Kuuluttajan vieras

Toimittaja Olli Laine

 • 9 min
 • toistaiseksi

Futisvanhemmista Kosovoon: tarinat johtavat uusiin tarinoihin, kun Olli Laine lähtee niitä seuraamaan. Toisena projektina parhaillaan on uusinta uutta eli dokumentteja mobiilialustalle. Olli poikkesi Radio 1:n kuuluttamoon Timo Teräsvuoren pakeille tarinoimaan toimittaja-ohjaajan moneen suuntaan haarovasta työstä. Ensin muisteltiin lapsuuden radiomaisemaa.

- Näistä linkeistä pääset jutussa esiin nouseviin ohjelmiin:
Futisvanhemmat: http://areena.yle.fi/1-3335116
Tähtien futisvanhemmat -jaksoja:
http://areena.yle.fi/1-3378151
http://areena.yle.fi/1-3397530
http://areena.yle.fi/1-3407941
Pieni kohtaaminen Jari Litmasen kanssa: http://areena.yle.fi/1-3466137

Lähetykset

 • ke 13.9.2017 10.50 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Marja Vehkanen sai puhelimen päähän flunssasta tokenevan Yle Radio Suomi Pohjanmaan (mobiili)toimittajan Antti Kettumäen. Ääntään juontajanakin toimiva radioalan ammattilainen hoitaa vanhoilla lääkäreiden suosittelemilla konsteilla; juomalla runsaasti ja olemalla vaiti.

  Antti Kettumäen radioura sai alkunsa Lapuan paikallisradio Simpsiö 969:ssä, eikä hänen mukaansa edelleenkään ole radion voittanutta, siinä missä se on intiimi, vetovoimainen väline. Työ on vaatinut useammankin muuton paikkakunnalta toiselle, mutta samalla se on tuonut ystäviä eri puolilta Suomea, joiden kanssa Kettumäki pitää yhä yhteyttä. Omien sanojensa mukaisesti keskimääräistä hullummalle juontajapersoonalle satelee fanipostia Kainuun suunnalta vielä näinäkin päivinä.

  Puhelimeen Antti Kettumäki vastasi kesken työpäivän, ja alkuun hän kertoo, mitä parhaillaan on meneillään.

 • Toimittajan työssä on osattava vähän kaikkea, jopa saamen kieltä - tai kieliä - varsinkin jos on työssä Saamen Radiossa. Juha Salomaa tavoitti puhelimella Inarista elokuun lopulla Anja Kaarretin. Hänen mukaansa reportaasi syntyy ‘repulla’ tarvittaessa vaikka hillamättäiltä, ja marjamatka oli Anjalla mielessä myös haastattelupäivänä.

 • - Journalistisen urani johtotähti on aina ollut kansalaismielipide ja sen ilmaiseminen ja siitä huolen kantaminen, kertoo Ylen uusi vuorovaikutuspäällikkö Sami Koivisto. Ylelle tulee paljon palautetta eri kanavien kautta, ja eräs Koiviston tehtävistä onkin tutkia, voisiko erilaisten palautteiden käsittelytapoja yhdenmukaistaa ja parantaa. - Haluan tehdä läpinäkyvämmäksi Ylen journalistista tekemistä, valottaa työtään Sami Koivisto, jonka seuraan pääsee somessa Twitter-tilillä @samipkoivisto ja tunnisteella #yletyyppi. Sähköpostiosoite on sami.koivisto@yle.fi. Sami Koivistoa jututtaa kuuluttaja Heikki Puskala

 • Uusi vuosi tuo uutta tullessaan. Marja Vehkanen tapasi radiopäällikkö Marja Keskitalon, joka kertoo, miksi hän on päätynyt työskentelemään juuri radion parissa ja valottaa alkuun, miltä Ylen radiokanavien ensi vuosi näyttää.

 • Onko kirjan tulevaisuus sähköinen? Sitäkin ehdittiin miettiä kirjallisuustoimittaja Seppo Puttosen kanssa, jolla eläkepäivät jo häämöttävät, mutta vielä on verkossa tekemistä ennen kuin on aika avata antiikin kirjat. Seppo poikkesi itsenäisyyspäivän aamuna kuuluttaja Timo Teräsvuoren luona Radio 1:n suorassa lähetyksessä.

 • Jo 40 vuotta pyörineestä TV1:n Ulkolinjasta tuttu toimittaja Marko Lönnqvist on kiertänyt maailmaa yli 20 vuoden ajan. Hän on tullut tutuksi myös Venäjän kirjeenvaihtajana. Marko oli juuri lähdössä reportaasimatkalle Libanoniin, mutta ennätti kiireiltään käymään myös kuuluttamossa Jari Aulan pakeilla. Millaista unelma-ammatissa toimiminen on ollut ja mitä konkreettista on jäänyt toimittajakonkarin mieleen?

 • Jonni Roos, yksi Kulttuuricocktailin toimittajista, on kuuluttaja Tuija Kurvisen vieraana. Jonni on tuonut kuuluttamoon mukanaan kaksi puupalaa. Se, mitä niistä syntyy, selviää Rakenna soitin -sarjassa.

  Kulttuuricocktail poreilee netissä Yle Areenassa, radiossa Yle Puhe -kanavalla ja tv:ssä Yle Teemalla.

 • Mediateknikko Jyrki Häyrinen on kuulokuvien ammattilainen, ja pitää monenlaisesta musiikista. Mutta mikä on paras äänimaisema? Jyrki Häyrinen kertoo kuuluttaja Maaria Holman vieraana.

 • Seikkailunhaluinen toimittaja voi löytää itsensä milloin mistäkin, kuten kahden viikon Ripulireissulta. Tieteeseen erikoistunut toimittaja Jussi Nygren kävi Radio 1:n kuuluttamossa Marja Vehkasen vieraana. Juttutuokion aluksi valkenee, mistä Ripulireissussa oli kyse. Nygrenin videopäiväkirjaksi kokoama Ripulireissu on katsottavissa Yle Areenassa. https://areena.yle.fi/1-4248339

 • Yle Puheen aamulähetysten toimittaja ja juontaja Jere Pehkonen pitää tärkeänä radiopuhujan äänen väritystä ja selkeää rytmiä. Radiotyö vaatii enemmän kuin hän opiskeluaikanaan kuvitteli ja juontajan ammatti on myös vaativaa. Tärkeää on kuitenkin olla oma itsensä. Jere ennätti juontamiskiireiltään käväisemään myös naapurikanavan retrostudiossa Yle Radio 1:ssä kuuluttaja Jari Aulan juttusilla.

  Tästä linkistä pääset Jeren mainitsemaan aamulähetykseen:
  https://areena.yle.fi/1-2150576

 • Toimittaja Paula Jokimies pitää suorista haastatteluista ja kertoo, miten luoda hyvä ja toimiva haastattelutilanne. Kuuluttaja Tuija Kurvisen vieras ei tullut kuuluttamoon kaukaa.

 • Kirjallisuustoimittaja Jani Tanskanen paljastaa romaanin, josta on viimeksi innostunut ja kertoo monipuolisesta työstään, johon kuuluu myös keskusteluikkunan isännöinti Lukupiirin suorien lähetysten aikana. Juttutuokion aluksi Heikki Puskala kysyi, kuinka kauan Jani Tanskanen on työskennellyt Päivän mietelauseiden parissa.

  Kuva: Ida-Annika Niva

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä