Mahadura & Özberkan

Mahadura & Özberkan: Suomen somalialaisten uusi sukupolvi: "Olemme kyllästyneitä syytöksiin ja leimaamiseen"

 • 56 min
 • toistaiseksi

Mahadura&Özberkan ottavat käsittelyyn vähemmistön, joka on 90-luvulta alkaen ollut varmasti yksi maamme syrjityimpiä ja leimatuimpia: Suomen somalialaiset.

Tässä lähetyksessä päästetään ääneen kolme nuorta Suomen somalialaista, jotka kaikki ovat joutuneet kamppailemaan sen kanssa, että heihin liitetään somalialaisina tiettyjä ennakkoluuloja.

Fatima Hussein on puoliksi suomalainen ja puoliksi somalialainen, joka on nuoruutensa hävennyt somalialaisia juuriaan. Hän on käyttänyt äidinsä suomalaista tyttönimeä ja piilotellut somalialaisia taustaansa.

"Onneksi sä olet vain puoliksi somalialainen etkä täysin", Fatima joutui kuulemaan nuorena.

Nyt Fatima on ylpeä juuristaan ja haluaa käyttää somalialaista nimeään. Fatima kertoo lähetyksessä myös vaikeasta isäsuhteestaan ja siitä, miten hän haluaa olla osa somalialaista yhteisöä.

Ahmed Mohamud vaipui masennukseen, sillä valemedia oli liittänyt hänen kuvansa juttuun, jossa käsiteltiin jonkun toisen somalialaisen tekemää rikosta, raiskausta. Ahmed pelkäsi tulevaisuutensa puolesta ja oli koko kesän kotona, koska pelkäsi liikkua ulkona.

Shukri Carabey on nuori valokuvaaja, joka sanoo olevansa kyllästynyt kantamaan jokaisen somalialaisen ja muslimin tekemät virheet. Shukri on valokuvaaja, joka kamppailee suomalaisen ja somalialaisen identiteettinsä välillä.

Millaista on kuulua Suomen syrjityimpään vähemmistöön? Miksi somalialaisiin liitetään niin paljon ennakkoluuloja? Mitä suomalaisten pitäisi oppia somalialaisesta kulttuurista?

Lähetykset

 • to 17.8.2017 13.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • Mahadura & Özberkan lähtevät selvittämään, mikä ajaa tämän päivän homo sapiensin burnoutin partaalle? Miksi meistä on tullut elämää suorittavia ihmisraunioita? Miten mielemme kestää jatkuvaa stressiä ja miten ajauduimme tilanteeseen, jossa stressi hallitsee elämää?

  Mahadura&Özberkanissa laaditaan selviytymissuunnitelma kaikille niille sieluille, joita vaivaa ahdistus. Tämä jakso kannattaa kuunnella, liittyi suorittamisesi ja ahdistuksesi sitten ilmastonmuutokseen tai maailmanloppuun, ihmissuhdekoukeroihin tai työstressiin, elämäntarkoitukseen tai vaikeisiin päätöksiin.

  Lähetyksessä vieraina toimittaja Iida Rauhalammi ja toimittaja, aktivisti Meriam Trabelsi.

 • Naistenpäivän kunniaksi Mahadura & Özberkan kutsuivat studioon mimmejä, jotka rikkovat lasikattoja, murskaavat patriarkaattia ja taistelevat valtarakenteita vastaan.

  Studiossa vieraina toimittaja Ina Mikkola, räppäri Rebekka Yeboah sekä vaikuttaja Salma Jama.

 • Mahadura & Özberkanissa kuullaan kerran kuussa henkilöhaastattelu erittäin mielenkiintoisesta ja inspiroivasta henkilöstä, ja tällä kertaa vuorossa on Suomen Saamelaisnuoret Ry:n puheenjohtaja Petra Laiti.

 • Minkälaisia jälkiä ja muistoja elämä jättää kehoomme? Minkälaista kipua ja luopumista kehoon liittyy? Onko omaa kehoa pakko rakastaa?

  Mahadura & Özberkanissa pohditaan, mitä tabuja ihmisen kehoon liittyy ja miten niitä tulisi murtaa. Miltä tuntuvat suru, rakkaus, kaipuu tai historia kehossamme? Studiossa vieraana Koko Hubara ja Jani Toivola.

 • Reetta sai kuulla olevansa vääränlainen muslimi, koska hän rakastui naiseen.
  Stina ja Caroline pitävät sateenkaariyhteisöä ongelmallisena sen valkoisuuden vuoksi.
  Mahadura & Özberkanissa puhutaan vähemmistöistä vähemmistöjen sisällä, siitä millaista on elää marginaalin marginaalissa.
  Mitä tarkoitetaan moniperusteisella syrjinnällä, mitä voi tapahtua jos syrjintää ei tunnisteta entä miten päällekkäiset vähemmistöidentiteetit voivat vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin?
  Studiossa vieraana saamelaisaktivisti ja taiteilija Stina Roos, vapaa taiteilija Caroline Suinner sekä sateenkaarimuslimi Reetta Lintinen.

 • Seksuaalisuus on jollain tavalla läsnä kaikissa ihmisissä. Jokaisen pitäisi saada toteuttaa seksuaalisia halujaan juuri niin kuin itse haluaa, mutta kaikilla ei ole siihen mahdollisuutta.

  Vammaisten seksuaalioikeudet ovat yhteiskuntamme suurimpia tabuja - niistä ei juurikaan puhuta. Vielä vähemmän puhutaan jos kuulut seksuuali- ja sukupuolivähemmistöön. Vammaiset eivät itsekään välttämättä tiedä omista seksuaalioikeuksistaan ja useasti saatetaan myös unohtaa, se että seksuaalisuus ja sukupuolisuus on moninaista.

  Mitä tarkoittaa avusteinen seksi? Onko kaikilla mahdollisuus siihen? Entä mitkä ovat avusteisen seksin suurimmat haasteet?

  Mahadura&Özberkanissa pohditaan yhdessä studiovieraiden kanssa, miten vammaisten seksuaalioikeuksia voitaisiin parantaa.

  Studiossa vieraana seksuaalikasvattaja Raila Riikonen sekä vammaisaktivisti Jaana Tiiri.

 • Mahadura & Özberkanin vieraaksi saapuu räppäri ja vaatesuunnittelija Pastori Pike.

  Haastattelussa syvennytään Pastori Piken elämään ja unelmiin. Missä Pike olisi, jos ei olisi löytänyt teinivuosinaan rauhaa kirkosta ja musiikista? Mitä tyyli merkitsee Pikelle? Minkälainen isä hän haluaa olla lapsilleen?

 • Kuukautiset. Täysin normaali ja luonnollinen asia ja samalla niihin tuntuu liittyvän ihan valtavasti häpeää. Miksi niistä äänen puhuminen tuntuu aina yhtä haasteelliselta?

  Miten kuukautisiin suhtaudutaan eri kulttuureissa entä minkälaisia uskomuksia kuukautisiin liittyy, jotka harvemmin pitävät paikkansa? Millä tavalla kuukautiset ovat ihmisoikeuskysymys? Ja mitä on kuukautisköyhyys ja ketkä siitä kärsii?

  Vieraina opettaja ja kuvittaja Elina Tuomi sekä sukupuoleton ihmisoikeusaktivisti Havu Härmä.

 • Mahadura & Özberkanin kevään ensimmäisessä jaksossa käsitellään ajankohtaista puheenaihetta, eli lapsiin ja nuoriin kohdistuvia seksuaalirikoksia.

  Miten seksuaalirikoksia pitäisi torjua? Kiinnostaako mediaa enemmän maahanmuuttajien tekemät seksuaalirikokset kuin kantasuomalaisten? Miten keskustelua seksuaalirikoksista tulisi johtaa ilman pelon lietsontaa, mutta ratkaisukeskeisesti ongelmia vähättelemättä?

  Mahadura & Özberkan pohtivat studiossa yhdessä studiovieraiden kanssa, miten poliitikkojen tulisi tarttua tähän ongelmaan. Miten voimme luoda turvallisen yhteiskunnan meille kaikille ja tarjota tarvittavaa apua seksuaalirikosten uhreille?

  Vieraina väkivaltatutkija ja tietokirjailija Satu Lidman, konfliktiratkaisujärjestö CMI:n rauhanvälittäjä Hussein Al Tae sekä kansalaisjärjestö Fenix Helsinki ry.n toiminnanjohtaja Ujuni Ahmed.

 • Mikä sen parempi tapa lopettaa tämä vuosi kuin pohtimalla, että mitä se tulevaisuus tuo tullessaan erityisesti meidän vällyjen väliin eli petipuuhiin.

  Mahadura & Özberkanissa pohditaan mikä on seksin, rakkauden, ihmissuhteiden ja intohimon tulevaisuus? Korvaavatko seksirobotit ihmisen? Tuleeko meille geenitinder, joka valikoi meille täydellisen kumppanin? Tarvitsemmeko ylipäätään kumppaneita, jos voimme tilata nettikaupasta robotin, joka on ohjelmoitu rakastamaan meitä?

  Lähetyksessä kuullaan lyhyitä haastatteluita, joissa perehdytään seksitrendien ja masturboinnin tulevaisuuteen, seksinukkebordelleihin sekä ihmisten asenteisiin seksirobotteja vastaan.

  Kommentaattoreina Kaverin puolesta kyselen -podcastin tekijät Tiia Rantanen sekä Anna Karhunen.

 • Mahaduran ensirakkaus oli Prätkähiirien Vinski. Onko outoa haaveilla häistä ja kielareista piirretyn hahmon kanssa? Özberkan puolestaan otti tequilapäissään tatuoinnin, koska luuli pääsevänsä muhinoimaan kuuman tatuoijan kanssa. Too much? Ehkä vähän.

  Mahadura & Özberkanin joulujaksossa pureudutaan ihmiskunnan suurimpaan mysteriin, eli ihmissuhteisiin, rakkauteen ja kumppanuuteen. Studiossa muistellaan ensirakkauksia, ekoja kertoja, sinkkuelämää ja pohditaan mihin kumppaneita tarvitaan. Tarvitseeko jokaisen suhteen kestää ikuisesti niin, että kuollaan yhdessä lusikassa samaan aikaan? Miksi ihmeessä sinkkuus mielletään tilaksi, jossa etsitään sitä oikeaa?

  Tarvitseeko ihminen rinnalleen toisen ollakseen onnellinen ja onnistunut elämässä? Pitääkö parisuhteen kestää ikuisesti? Voimmeko olettaa, että yksi ja sama ihminen voi tarjota toiselle kaiken? Miten polyamorinen suhde toimii ja missä kohtaa avoin suhde voisi olla toimiva vaihtoehto?

  Studiossa vieraana moninaisuuskouluttaja Kasper Kivistö, kulttuurituottaja ja drag-artisti Mira Eskelinen sekä kirjoittaja ja puhetaiteilija Jenni Janakka.

 • Suomalaiset eivät osaa suhtautua kuolemaan ja pelkäävät kuoleman kohtaamista sanovat asiantuntijat.

  Kuolema on osa elämää, mutta silti siitä puhuminen koetaan araksi, vaikeaksi ja pelottavaksi, miksi? Minkälaisia tabuja kuolemaan liittyy? Pitäisikö jokaisen terveen ihmisen valmistautua omaan kuolemaan?

  Mitä ajattelee saattohoidossa oleva ihminen kun aikaa on jäljellä viikkoja tai päiviä ja mistä tukea läheiselle? Miksi surutyö on tärkeää?

  Studiossa vieraana toimittaja Maria Veitola, suomalaisesta surusta väitellyt Mari Pulkkinen sekä saattohoitokoti Koivikko-kodin johtaja Riikka Koivisto.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä