Konsertteja

Helsingin juhlaviikkojen konsertissa Väinö Raition ooppera Prinsessa Cecilia

 • 57 min
 • ei kuunneltavissa

Helsingin juhlaviikkojen konsertit Musiikkitalossa käynnistää juhlavasti ainutkertainen harvinaisuus, Väinö Raition vuonna 1933 valmistunut ooppera Prinsessa Cecilia. Viimeksi yli 80 vuotta sitten esitetty suurteos saa ansaitsemansa uuden ulostulon Suomen itsenäisyyden juhlavuonna. Radion sinfoniaorkesteria johtaa Hannu Lintu. Prinsessa Cecilian vaativan rooli laulaa sopraano Johanna Rusanen-Kartano ja hänen rakastettunaan Kreivi Juhana tenori Mika Pohjonen.

1920-luvun modernistisukupolven pioneereihin kuuluneen, mutta suhteellisen vähäiselle huomiolle jääneen Raition (1891–1945) omaleimainen tuotanto on viime vuosikymmeninä ollut kasvavan kiinnostuksen kohteena. Kiittäviä arvioita ensiesityksensä jälkeen saanut, kansainvälisille areenoillekin ennen sotavuosia aiottu Prinsessa Cecilia on ohittamaton palanen suomalaista musiikkihistoriaa.

Helsingin juhlaviikot 2017 - Väinö Raition ooppera Prinsessa Cecilia

Kuusikohtauksinen ooppera vuodelta 1933.
Libretto: Huugo Jalkanen.
Kantaesitys Suomalaisessa oopperassa 1936.
Tapahtuu Ruotsissa ja Saksassa renessanssiaikana.

Radion sinfoniaorkesteri

Musiikinjohto Hannu Lintu.

Prinsessa Cecilia - Johanna Rusanen-Kartano, sopraano.
Kreivi Juhana, myöhemmin isä Johannes - Mika Pohjonen, tenori.
Prinssi Eerik - Tuomas Katajala, tenori.
Kreivi Filip, Cecilian poika - Kristian Lindroos, baritoni
Maakreivi Kristofer - Waltteri Torikka, baritoni
Kuningas Kustaa Vaasa - Jaakko Kortekangas, baritoni.
Hovinarri Ambrosius -  Petri Bäckström, tenori
Yökulkija 1 - Samuli Takkula
Yökulkija 2 - Janne Hautsalo
Juomaveikot - Tiitus Ylipää, Samuli Taskinen ja Visa Kohva
Kamaripalvelija - Heikki Hattunen
Kamarineito - Mariia Bertus
Sibelius-Akatemian laulunopiskelijoita.

Musiikkitalon Kuoro (harjoittanut Nils Schweckendiek).

Väliajalla haastateltavina kapellimestari Hannu Lintu ja oopperan nuottimateriaalin toimittanut Jani Kyllönen.

Suoran lähetyksen Musiikkitalosta toimittaa Outi Paananen.

Oopperan tapahtumat

Tapahtuu Ruotsissa ja Saksassa renessanssiaikana 1500-luvulla ja 1600-luvun alussa.

1. kuvaelma

Kuningas Kustaa Vaasan tytär, kauneudestaan kuulu prinsessa Cecilia on ihastunut siskonsa hääjuhlissa kreivi Juhanaan, siskonsa sulhasen veljeen. Cecilian veli Eerik kiusoittelee vanhempaa maakreivi Kristoferia, joka myös on ihastunut Ceciliaan. Cecilia on kihlattu poliittisista syistä Venäjän tsaarille, mutta hän vastustaa liittoa. Cecilia ja Juhana vetäytyvät pensasmajaan, syleilevät toisiaan, ja Cecilia kutsuu Juhanan saapumaan yöllä huoneeseensa. Kristofer kuitenkin näkee heidän kohtaamisensa pensasmajassa.

2. kuvaelma

Cecilia ja Juhana viettävät hurmioitunutta lemmenyötä Cecilian huoneessa. Eerik on saanut vihjeen ja yllättää heidät. Juhana ja Cecilia yrittävät puolustautua vetoamalla rakkauteen, mutta Eerik antaa joukkojensa vangita Juhanan.

3. kuvaelma

Cecilian ja Juhanan öisen lemmenkohtauksen paljastumisesta on tullut julkinen häväistys. Kuningas on tyrmistynyt ja pakottaa Eerikin ja Cecilian kuuntelemaan hovinarri Ambrosiuksen esittämiä pilkkalauluja, joita tämän on kuullut kaduilla kansan suusta. Juhana on vapautettu tyrmästä ja karkotettu pois maasta. Kuningas antaa Cecilialle kirjeen, jossa Juhana vakuuttaa luopuneensa kaikista avioliittohankkeista prinsessa Cecilian suhteen. Cecilia ei aluksi usko kirjeen aitouteen vaan pitää sitä pakottamalla saatuna mutta suostuu lopulta maakreivi Kristoferin kosintaan.

4. kuvaelma

Cecilia ei voi unohtaa Juhanaa. Eletään karnevaaliaikaa, ja Juhana ilmestyy trubaduuriksi pukeutuneena linnan pihalle. Cecilia näkee miehen, haetuttaa hänet paikalle ja pyytää tätä esiintymään. Cecilia ja Juhana jäävät kahden, ja lopulta trubaduuri paljastaa itsensä Juhanaksi. Cecilia ja Juhana eivät kuitenkaan enää saavuta yhteisymmärrystä, vaikka Juhana saa kuulla, että hän on Cecilian pienen Filip-pojan isä. Kristofer palaa metsästysretkeltä ja ajautuu taisteluun Juhanan kanssa, mutta Cecilia syöksyy heidän väliinsä. Juhana poistuu alistuneena paikalta.

5. kuvaelma

Cecilia on jäänyt jo viisi vuotta aiemmin leskeksi. Hovissa vietetään naamiaisia, joihin Juhana saapuu. Cecilia ja Juhana kohtaavat sattumalta, kumpikin naamioituneena, ja ajautuvat toisiaan tuntematta leikittelevään kuherteluun keskenään. Äkkiä Cecilia tunnistaa sormuksesta miehen Juhanaksi. Yhdessä entiset rakastavaiset käyvät läpi muistojaan ja ennen eroamistaan toteavat elämän tyhjyyden.

6. kuvaelma

Vuosia on kulunut. Cecilia on karkotettu kreivikunnastaan ja hän on kiertänyt rahattomana hovista hoviin.Cecilian poika Filip on aikuiseksi vartuttuaan ryhtynyt palkkasoturiksi ja juhlii juomaveikkojen kanssa joulua. Juhlakulkue tulee kirkosta. Vanhentunut Cecilia saapuu paikalle ja kaipaa kuolemaa. Hän seuraa kahta yökulkijaa kapakkaan, josta Filip vie hänet pois, jotta välttyisi tovereidensa pilkalta. Filip on uskonut äidistään kerrottuihin huhuihin mutta huomaa ne nyt vääriksi. Heidän erotessaan hän kertoo haluavansa valloittaa menetetyt maat takaisin. Kirkkokansaa vaeltaa pyhättöön. Cecilia tunnistaa kulkueessa olevan Pater Johanneksen entisen elämänsä jättäneeksi kreivi Juhanaksi. Cecilia toteaa elämänsä olleen vain onneton harharetki, mutta hän saa rauhan Pater Johanneksen sanoista juuri ennen kuolemaansa.

Lähetykset

 • to 17.8.2017 19.03 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Arcangelo Corelli: Concerto Grosso g-molli op. 6/8 "Fatto per la notte di Natale". - Mi-Sa Yang, Leena Jaakkola, Siljamari Heikinheimo ja Abel Puustinen, viulu, Annariina Jokela, alttoviulu, Beata Antikainen ja James Wilson, sello, Panu Pärssinen, kontrabasso, Carsten Schmidt, cembalo.

  Johannes Brahms: Zwei Gesänge op. 91. - Victoire Bunel, mezzosopraano, Yuval Gotlibovich, alttoviulu ja Claudio Trovajoli, piano.

  Sergei Rahmaninov - Fritz Kreisler: Preghiera. - Elina Vähälä, viulu, Andrea Rucli, piano.

  Olivier Messiaen: O sacrum convivium! - Ensemble Åtta.

  Astor Piazzolla: Introducción al ángel; Milonga del ángel. - Daniel Rowland, viulu, Alberto Mesirca, kitara, Henrik Sandås, bandoneon, Zoran Markovic, kontrabasso, Marko Hilpo, piano.

  Ennen konsertin Piazzolla-numeroita Kaisa Joustie haastattelee bandoneonin soittaja Henrik Sandåsia. Kuhmon kirkossa 16.7. äänitetyn konsertin toimittaa Ainomaija Pennanen.

  Kuva: Stefan Bremer.

 • Joka toinen vuosi Radion sinfoniaorkesterin muusikot ideoivat keskuudessaan mittavan kamarimusiikkiviikonlopun. Huhtikuussa Musiikkitalossa "aurinko nousi idästä" kaikkiaan seitsemässä konsertissa.

  Sellisti Eeva Rysän mukaan RSO on saanut viime vuosina riveihinsä useita japanilaisia muusikoita, joista on tullut upeita kollegoja ja ystäviä. "Heidän autenttinen asiantuntemuksensa inspiroi meitä myös kamarimusiikkifestivaalin teeman valintaan, jonka punaisena lankana on esitellä idän ja lännen vaikutusta toistensa säveltaiteeseen."

  Tapahtuman tämänkertaisen suunnitteluryhmän muodostivat Eeva Rysän lisäksi viulisti Maria Puusaari ja huilisti Yuki Koyama. Trio kävi läpi valtavan määrän itse löytämiään tai kollegoiden ehdottamia kappaleita. Eeva Rysä toteaa, että "teosten kirjosta alkoi nousta temaattisia kokonaisuuksia. Tuloksena oli konsertteja, joiden ohjelmat ulottuivat tyylillisesti barokista nykypäivään ja maantieteellisesti Japanista Egyptin kautta Lappeenrantaan."

  "Orient - Occident"

  Äänitetty Musiikkitalon Paavo-harjoitussalissa 14.4.2018

  Marin Marais:
  Marche tartaire ja La tartarine sekä double sarjasta Suite d'un Gout Etranger
  Jukka Rautasalo ja Miika Uuksulainen, bassogamba,
  Jouko Laivuori, cembalo, ja Kazutaka Morita, lyömäsoittimet

  Dai Fujikura:
  Poyopoyo
  Tommi Hyytinen, käyrätorvi

  Andreas Anton Schmelzer:
  Viulusonaatti "Die Türkenschlacht bei Wien 1683"
  Kaisa Kallinen, viulu,
  Miika Uuksulainen, sello,
  Jouko Laivuori, cembalo

  Mark Andre:
  …als… I
  Giuseppe Gentile, bassoklarinetti,
  Eeva Rysä, sello,
  Jouko Laivuori, piano

  François Couperin:
  La Sultanne
  Hannu Vasara ja Kaisa Kallinen, viulu,
  Miika Uuksulainen ja Jukka Rautasalo, bassogamba,
  Jouko Laivuori, cembalo

  Henry Purcell:
  Sinfonia "Sonata while the Sun Rises" oopperasta The Fairy Queen
  Atsuko Sakuragi ja Miikka Saarinen, trumpetti,
  Hannu Vasara ja Kaisa Kallinen, viulu,
  Vuokko Juutilainen, alttoviulu,
  Jukka Rautasalo, sello,
  Teemu Kauppinen, kontrabasso,
  Jouko Laivuori, cembalo,
  Kazutaka Morita, patarummut

 • Toivo Kuula: Viulusonaatti F-duuri (Anna-Liisa Bezrodny, viulu, ja Roope Gröndahl, piano). Claude Debussy: Danse sacrée et profane L 103 (Päivi Severeide, harppu, ja Uusi Helsinki -kvartetti). Aulis Sallinen: Kahdeksan miniatyyriä pianolle, kantaesitys (Ralf Gothóni, piano). Dmitri Šostakovitš: Pianokvintetto g-molli op. 57 (Ralf Gothóni, piano, Sonja Korkeala ja Katinka Korkeala, viulu,
  Wen Xiao Zheng, alttoviulu, Jan-Erik Gustafsson, sello). Konsertti on nauhoitettu Kemiön kirkossa 10.7.2018. Toimittajana Topias Tiheäsalo.

 • Pietarin Marrinski-teatterin sinfoniaorkesteria johtaa Valeri Gergijev. Konsertin ohjelmassa Anton Brucknerin sinfonia nro 8 c-molli. Mikkelin Mikaeli-konserttitalon Martti Talvela -salissa 8.7. äänitetyn konsertin toimittaa Lotta Emanuelsson.

 • Joka toinen vuosi Radion sinfoniaorkesterin muusikot ideoivat keskuudessaan mittavan kamarimusiikkiviikonlopun. Huhtikuussa Musiikkitalossa "aurinko nousi idästä" kaikkiaan seitsemässä konsertissa.

  Sellisti Eeva Rysän mukaan RSO on saanut viime vuosina riveihinsä useita japanilaisia muusikoita, joista on tullut upeita kollegoja ja ystäviä. "Heidän autenttinen asiantuntemuksensa inspiroi meitä myös kamarimusiikkifestivaalin teeman valintaan, jonka punaisena lankana on esitellä idän ja lännen vaikutusta toistensa säveltaiteeseen."

  Tapahtuman tämänkertaisen suunnitteluryhmän muodostivat Eeva Rysän lisäksi viulisti Maria Puusaari ja huilisti Yuki Koyama. Trio kävi läpi valtavan määrän itse löytämiään tai kollegoiden ehdottamia kappaleita. Eeva Rysä toteaa, että "teosten kirjosta alkoi nousta temaattisia kokonaisuuksia. Tuloksena oli konsertteja, joiden ohjelmat ulottuivat tyylillisesti barokista nykypäivään ja maantieteellisesti Japanista Egyptin kautta Lappeenrantaan."

  "Klezmeriä auringon noustessa".

  Joseph Haydn:
  Jousikvartetto op. 76 nro 4 B-duuri "Auringonnousu"
  Leena Jaakkola ja Salla Savolainen, viulu, Tommi Aalto, alttoviulu, ja Timo Alanen, sello

  Isang Yun:
  Oktetto (1978)
  Kapellimestarina I-Han Fu
  Giuseppe Gentile, klarinetti, Arvid Larsson, fagotti, József Hárs, käyrätorvi,
  Pauline Fleming-Unelius ja Mirka Malmi, viulu, Ezra Woo, alttoviulu,
  Timo Alanen, sello, ja Aapo Juutilainen, kontrabasso

  Paul Schoenfield:
  Trio (1990)
  Paula Sundqvist, viulu,
  Christoffer Sundqvist, klarinetti,
  Emil Holmström, piano

  Äänitetty Musiikkitalon Paavo-harjoitussalissa 14.4.

 • Kapellimestari Sakari Oramo

  Marko Ylönen, sello

  Kamariorkesteri Avanti!

  Usko Meriläinen: Concerto per 13

  Auguste van Biene: The Broken Melody

  Erkki Salmenhaara: Poema

  Dmitri Shostakovitsh: Kamarisinfonia op. 110a

  Ennen konsertin alkua haastateltavana muusikko, Pro Avanti! -yhdistyksen pj. Timo Ahtinen. Porvoon tuomiokirkossa 29.6. äänitetyn konsertin toimittaa Ainomaija Pennanen.

  Kuva: Heikki Tuuli

 • International Contemporary Ensemble

  Christian Karlsen, kapellimestari

  Serge Lemouton, Lucas Bagnoli ja Maxime Mantovani, elektroniikka (IRCAM)

  Pauline Oliveros: Heart of Tones

  Chaya Czernowin: Lovesong (2010)

  Chaya Czernowin: Ayre: Towed through plumes, thicket, asphalt, sawdust and hazardous air I shall not forget the sound of (2015)

  Sampo Haapamäki: IDEA (2018, IRCAMin ja Musiikin aika -festivaalin tilausteos)

  Väliajalla haastateltavina säveltäjä Chaya Czernowin sekä Musiikin aika -festivaalin taiteellinen johtaja Johan Tallgren. Suoran lähetyksen Viitasaaren kirkosta toimittaa Ainomaija Pennanen.

  Kuvassa festivaalin säveltäjävieras Chaya Czernowin.

 • Camilla Nylund, sopraano, Matti Hirvonen, piano, sekä YL Alumni Ensemble, joht. Teemu Honkanen. Ohjelmassa on kauneinta suomalaista laulumusiikkia sopraanolle, pianolle ja mieskuorolle. Konsertti on nauhoitettu Kiskon kirkossa 1.7.2018.

 • Joka toinen vuosi Radion sinfoniaorkesterin muusikot ideoivat keskuudessaan mittavan kamarimusiikkiviikonlopun. Huhtikuussa Musiikkitalossa "aurinko nousi idästä" kaikkiaan seitsemässä konsertissa.

  Sellisti Eeva Rysän mukaan RSO on saanut viime vuosina riveihinsä useita japanilaisia muusikoita, joista on tullut upeita kollegoja ja ystäviä. "Heidän autenttinen asiantuntemuksensa inspiroi meitä myös kamarimusiikkifestivaalin teeman valintaan, jonka punaisena lankana on esitellä idän ja lännen vaikutusta toistensa säveltaiteeseen."

  Tapahtuman tämänkertaisen suunnitteluryhmän muodostivat Eeva Rysän lisäksi viulisti Maria Puusaari ja huilisti Yuki Koyama. Trio kävi läpi valtavan määrän itse löytämiään tai kollegoiden ehdottamia kappaleita. Eeva Rysä toteaa, että "teosten kirjosta alkoi nousta temaattisia kokonaisuuksia. Tuloksena oli konsertteja, joiden ohjelmat ulottuivat tyylillisesti barokista nykypäivään ja maantieteellisesti Japanista Egyptin kautta Lappeenrantaan."

  Radion sinfoniaorkesterin perjantaisarjan konsertti sekä Myöhäisillan kamarimusiikki 13.4.

  Joseph Haydn: Sinfonia nro 6 D-duuri "Le Matin"
  Taija Angervo, konserttimestari

  Aulis Sallinen: Sunrise Serenade op. 63
  Paula Sundqvist, konserttimestari, Tomas Gricius ja Atsuko Sakuragi, trumpetti

  Aarre Merikanto: Schott-konsertto
  Emma Vähälä, viulu, Giuseppe Gentile, klarinetti, ja József Hárs, käyrätorvi, sekä
  Petri Aarnio ja Paula Sundqvist, viulu, Jakob Dingstad ja Olli Kilpiö, alttoviulu,
  Tuomas Lehto ja Tomas Nunez-Garcés, sello

  Claude Debussy: Danses sacrée et profane
  Sivan Magen, harppu, sekä Petri Aarnio ja Taija Angervo, viulu, Ilari Angervo, alttoviulu,
  sekä Tuomas Lehto, sello

  Pjotr Tshaikovski: Serenadi jousille C-duuri op. 48
  Petri Aarnio, konserttimestari

  Myöhäisillan kamarimusiikki:

  Toru Takemitsu:
  Day Signal, 1. osa teoksesta Signals from Heaven
  Satu Huuskonen ja Esa Tukia, käyrätorvi, Jouko Harjanne, Tomas Gricius, Jorma Rautakoski,
  Miikka Saarinen ja Atsuko Sakuragi, trumpetti, Darren Acosta, Teppo Alestalo, Line Johannesen ja Matthew Winter, pasuuna, sekä Anders Hauge, tuuba

  Dmitri Shostakovitsh:
  Jousikvartetto nro 4 D-duuri op. 83
  Anne-Marie Åström ja Tarja-Leena Kircher, viulu, Atso Lehto, alttoviulu, sekä Eeva Rysä, sello

  Toru Takemitsu:
  Night Signal, 2. osa teoksesta Signals from Heaven
  Tommi Hyytinen, Satu Huuskonen, Péter Jánosi ja Esa Tukia, käyrätorvi,
  Tomas Gricius, kornetti, Jouko Harjanne ja Jorma Rautakoski, trumpetti,
  Darren Acosta, Line Johannesen ja Matthew Winter, pasuuna, sekä Anders Hauge, tuuba

 • BBC:n sinfoniaorkesteri ja -kuoro, joht. Sakari Oramo
  Anu Komsi, sopraano
  Piia Komsi, sopraano
  Nicholas Daniel, oboe

  Esa-Pekka Salosen sävellyksiä:
  Gambit (1998)
  Wing on Wing (2004)
  Mimi II (1992)
  Karawane (2014)

  Lontoon Barbican Hallissa 10.12.2017 äänitetyn konsertin toimittaa Ahti Paunu.

 • Johann Sebastian Bach: Otteita kokoelmasta Die Kunst der Fuge. Joseph Haydn: Jousikvartetto nro 80 Es-duuri. Franz Schubert: Jousikvartetto nro 14 d-molli "Tyttö ja kuolema". - Edinburghin Queen's Hall -konserttisalissa 18.8.2017 äänitetyn konsertin toimittaa Topias Tiheäsalo.

 • Musiikkia Agricolan ajoilta tähän päivään esittävät

  Tuuli Lindeberg, sopraano
  Matias Häkkinen, cembalo
  Jukka Rautasalo, diskanttigamba ja musiikinjohto
  Anthony Marini, tenorigamba
  Louna Hosia, bassogamba ja jouhikko
  Ilkka Heinonen, jouhikko ja violone

  Konsertissa kuullaan seuraavat teokset:

  Trad. - Lauri Pulakka: Laulu

  Lauluja kok. Piae Cantiones:
  Sum in aliena provincia
  In vernali tempore

  Simon Lohet:
  Fuga prima
  Fuga seconda

  Ludwig Senfl:
  Im Maien hört Man die Hanen kreen
  Carmen in la à4
  Lust hab ich gehabt zur Musica

  Johannes Brahms:
  Von edler art

  Ludwig Senfl:
  Ach Elslein
  Es taget vor dem Walde

  Olli Virtaperko:
  Ananiaan valitus Maatiaissarjasta diskanttigamballe
  Reposen Heikin jig Kansanmusiikkigambaa-sarjasta
  Hämäläisten jumalat sopraanolle ja gambaconsortille (kantaesitys)

  Heinrich Isaac:
  Innsbruck, Ich muss dich lassen

  Balthasar Resinarius:
  Isä meiden (suom. Mikael Agricola)

  Johann Walter:
  Lasche nyt sinun palvelias (suom. Mikael Agricola)

  Melchior Franck:
  Sillä nein on Jumala (suom. Mikael Agricola)

  Balthasar Resinarius:
  Tule Loija Pyhä Henki (suom. Mikael Agricola)

  Martti Luther - Stephanus Mahu:
  Wår Gudh Är oss een wäldigh borgh

  Ilkka Heinonen:
  Käki

  Trad. - Feodor Pratšun mukaan:
  Kakkunašši - Omnis mundus jucundetur

  Parvulus nobis nascitur - Jacques Obrecht: Rompeltier

  Lauluja kok. Piae Cantiones:
  Personent hodie
  Gaudete
  Puer natus in Bethlehem

  Väliajalla kuullaan Agricola-tutkija Juhani Holman sekä Jukka Rautasalon ja Ilkka Heinosen haastattelut.
  Suoran lähetyksen Pernajan kirkosta toimittaa Ainomaija Pennanen.

  Kuva: Heikki Tuuli

Klipit

 • Hollolan Pyhäniemen kartanon taidekesä avautui kutsuvieraille pe 29.6.2012 salonkimusiikin, samppanjan ja mansikoiden kera. Klassisen puolen taiteellinen johtaja, oopperalaulaja - Suomen kansalliusoopperan tuleva johtaja - Lilli Paasikivi kertoi herrasmiestoimittaja Janne Koskiselle mm. kansainvälisistä esikuvista Pyhäniemi-konserttien taustalla. Video Tiina-Maija Lehtonen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä