Koe uusi yle.fi
Mikä maksaa?

Lemmikkieläimet ovat miljardibisnes

 • 53 min
 • toistaiseksi

Lemmikkieläinten ja niille tarkoitettujen erilaisten tarvikkeiden ympärillä pyörivä liiketoiminta on kasvanut huimasti koko 2000-luvun. Mihin kasvu perustuu ja missä ovat sen rajat?

Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat Musti ja Mirri –kauppaketjun toimitusjohtaja Mika Sutinen ja mm. Hurtta-tuotteita valmistavan Best Friend Groupin toimitusjohtaja Caspar Berntzen. Ohjelmassa kuullaan myös Verkkokauppa.comin toimitusjohtajaa Samuli Seppälää, sillä viime viikolla Verkkokauppa.com ilmoitti pyrkivänsä lemmikkieläintarvikemarkkinoille mukaan.

Lähetykset

 • to 14.9.2017 10.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Nettopositiivisuus on yritystalouden uusi termi. Sillä tarkoitetaan sitä, että yritys pyrkii koko toiminnallaan aiheuttamaan enemmän hyvää kuin huonoa. Moni kansainvälinen suuryritys on jo alkanut laskea toimintansa kokonaisvaikutusten yhteissummaa. Onko hyvän tekeminen avain yritysten menestykseen tulevaisuudessa? Miten yrityksen nettopositiivisuutta käytännössä arvioidaan? Mikä maksaa? -ohjelman vieraina ovat nettopositiivisuudesta kirjan kirjoittaneet Kati Berninger ja Oras Tynkkynen.

  Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

 • Raideliikenteemme on avautumassa kilpailulle 2020-luvulla. Kaavailtu malli ei Suomessa kuitenkaan päästä kilpailijoita samalle rataosuudelle keskenään.
  Mistä siis kilpaillaan ja mitä siitä seuraa asiakkaille? Entä miten välttää maailmalla raideliikenteen avaamisessa tehtyjä virheitä?
  Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat joukkoliikenneasiantuntija Antero Alku ja yksikönjohtaja Laura Eiro Liikenne- ja viestintäministeriöstä.

 • Mistä me puhumme, kun me puhumme taloudesta?

  Miksi talouden asiantuntijoiden puhe ymmärretään niin usein väärin? Miksi hyvä talouden tietämys ei aina muutu hyväksi talouspolitiikaksi?

  Juho-Pekka Rantalan ovat vieraina ovat filosofi, tietokirjailija Tommi Uschanov ja Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen. He on ovat kirjoittaneet yhdessä kirjan ”Keskusteluja taloudesta”.

 • Metsä Groupilla menee nyt lujaa. Äänekosken uusi sellutehdas on käynnistetty, ja sellu käy kaupaksi. Toisin oli 2000-luvun alussa, jolloin koko Metsäliitto Osuuskuntaa pelastamaan tuli pitkän linja pankkimeis Kari Jordan.

  Miten Metsäliitto pelastettiin ja millainen on ollut pian eläkkeelle jäävän vuorineuvos Jordanin ura? Kuinka vahvalla pohjalla Suomen metsäteollisuuden tämän hetkinen nousukausi on?

  Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

 • Tänä vuonna on jo kolmas perättäinen vuosi, jolloin viljasato jää odotettua pienemmäksi.  Tämän vuoden sato oli huonoin seitsemään vuoteen.  Puimatta jäänyt vilja ja puidun viljan heikko laatu aiheuttavat viljelijöille arviolta 100-150 miljoonan euron tappiot. Vain ruissato oli keskimääräistä vuotta parempi.

  Huonojen satojen lisäksi Suomen maataloutta ovat viime vuosina rasittaneet alhaiset maailmanmarkkinahinnat ja Venäjän pakotteet, jotka ovat vähentäneet vientiä.  Maatilojen määrä vähenee edelleen ja  tilakoko kasvaa. Jo nyt 20 prosenttia tiloista tuottaa 90 prosenttia maataloustuotteista. Millaiset ovat nyt maatalouden tulevaisuuden näkymät? Miten tilojen huono kannattavuus vaikuttaa maatalouden rakenteeseen?

  Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat MTK:n puheen Juha Marttila ja Luonnonvarakeskuksen tutkijatohtori Jyrki Niemi.

 • Muotikaupan liitto täytti Suomessa hiljan 100 vuotta. Millaista on seuraavan sadan vuoden muotikauppa, kun digitalisaatio, globalisaatio vastuullinen kuluttaminen valtaavat alaa? Vieraina ovat muodintutkimuksen professori Annamari Vänskä Aalto-yliopistosta ja Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila.

  Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

 • Tutkimustyön kaupallistamisen haasteet. Miksi yliopistollinen tieteellinen tutkimus tuottaa niin vähän kaupallisesti hyödynnettäviä ideoita ja sitä myötä uutta työtä ja työpaikkoja? Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat Aalto-yliopiston entinen ohjelmajohtaja Mika Helenius, konsultti Juhani Lahdenperä ja Itä-Suomen yliopiston liiketoiminnan kehityspäällikkö Mika Raatikainen.

  Kuva: Creative Commons

 • Vuorineuvos Ilpo Kokkila on suomalaisen rakentamisen yksi suurista nimistä. Hänen yrityksensä SRV-yhtiöt täytti tänä vuonna 30 vuotta. Firman tämän hetken suurin urakka on reilun miljardin euron rakennustyömaa Helsingin Kalasatamassa. Miten ujosta maalaispojasta tuli kovan luokan rakentaja ja monimiljönääri?

 • Suomi kaupungistuu, Eurooppa kaupungistuu, koko maailma vähitellen kaupungistuu. Puhutaan kaupungistumisen megatrendistä. YK:n ennusteiden mukaan kaksi kolmasosaa maailman väestöstä tulee asumaan kaupungeissa vuoteen 2050 mennessä.

  Mitä tästä seuraa? Onko kehityksen suuntaa syytä muuttaa?

  Juho-Pekka Rantalan vieraana on muuttoliiketutkija Timo Aro. Ohjelmassa kuullaan myös Tampereen tuoreen pormestarin Lauri Lylyn näkemyksiä suomalaisesta kaupunkipolitiikasta.

 • Työmarkkinapolitiikassa henkilökemiat painavat paljon. Työnantajaleiriä yli neljäkymmentä vuotta palvellutta Lasse Laatusta on kutsuttu verkostoitumisen mestariksi.
  Mitkä ovat kolmikannan ansiot - entä sen tulevaisuus? Juho-Pekka Rantalan vieraana juuri muistelmansa julkaissut Lasse Laatunen.

 • Työmarkkkinasyksyn kierrokset kovenevat ja kulisseissa neuvotellaan jo ahkerasti. Tupoja ei enää tule, ja aina välillä julkisuudessakin haikaillaan sen perään, että Suomeen pitäisi synnyttää uusi työmarkkinamalli Ruotsin tapaan.
  Vaan mistäpä on tämä kuuluisa, jo 20-vuotias Ruotsin malli tehty – siitä otetaan selvää seuraavassa Mikä maksaa? –ohjelmassa.
  Vieraina ovat tutkimuskoordinaattori Merja Kauhanen Palkansaajien tutkimuslaitoksesta sekä SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta.

 • Entäpä jos meillä olisi kansainvälisten jättiyritysten sijaan demokraattisia itsejohdettuja yrityksiä, joiden tuotannosta päättäisivät kuluttajat? Ja palkkaa maksettaisiin vain ja ainoastaan kunkin yksilön ahkeruuden ja yritteliäisyyden mukaan? Tällaisiin  tavoitteisiin pyrkii osallisuustalous.

  Voiko talouden perusrakenteita muuttaa? Onko perinteiselle markkinataloudelle vaihtoehtoja?
  Vieraina ovat Antti Jauhiainen ja Joona-Hermanni Mäkinen Suomen Parecon -yhdistyksestä.

  Toimittajana Juho-Pekka Rantala.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä