Sunnuntaivieras

Taiteilija Niillas Holmberg: "Tenon uusi kalastussopimus uhkaa saamelaisten hyvinvointia"

 • 24 min
 • toistaiseksi

Utsjokelainen taiteilija Niillas Holmberg on viettänyt kesänsä yleensä keikkaillen ja kalastaen. Tämä suvi on kulunut toisenlaisissa tunnelmissa. Holmberg kertoo tehneensä enemmän töitä kuin koskaan aikaisemmin: mies leiriytyi juhannusviikolla Tenon Tiirasaareen, missä Ellos Deatnu (suom. Eläköön Teno) -ryhmä edistää saamelaisten itsemääräämistä ja vastustaa Tenon uutta kalastussopimusta. Toimittajana Anna Nevalainen.

Lähetykset

 • su 6.8.2017 15.03 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Petäjäveden eläkkeelle jäävä kirkkoherra Seppo Ojala on aina ollut epäilijä ja kapinallinen uudistaja, josta tuli rakastettu pappi. Ojala näkee nykyisen jumalanpalveluksen tulleen tiensä päähän ja vaatii kirkkoon nuorten omaa somemessua, jossa ihmiset itse tekevät tilaisuudesta itselleen merkittävän. Mikko Maasolan haastattelussa Ojala tunnustaa epäilevänsä Jumalaa ja saavansa yhteyden luomakuntaan parhaiten moottoripyörän selässä. Kohta miehellä on myös enemmän aikaa kirjoittamilleen eroottisille runoille.

 • Vaasalaistaiteilija Fritz Jakobbson tunnetaan varsinkin taitavana muotokuvamaalarina. Itseoppinut ja kokopäiväisesti jo 50 vuoden ajan maalannut Jakobsson on tehnyt palkästään muotokuvia jo yli 800 kpl. Monien tunnettujen henkilöiden ohella hän on maalannut ja tavannut muunmuassa Ruotsin kuningatar Silvian, sekä aikanaan Vatikaanin Paavina toimineen Paavi Paavali II:n. Taiteeseen ja sen merkityksiin intohimoisesti suhtautuva Fritz Jakobsson harrastaa myös klassisen kitaran soittoa. Hänen kotinsa ja ateljeensa sijaitsevat upeassa 1700-luvulta asti alkuperäisenä säilyneessä puistomiljöössä Vanhassa Vaasassa, jossa vieraili toimittaja Antti Haavisto

 • Markku Karpiosta piti tulla maratoonari ja olympiavoittaja. Ulkosaariston Utön saarella asuva kirjailija ei nuoruudessaan edes lukenut kirjoja. Karpio asuu vaimonsa Susannan kanssa vanhassa majakanvartijoiden talossa. Nuortenkirjailijan työhuone on Utö Havshotellin, entisen armeijan kasarmin kellarissa. Toimittajana on Ari Welling.

 • Rovaniemeläinen Markku Kallinen kiinnostui jo nuorena haukkametsästyksestä luettuaan siitä kirjoista. Mies tutustui lajiin käymällä vuosia muun muassa Tsekeissä metsästämässä haukoilla. Sitten Kallinen päätti hankkia oman metsästyshaukan. Lukuisten selvitysten ja pienen paperisodan jälkeen hän sai tuoda maahan Englannissa syntyneen kanahaukkanaaraan. Lotaksi nimetty haukka on pyytänyt Kalliselle jo monta jänistä. Toimittajana Marjukka Talvitie

 • Joensuulainen Päivi Turtiainen-Laakkonen tunnustaa ajatelleensa pitkään, että kohtalo on hänelle jotenkin suotuisa. Mutta sitten alkoi muutosten ja luopumisten aika. Menestyksekkään tanssiryhmän perustaja on tunnettu paitsi omasta yrittäjäurastaan, myös liikemies Jyrki Laakkosen vaimona. Autotalo Laakkosen omistajiin kuulunut Jyrki Laakkonen menehtyi syöpään elokuussa 2016. Sunnuntaivieras-ohjelman toimittaa Sarah Laukkanen.

 • Kari "Tykylevits" Tykkyläinen on videotaiteilija ja kuvanveistäjä, joka on noussut suosioon erityisesti humoristisilla nettivideoillaan. Miehen videoissa kuvataan paljon naisia, jotka ovat pukeutuneet eroottiisiin vaatteisiin. Tänä vuonna Tykkyläinen sai tunnustusta työlleen, kun hänelle myönnettiin valtion ylimääräinen taiteilijaeläke. Taiteilijan kotikonnuilla Pohjois-Pohjanmaan Pudasjärvellä vieraili toimittajamme Kirsi Karppinen.

 • Oletko koskaan miettinyt, millaista olisi työskennellä hautaustoimistossa ja työskennellä surevien ihmisten kanssa päivästä toiseen? Millaista luonnetta se vaatii?
  24-vuotias Sofia Prami on työskennellyt hautaustoimistossa viitisen vuotta, ja ehtinyt perustaa oman yrityksen. Nuori nainen on kasvanut empaattisuutta vaativaan ammattiin. Toimittajana Meeri Niinistö.

 • Mies hassuine hattuineen Sotkamosta aiheuttaa hämmennystä elokuva-alalla. Osa pitää maamme ensimmäisen supersankarielokuva Rendelin käsikirjoittaja Miika J. Norvantoa jopa leuhkana. Hänen tavoite on kuitenkin saada hyvä kiertämään. Toimittajana Sanna Kähkönen.

 • Lastenpsykiatri Matti Kaivosoja kannustaa arvostamaan arkea ja haaveilemaan siitä. Toimittajana Sari Vähäsarja.

 • Lappeenrannan teknillisen yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa on puhtaan energian ja kiertotalouden kannattaja ja harrastuksenaan tekee kotona luomuruokaa. Suomen nuorimmaksi rehtoriksi vuonna 2016 valittu Juha-Matti Saksa uskoo, että maailman ruokaongelmaa voidaan lievittää, kun aurinkosähkön, veden ja hiilidioksidin avulla pystytään pian valmistamaan proteiinia eli ruokaa. Samalla opitaan tekemään keinotekoisesti hiilineutraalia raakaöljyä.

 • Äänentoistossa loikka suomi-rockin alkuajoista on ollut huima, kun on siirrytty pelkistä kitara- ja lauluvahvistimista isoihin pa-laitteisiin ja led-screeineihin.

  Akun Tehtaan kehityspäällikkö Reijo Hammar on käynyt koko tien. Vastavalmistunut insinööri hyppäsi opiskelukaverinsa Moog Konttisen Virtanen-yhtyeen miksaajaksi. Ja se tie vei. Jatko-opinnot jäivät vaikka insinöörin paperit tulikin hankituksi.

  - Olen siis puoliksi insinööri ja puoliksi ihminen, nauraa kihertää Hammar Akun Tehtaan aulassa. Se on yhtä koruton kuin kehitysjohtajan virka-asu – huppari, lenkkarit ja farkut. Ja tietysti poninhäntä. Mies on juuri täyttänyt 62 vuotta.

  Toimittajana Mauri Tikkamäki.

 • Nightwishistä ja Tarotista tuttu basisti-laulaja Marco Hietala tunnetaan suomalaisen hevimusiikin uranuurtajana. Musiikki on ollut osa Pohjois-Savossa Tervossa lapsuutensa eläneen Hietalan elämää jo pienestä lapsesta lähtien. Suomalaisen hevimusiikin ensiaskeleita kuopiolaismuusikko oli luomassa jo 1980-luvulla, jolloin Tarot syntyi. Tarotin lisäksi tärkeäksi yhtyeeksi Hietalalle on muodostunut maailmanlaajuista menestystä niittänyt Nightwish, johon basisti-laulaja liittyi 2000-luvun alussa. Marco Hietala avaa elämäänsä ja kertoo muun muassa alkoholismista ja kolme kertaa uusiutuneesta masennuksestaan. Toimittajana Anna Ronkainen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä