Sunnuntaivieras

Taiteilija Niillas Holmberg: "Tenon uusi kalastussopimus uhkaa saamelaisten hyvinvointia"

 • 24 min
 • toistaiseksi

Utsjokelainen taiteilija Niillas Holmberg on viettänyt kesänsä yleensä keikkaillen ja kalastaen. Tämä suvi on kulunut toisenlaisissa tunnelmissa. Holmberg kertoo tehneensä enemmän töitä kuin koskaan aikaisemmin: mies leiriytyi juhannusviikolla Tenon Tiirasaareen, missä Ellos Deatnu (suom. Eläköön Teno) -ryhmä edistää saamelaisten itsemääräämistä ja vastustaa Tenon uutta kalastussopimusta. Toimittajana Anna Nevalainen.

Lähetykset

 • su 6.8.2017 15.03 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Tuukka Temosesta ei olisi ehkä tullut ohjaajaa ja elokuvantekijää ilman skeittaustaustaa. Rokkitähteys Apulanta -yhtyeessä kasvatti ihmisenä ja antoi sysäyksen politiikkaan. Ohjaajana Temonen miettii millaisen jäljen hän jättää teoillaan ja sanoillaan omille lapsilleen. Toimittajana Kirsi Lönnblad.

 • Turun yliopiston yksinäisyys- ja köyhyystutkija Niina Junttila kertoo itsekin tuntevansa silloin tällöin yksinäisyyttä. Hieman introverttina, sisäänpäinkääntyneenä ihmisenä Junttila sanoo joskus olevansa yksinäinen toisten ihmisten seurassa. Köyhä hän ei ole ollut, mutta opiskeluaikana rahat olivat tiukassa. Paljon kurjiakin tarinoita nuorten suusta kuuleva apulaisprofessori uskoo, että maassamme kasvaa uusi, upea sukupolvi. Toimittajana on Ari Welling.

 • Hän on noin kahdensadan kulta- tai platinalevyn tuottaja. Hän on sanoittanut suomalaisia tunteita muun muassa Kari Tapiolle, Eino Grönille ja Nylon Beatille. Tämä mies on laulanut myös yli sadassa suomalaisessa kirkossa. Hän on Ilkka "Ile" Vainio. Toimittajana on Olli Koski.

 • Äkäslompolon Jounin Kaupan Jonne Malinen on somesta tuttu arkifilosofi, joka suhtautuu elämään Lapin miehen lupsakkuudella. ”Tehemä pois”- ja ”solekko”- asenne on saanut 26-vuotiaan kaupan työntekijän uran liitoon. Ylläksellä talvisesonki on päättymässä ja kylän raitti hiljenee vapun jälkeen. Sunnuntaivieras Jonne Malinen vie kuulijan kierrokselle Jounin kauppaan ja Lapin miehen sielunelämään. Toimittajana on Maija-Liisa Juntti.

 • Eläinmaantieteen tutkija, dosentti Nora Schuurman Pohjois-Karjalan Kontiolahdelta tutkii eläinten ja ihmisten kanssakäymistä. Hän elää itse läheisessä vuorovaikutuksessa hevosten ja koiran kanssa. Sunnuntaivieras esittelee kiinnostavia ihmisiä eri puolilta Suomea.

 • Yle Radio Suomen sunnuntaivieras Jukka Vidgren on hallitusammattilainen ja Ponssen hallituksen jäsen, joka "harrastaa" elokuvien tekemistä. Miten hän yhdistää nämä kaksi aivan erilaista elämää?

 • Hannu takala oli nuorena arkeologina kaivauksilla, jotka muuttivat käsitystä Suomen kivikautisesta asutuksesta. Kaikki kivikauden jälkeinen historia on hänen mukaansa pelkkää pintakohinaa muinaisuuden päällä. Viime ajat Lahden kaupunginmuseon tutkimuspäällikköä ovat työllistäneet sisällissodan tapahtumat. Toimittajana on Heikki Kiseleff

 • Kajaanilaislähtöinen näyttelijä Satu Tuuli Karhu oli lapsena ylivilkas koheltaja, mutta tytön loppumaton energia hoksattiin ohjata täsmälleen oikeaan asiaan: esiintymiseen. Lukion jälkeen Karhu pääsi ensiyrittämällä Teatterikorkeakouluun ja näyttelee nyt Kansallisteatterissa pääroolia klassikkotragediassa Julia & Romeo. Alaa ravistelevat paljastukset ovat järkyttäneet nuorta näyttelijää, mutta surun lisäksi Karhu tuntee kiitollisuutta. Pääsiäisenä Karhu vieraili lapsuuden tutussa vanhassa kyläkoulussa. Toimittajana Julia Sieppi.

 • Isä Pekka eli Pekka Helakallio menetti ortodoksipappeutensa uuden rakkauden takia. Potkut pakottivat miehen uusille urille ja uusiin alkuihin, eikä hän välttynyt vastoinkäymisiltä. Karjalainen iloisuus ja huumori kantoivat pitkälle. Nyt hän on palannut papin työhön liki 30 vuoden jälkeen. Radio Suomen sunnuntaivieraan kanssa pääsiäistunnelmissa on toimittaja Päivi Seeskorpi.

 • Uranousu, menestys ja toisaalta kaiken menettäminen terveyden romahtaessa. Imatralainen Vesa Tonder on kokenut tämän kaiken. Vesa Tonder on tehnyt työuransa koulumaailmassa ja uudisti sitä suurella sydämellä ja innolla. Luonto, metsä ja suunnistus ovat olleet tärkeitä henkireikiä. Se on tuonut Vesa Tonderille sekä iloa että kipua. Radio Suomen sunnuntainvieraan kanssa metsään meni Sirkka Haverinen.

 • Pirkanmaan Setan toiminnanjohtaja Mikko Väisänen on nelikymppinen mies, joka on oppinut, että kaapissakin voi olla hyvä olla. On hän senkin oppinut kuinka koomisen tilanteen voi saada aikaan oikeustalon turvatarkastuksessa, kun kassista löytyy dildo. Juttu alkaa Mari Siltasen johdolla Setan kaapista, jossa Ellun kanat voivat laittautua rauhassa.

 • Autokauppayhtiö Sunny Car Center teki hämeenlinnalaisesta kunnallispoliitikosta Iisakki Kiemungista maankuulun henkilön. Istuminen autokauppaa havitelleen yhtiön hallituksessa on tuonut Kiemungille miljoonakanteet, joista hän vastaa ensimmäistä kertaa käräjäoikeudessa maaliskuun alussa. Kiemungin kunnallispoliittinen ura on ollut komea, mutta nyt hän on ollut yli vuoden pois politiikasta Kanta-Hämeen keskussairaalan viestintäpäällikkönä. Toimittajana on Antti Ruonaniemi.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä