isä. Kristofer palaa metsästysretkeltä ja ajautuu taisteluun Juhanan kanssa, mutta Cecilia syöksyy heidän väliinsä. Juhana poistuu alistuneena paikalta.

5. kuvaelma

Cecilia on jäänyt jo viisi vuotta aiemmin leskeksi. Hovissa vietetään naamiaisia, joihin Juhana saapuu. Cecilia ja Juhana kohtaavat sattumalta, kumpikin naamioituneena, ja ajautuvat toisiaan tuntematta leikittelevään kuherteluun keskenään. Äkkiä Cecilia tunnistaa sormuksesta miehen Juhanaksi. Yhdessä entiset rakastavaiset käyvät läpi muistojaan ja ennen eroamistaan toteavat elämän tyhjyyden.

6. kuvaelma

Vuosia on kulunut. Cecilia on karkotettu kreivikunnastaan ja hän on kiertänyt rahattomana hovista hoviin.Cecilian poika Filip on aikuiseksi vartuttuaan ryhtynyt palkkasoturiksi ja juhlii juomaveikkojen kanssa joulua. Juhlakulkue tulee kirkosta. Vanhentunut Cecilia saapuu paikalle ja kaipaa kuolemaa. Hän seuraa kahta yökulkijaa kapakkaan, josta Filip vie hänet pois, jotta välttyisi tovereidensa pilkalta. Filip on uskonut äidistään kerrottuihin huhuihin mutta huomaa ne nyt vääriksi. Heidän erotessaan hän kertoo haluavansa valloittaa menetetyt maat takaisin. Kirkkokansaa vaeltaa pyhättöön. Cecilia tunnistaa kulkueessa olevan Pater Johanneksen entisen elämänsä jättäneeksi kreivi Juhanaksi. Cecilia toteaa elämänsä olleen vain onneton harharetki, mutta hän saa rauhan Pater Johanneksen sanoista juuri ennen kuolemaansa.

Lähetykset

 • to 17.8.2017 19.03 • Yle Radio 1

Jaksot

 • "Radikaali".

  Kapellimestari Matthias Pintscher
  Solistina Javier Perianes, piano.

  Bernd Alois Zimmermann: Photoptosis.

  Ludwig van Beethoven: Pianokonsertto nro 3 c-molli.

  Ludwig van Beethoven: Sinfonia nro 4 B-duuri.

  Bernd Alois Zimmermann: Stille und Umkehr, luonnoksia orkesterille.

  Väliajalla suoraa puhetta Musiikkitalosta
  Haastateltavina kapellimestari Matthias Pintscher ja pianisti Javier Perianes.

  Suoran lähetyksen Musiikkitalosta toimittaa Lotta Emanuelsson.

  Beethoven hämmensi aikalaisiaan radikaalilla sävelkielellään ja taiteensa ehdottomuudella. Samaa voi sanoa saksalaisesta Bernd Alois Zimmermannista, jonka teokset Photoptosis ja Stille und Umkehr esitetään usein teosparina.

  Beethovenin pianokonsertto nro 3 ja hänen neljäs sinfoniansa osuvat taitekohtaan säveltäjän tuotannossa. Säveltäjä on matkalla kohti individualistisempaa sävelkieltä ja vapaampaa ilmaisua, joka ennakoi romantiikkaa. Neljäs sinfonia syntyi mahtavassa ryppäässä, johon kuuluvat vuosien 1806-08 kuluessa valmistuneet viides ja kuudes sinfonia, viulukonsertto, neljäs pianokonsertto ja kolme Razumovski-jousikvartettoa.

  Zimmermannin teos Photoptosis valmistui lyhyessä ajassa vuonna 1968, samanaikaisesti kun säveltäjä työsti Sielunmessua. Kreikankielinen otsikko Photoptosis on käännetty saksaksi Lichteinfall. Suomeksi sana voitaisiin kääntää "sisään lankeava valo". Zimmermann kertoi saaneensa teokseensa inspiraation Yves Kleinin yksivärisistä sinisistä maalauksista: "Minua kiehtoivat kuvataideteokset, jotka pohtivat minua pitkään askarruttaneita ajan laajentamista koskevia kysymyksiä ja joiden yksiväriset pinnat voisivat muuttua ääniksi", säveltäjä kirjoitti.

  Kolmeen jaksoon jakautuva Photoptosis edustaa Zimmermannin pluralismiksi kutsuttua taidefilosofiaa puhtaimmillaan; ensimmäinen vaihe on laaja äänenväricrescendo, jota seuraa säveltäjälleen tyypillinen kollaasitaite. Sen kuluessa esiin välähtävät menneet suuruudet, Bach, Beethoven ja Skrjabin. Teoksen päätösjakso taas palaa Zimmermannin Darmstadtissa omaksumaan sävelkieleen.

 • Academy of Ancient Music, joht. Richard Egarr, sol. Carolyn Sampson, sopraano

  John Dowland: Lachrimae Pavan; In Darkness Let Me Dwell
  William Lawes: Fantasia
  John Blow: Lovely Selina; Philander, Do Not Think of Arms; Clarona, Lay Aside Your Lute; Boasting Fops
  Henry Purcell: Chaconne G-molli
  Henry Purcell: When first Amintas; From Silent Shades; Man Is for the Woman Made
  Henry Purcell: Sarja puolioopperasta The Fairy Queen (Keijukaiskuningatar)
  G. F. Händel: O Sleep Why Dost Thou Leave Me?; No, No, I'll Take No Less oratoriosta Semele
  G. F. Händel: Urkukonsertto F-duuri HWV 295 ”Käki ja satakieli”
  Thomas Arne: Young I Am; When Daisies Pied; Rule Britannia

 • Parker-jousikvartetti ja Kim Kashkashian, alttoviulu

  Joseph Haydn: Jousikvartetto nro 55 D-duuri op. 71/2
  Benjamin Britten: Jousikvartetto nro 2 C-duuri op. 36
  Antonín Dvorák: Jousikvintetto nro 3 Es-duuri op. 97

  - Sveitsissä Veveyn Del Castillo -konserttisalissa 17.1.2017 äänitetyn konsertin toimittaa Kaisa Joustie.

 • Tapiola Sinfoniettan kevätkauden avajaiskonsertissa kuullaan pääroolissa kahta nuorta ja lahjakasta miestä. Kapellimestari-sellisti Klaus Mäkelä ja viulisti Marc Bouchkov käyvät vuoropuhelua Brahmsin kaksoiskonserton sävelin. Konsertin ohjelmassa ovat myös Kokkosen Il paesaggio sekä Mozartin 39:s sinfonia. Yle Radio 1 lähettää konsertin Espoon Tapiolasalista suorana lähetyksenä perjantaina 12. tammikuuta. Konsertin radioinnin toimittaa Inari Tilli.

 • Ondřej Adámek: Sinuous Voices
  Rebecca Saunders: Into the blue
  Helmut Lachenmann: Zwei Gefühle - Musik mit Leonardo
  - Birminghamin nykymusiikkiyhtye, joht. Emilio Pomàrico

  Per Nørgård: Sellokonsertto 1 “Between”
  - Jakob Kullberg, sello, ja BBC:n filharmonikot, joht. Michael Francis

  Euroradio-illan toimittaa Ainomaija Pennanen.

 • Sol. Håkan Hardenberger, trumpetti, Roger Muraro, piano, ja Susanna Hurrell, sopraano. - Lili Boulanger: D'un matin de printemps; D'un soir triste. Betsy Jolas: Histoires vraies. Gustav Mahler: Sinfonia nro 4 G-duuri. - Lontoon Barbican Hallissa 3.11.2017 äänitetyn konsertin toimittaa Kaisa Joustie.

 • Ensemble Cantatio, joht. John Duxbury, sol. Rowan Pierce, sopraano, Alex Potter, kontratenori, Valerio Contaldo, tenori, ja Stephan MacLeod, basso. - Geneven Victoria-salissa 1.12.2017 äänitetyn konsertin toimittaa Kaisa Joustie.

 • Franz Schubert: Pianosonaatti nro 19 c-molli. Enrique Granados: Valituksia, eli Tyttö ja satakieli teoksesta Goyescas. Sergei Prokofjev: Pianosonaatti nro 2 d-molli. Maurice Ravel: Suihkulähde. Alberto Ginastera: Pianosonaatti nro 1. - Madridin Sony-konserttisalissa 6.5.2017 äänitetyn konsertin toimittaa Laura Korhonen.

 • Franz Schubert: Winterreise

  Christoph Prégardien, tenori, ja Malcolm Martineau, piano

  Katalonian Vilabertranin Schubertiade-festivaalilla 26.8.2017 äänitetyn konsertin toimittaa Topias Tiheäsalo.

 • Sol. Carolyn Sampson, sopraano, joht. Aapo Häkkinen. - Georg Philipp Telemann: Ouverture burlesque B-duuri; Kanarienvogel-Kantate. Johann Sebastian Bach: Kantaatti nro 51 "Jauchzet Gott in allen Landen"; Konsertto cembalolle, jousille ja continuolle nro 3 D-duuri. Suoran lähetyksen toimittaa Kare Eskola.

 • Tapiola Sinfonietta, joht. Jaakko Kuusisto

  Aarre Merikanto: Pianokonsertto nro 3 (Aura Go, piano)

  Lauri Kilpiö: Pianokonsertto "Shades of Light" (Joonas Ahonen, piano) (kantaesitys)

  Jaakko Kuusisto: Pianokonsertto op. 33 (Sonja Fräki, piano)

  - Väliajalla haastateltavina pianisti Joonas Ahonen, festivaalin taiteellinen johtaja Paavali Jumppanen ja säveltäjä Lauri Kilpiö

  - Espoon Tapiolasalissa 3.11. äänitetyn konsertin toimittaa Timo Asikainen. Konsertti on uusinta.

 • Suomalainen barokkiorkesteri ja Tapiolan kamarikuoro, joht. Hannu Norjanen, sol. Tuuli Lindeberg, sopraano, Katariina Heikkilä, mezzosopraano, Juho Punkeri, tenori, ja Sampo Haapaniemi, basso.

  Psalmi vuoden 1702 virsikirjasta "Yxi tarpelinen Nuotti-Kirja"

  Johann Hermann Schein (1586-1630): Motetti "Komm, heiliger Geist, Herre Gott" teoksesta Opella Nova, 1618

  Johann Hermann Schein: Concerto à 6: "Komm, heiliger Geist, Herre Gott" teoksesta Opella Nova II, 1626

  Johann Kuhnau (1660-1722): Kantaatti "Gott, sei mir gnädig"

  Johann Sebastian Bach (1685-1750): Kantaatti "Ein feste Burg ist unser Gott" (BWV 80)
  1. Koraali
  2. Aaria
  3. Resitatiivi
  4. Aaria
  5. Koraali
  6. Resitatiivi
  7. Duetto
  8. Koraali

  Martti Luther (1483-1546): Jumala ompi linnamme (virsi 170) - yhteislaulu

  1. Jumala ompi linnamme ja vahva turva aivan,
  on miekkamme ja kilpemme ajalla vaaran, vaivan.
  Se vanha vainooja, kavala, kauhea, on kiivas, kiukkuinen
  ja julma, hirmuinen. Vain Herra hänet voittaa.
  2. On turha oma voimamme vääryyden valtaa vastaan.
  Me turman vallat voitamme Herrassa ainoastaan.
  Hän, Kristus, kuningas, on voitonruhtinas,
  lyö joukot helvetin, ne tallaa jalkoihin, ja voiton meille saattaa.
  3. Jos täyttyisikin maailma nyt valheen enkeleistä,
  niin pimeys ei voittoa kuitenkaan saisi meistä.
  Ne olkoot raivoissaan ja syöskööt kiukkuaan.
  Nyt valheen vallat on jo saaneet tuomion. Ne yksi sana kaataa.
  4. Se sana seisoo vahvana, ne ei voi sitä kestää.
  Kun kanssamme on Jumala, ken meiltä voiton estää?
  Jos veis he henkemme, osamme, onnemme,
  ne heidän olkohon, vaan meidän iät on Jumalan valtakunta.

  Suom. Jaakko Finno virsikirjaan 1583, uud. Elias Lönnrot 1864.

  - Espoon Tuomiokirkossa 31.8. äänitetyn konsertin toimittaa Anu Jaantila. Konsertti on uusinta.

Klipit

 • Hollolan Pyhäniemen kartanon taidekesä avautui kutsuvieraille pe 29.6.2012 salonkimusiikin, samppanjan ja mansikoiden kera. Klassisen puolen taiteellinen johtaja, oopperalaulaja - Suomen kansalliusoopperan tuleva johtaja - Lilli Paasikivi kertoi herrasmiestoimittaja Janne Koskiselle mm. kansainvälisistä esikuvista Pyhäniemi-konserttien taustalla. Video Tiina-Maija Lehtonen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä