Aktuellt 17

pe 1.9.2017

 • 30 min
 • 7 kk 16 pv

- Regeringens förslag att göra det straffbart att gömma papperslösa väcker frågor.
Finlands flyktinghjälp tycker att det är otydligt var gränsen går mellan att hjälpa och begå brott.
Man vill också påpeka att det inte är brottsligt att få ett negativt asylbeslut - trots att det nu råder en stämning att alla papperslösa är brottslingar.

- Hör ett reportage om utsatta marockanska gatubarn i Sverige som begår och blir utsatta för brott.

- Presidentvalet i Kenya måste tas om efter problem med rösträkningen.
Hör varför både den sittande presidentens och oppositionens anhängare jublar!

Lähetykset

 • pe 1.9.2017 17.00 • Yle Vega

Jaksot

 • Det tar i snitt åtta år innan en person med pedofila tankar ger sig på ett barn. Nu ska människor med pedofiltendenser få hjälp för att inte falla för frestelsen att kränka barn sexuellt. Självhjälpsguiden finns än så länge bara på finska på webben - den hittas under mielenterveystalo.fi

  Att sprida sexvideor på nätet, även om det är tänkt som ett elakt skämt, kan ge en pedofilidom. Det kan också ge anteckningar i ens register som begränsar framtida arbetsmöjligheter.

  Hälften av svenskarna anser att Sverige bör göra väpnat motstånd vid ett anfall. Det finns ändå olika åsikter om hur man ska göra för att upprätthålla den här försvarsviljan. Ska man måla upp hotbilder eller istället skapa en känsla av samhörighet mellan svenskarna?

 • Nu reagerar facket mot aktiveringsmodellen för arbetslösa. Fackcentralen FFC manar folk till en politisk demonstration fredagen den 2 februari. För FFC räcker det inte med ändringar i aktiveringsmodellen, man vill också att beredningen av Aktiveringsmodellen 2 avbryts. Den skulle ytterligare skärpa karenserna för de arbetslösa.

  I Sverige går debatten om ett möjligt natomedlemskap upp i varv inför det kommande valåret . Under veckoslutets försvarskonferens i Sälen kom det borgerliga moderaternas ordförande Ulf Kristersson med ett klart nato-utspel.

  Om de finländska skoleleverna fick bestämma skulle Sauli Niinistö redan vara vald till sin andra period och på den första omgången. Det visar valresultatet från Ungdomsvalet där över 68 000 ungdomar gav sin röst. Niinistö fick nästan 69 % av rösterna.

 • Den norska tidningen Verdens Gang avslöjade igår att pansarfordon tillverkade av finska Patria används i den blodiga konflikten i Jemen. Nu hoppas forskare att bevisen på att finskt krigsmateriel används i konflikten ska sätta fart på debatten om vår vapenexport.

  De arbetslösa är oroliga över att inte kunna uppfylla den så kallade aktiveringsmodellens villkor - för att trygga sina sina ersättningar. Den omstridda modellen väcker både ilska och förundran bland de arbetslösa och arbets- och näringsbyråerna får ta emot allt fler samtal från oroliga klienter.

  Iranexperten Rouzbeh Parsi vid Lunds universitet menar att många i väst överdrev betydelsen av demonstrationerna i Iran förra veckan. På längre sikt ser Parsi protesterna som en varning om att en svår konfrontation är på kommande - då landets politiska elit helt har tappat sin legitimitet i de ungas ögon.

 • Hur länge kan landets riksåklagare Matti Nissinen sitt kvar på sin post? Efter att ha dömts för tjänstebrott ökar trycket på att han borde avgå, men Nissinen sitter envist kvar.

  Efter år av kriser och hotande orosmåln ser det nu ut att klarna upp vid horisonten för EU. År 2018 kan blir en vändpunkt.

  Mycket hänger på vad duon Merkel och Macron kommer överens om, och på hur det går i tyska regeringsförhandlingarna, konstaterar vår europakorrespondent Daniel Olin och vår medarbetare i Tyskland Johhny Sjöblom.

  Centerns Matti Vanhanen går till val med sina stora meriter som trumfkort, men vågar han profilera sig tillräckligt? Svenska Yles presidentkandidatserie fortsätter.

  Sverige överväger att gå inför en historisk höjning av pensionsåldern till 64, men hur redo är svenskarna?

  I framtiden kan kanske en förhöjning av pensionsåldern undvikas genom att låta robotar sköta jobbet.
  Samtidigt ställer robotiseringen helt nya krav på hur framtidens ledarskap ska se ut. Men är våra chefer redo?

 • Kritiken mot riksdagsledamöternas egna anpassningspensioner har vind i seglen. Över 50 000 har skrivit under ett medborgarinitiativ, som nu ska behandlas i riksdagen. Det var debatten om regeringens nya aktiveringsmodell för arbetlösa, som fick kritiken att blossa upp igen.

  De offentligt anställda kräver samma lönehöjningar som andra redan har fått. Förhandlarna varnar för jämställdhetsproblem om inte den kvinnodominerade kommunsektorn får igenom sina krav.

  Barnskyddet är i en allt akutare kris. Efter massiv kritik från fältet, lovar nu regeringen att kavla upp ärmarna och ta tag i saken. Men först ska man tillsätta en ny utredning och göra en kartläggning.

  Enligt Mirjam Kalland, ordförande för Mannerheims barnskyddsförbund, har man ändå kännt till problemen redan länge. Den viktigaste och helt avgörande åtgärden är att öka på personastyrkan, säger Kalland.

  Svenska folkpartiets Nils Torvalds går till presdientval med Natoflaggan högt. Svenska Yles kandidatserie fortsätter.

  Vad förväntar sig då de unga av vår kommande president? Vi har besökt gymnasiet i Kyrkslätt, en av många skolor som ordnat egna så kallade skuggval.

 • De första förhandlingarna på två år inleddes i morse på Koreahalvön. Och de gav genast resultat. Nordkorea har meddelat att landet är villigt att delta i vinter-OS som börjar om drygt en månad, den 9 februari i PyeongChang.

  Norge meddelade förra veckan att landet slutar med vapenexport till Förenade arabemiraten, på grund av dess deltagande i Jemens krig mot Huthirebellerna. Finland kommer ändå inte direkt att följa det norska exemplet och avsluta eller begränsa vapenhandeln till Arabemiraten.

  Presidentkandidaten laura Huhtasaari anser att Finland behöver en stark president med utökade maktbefogenheter - hon tar också parti för USA:s kontroversiella president Donald Trump. I Yles valkompass sticker Huhtasaari ut med sina skarpa åsikter om invandringspolitiken och EU.

 • Nytt år betyder nya val. Finländska politikens perpetuum mobile, Paavo Väyrynen, går till presidentvalet med ett mål: alliansfrihet.

  Det nya året har inletts i stormiga tecken i USA, också politiskt. I mitten av stormen står än en gång Donald Trump, som rasar över nya avslöjanden i en bok som beskriver hans första stapplande steg som president.

  USA-kännaren Oscar Winberg tror inte att boken kommer att få större politiska följder, eftersom den bara förstärker den bild många redan har Trump. Ett händelserikt och utmanande år väntar än Trump och republikanerna, förutspår Winber.g

  I Ungern är den fria pressen snart är ett minne blott, på grund av det auktoritära politiska klimatet. Men det finns en lite kritisk lokaltidning, som utgör det stora undantaget.

  Trots att allt fler barn lever i en tvåspråkig verklighet, är tvåspråkiga lösningar i skolorna fortfarande svåra att förverkliga. Från finlandssvenskt håll spökar den taxellska pradoxen, på finskt håll råder det brist på insikt.

  Finska skolor skulle ha möjlighet att erbjuda modersmålsinriktad svenska, men väldigt få känner till det och att ännu färre skolor erbjuder det.

 • Katalonien gick till regionval - och det blev ett bakslag för Madrid.
  Självständighetspartiet fick majoritet i region-parlamentet. Största parti blev däremot det Spanienvänliga mittenhögerpartiet Ciudadanos.
  Men de splittrade katalanerna tog resultatet med ro.

  Säsongens sista Aktuellt-17 ser tillbaka på politikåret som gick.
  Den inhemska politiken dominerades av vårdreformen och metoo det här året. Regeringen genomgick också en existentiell kris.

  Vilken är relationen mellan USA och Ryssland nu när den oförutsägbara Donald Trump sitter i Vita huset? Plötsligt verkar Vladimir Putin som stabiliteten själv!

  Den avslutande delen i vår serie analyser av den omgivning Finlands följande president kommer att arbeta i tar upp ekonomin. Inkomstskillnaderna blir större och det beror på att både de som är högt och de som är lågt avlönade blir fler, medan medelinkomsttagarna blir färre.

 • - I Katalonien ringlar sig köerna långa utanför vallokalerna. Men regionvalet löser inte konflikten med Spanien åtminstone på kort sikt.
  - Samlingspartiet backar en aning i vårdreformen och det är ett steg i rätt riktning säger vår expert.
  Och den som trodde reformen främst handlar om vård har fel. Det handlar nämligen mycket om politik.
  - Miljontals zimbabwier har flytt landet under Robert Mugabes tid vid makten och många av dem flyr över gränsen till Sydafrika. Hör ett reportage om dem.

 • Justitieministeriet tar nu ställning till om riksåklagaren Matti Nissinen kan fortsätta i sin tjänst som högsta åklagare i landet.
  HD dömde Matti Nissinen till 40 dagsböter för brott mot tjänsteplikt. Nissinen har har varit med om att köpa ledarskapsutbildning till åklagarväsendet av sin brors företag.

  Sören Lillkung valdes till Kulturfondens VD

  Vad är ett tillräckligt straff för riksdagsledamot Teuvo Hakkarainen från Sannfinländarna? Frågan aktualiseras av att det inte var första gången en kvinnlig kollega drabbas av hans trakasserier.

 • Vad betyder riksdagens nolltolerans mot sexuella trakasserier egentligen?

  Frågan aktualiserades då det nu kommit fram att en berusad Teuvo Hakkarainen tvångkysste en kvinnlig kollega, bara dagar efter att sexuella trakasserier debatterats i riksdagen, och samtidigt som debatten om den nya alkohollagen pågick i riksdagen. Hakkarainen har fått en varning, men får tillsvidare sitta kvar i riksdagen och partiet.

  Den nya alkohollagen har nu slutgiltigt klubbats igenom i riksdagen. Men den uppmärksammade distansförsäljningens öde är fortsättningsvis totalt oklart.

  Också den omdiskuterade aktiva modellen för arbetslösa har nu klubbats igenom. Från och med årsskiftet kan man förlora bidrag om man inte lyckas hitta snuttjobb åt sig.

  Samtidigt som den låga sysselsättningen är ett problem, finns det ett växande utbud av utsatt, outbildad arbetskraft som hotar gå till spillo på grund av all byråkrati. Organisationen Emmaus har därför startat en arbetspool för romska tiggare och asylsökande, för att de ska kunna jobba lagligt i landet.

  President Niinistö och regeringen har idag fortsatt diskutera den uppmärksammade underrättelseläckan. Läckan är allvarlig, trots att inga stora hemlgheter läckt ut, är bedömningen.

  Finlands följande president inleder sin period i en turbulent värld - den bedömningen gör experter på säkerhetspolitik som vi har talat med i vår serie om Finlands framtida utmaningar.

 • Uppståndelsen har varit enorm efter att Helsingin Sanomat publicerat hemligstämplade underrättelseuppgifter i en artikel om statens hemliga Signalunderrättelsecenter.

  Motivet är fortfarande höljt i dunkel. Det kan handla om ett försök att påverka den nya underrättelselagen som bereds som bäst, bedömer Jan-Peter Paul, docent i interantionell politik och insatt i underrättelsefrågor.

  Landets högsta politiska ledning, med presidenten i spetsen, fördömer i hårda ordalag läckan. Också i riksdagen är de flesta kritiska. Enligt Jan-Peter Paul verkar HS artikel inte innehålla några verkliga statshemligheter, men den röda sekretessstämpeln måste alltid respekteras, anser han.

  Journalistskrået ororar sig över yttrandefriheten. Polisen har gjort en husrannsakan hos en av journalisterna, efter att hon försökt förstöra en hårddisk med känsligt material.

  Läckan skapar rubriker också i Ryssland, där man kräver att Finland upphör med spaning mot ryska armén.

  I Österbotten fortsätter polisen utreda orsaken till gårdagens olycka i Vasa ishall - Vasa Sport oroar sig över var nästa hemmamatch ska spelas

  Metoo-kampanjen har fått global genomslagskraft den gångna hösten. Också i Europas kanske mest konservativa land, Ungern, har kvinnornas massiva upprop mot sexuella trakasserier slagit igenom.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä