Luonto-Suomi.

Sudenkorentoilta

 • 1 h 43 min
 • toistaiseksi

Sudenkorennot ovat hyönteismaailman taitavimpia lentäjiä. Ne pystyvät liikkumaan lähes 40 kilometrin tuntivauhtia. Korennot voivat hetkessä pysähtyä ja jäädä paikalleen ilmaan. Ne voivat liidellä tai liikkua sivuttaissuuntaan, vieläpä taaksepäin, ja tempautua jopa kohtisuoraan ylös. Ilma-akrobatian perustana on kyky käyttää molempia siipipareja toisistaan riippumatta. Lentotaidon lisäksi sopusuhtainen ruumiinrakenne ja hyvä näkö ovat sudenkorentojen pitkän menestyksen salaisuus. Sudenkorennot ovat vanhimpia lentäviä hyönteisiä. Niiden kantamuodot saalistelivat jo kivihiilikaudella. Rantaniityllä kirmaavat korennot tuovat siis tuulahduksen kaukaa hirmuliskoja edeltäneestä maailmasta.

Luonto-Suomen sudenkorentoillassa asiantuntijana on tietokirjailija Sami Karjalainen. Toimittajina ovat Juha Blomberg ja Riku Lumiaro.

Lähetykset

 • ke 9.8.2017 18.03 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Mistä lajista et pidä, minkä lajin kannat ovat liian suuret, mikä suomalaisessa luonnossa ei miellytä? Professori Heikki Setälä ja nisäkäsharrastaja Riku Lumiaro yrittävät keventää tunteitasi. Toimittajina ovat Juha Laaksonen ja Juha Blomberg.

 • Ohjelmassa keskustellaan kalojen talvikäyttäytymisestä. Syövätkö ne mitään, liikkuvatko ne lainkaan, entä mitä jos happi loppuu? Miksi osa kaloista kutee talvella? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastaavat kala-ammattilaiset Ari Saura ja Jukka Ruuhijärvi, toimittajina Juha Laaksonen ja Juha Blomberg.

 • Lintujen talvisia puuhia on mukava katsella lähietäsyydeltä, kun lukuisat ruokintapaikat täyttyvät talven kylmimpinä kuukausina. Lumisella oksalla linnut ovat tavallista upeamman näköisiä niiden pörhistellessä höyhenpeitettään kylmyyttä vastaan. Miten lintujen talvipäivä sujuu ja millaisella ohjelmalla se on täytetty? Luonto-Suomessa syvennytään lintujen talviseen elämään. Kuuntelijoiden kysymyksiin vastaa lintututkija Pertti Koskimies ja ohjelman toimittajina ovat Asko Hauta-aho ja Juha Blomberg.

  Kuva: Juha Blomberg

 • Luonto-Suomi lähetetään suorana Ateneumin von Wright- veljesten näyttelystä. Paikalla ovat Wrightien elämään perehtyneet luonnontuntijat dos. Torsten Stjernberg ja professori Juhani Lokki. Näyttelystä kertoo Ateneumin amanuenssi Anne Pennonen. Toimittajina Minna Pyykkö ja Juha Blomberg. Kuvassa Ferdinand von Wright: Näköala Haminalahdelta (1853). Kansallisgalleria / Ateneumin taidemuseo. Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen.

 • Miten ahven tai hauki pitää käsitellä ja minkälaisilla konsteilla päästään parhaaseen lopputulokseen? Kalankäsittelyn kansalaistaito näyttää olevan huolestuttavasti häviämässä. Kalaruokiin liittyviä asioita valotetaan suorassa Luonto-Suomen kalaruokaillassa. Vieraana on keittiömestari Markus Maulavirta, toimittajina ovat Olli Ihamäki ja Paula Jokimies.

 • Talvi on rauhallista ja hiljaista aikaa luonnossa. Näin vuoden pimeimpänä aikana moni meistä kuitenkin muistelee mielellään hetkiä, jolloin ei tarvitse retkeillä äänettömissä maisemissa. Linnunlaulujen toivekonsertissa kuuntelijat voivat toivoa omia suosikkilintujaan. Laulajan ei välttämättä tarvitse olla laulutaidoiltaan hyvä tai höyhenpuvultaan kaunis, riittää, että se on tehnyt vaikutuksen kuulijaan. Toimittajina ovat Asko Hauta-aho, Juha Laaksonen ja Juha Blomberg.

 • Luonto-Suomen myrskyillassa puhutaan syksyn ja talven myrskyistä. Kysymyksiin vastaamassa ovat meteorologit Ari-Juhani Punkka ja Paavo Korpela Ilmatieteen laitokselta, toimittajina Minna Pyykkö ja Petri Rinne.

 • Luonto- ja retkikokemuksista syntyy monenlaisia tarinoita, jotka elävät parhaimmillaan jopa vuosikymmenien ajan. Se voi olla erikoinen tapahtuma erämaassa tai yllättävä asia lähimetsässä. Yleensä mielenkiintoisimmat havainnot tulevat eteen silloin, kun niitä vähiten odottaa.
  Luonto-Suomen tarinaillassa kuullaan jälleen mielenkiintoisia luontotarinoita eri puolilta Suomea. Studiossa kuuntelijoiden puheluja ottavat vastaan professori Pekka Laaksonen sekä toimittajat Asko Hauta-aho ja Markus Turunen.

 • Miltä syksy näyttää Itämeressä? Miksi Itämeri on niin ainutlaatuinen vesialue maailmassa?
  Meribiologit Juha Flinkman ja Suvi Kiviluoto Suomen ympäristökeskuksesta vastaavat kuuntelijoiden kysymyksiin. Toimittajina ovat Minna Pyykkö ja Markus Turunen.

 • Luontovalokuvaus on yksi suosituimmista harrastuksista. Nykykameroilla voi kuvata lähes pimeässä ja vaikeistakin kohteista on mahdollista saada tarkkoja kuvia. Puhelimillakin voi ottaa hyviä otoksia. Kenellä tahansa on mahdollisuus ottaa huippukuva, mutta se vaatii onnea ja ahkeruutta. Luonto-Suomen luontokuvausillassa annetaan luontovalokuvaukseen liittyviä vinkkejä. Miten pääsee alkuun, miten voi saada erilaisia kuvia kuin muut, kannattaako olla rohkea? Kysymyksiin vastaamassa on kaksi moninkertaisesti palkittua ammattilaista: vedenalaiskuvaaja Pekka Tuuri ja selkärangattomien eläinten mestarikuvaaja Sami Karjalainen. Toimittajina Juha Laaksonen ja Markus Turunen.

 • Moni muistaa vielä kylmän kevään ja alkukesän. Kevättä ja kesää odotettiin ihan tosissaan. Monet irvailivat, että kevät jäi välistä ja kesä tuli sitten heinäkuussa, ainakin jonkinlainen kesä. Millainen kesä oli lintujen kannalta? Miten pönttölintujen emot ja poikaset menestyivät? Saiko kuusitiainen, leppälintu, puukiipijä, helmipöllö, telkkä ja naakka poikasensa maailmalle.

  Soita ja kysy lintujen pesimisestä tai kerro havaintosi. Studiossa on vastaamassa kysymyksiin yli 4000 linnunpöntön huoltaja ja toimitusjohtaja Urpo Koponen. Lintujen kesä Luonto-Suomen teemalähetys keskiviikkona kello 18.00 jälkeen. Toimittajina Juha Laaksonen ja Juha Blomberg.

 • Syksy etenee lokakuussa jälleen kovalla vauhdilla ja kelloja siirretään kuun lopulla jo talviaikaan. Luonnossa kasvit ja eläimet ovat valmiita lumiseen kauteen, tänne jäävät linnut käyttävät koko valoisan ajan ravinnon hankintaan. Pohjolassa tuhannet tähdet syttyvät taivaalle ja täyteläinen kuu valaisee yöllistä maisemaa. Luonto-Suomessa pohditaan syksyn ja talven hiljaisuutta ja valottomuutta. Minkälaisia tuntemuksia hämärä vuodenaika aiheuttaa ihmiselle ja voiko luonnon kokea voimallisesti myös syksyllä tai talvella? Kuuntelijoiden kanssa syksyisiä havaintoja ja tuntemuksia jakavat Pirkka-Pekka Petelius, Asko Hauta-aho ja Petri Rinne.

Klipit

 • Perhosbaari -lähetyksessä annetaan vinkkejä, miten kotipihan saa kukoistamaan. Millä kasveilla perhosia voi houkutella pihalle, miten rakennetaan oikeanlainen kosteikko sammakoille ja vesikasveille? Kuinka kasveja ja pihaa hoidetaan, milloin istutetaan, milloin raivataan? Ohjelmassa vieraillaan jälleen Espoossa luontoharrastaja Riku Lumiaron rakentamassa puutarhassa, paikalla on myös puutarhuri Mikko Lagerström. Toimittajina Juha Laaksonen ja Paula Jokimies.

 • Kalastuksen- ja pyyntivälineiden historiaa käsittelevässä sarjassa edettiin seitsemänteen eli viimeiseen osaan ja siinä käsiteltiin perhoja. Perhokalastus.info-sivujen mukaan ensimmäisenä perhokalastuskokemusta kuvaavana kirjoituksena pidetään yleisesti roomalaisen luonnontutkijan Claudius Aelianuksen 230-170 eKr. kuvausta muinaisessa Kreikassa harrastetusta kalastustavasta, jossa makedonialaiset pyydystivät täplänahkaisia kaloja Astraes-nimisellä virralla. Välineenä heillä oli vajaan kahden metrin ruokovapa, punottu siima sekä punaisesta villasta ja kahdesta vahan värisestä kukon höyhenestä tehty perho. Perho jäljitteli virralla runsaana esiintyvää pienikokoista ja haurasta hyönteistä, jossa oli piirteitä ampiaisesta, sääskestä ja mehiläisestä. Täplänahkaiset kalat söivät halukkaasti näitä virran päällä runsaana leijuvia hyönteisiä.
  Tietokirjailija Erkki Norell on täällä Suomessa "perhokalastuksen grand old man", hänen kanssaan sidottuja perhoja katseli ja perhokalastuksesta kyseli toimittaja Asko Hauta-aho.

 • Maamme siivekkäistä on valmistunut uusi selvitys koskien
  niiden uhanalaisuutta ja suojelun tarvetta. Tässä kartoituksessa on tarkasteltu sitä, miten eri lintulajiemme runsaus ja levinneisyys ovat muuttuneet viimeisen vuosikymmenen aikana.
  Ja muutoksia on todellakin tapahtunut paljon, yllättäviäkin sellaisia.
  Monet tutut lajit ovat joutuneet uhanalaissuusmietinnön punaisen
  kirjan listalle, toisaalta lintujen suojelutyö on tuottanut tulosta.
  Lisäksi monet metsästettävistä riistalajeista ovat ajautuneet
  vaikeuksiin ja vähentyneet. Lintujen uhanalaisuusluokituksen vetäjä Markku Mikkola-Roosia jututti toimittaja Veli-Risto Cajander.

 • Luonto-Suomessa pakinoi tietokirjailija Pertti Koskimies, hänen pakinan aiheena oli juotavan hyvät järvivedet.

 • Luonto-Suomen äänimaisemassa kuunneltiin saariston kevättä. Maaliskuun lopulla jäät saavat kyytiä merialueilla ja lukuisat vesilinnut aloittavat soidinkarkelot. Ahvenanmaan saariston haahkoihin ja ohimuuttavien allien äänimaailmaan syventyivät Juha Laaksonen ja Asko Hauta-aho.

 • Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, väitetään. Mutta kertooko luontofilmi tai luontovalokuva todellakin totuudenmukaisesti luonnosta? Ei aina, väitti pakinassaan tietokirjailija Pertti Koskimies. Hänen mukaansa kuvauskohteiden valinnalla, kuva-alan sommittelulla, kesyjen eläinten käytöllä, otosten yhdistelyillä ja monin muin tavoin kuvaajat luovat katsojille mielikuvia, jotka eivät vastaa totuudenmukaisesti sitä, mitä luonnossa tapahtuu. Toisaalta toiminta on ymmärrettävää, koska kaikkea kiinnostavaa ei pysty luonnossa filmiksi tai kuviksi taltioimaan. Vaarana kuitenkin on, että upeat, viimeisissä koskemattomissa kolkissa kuvatut otokset tuudittavat katsojat valheelliseen tunteeseen, että alkuperäistä luontoa on vielä yllin kyllin jäljellä. Pertti Koskimies myös kysyi, ovatko katsojat liian vaativia? Miksei heille kelpaa peippo tai orava oksalla, se suomalainen perusluonto, jonka varassa ekosysteemit kuitenkin toimivat.

 • Luonto herää eloon jälleen kevätkuukausien aikana, mutta mikä on helmikuinen tilanne hyytävännäköisen meren äärellä Pohjanlahdella. Millaisia elonmerkkejä siellä voi havaita. Meren jäällä olivat toimittaja Olli Orrenmaa ja luonto-opas Vesa Heinonen.

 • Heinolan lintutarhan isäntä Olli Vuoren elämä pyörii kirjaimellisesti lintujen ympärillä. Töitä tehdään lintujen parissa ja vapaa-ajan hän käyttää suurilta osin, mitenkäs muuten kuin lintujen parissa. Pienen ikkunan ja kameran linssin takaa Olli Vuori tarkkailee ja tallentaa lintujen ja muiden metsän asukkien elämää.
  Toimittaja Vihtori Koskinen vietti aamupäivän piilokojulla Heinolassa.

 • Luonto-Suomessa jatkui kalastuksen ja pyyntivälineiden historiaan syventyvä sarja. Kuudennessa osassa aiheena olivat devonit, jerkit, heittopilkit ja jigit. Asikkalasta aiheesta keskustelivat Erkki Norell ja Asko Hauta-aho.

 • Luonto-Suomen tarinaillassa kuullaan jälleen mielenkiintoisia luontotarinoita eri puolilta Suomea. Studiossa kuuntelijoiden puheluja ottavat vastaan professori Pekka Laaksonen ja toimittajat Juha Blomberg ja Asko Hauta-aho.

 • Luonto-Suomen äänimaisema löytyi saariston huhtikuisista tunnelmista, juuri kun hämärä oli asettunut horisontin päälle. Rantakalliolla oli teltta ja sen ulkopuolella mikrofoni. Luontotoimittaja Juha Laaksonen muisteli tilannetta, kun ristisorsat saapuivat äänitysetäisyydelle. Äänimaisemassa puheenvuoron sai harvinainen ristisorsa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä