Brysselin kone

Mitä tekee Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus. Tutkimusjohtaja Hanna Smith

 • 44 min
 • toistaiseksi

Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus aloitti toimintansa syyskuun alussa Helsingissä. Tällä hetkellä keskuksen osallistujamaita on 12. Osallistujamaiksi voivat liittyä EU:n tai Naton jäsenet. Hybridiuhkia maalle voivat aiheuttaa sekä ei-valtiolliset toimijat että vieraat valtiot. Lisäksi hybridiuhat voivat olla myös maan sisäisiä, kuten esimerkiksi huono huoltovarmuus. Yhden suurimmista hybridiuhkista EU:n alueella aiheuttaa parhaillaan Isis. Hybridiuhkista keskustelee tutkimusjohtaja Hanna Smith Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksesta. Ohjelman toimittaja on Maija Elonheimo.

Lähetykset

 • ke 13.9.2017 10.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Euroopan ja eri Itä-Aasian maiden suhteet ovat toisinaan olleet hyvinkin ongelmallisia ja osin myös sotaisia. Mutta miten erilainen on Itä-Aasialainen ja Eurooppalainen kulttuuri ja miten paljon eroavat Esim. kiinalainen, japanilainen ja korealainen kulttuuri toisistaan. Haastateltavana on vanhempi tutkija Jyrki Kallio Ulkopoliittisesta instituutista ja toimittajana on Maija Elonheimo.

  Yle Radio 1:n Itämaisen heinäkuun ohjelmistoa.

 • Miten Kiinan vaurastuminen näkyy EU:ssa, miltä nyt vaikuttaa tilanne työpaikkojen siirtymisessä Kiinaan ja millaisia vaikutuksia Itä-Aasiaa ja EU:ta yhdistävällä Silkkitie-hankkeella oletetaan olevan alueiden talouteen. Haastateltavana on vanhempi tutkija Jyrki Kallio Ulkopoliittisesta instituutista ja toimittajana on Maija Elonheimo.

 • EU:ssa iso osa yritysten rahoituksesta tulee pankkien kautta, eikä rahoitusta haeta yksityiseltä puolelta niin paljon kuin esim. USA:ssa. Tätä tilannetta muuttamaan on EU:ssa kehitteillä pääomamarkkinaunioni. Mutta miten se käytännössä toimisi. Entä kun eurosta puhutaan, olisiko syytä tutkia euron historiaa ja miettiä miten ECU toimi ennen euroa, silloin kun se toimi parhaimmillaan. Haastateltavana on investointipankkiiri Sami Miettinen ja toimittajana Maija Elonheimo.

 • Miksi eurosta eroamiselle kannattaisi EU:ssa tehdä oma järjestelmänsä ja mitä siitä on seurannut ja voi seurata, että EKP on joutunut ottamaan niin paljon vastuuta EU:n talouden tilanteesta.. Haastateltavana on väitöskirjatutkija Antti Ronkainen Politiikan ja talouden tutkimuksen laitokselta Helsingin yliopistosta ja toimittajana on Maija Elonheimo

 • Kuinka merkittävä rauhanprojekti EU on, ja miten Brexit vaikuttaa EU:n puolustuspoliittiseen keskusteluun. Entä millaiset ovat EU:n ja Venäjän suhteet ja minkälaista arvostusta Venäjä haluaa EU:lta. Haastateltavana on kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsberg Tampereen yliopistosta ja toimittajana on Maija Elonheimo

 • Minkälaista on Suomen EU-politiikka, minkälaista on pakolaispolitiikka EU:ssa ja miltä vaikuttaa EU:n tulevaisuus. Siitä puhuu Perussuomalaisten puheenjohtaja ja europarlamentaarikko Jussi Halla-Aho. Haastattelijana on Maija Elonheimo

 • EU:ssa on meneillään globaalin toimintaympäristön muutoksen aiheuttamia ongelmia mm. puolustuspolitiikassa ja maahanmuuttotilanteessa. Lisäksi vaikeuksia on EU-maiden talouksien hoidossa ja EMU:n kehittämisessä. EU:n arvojen noudattaminen ei onnistu kaikissa jäsenmaissa, eikä keskustelu EU:n kehittämisestä ja erilaisia näkökulmia kannattavien ihmisten välillä tunnu kunnolla sujuvan. Mutta miten EU:n kannattaisi reagoida tähän tilanteeseen. Haastateltavana on Helsingin yliopiston poliittisen historian yliopistonlehtori Kimo Elo ja toimittajana on Maija Elonheimo

 • EU haluaa vaikuttaa myös palveluiden esteettömään saamiseen alueellaan ja on nyt EU:ssa onkin valmistunut saavutettavuusdirektiivi. Sen avulla julkisen sektorin verkkosivut halutaan helppokäyttöiseksi esteettömiksi. Saavutettavuusdirektiiviin toimeenpanosta Suomen hallitus antoi viime viikolla lakiesityksen ja sen voimaansaattamisaika on pari vuotta. Lisäksi EU:ssa on valmisteilla esteettömyysdirektiivi, jonka avulla esim. vammaisten on helpompi saavuttaa myös yksityisiä palveluita ja tuotteita. Mutta miten syrjimättömyys EU:ssa etenee ja kuinka erilaista on syrjimisen torjunta eri jäsenmaissa. Haastateltavana on Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä. Toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich puhuu siitä millä tavoilla pankkiunioni vaikuttaa nyt ongelmalliselta. Ja lisäksi hän kertoo, missä kunnossa on EU-maiden talous hänen mielestään nyt on, ja onko EKP:llä nyt harjoittamansa politiikan jälkeen silloin jäljellä mitään keinoja toimia, kun hänen arvionsa mukaan kesällä 2021 seuraava taantuma rantautuu Eurooppaan. Ohjelman toimittaja on Maija Elonheimo

 • EU:n Budjetin koosta ja sisällöstä seitsenvuotiskaudelle, joka alkaa vuonna 2021 keskustellaan jo nyt EU:ssa. Mitä asioita Suomi EU- budjetin sisältöjen ja koon suhteen ajaa ja mitkä ovat yleiset paineet sen suhteen, miten Suomi voisi saada kantojaan näissä neuvotteluissa läpi.
  Haastateltavana on pääministerin EU-asioiden erityisavustaja Riikka Pakarinen ja toimittajana Maija Elonheimo.

 • Onko EU:n ja USA:n käsitys siitä mitä läntiset arvot tarkoittavat yhtenäinen? Miten Brexit vaikuttaa USA:n ja Britannian suhteisiin ja miten USA:n politiikka on muuttunut kansainvälisessä politiikassa ja mikä on sen vaikutus EU:hun. Haastateltavana on tutkija Ville Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista ja toimittajana on Maija Elonheimo.

 • Miten eri puolilla EU:ta eläinsuojelukysymyksiin suhtaudutaan ja miten komissio pyrkii vaikuttamaan eläinten parempaan kohteluun EU:ssa?
  Entä miten eläimet kokevat pitkät kuljetusmatkat maatiloilta toiselle tai teurastamoihin EU:n alueella? Ja miksi, vaikka EU on kieltänyt sikojen häntien rutiininomaisen leikkauksen, ja vaikka se aiheuttaa sioille kipua, niin silti sitä edelleen monissa jäsenmaissa tehdään?
  Ohjelmassa haastateltavana on eläinten hyvinvointitieteen professori Anna Valros Helsingin yliopistosta ja toimittajana on Maija Elonheimo

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä