Ajassa soi

Verenhimoa ja musiikkia julkisilta paikoilta

 • 50 min
 • ei kuunneltavissa

Ohjelmassa kuullaan seuraavat teokset:

Joanna Bailie: Music from Public Places. - SWR Vokalensemble ja Améi-kvartetti, joht. Marcus Creed.

Klaus Schedl: Blutrausch. - SWR-sinfoniaorkesteri, joht. Pierre-André Valade.

(Tallennettu Donaueschingenin musiikkijuhlilla 2016.)

Lähetykset

 • ke 27.9.2017 22.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Ajassa soi -ohjelmassa kuullaan Soikoon!-konsertti, joka tallennettiin Musiikkitalon Sonore-salissa keskiviikkona 23.5.2018. Konsertti päätti Sibelius-Akatemian sävellyksenopiskelijoiden projektin, jossa yhdessä ohjaajien ja Uusinta Ensemblen kanssa työstettiin musiikkia pääasiassa puhallinyhtyeelle. Ennen kantaesityksiä säveltäjät esittäytyvät lavalla toimittaja Kare Eskolan lyhyessä haastattelussa.

  Teokset:
  Artturi Rönkä: Quartettino
  Mioko Yokoyama: Circular Spell
  Ilkka Aunu: Tahallaan kaunis
  Matilda Seppälä: Vuolle
  Nuño Fernández: …frente a la obscura lumbre…

  Uusinta Ensemble:
  Heta Aho, huilu
  Saku Mattila, oboe
  Angel Molinos, klarinetti
  Kazutaka Morita, perkussiot
  Maria Puusaari, viulu
  Markus Hohti, sello
  Väinö Jalkanen, piano
  Sikri Lehko, saksofoni

  Artturi Rönkä (s. 1990) on helsinkiläinen säveltäjä-muusikko. Rönkä opiskeli pianonsoittoa ja sävellystä Sibelius-Akatemian jazzmusiikin aineryhmässä, josta hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2015. Vuodesta 2017 Rönkä on suorittanut sävellyksen maisteriopintoja professori Veli-Matti Puumalan johdolla sävellyksen ja musiikinteorian aineryhmässä.

  Mioko Yokoyama (s.1989, Japani) muutti Suomeen vuonna 2015 valmistuttuaan ensin sävellyksen maisteriksi Tokion Taideyliopistosta. Tällä hetkellä hän opiskelee toista maisterintutkintoaan Veli-Matti Puumalan johdolla Sibelius-Akatemiassa. Hän on opiskellut elektroakustista sävellystä Alejandro Montes de Ocan johdolla, ja pääsoittimensa pianon lisäksi hän on myös opiskellut konserttikanteleensoittoa Ritva Koistinen-Armfeltin johdolla.

  Ilkka Aunun sävellyksissä länsimaisen taidemusiikin perinteiset opit ja aikamme oivallukset asettuvat harmoniaan keskenään. Aunun motiivisille aiheille ja muuntuville teemoille rakentuvaa musiikkia ovat esittäneet muun muassa Helsingin Kamarikuoro, Kaartin soittokunta ja Tapiolan kuoro. Aunu suorittaa sävellyksen maisteriopintojaan Sibelius-Akatemian sävellyksen ja musiikinteorian aineryhmässä opettajanaan Lauri Kilpiö. Aunu on valmistunut samalta osastolta musiikin kandidaatiksi Tapani Länsiön oppilaana.

  Mäntsälästä lähtöisin oleva Matilda Seppälän (s. 1993) musiikkiopinnot käynnistyivät 6-vuotiaana Porvoonseudun musiikkiopistossa. Seppälä aloitti sävellysopintonsa 2011 Tampereella opettajanaan Jouni Kaipainen. Sittemmin hän on opiskellut vuoden Riiassa Latvian Musiikkiakatemiassa ja Sibelius-Akatemiassa Tapio Nevanlinnan oppilaana.

  Nuño Fernández Ezquerra (s. 1992) opiskeli alun perin lyömäsoittimia. Vuonna 2015 alkaen hän valmistui säveltäjäksi Barcelonan musiikkikorkeakoulusta opettajinaan Agustí Charles ja Mauricio Sotelo. Tällä hetkellä Fernández viimeistelee opintojaan Sibelius-Akatemiassa Lauri Kilpiön johdolla.

 • Ajassa soi kolme kansainvälisessä säveltäjärostrumissa suositeltua teosta:

  Tatjana Kozlova-Johannes: Lighting the Fire. - Viron kansallinen sinfoniaorkesteri, joht Taavi Kull.
  Sigurd Fischer Olsen: Sserenades. - Sofia Jernberg, BIT20 -ensemble, joht. Peter Sebastian Szilvay.
  Jug Markovic: VokatiV. - Serbian radion ja television sinfoniaorkesteri, joht. Bojan Sudic.

  Ohjelman toimittaa Ainomaija Pennanen.

 • Ajassa soi Kansainvälinen säveltäjärostrum 2018. Ainomaija Pennasen toimittamassa ohjelmassa kuullaan seuraavat teokset:

  Minna Leinonen: Kaarne. - Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri, joht. Anna-Maria Helsing.

  Jean-Frédéric Neuburger: Concerto pour piano et orchestre. - Jean-Frédéric Neuburger, piano, Ranskan radion filharmoninen orkesteri, joht. Jonathan Stockhammer.

  Matthew Whittall: The City in the Sea. - Kristian Sallinen, alttoviulu, Malla Vivolin, alttohuilu, Liisa Viitanen, harppu.

 • Kansainvälinen säveltäjärostrum 2018 järjestettiin toukokuun puolivälissä Budapestissa, Unkarissa. Millaiset teokset menestyivät katselmuksessa tänä vuonna? Suositeltuja teoksia tarkastelevat säveltäjä Lauri Supponen ja toimittaja Ainomaija Pennanen.

  Ohjelmassa kuullaan näytteet seuraavista teoksista:
  Jan-Peter de Graaff (1992): Le café de nuit
  Igor C Silva (1989): Plastic Air
  Hildur Gudnadottir (1982): Point of Departure
  Páll Ragnar Pálsson (1977): Quake
  Helen Grime (1981): Two Eardley Pictures: No.1 Catterline in Winter
  Luka Juhart (1982): Unleashed
  Sigurd Fischer Olsen (1976): Sserenades
  Julieta Szewach (1971): El Oceano del Aliento Puro

  Kansainvälisessä säveltäjärostrumissa esiteltyjä teoksia kuullaan myös Ajassa soi -ohjelmissa 6.6., 13.6. sekä 27.6. klo 22.05.

 • Puhetta Max Savikankaan radiofonisesta teoksesta "Crash" - sekä filosofointia taiteesta, sen poliittisuudesta, yhteiskunnallisuudesta ja muun muassa Shostakovitshin, Nonon, Zimmermannin ja Goebbelsin teksti-musiikki-suhteesta. - Toimittajana Ville Komppa.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä