Horisontti

Horisontti: Päivi Vähäkangas ja Hampurin mellakat

 • 8 min
 • toistaiseksi

Päivi Vähäkangas on Pohjois-Saksan alueen suomalaispappi ja asuu Hampurissa. Miltä tuntui, kun G20-mielenosoitukset muuttuivat mellakoiksi? Toimittaja Samuli Suonpää.

Lähetykset

 • to 13.7.2017 17.35 • Yle Areena

Jaksot

 • Totuudenjälkeisestä ajasta on puhuttu etenkin sen jälkeen, kun Donald Trump nousi Yhdysvaltain presidentiksi. Tunteet, helpot vastaukset tai jopa valheet syrjättävät faktat. Missä on kirkon paikka totuudenjälkeisessä maailmassa? Kun kirkon moraalinen monopoli murtuu, mistä etsimme oikean ja väärän, eettisen ja epäeettisen rajoja?

  Keskustelemassa ovat Suomen Kuvalehden entinen päätoimittaja Tapani Ruokanen ja Itä-Suomen yliopiston käytännöllisen teologian professori Kati Tervo-Niemelä. Horisontin toimittavat Anna Patronen ja Ilona Turtola.

 • Seurakuntien leirikeskukset täyttyvät tänäkin kesänä tuhansista rippikoululaisista. Ripari on suosittu, mutta miten muuten seurakunnat ja uskonnolliset yhteisöt onnistuvat tavoittamaan nuoria? Mikä on sosiaalisen median merkitys yhteyden pitämisessä nuoriin?

  Keskustelemassa ovat ev.lut kirkon nuorisopastori Emilia Turpeinen, Ortodoksikirkon kasvatustyöntekijä Jaso Pössi sekä Malmin Saalem -seurakunnan pastori Ville Rossi. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Ilona Turtola.

 • Pappeihin kohdistuu kontrollia monesta suunnasta. Jo pelkästään pappislupaus velvoittaa pappia toimimaan elinikäisesti esikuvana seurakunnalle, sekä virassa että vapaa-ajalla. Mitä odotuksia pappeihin kohdistuu? Saako pappi mokata? Entä mikä vie papin uskottavuuden? Keskustelemassa ovat kirkkoherra Kari Kanala, pappeihin kohdistuvia odotuksia tutkinut pastori Kaisa Yletyinen sekä Helsingin tuomiokapitulin entinen notaari Heikki Hämäläinen. Toimittajina Ilona Turtola ja Anna Patronen.

 • Miten toimii huumori uskonnosta? Entä uskonnollinen huumori? Papeilla ja uskonnolle on naureskeltu läpi koko historian, joskus salaa, joskus avoimemmin. Mutta saako Jeesuksesta vitsailla? Entä mitä merkitystä sillä on, kuka vitsin kertoo? Horisontti valmistautuu vappuun tarpomalla huumorin miinakentällä.

  Keskustelemassa ovat koomikko, mm. Siskonpeti-sarjasta tuttu näyttelijä Pirjo Heikkilä, kansanperinteen tutkija, dosentti Kati Mikkola sekä helluntailiikkeen RV-lehden toimituspäällikkö Anssi Tiittanen. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Samuli Suonpää. Ohjelma on uusinta huhtikuulta 2018.

 • Yhä nopeammaksi käyvän elämänrytmin seurauksena hiljaisuus on noussut uuteen arvostukseen. Kun suomalaisilta kysyy, mikä on paras paikka löytää hiljaisuutta, moni mainitsee metsän ja saunan. Aivotutkijoiden mukaan hiljaisuudella on monia hyviä terveysvaikutuksia, mutta mihin muuten tarvitsemme hiljaisuutta? Horisontti pohtii myös, millainen on hiljaisuuden tulevaisuus. Vieraina ovat hiljaisuutta ja melua tutkinut tietokirjailija, Helsingin yliopiston dosentti Outi Ampuja, Hiljaisuuden ystävät ry:n toiminnanjohtaja, TT Mika KT Pajunen ja stressinhallinnan kouluttaja, Villa Mandala -retriittikeskuksen perustaja ja joogaopettaja Mia Jokiniva. Toimittajina Ilona Turtola ja Anna Patronen.

 • Häpeä on kuluttava ja lamauttava tunne, jota tavataan kaikissa kulttuureissa. Häpeän ja häpäisemisen historia on liittynyt usein erilaisuuden ja poikkeavuuden stigmatisointiin.

  Suomalaisuutta sanotaan usein häpeäkulttuuriksi ja suuret ikäluokat kasvatettiinkin vitsan kanssa häpeämään, raamatullisen luvan kanssa. Onko tänään toisin? Keskustelemassa ovat sosiaalipsykologi, tietokirjailija Janne Viljamaa, hänen sukunimikaimansa Kallion seurakunnan pappi Visa Viljamaa sekä historioitsija, väkivaltatutkija ja tietokirjailija Satu Lidman. Toimittajina Anna Patronen ja Ilona Turtola.

 • Porvoon hiippakunnan piispanvaali on edennyt toiselle kierrokselle. Horisontin vaalitentissä kohtaavat Pietarsaaren ruotsinkielisen seurakunnan kirkkoherra Bo-Göran Åstrand ja Kirkon ruotsinkielisen työn keskuksen johtaja Sixten Ekstrand. Lisäksi historiantutkija Ville Jalovaara kertoo, millaiset suhteet maamme presidenteillä on ollut luterilaisen kirkon piispoihin. Toimittajana Anna Patronen ja Ilona Turtola.

 • Eduskuntavaalit lähestyvät, ja niin turuilla, toreilla kuin vaalitenteissä poliitikon puhe kääntyy usein arvoihin. Millaiset arvot ovat suomalaisille tärkeitä, entä miten herkästi arvot muuttuvat? Mitä tapahtuu, kun politiikan käytäntö karkaa kauas siitä, mitä pidämme arvokkaana? Keskustelemassa ovat yleisen valtio-opin professori Hanna Wass, Nuorisobarometrin päätoimittaja, sosiaalityön professori (ma.), lapsiasianvaltuutettu (1.5. alkaen) Elina Pekkarinen ja eetikko Antti Kylliäinen. Toimittajina ovat Anna Patronen ja Ilona Turtola.

 • Juutalaisvastaisuus lisääntyy jälleen Euroopassa. Myös islamofobia nostaa päätään viimeistään aina silloin, kun jossakin tapahtuu terrori-isku. Mikä on rasistisen vihan käyttövoima ja mitä juutalais- ja muslimivihan estämiseksi on tehtävissä? Keskustelemassa ovat tutkija, teol.tri Paavo Ahonen, juutalaisen koulun opettaja Daniel Weintraub sekä islamin opetuksen asiantuntija, johtava opettaja Suaad Onniselkä Vesalan peruskoulusta. Toimittajina Ilona Turtola ja Anna Patronen.

 • Valtaosa suomalaisista kokee, että uskonto ja politiikka on pidettävä erillään. Maailmanpolitiikassa uskonnosta on kuitenkin tullut yhä keskeisempi tekijä. Uskonnot vaikuttavat aatteisiin ja oppirakennelmiin enemmän kuin ajattelemmekaan.

  Uskonnot nähdään usein konfliktien syypäänä mutta voivatko ne olla myös ratkaisu? Keskustelemassa ovat lähetystöneuvos, VTT Sini Paukkunen Ulkoministeriöstä, uskontotieteen yliopistonlehtori Heikki Pesonen sekä Ylen pitkän linjan ulkomaantoimittaja Hannu Reime. Lisäksi kuullaan rauhavälityksen parissa pitkään työskennelleen Antti Pentikäisen haastattelu. Hän on vastikään valittu Yhdysvalloissa konfliktien sovintoprosesseja kehittävän yksikön johtoon. Toimittajina Ilona Turtola ja Anna Patronen.

 • Maapalloa vaivaa kuumetauti, jonka syynä näyttää vahvasti olevan ihmisen oma toiminta. Kun poliitikkojen on vaikea tarttua toimeen ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, ryhtyvät nyt jo lapset ilmastolakkoihin. Löytyisikö myös kirkkojen ja uskontojen parista muille suuntaa näyttävää ympäristöaktivismia? Keskustelemassa ovat ilmastotutkija Laura Riuttanen, johtava asiantuntija Ilkka Sipiläinen Kirkkohallituksesta sekä Ilmastovanhemmat ry:ssä ja Vihreä Buddha -liikkeessä vaikuttava Sampo Koistinen. Toimittajina Ilona Turtola ja Anna Patronen.

 • 30 vuotta sitten evankelisluterilaisen kirkon papin virka avattiin myös naisille. Siitä huolimatta kirkko painii yhä tasa-arvo-ongelmissaan. Moni pappi katsoo tällä hetkellä, että kirkkoon on tullut tasa-arvon takatalvi. Mistä on kyse? Keskustelemassa ovat pappi ja filosofian tohtori Anni Tsokkinen, kirkon aktiivijäsen, uskontotieteilijä Aino-Maija Elonheimo sekä pappi ja järjestöjohtaja Minna Mannert. Toimittajina ovat Ilona Turtola ja Anna Patronen.

Klipit

 • Vuoden 2015 pakolaiskriisin aikaan Suomeen tuli kaikkiaan 3024 alaikäistä turvapaikanhakijaa ilman huoltajaa. On selvää, että ilman suomalaisia tukiverkkoja alaikäisillä on kaikkein suurin vaara jäädä yksin ja syrjäytyä.

  Helsingin diakonissalaitos käynnisti heti pakolaiskriisin kärjistyttyä kummitoiminnan, jossa alaikäisen on ollut mahdollista saada itselleen suomalainen kummiperhe ja siten turvallinen kiinnekohta tavalliseen elämään. Kaikkiaan noin sadalle alaikäiselle on järjestynyt kummiperhe ja nyt etsitään kummiperheitä vielä jo itsenäistyvillekin nuorille aikuisille.

  Helsinkiläisen Ulla Kärjen nelihenkinen perhe otti arkeensa Afganistanista tulleen Matin-pojan. Matin on saanut neljän vuoden oleskeluluvan, hän opiskelee peruskoulussa ja haaveilee aivan tavallisista asioista, kuten opiskelupaikasta ja työstä.

  Miten Ulla Kärjen perhe-elämä on muuttunut Matinin myötä? Mitä Kärki ajattelee tämänhetkisistä tapahtumista ja julkisesta keskustelusta liittyen maahanmuuttajiin ja seksuaalirikoksiin?

 • Vantaalainen graffitimaalari ja koululaisten iltapäiväkerho-ohjaaja Hende Nieminen on palkittu vastikään Suomen kristillisen rauhanliikkeen rauhanpalkinnolla. 44-vuotias Nieminen on työskennellyt vuosia oikeudenmukaisemman maailman puolesta maalipurkki kädessään. Hän on opettanut graffitimaalausta koululaisille sekä vetänyt Suomen ryhmää kolmivaiheisessa ihmisoikeuksia ja kansalaisaktivismia käsittelevässä Actlab-työpajakokonaisuudessa Armeniassa, Gerogiassa ja Norjassa.

  Suomen kristillinen rauhanliike on ekumeniaa ja uskontojenvälistä vuoropuhelua korostava, kirkkokuntiin sitoutumaton rauhanjärjestö. Palkinnon ovat aiemmin saaneet muun muassa presidentti Martti Ahtisaari, sovinnontyön asiantuntija Mahdi Abdile ja kansanedustaja Pekka Haavisto. Hende Niemisen tapaa Anna Patronen.

  Kuva: Pasi Salminen.

 • Presidentti ja rauhannobelisti Martti Ahtisaari puhuu suomalaisten erityissuhteesta Namibian kanssa. Maan itsenäisyyden kätilöksi tituleerattu Ahtisaari on puolisonsa kanssa Namibian kunniakansalainen.

 • Lapsi ei ole tyhjä taulu, ei kasvamassa oleva kuluttaja eikä tulevaa työvaoimaa, ajattelee Seurakuntien lalpsityön keskuksen eläkkeelle jäävä pääsihteeri Kalevi Virtanen. Lapsen tulo ajattelun keskiöön merkitsee perustavaa muutosta sekä kirkkoon että muualle yhteiskuntaan.
  Ohjelmassa kuullaan myös, millaisia kuvia lapset piirtävät pyhästä sekä millaisista palikoista hyvä parisuhde rakentuu.

 • Luterilaisuus koettiin Venäjän vallan aikaan erottamattomaksi osaksi suomalaisuutta, vastapainona ortodoksiselle tsaarin vallalle. Mutta yhtenäinen Suomi oli myytti jo 1800 -luvulla. Yhtenäisyyttä korostava historia oli aikanaan poliittinen valinta. Tarkastelukulmaa muuttamalla kokonaiskuva tarkentuu. Professori Irma Sulkunen valottaa suomalaisuuden ja luterilaisuuden sidoksia. Ohjelmassa tarkastellaan myös suomalaista antisemitismiä ja avataan ikkunat Arfikkaan.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä