Perttu Häkkinen

Myyttinen karhu

 • 56 min
 • toistaiseksi

Kontio, Otso, Ohto, Oksi, Mesikämmen, Kouko, Karhu.

Kansamme virallisella jumalolennolla on monta nimeä. Miksi karhua pidetään taivaallisena Suomen suvun kantaisänä? Miksi karhua ja metsää on kansanperinteessä seksualisoitu? Millainen oli karhukultti ennen ja nyt? Mitä on karhun pyllytys ja mikä sen tarkoitus oli?

Peijaisrituaaleista ja loitsuista puhutaan myös.

Perttu Häkkisen vieraina karhun metsästykseen liittyvistä runoista ja loituista väitöskirjaansa kirjoittava Vesa Matteo Piludu sekä Suomalaisen kirjallisuuden seuran arkistotutkija Pasi Klemettinen, joka on perehtynyt karhuperinteeseen. Panu Hietaneva puolestaan vierailee Forssassa Karhun kansan päämiehen Miika Vanhapihan luona.

Lähetykset

 • ti 22.8.2017 13.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • Kuolemanjälkeisen elämän varjoisa mahdollisuus on kutkuttanut ihmismieltä sen varhaisvaiheista saakka emmekä me suomalaiset ole poikkeus.
  Filosofi ja tietokirjailija Eero Ojanen kertoo tuoreesta teoksestaan ”Suomessa kummittelee”.
  Lisäksi ”Ihmissudet - Asiakirjoja ja kertomuksia” - teoksen kirjoittaja Pekka Kilpinen avaa Panu Hietanevalle ihmissusimyytin taustaa.

 • Vieraana Koneälypuolueen Sami Henrik Haapala. Mikä on tieteellis-taiteellisen projektin tavoite? Uskonnonfilosofian dosentti ja tutkija Aku Visala taas pohtii singulariteettia ja superälyä teologisesta vinkkelistä. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Mitä meidän pitää tietää menneiden aikojen seksuaalimagiasta? Millaista seksimagia oli antiikin ja renesanssin aikana? Seksimagia on paljon vanhempaa perua kuin esimerkiksi Aleister Crowleyn harjoittama rituaaliseksi. Vieraana on tutkijatohtori Lauri Ockenström.

  -Antiikissa ja keskiajalla harrastettiin monipuolisesti erilaista seksitaikuutta.

  Lisäksi kuulemme tantratuntija, joogaopettaja Miska Käppiä. Miten alkuperäinen, intialainen metafysiikka eroaa suomalaisille markkinoidusta naistenlehtitantrismista?

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Onko Raamatussa magiaa? Oliko Jeesus maagi? Mikä on magian ja uskonnon ero? Onko uskonnon ja magian käsitteellinen erottelu silmänlumetta?

  "Raamattu ja magia" -kirjan toimittajat ja uskontotieteilijät Kirsi Valkama ja Nina Nikki kertovat.

  Lisäksi tietokirjailija Harri Lapinoja kertoo suurten maagikoiden elämästä.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Miksi toinen kiihottuu kumista ja toinen vaikkapa kengistä? Miten fetissit syntyvät ja mitä ne meistä kertovat? Vieraana on Sexpo-säätiön toiminnanjohtaja Tommi Paalanen sekä karvoista kiihottuva fetisisti "Lissu". Millaisia olivat alkuperäiset fetissit eli talismaanit ja mikä niiden tarkoitus oli? Tutkijatohtori Lauri Ockenström kertoo tästä.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Guru on hän, joka johdattaa oppilaan tietämättömyyden pimeydestä tietoisuuden valoon. Kirjailija ja elokuvaohjaaja Taavi Kassila on etsinyt gurua ehkä sitkeämmin kuin kenties kukaan muu suomalainen. Keitä ovat Kassilan ja monien muiden seuraamat gurut ja mitä heiltä voi oppia? Miten voitetaan oma ego ja erillisyyden tunne? Miten valaistutaan? Miten erottaa väärän gurun oikeasta?

  -Oikea mestari toimii aina epäitsekkäästi, toisten hyväksi, tiivistää Kassila.

  Lisäksi tutkija Johanna Jylhä kertoo, miksi intialainen Äiti Amma on Suomessa niin suosittu. Miksi hänen halaamisensa voi olla elämää vavahduttava kokemus?

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Mikä on myyttinen homo economicus? Onko BKT kattavin mittari hyvinvoinnin mittaamiseen? Onko ihminen sittenkin heuristinen, eikä rationaalinen toimija? Onko talouskasvun korjaava vaikutus vain harhaa?

  Unohda kaikki, mitä klassinen taloustiede on sinulle opettanut. Näin tuntuu ajattelevan kapinallinen taloustieteilijä Kate Raworth, joka teoksessaan "Donitsitaloustiede" esittelee seitsemän tapaa ajatella kuin 2000-luvun taloustieteilijä. Mitkä nämä seitsemän tapaa ovat ja mikä on talouden donitsimalli? Teoksen suomentaja Juha Pietiläinen kertoo.

  -Donitsimalli näyttää vähimmillään sen, mitä tarvitsemme elämiseen ja paljonko se kuluttaa maapallon varoja.

  Lisäksi talouskasvun myyttejä purkaa kestävän talouden tutkija Maria Joutsenvirta. Auttaako talouskasvu todella pois köyhyydestä?

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Ohjelmassa sukelletaan suomalais-karjalaisen loitsuperinteemme kiehtoviin syvyyksiin. Mihin loitsuja käytettiin ja kuka niitä käytti? Vieraana on "Loitsun mahti" -kirjan tekijä, folkloristi Henni Ilomäki.

  -Kun todella haluttiin parantaa vaikka loukkaantumisesta, kuumetaudista tai kateudesta, tietäjä otti sen hyvin vakavasti. Ne olivat pitkiä ja monimutkaisia loitsukokonaisuuksia, kertoo Ilomäki.

  Lisäksi filosofi Eero Ojanen kertoo kotimaan taruolennoista.

  -Ennen vanhaan kaikissa ihmisen töissä ja toimissa oli aina mukana jokin henkiolento, jolta pyydettiin onnea ja suojelusta. Jos mieli runsasta satoa tai hyvää kalansaalista, oli syytä olla väleissä suojelusolentojen kanssa.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

  Kuvassa Impilahdelta kotoisin oleva Matrona Kyyrönen loitsee 1914 Kuva: A.O. Väisänen / Museovirasto

 • Taloustrilogian kolmannessa osassa tutustutaan menestysteologiaan. Kansankielellä mennarismi on viime vuosisadalla Yhdysvalloissa syntynyt kristillisperäinen suuntaus, joka saapui maahamme 1980-luvun puolivälissä. Liike on kiistelty, eivätkä sen jäsenet itse pidä termistä menestyksen teologia.
  Mutta mitä se pitää sisällään? Voiko rukouksen avulla rikastua? Vieraina uskontotieteilijät Tuija Hovi ja Minna Opas Turun yliopistosta.

  Entä miksi kapitalismi syntyi nimenomaan kristinuskon parissa? Onko taloudellisesti menestyvä ihminen jumalan valittu? Emerituspiispa Mikko Heikka valistaa meitä.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Taloustrilogian toisessa jaksossa pohditaan, mitä raha on? Mistä sitä tulee? Onko se vain uskomusjärjestelmä ja ymmärrämmekö rahan vaikutuksia riittävästi? Vieraana on Ville Iivarinen Suomen Talousdemokratia ry:stä.

  -Jos kyseenalaistamme rahan, kyseenalaistamme kaiken maksamisen ja elämisen johon rahaa käytetään, mikä perustelee rahaan liittyvät virheelliset uskomuksetkin.

  Pohjois-Karjalan korpiseuduilla asuva Lasse Nordlund pyrkii elämään omavaraisesti. Kuulemme myös hänen elämästään lähes rahatalouden ulkopuolella. Perheettömänä Nordlundille riitti elämiseen 50 euroa vuodessa ja viisi aaria viljelymaata. Lisäksi hän poimii paljon sieniä ja marjoja.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Joulukuussa tuhanteen sattumanvaraisesti valittuun suomalaiskotiin jaettiin virsikirjan kokoinen teos nimeltä Sampo - ohjekirja vapauteen. Teos lupaa selvittää maailmantalouden, demokratian ja ympäristön ongelmat ja lähtee liikkeelle hyvin pompöösillä toteamuksella:

  -Jos kirjan näkemys toteutuu, voimme luopua tuloverosta, velasta, korosta ja monista muista kahleistamme.

  -Luottamusyhteiskunnassa hyvistä teoista palkitaan rahallisesti ja huonoista sakotetaan. Toive on, että näin ihmiskunta löytää nopeasti sellaisen kestävän ja yhteisöllisen tavan elää, joka hyödyttää kaikkia. Ei kannattaisi olla kusipää, siitä sakotettaisiin. Sakko on esimerkiksi huono maine, visioi Sampo-teoksen anonyymi kirjoittaja.

  -Toki mainejärjestelmä vaatisi jonkin verran moderointia.

  Taloustieteen professori Sixten Korkman arvioi Sampo-talousjärjestelmää ja muita talousutopioita.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • "Kaksoisolento ei ole yksilön jakautumista moneksi. Se on yksilöivän ominaisuuden jakoa ainakin kahteen.” Näin kirjoittaa Sijaltainen -tutkielmassaan Hannu Poutiainen. Hän on väitellyt kaunokirjallisuuden kaksoisolennoista, doppelgängereistä. Ne ovat Poutiaisen mukaan mahdollisia myös reaalitodellisuudessa. Ohjelmassa kysytään muun muassa mikä on sijaltainen ja voidaanko yksilöllisyyttä tarkastella ominaisuutena?

  Lisäksi Jussi Turunen kertoo psykiatri Reima Kampmanin sivupersoonatutkimuksista.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä