Radio Suomi Lahti

Lahtelainen Tiina Vainikainen ponnisti kahdessa vuoodessa kotimaisen lauluntekijäkaartin eturiviin

 • 10 min
 • toistaiseksi

”Työ on sitä mistä saa elannon, mutta tämä on elämäntapa”, sanoo lahtelainen lauluntekijä Tiina Vainikainen.

Lahtelainen Tiina Vainikainen on parissa vuodessa noussut kotimaisen lauluntekijäkaartin kirkkaimpaan kärkeen. Hän on kirjoittanut kappaleita muun muassa Arttu Lindemanille, Evelinalle, Nikke Ankaralle, Tuomas Kauhaselle ja Laura Närhelle. Monet hänen tekemistä lauluistaan keikkii suoratoistopalvenluiden listojen kärjessä.
Pitääkö laulunkirjoittajan tuntea ja tavata se henkilö, kenelle laulu päätyy?
Miksi laulunteko on välillä palapelin rakentamista?

Viime aikoina lahtelainen lauluntekijä on päässyt haistelemaan kansainvälisiä tuulia, kun hänen tekemiä kappaleita on päätynyt virolaiselle ja japanilaiselle esiintyjälle.
Minkälainen rooli on lahtelaisella pitkän linjan musiikkituottaja Henri Lanzilla Tiina Vainikaisen nousukiidon takana?

Hän on ehdolla Suomen Musiikkikustantajien jakaman Vuoden kevyen musiikin tekijä -palkinnon saajaksi. Tiina Vainikainen on kirjoittanut kappaleita muun muassa Arttu Lindemanille, Nikke Ankaralle ja Laura Närhelle. Miksi hän menee kirjoittamaan lauluja Pikku. Vesijärven rantaan?

Toimittajana on Taavi Salmivaara.

Lähetykset

 • ma 31.7.2017 12.50 • Yle Areena

Jaksot

 • Ravintoloissa ja keikkapaikoilla järjestetyt yksityistilaisuudet ovat lisääntyneet. Lähes kaikki Möysän musiikkiklubin eli Mössön tammikuun keikat ovat yksityistilaisuuksia, joihin ei myydä lippuja ulkopuolisille. Mössön Antti Puhakka kertoo, että Helsingissä on keikkapaikka, jossa jopa 80 prosenttia on yritysten tai yksityisten järjestämiä tapahtumia. Keikkamyyjälle järjestely sopii hyvin, sillä tilaisuuden riskit jakautuvat useammalle.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahtelainen Pasi Widgren haluaa lumitaiteen avulla innostaa ihmisiä retkeilemään luontoon. Tänä talvena hän on piirtänyt suuren metsokuvion hankeen järven jäälle Lapakiston luonnonsuojelualuelle. Tutustuimme lumipiirtelijän työhön, jossa perusvälineet ovat hyvä hahmotuskyky ja kunnon lapio. Petri Niemi haastattelee

 • 93 prosenttia suomalaisista osaa vähintään yhtä vierasta kieltä. Kielitaitoaan ovat eniten lisänneet pelkän perusasteen koulutuksen suorittaneet. Suomalaisten kielitaito on kohentunut, mutta monella nuorella on liian suuret luulot omasta kielitaidostaan. Koulutuskeskus Salpauksen englanninopettaja Craig Donald on huomannut, että viime vuosina poikien rohkeus puhua englantia on kasvanut, mutta tietokonepeleistä opittu englanti ei vielä riitä kunnon kielitaitoon. Tietokonepelaamisessa käytettävä sadan sanan kielitaito ei ole riittävä kielitaito. 1000-2000 sanaa on riittävä vieraan kielen puhumiseen. Sujuvan kielen puhumiseen vaaditaan 5000 sanaa. Koulutuskeskus Salpaus järjestää työelämän englannin kursseja, jotka rohkaisevat puhumaan vierasta kieltä.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Raju talvimyrsky on katkonut sähköjä ja vaikeuttanut liikennettä myös Päijät-Hämeessä. Myrsky ei kuitenkaan iskenyt koko voimallaan Lahden seudulle. Petri Niemi haastattelee ja ensimmäisenä juttukaveriksi tulee Aki Leino.

 • Lahtelainen puulaakisarja Kortteliliiga täyttää tänä vuonna 50-vuotta. Alkuun toiminta sisälsi vain jalkapalloa, mutta sittemmin lajikirjo on laajentunut ja toiminta on ympärivuotista. Kortteliliigan uusi puheenjohtaja Ismo Kovanen on nähnyt kortteliliigatoimintaa 1970-luvulta lähtien. Hän ei usko, että tulevaisuudessa lajikirjoon lisättäisiin suosittua e-urheilua kalliiden kustannusten vuoksi. Kortteliliiga on myös kärsinyt tuomaripulasta, kun uusia tuomareita on vaikea saada toimintaan mukaan.

  Toimittajana on Taavi Salmivaara.

 • Lahden väkiluvun kasvu on pääasiassa maahanmuuttoa. Väestömäärä kasvoi Lahdessa vuonna 2018 vajaalla 450 henkilöllä. Lahti vetää väkeä myös muualta Päijät-Hämeestä, Savosta ja Kaakkois-Suomesta. Lahteen muuttaa yhä väkeä, mutta samaan aikaan Lahdesta muutetaan myös muualle, sanovat suunnittelija Katja Karevaara ja tutkija Pauli Mero Lahden kaupungilta. Lahden sitkeä nuorisotyöttömyys johtuu osin muuttovoitosta.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Päihdeohjelmat ja hoitoonohjausmallit ovat vähentäneet päihdeongelmia työpaikoilla. Wellamon työterveyslääkäri Henni Hyytiä-Ilmosen mukaan työpaikoilla ei olla päihtyneenä enää takavuosien tapaan. Siitä huolimatta työpaikoilla näkyy vapaa-ajalla lisääntynyt alkoholin käyttö. Työterveyslääkäri kehottaa työkavereita nostamaan ongelmat esille, sillä yhdenkin työntekijän päihdeongelma vaikuttaa koko työyhteisöön.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahtelainen ravintola- ja kahvilatarjonta on monipuolistunut viime vuosien aikana ja etenkin kahviloita on tullut Lahden keskustaan paljon. Hotelli Kämpin tapahtumapäällikkö, hollolalainen Aki Keskitalo kehuu Lahden piristynyttä ravintolatarjontaa. Keskitalo on myös maakunnalllisen matkailuyhtiön Lahti Region hallituksen jäsen, hänen mielestä päijähämäläisten matkailuyrittäjien kannattaisi tehdä paketteja, jotka sisältävät hyvää ruokaa, paikallisuutta sekä aktiviteetteja ja markkinoida tuotteitaan myös pääkaupunkiseudulle, jossa etenkin aasialaisten turistien määrä on koko ajan kasvussa.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahtelainen kilpahiihtäjä Verneri Suhonen harjoittelee satoja tunteja vuodessa. Perinteisen sprintterinä tunnettu 21-vuotias Suhonen tähtää tammikuussa Lahdessa pidettäviin junioreiden MM-kisoihin ja tavoitteena on mitali. Petri Niemi haastattelee Hollolan Urheilijoita edustavaa Suhosta.

 • Olli-Pekka kuulee ääniä, joita ei ole olemassa. Tai ovat ne olemassa, mutta vain lahtelaismiehen päässä. Äänet ovat olleet skitsofreniaa sairastavan Ollin päässä jo toistakymmentä vuotta. Usein ne sättivät ja pahimmillaan käskevät tekemään itsemurhan, mutta äänet voivat olla myös kannustavia duuriääniä. Elämä skitsofrenian kanssa on vienyt miehen syvälle epätoivoon, mutta nyt hänen elämässään on jo valoa.

  Toimittajana Lauri Rautavuori.

 • Kaupat ja marketit varautuvat vuoden vilkkaimpaan viikonloppuun. Kauppojen aukioloaikojen vapautumien on helpottanut ruuhkia. Hämeenmaan toimitusjohtajan Olli Vormiston mukaan takavuosien kaltaisia ruuhkapiikkejä ei enää nähdä, kun marketit voivat olla auki myöhäiseen iltaan ja joulunpyhienkin aikaan. Eniten ruuhkaa on odotettavissa aaton aaton aatona päivällä. Kauppa ja joulu tarjoavat myös monelle kausityötä.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Heinolan valtuusto on päättänyt ensi vuoden budjetista. Kesällä valtuusto sopi, että taloutta sopeutetaan vähenevään väkimäärään. Valtuuston kokouksessa äänesteltiin niin, että lopputulema on, että vieläkin ihmetellään mitä päätettiin.
  Kristillisdemokraattien valtuutettu Kauko Kekkonen syyttää Itä-Hämeen mielipidepalstalla valtuuston puheenjohtajaa tarkoitushakuisuudesta äänestyksessä. Äänestyksessä olivat vastakkain Kanervalan lakkauttaminen ensi vuoden syyskuussa tai vuoden loppuun mennessä. Osa valtuutetuista olisi halunnut säilyttää palvelukeskuksen. Heinolan valtuuston puheenjohtaja, kokoomuksen Niina Varjo kiistää menettelytapavirheen Kanervalan palvelukeskuksen lakkautuspäätöksessä.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Huoli suomalaisen juniorijääkiekon tulevaisuudesta oli aiheellinen muutamia vuosia sitten. Nyt tilanne on toinen ja tulevaisuus näyttää valoistalta. Heinolalainen jääkiekkokehittäjä ja -valmentaja Jukka Varmanen kehuu seuroissa annettavaa valmennusta, joka keskittyy myös yksilöiden kehittämiseen. Varmanen on kokenut jääkiekon parissa monenlaisia tilanteita. Viimeisempänä nuorten maailmanmestaruus, mutta myös potkut KHL-sarjan kiinalaisjoukkueesta juuri ennen uuden kauden alkua.
  Jukka Varmanen ei ole huolissaan päijäthämäläisen kiekon tulevaisuudesta, vaikka mestarijoukkueessa tällä kertaa ei ollutkaan yhtään lahtelaista kiekkojunioria.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Pohjoismaisten hiihtolajien junioreiden MM-kisat käynnistyvät sunnuntaina Lahdessa. Osa joukkueista tutustuu jo maastoon ja ensimmäiset huoltorekat on ajettu kisa-alueelle. Petri Niemi jututtaa kisapäällikkö Hannu Lehmania.

 • Lahden seutu esittäytyy Matkamessuilla ja yrittää saada yhä suurempia matkailijavirtoja Päijät-Hämeeseen. Päijät-Hämeen valtteina ovat luonnonläheiset kartanohotellit, aidot perinnesaunat ja luontokohteet. Matkamessuilla nostetaan esille erityisesti lähialuematkailua. Lahden ammattikorkeakoulun ensimmäisen vuoden restonomiopiskelijat Mari Rytkönen ja Laura Lindroth osallistuvat Lahti Regionin osastolla matkamessuille. Opiskelijoiden mielestä nykymatkailija kaipaa entistä enemmän valmiita matkapaketteja ja palvelukokonaisuuksia.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahti on etujoukoissa ottanut käyttöön Sitran kehittämän Erätauko-keskustelumenetelmän. Keskusteluissa pyritään rakentavaan dialogiin. Ensimmäinen Erätauko-keskustelu järjestettiin kaupunkilaisten kokemasta tyytymättömyydestä ja kaupungin maineesta. Kaupunki sai hyvää palautetta ja moni koki tulleensa kuulluksi, kertoo Sitran koulutuksen käynyt Lahden strategiasuunnittelija Olli Toivonen. Toivosen mukaan keskustelumetodi sopii erityisen hyvin Lahteen.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Seksuaalirikokset ovat lisääntyneet Hämeessä. Hämeen poliisin tietoon tulleissa seksuaalirikoksissa ulkomaalaistaustaisten epäiltyjen osuus on suuri. Viime vuonna poliisin mukaan Hämeessä oli edellisvuosia enemmän seksuaalirikoksia, vaikka turvapaikanhakijoita on vähemmän. Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö saa alkunsa usein netissä, kertoo Hämeen poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki. Ulkomaalaisen tekemää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä on edeltänyt usein jonkinlainen tuttavuus tai seurustelusuhde. Kantasuomalainen rikoksentekijä on taas läheinen tai perhetuttu.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Miesten jääkiekkoliiga tuottaa kauden aikana ilmastokuorman, joka vastaa yli 500 suomalaisen vuotuista hiilijalanjälkeä. Suurin osa kasvihuonekaasupäästöistä syntyy katsojien liikkumisesta matseihin autoilla. Liiga selvitytti asiaa Lappeenrannan-Lahden teknillisellä yliopistolla. Petri Niemi haastattelee apulaisprofessori Ville Uusitaloa.

 • Sinisten hollolalainen kansanedustaja Anne Louhelainen on päättänyt jättää eduskunnan kahden kauden jälkeen eikä asetu kevään eduskuntavaaleissa ehdolle. Toisen kauden kauden kansanedustaja kertoo jääneensä yksin Hämeen vaalipiirissä, kun muita perussuomalaisia ei loikannut sinisiin. Louhelainen sai myös loikkaamisestaan palauteryöpyn ja osa viesteistä oli jopa uhkaavia.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Lahtelaisen Useless Company Oy:n toimitusjohtaja Maija Leino haluaa kannustaa ihmisiä karsimaan turhaksi kokemaansa kulutusta. Säästettyä rahaa voi puolestaan ohjata ympäristön kannalta kestäviin sijoituskohteisiin. Lahtelainen start up -yritys kehittää mobiilisovellusta, joka auttaa sijoittamisessa. Petri Niemi haastattelee Maija Leinoa.

 • Päijät-Hämeessä on ollut synnytysten määrässä sama laskeva suunta kuin muuallakin maassa. Päijät-Hämeen keskussairaalassa syntyi viime vuonna 1609 lasta, joka on noin 80 edellisvuotta vähemmän. Päijät-Hämeen keskussairaalan synnytysosasto odottaa kuumeisesti uusia, vuonna 2022 valmistuvia tiloja. Naistentautien ja synnytysten vs. ylilääkäri Antti Puhakka Päijät-Hämeen keskussairaalasta kehottaa vanhempia osallistumaan rohkeasti synnytysvalmennukseen ensimmäisen lapsen syntymän lähestyessä.

  Toimittajina on Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.

 • Euroopan unionin vihreä pääkaupunki 2021 -tittelistä kilpailevat finalistit julkistetaan huhtikuussa. Lahti on kisassa mukana nyt kolmatta ja ilmeisesti viimeistä kertaa. Ainakin lobbaustyössä ja verkostojen hyödyntämisessä on laitettu aiempaa isompi vaihde päälle. Petri Niemi haastattelee Lahden ympäristöjohtaja Saara Vauramoa.

 • Suunnitelmat Vesijärvenkadulle herättivät viime vuonna voimakasta keskustelua, kun osa pelkäsi, että autoilua aletaan suitsia. Lahti City ry:n toiminnanjohtaja Pipsa Wirtanen toivoo, että kaupunki ei unohtaisi Vesijärvenkadun kehittämistä. Wirtasen mielestä keskustelu lähti väärille urille, kun puhuttiin vain kadun kaventamisesta. Yhdistyksen tavoite on saada katu viihtyisämmäksi, turvallisemmaksi ja samalla parantaa asiointia kadun kivijalkayrityksissä. Pipsa Wirtanen kertoo saavansa keskustan kehittämisyhdistyksen toiminnanjohtajana lahtelaisilta rankkaakin palautetta.

  Toimittajina ovat Taavi Salmivaara ja Marjo Pirilä.
  Lahti city toivoo keskustan yrityksiltä taas omatoimista osallistumista Salppurin kisafiilikseen koristamalla näyteikkunoita kisamuistoilla.

 • Lahden Liipolan tunnelin louhintatyöt ovat noin puolivälissä. Tunnelin räjäytykset ja poraaminen kuuluvat kerrostaloalueen asukkaiden kodeissa, kun tunnelia louhitaan alueen alitse. Tuija Veirto haastattelee asukkaita.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä