Mikä maksaa?

Mitä on osallisuustalous?

 • 52 min
 • toistaiseksi

Entäpä jos meillä olisi kansainvälisten jättiyritysten sijaan demokraattisia itsejohdettuja yrityksiä, joiden tuotannosta päättäisivät kuluttajat? Ja palkkaa maksettaisiin vain ja ainoastaan kunkin yksilön ahkeruuden ja yritteliäisyyden mukaan? Tällaisiin  tavoitteisiin pyrkii osallisuustalous.

Voiko talouden perusrakenteita muuttaa? Onko perinteiselle markkinataloudelle vaihtoehtoja?

Vieraina ovat  Antti Jauhiainen ja Joona-Hermanni Mäkinen Suomen Parecon –yhdistyksestä.

Lähetykset

 • to 21.9.2017 10.06 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Mikä maksaa? -ohjelmassa kokoontuu jälleen ohjelman ekonomistiraati tekemään talousvuoden 2017 tilinpäätöstä ja tutkailemaan sitä, mitä vuosi 2018 tuo tullessaan. Paikalla vanhat tutut ekonomisti Janne Huovari Pellervosta, toimitusjohtaja Vesa Vihriälä Etlasta ja uutena miehenä ennustepäällikkö Ilkka Kiema Palkansaajista.

 • Vuokratyö lisääntyy Suomessa vuosi vuodelta. Alalla toimii nykyään viitisensataa yritystä. Tekijälleen vuokratyö tarjoaa vaihtelua ja mahdollisuuden hallita omaa ajankäyttöään. Yhä harvemmin on kyse pakon edessä tehtävästä pätkätyöstä. Vuokratyön näkymistä Suomessa keskustelemassa Seuturekry Oy:n toimitusjohtaja Jaana Jantola, päätoiminen keikkatyöntekijä Taina Verho ja henkilöstöpäällikkö Johanna Åström Eilakaisla Oy:stä.
  Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

 • Suomen talouteen vakiintui sotien jälkeen perinteinen, valtiokeskeinen kasvutapa. Vuosituhannen lopulla yritystemme monikansallistuminen alkoi murentaa vanhaa kasvutapaa - mutta mitä olemme saaneet tilalle? Vieraana tutkija, valtiontieteiden tohtori Pekka Sauramo.

 • Joulu on vähittäiskaupan tärkein sesonki. Kokonaisuudessaan joulukaupassa liikkuu noin 900 miljoonaa euroa. Suomalaiset ilmoittavat käyttävänsä joululahjoihin ja muuhun joulumenoihin keskimäärin hieman yli 500 euroa. Mutta kautta vuosikymmenten jouluajan kulutus ja kaupallisuus on saanut osakseen myös kritiikkiä.

  Milloin joulusta tuli kaupallinen juhla? Ja miten joulun yltäkylläisyyttä on arvosteltu eri aikakausina?

  Joulun talousihmeestä keskustellaan Mikä maksaa? –ohjelmassa. Vieraina ovat arkistotutkija Juha Nirkko Suomalaisen Kirjallisuuden Seurasta ja tutkija Jere Jäppinen Helsingin kaupunginmuseosta. Toimittajana on Jorma Honkanen.

 • Osta vuohi tai jalkapallo kehitysmaan lapselle. Paketillinen lämpöä ja rakkautta! Hyvän tekemisen markkinat ovat viimeisen parin vuosikymmenen aikana kasvaneet hurjasti, ala on myös ammatillistunut ja kaupallistunut. Hätäapuna, kehitysyhteistyössä ja ihmisoikeustyössä maailmalla liikkuu satoja miljardeja euroja vuodessa. Mutta ratkeaako maailman köyhyysongelma tällä tiellä koskaan? Mikä maksaa –ohjelman vieraana on tällä viikolla Frank Johansson, joka pohtii hyvän tekemisen markkinoita ja niiden kasvua uudessa kirjassaan.

 • Nettopositiivisuus on yritystalouden uusi termi. Sillä tarkoitetaan sitä, että yritys pyrkii koko toiminnallaan aiheuttamaan enemmän hyvää kuin huonoa. Moni kansainvälinen suuryritys on jo alkanut laskea toimintansa kokonaisvaikutusten yhteissummaa. Onko hyvän tekeminen avain yritysten menestykseen tulevaisuudessa? Miten yrityksen nettopositiivisuutta käytännössä arvioidaan? Mikä maksaa? -ohjelman vieraina ovat nettopositiivisuudesta kirjan kirjoittaneet Kati Berninger ja Oras Tynkkynen.

  Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

 • Raideliikenteemme on avautumassa kilpailulle 2020-luvulla. Kaavailtu malli ei Suomessa kuitenkaan päästä kilpailijoita samalle rataosuudelle keskenään.
  Mistä siis kilpaillaan ja mitä siitä seuraa asiakkaille? Entä miten välttää maailmalla raideliikenteen avaamisessa tehtyjä virheitä?
  Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat joukkoliikenneasiantuntija Antero Alku ja yksikönjohtaja Laura Eiro Liikenne- ja viestintäministeriöstä.

 • Mistä me puhumme, kun me puhumme taloudesta?

  Miksi talouden asiantuntijoiden puhe ymmärretään niin usein väärin? Miksi hyvä talouden tietämys ei aina muutu hyväksi talouspolitiikaksi?

  Juho-Pekka Rantalan ovat vieraina ovat filosofi, tietokirjailija Tommi Uschanov ja Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen. He on ovat kirjoittaneet yhdessä kirjan ”Keskusteluja taloudesta”.

 • Metsä Groupilla menee nyt lujaa. Äänekosken uusi sellutehdas on käynnistetty, ja sellu käy kaupaksi. Toisin oli 2000-luvun alussa, jolloin koko Metsäliitto Osuuskuntaa pelastamaan tuli pitkän linja pankkimeis Kari Jordan.

  Miten Metsäliitto pelastettiin ja millainen on ollut pian eläkkeelle jäävän vuorineuvos Jordanin ura? Kuinka vahvalla pohjalla Suomen metsäteollisuuden tämän hetkinen nousukausi on?

  Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

 • Tänä vuonna on jo kolmas perättäinen vuosi, jolloin viljasato jää odotettua pienemmäksi.  Tämän vuoden sato oli huonoin seitsemään vuoteen.  Puimatta jäänyt vilja ja puidun viljan heikko laatu aiheuttavat viljelijöille arviolta 100-150 miljoonan euron tappiot. Vain ruissato oli keskimääräistä vuotta parempi.

  Huonojen satojen lisäksi Suomen maataloutta ovat viime vuosina rasittaneet alhaiset maailmanmarkkinahinnat ja Venäjän pakotteet, jotka ovat vähentäneet vientiä.  Maatilojen määrä vähenee edelleen ja  tilakoko kasvaa. Jo nyt 20 prosenttia tiloista tuottaa 90 prosenttia maataloustuotteista. Millaiset ovat nyt maatalouden tulevaisuuden näkymät? Miten tilojen huono kannattavuus vaikuttaa maatalouden rakenteeseen?

  Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat MTK:n puheen Juha Marttila ja Luonnonvarakeskuksen tutkijatohtori Jyrki Niemi.

 • Muotikaupan liitto täytti Suomessa hiljan 100 vuotta. Millaista on seuraavan sadan vuoden muotikauppa, kun digitalisaatio, globalisaatio vastuullinen kuluttaminen valtaavat alaa? Vieraina ovat muodintutkimuksen professori Annamari Vänskä Aalto-yliopistosta ja Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila.

  Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

 • Tutkimustyön kaupallistamisen haasteet. Miksi yliopistollinen tieteellinen tutkimus tuottaa niin vähän kaupallisesti hyödynnettäviä ideoita ja sitä myötä uutta työtä ja työpaikkoja? Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat Aalto-yliopiston entinen ohjelmajohtaja Mika Helenius, konsultti Juhani Lahdenperä ja Itä-Suomen yliopiston liiketoiminnan kehityspäällikkö Mika Raatikainen.

  Kuva: Creative Commons

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä