Muukalaiset planeetta Androgyyniltä

Oletko koskaan miettinyt miten David Bowie, Twisted Sister tai Prince olivat oikeastaan edes mahdollisia yhteiskunnissa, joissa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä sorrettiin ja vähemmistöjen asemasta keskusteleminen oli tabu? Oudot ilmiöt oli helpompaa ymmärtää friikkisirkuksena tai avaruusolioina.

Sukupuolisuutta ja seksuaalisuutta hämärtäneet ilmiöt populaarikulttuurissa ymmärrettiin aluksi tarinana jostakin toisenlaisesta kaukaisesta maailmasta. Myöhemmin liian rohkeiksi koettuja esityksiä käsiteltiin Yhdysvaltain kongressia myöten.

Muukalaiset planeetta androgyyniltä on kolmiosainen sarja, joka käsittelee pop- ja rock-musiikin ilmiöitä näkökulmista, jotka ovat yhtä aikaa kummia, tabuja, mutta myös ihmeellisiä, hauskoja ja vapauttavia.

Toimittajana Eero Koski.

Jaksot

  • Muukalaiset planeetta Androgyyniltä -sarjan kolmas jakso vie kuulijansa New Yorkin salaisille klubeille, joiden tanssilattioilla saatettiin alkuun elektroninen tanssimusiikki. Konemainen musiikki, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen underground-kulttuuri ja sci-fi-kirjallisuuden robotit punovat rytmisen kudelman, jonka jälkeen länsimainen pop ei ole enää entisensä. Tuottaja Pertti Ylikojola. Toimittajana on Eero Koski.

  • Muukalaiset planeetta Androgyyniltä -sarjan toinen jakso kurkistaa kolmen androgyynin pop-tähden kuvastoon. Vuonna 1972 rock ei ollut enää entisensä Ziggy Stardustin laskeuduttua maailmaamme. David Bowien luoma hahmo on androgyynin popin stereotyyppinen kuva, mutta minkälaisia androgyynejä hahmoja loivat puolestaan Prince ja Grace Jones? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastaa tämänkertainen jakso sarjasta Muukalaiset planeetta Androgyyniltä. Tuottaja Pertti Ylikojola. Toimittajana on Eero Koski.

  • Muukalaiset planeetta Androgyyniltä -sarjan ensimmäisessä jaksossa asetutaan yleisöksi Yhdysvaltain senaatin kuulemiseen vuonna 1985. Parents music resource center -niminen järjestö on saanut poliittiset voimat keskustelemaan rock-musiikin sopimattomiksi katsotuista sisällöistä. Tapaus on ehkäpä Kafkamaisin episodi 80-luvun populaarimusiikin historiassa. (Kuvitelkaa itse menevänne eduskuntaan antamaan lausuntoa perhe-elämästänne.) Toimittajana Eero Koski.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä