Nosto

"Mua hävetti niin, että meinasin kuolla"

 • 56 min
 • toistaiseksi

Mitä ne musta oikein ajattelee?

Miksi häpeämme? Miksi liiallinen häpeäminen se on haitallista? Vieraana on Suomen psykologisen instituutin johtaja, käyttäytymistieteilijä ja kouluttajapsykoterapeutti Raul Soisalo.

- Melkein mikä tahansa asia voi aiheuttaa häpeää. Ihminen, joka tuntee häpeää, kokee itsensä kokonaisuutena riittämättömäksi tai jopa aivan vääränä. Liiallinen häpeä voi rajoittaa elämää. Se myös aktivoi sympaattista hermostoa, jolloin ihminen on jatkuvasti pienessä stressitilassa.

- Häpeän pelko on monelle pahempi kuin kuoleman pelko.

Häpeää ei ole kovin helppo tunnistaa. Monesti puhutaan riittämättömyyden, kelpaamattomuuden ja alemmuuden tunteista. Häpeä voi piiloutua myös vihan, ahdistuksen, kateuden ja mustasukkaisuuden tunteiden taakse.

- Jokaisella emootiolla on tarkoitus. Häpeä on luultavasti auttanut siinä, että ihminen on pystynyt kontrolloimaan itseään ja on pystynyt elämään kulttuurien ja normien mukaan.

Lisäksi Tiina Lundberg tapaa henkisen kasvun ohjaajan Kaisa Peltolan. Hän vetää kursseja, joilla pyritään irti häpeästä muun muassa meditaation avulla.

Toimittajina Alina Kulo ja Suvi Puukangas.

Lähetykset

 • to 24.8.2017 11.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • Nosto - tiedä mistä kahvitauolla puhutaan. Nosto selittää puhuttavimmat populaarikulttuurin ilmiöt ja paljastaa niiden taustat. Oppaina Miia Krause ja Mira Selander.

 • Full of love on dokumenttielokuva burleskista ja oman kehon löytämisestä. Elokuvan ensi-ilta oli syyskuussa Rakkautta ja anarkiaa -festivaaleilla ja teattereihin se saapui marraskuun lopussa.
  Millaisesta matkasta on kyse? Onko burleskissa lopulta kyse seksuaalisuuden löytämisestä?
  Vieraina elokuvan ohjaaja Iina Terho sekä elokuvassa esiintyvä Petra Innanen alias Bettie Blackheart.
  Toimittajana Mira Selander.

 • Miten ympäristöahdistusta tulisi käsitellä?
  Uhkaillaanko ilmastonmuutoksella jo liikaa?
  Vieraana kansanvalistuseuran vuoden 2018 sivistyspalkinnon saanut ja jo vuosia ympäristöahdistuksesta puhunut Panu Pihkala.

  Toimittajana Miia Krause.

 • Kasvissyönti ja kasvisruokavalio onkin vanha juttu täällä Suomessa. Sen tietää kasvissyönnin historiasta Suomessa väitöskirjaa tekevä Jukka Vornanen.
  Miksi kasvissyönti hautautui muutamaksi vuosikymmeneksi marginaaliin? Ja markkinoidaanko kasviksia samoilla väitteillä kuin vuosisata sitten?
  Toimittajana Tiina Lundberg.

 • Alkuvuodesta on tulossa uutta musiikkia Samuli Putrolta. Musiikkia on tehty yhdessä Riku Mattilan kanssa ja nyt on julkaistu ensimmäiset maistiaiset. Mitä Putro haluaa tänään? Mikä pohdituttaa? Ainakin kirkosta, kirkon ongelmista sekä onnistumisen elämyksistä puhuttiin Nostossa.
  Toimittajana Miia Krause.

 • Mistä syntyy saumaton yhteistyö ja elämyksellisyys kokin ja tarjoilijan eli keittiön ja salin välille?
  Tarvitseeko ravintolaruoalla olla tarina?

  Vieraina vuoden 2018 kokki Kalle Tanner ja vuoden 2018 tarjoilija Noora Sipilä. Toimittajana Miia Krause.

 • Nostossa selvitään lapsiperhearjesta ja lapsiperheen kaikista vaatimuksista. Vieraana kävi bloggari Katja Lahti, joka jakaa blogissaan tukea ruuhkavuosirilluttelijoille. Miten aika riittää ja kuinka elämänmuutos tehdään?

  Toimittajana Mira Selander.

 • Koomikko Iikka Kivi on julkaissut esikoiskirjansa nimeltään Menisit ennemmin terapiaan. Kirjaa kuvaillaan rehelliseksi self helpiksi - se ei kuulemma ratkaise ongelmia, mutta auttaa nauramaan niille.
  Kuinka paljon Iikka itse on lukenut self help -oppaita? Ja löytyykö niistä parempi elämä?
  Toimittajana Miia Krause.

 • Viha tuntuu olevan esillä tänä päivänä aika paljon. Vihapuheesta väitellään, sitä yritetään välttää ja vihaa käytetään myös voimavarana. Myös Nosto puhui vihasta, kun vieraana kävi vihakouluttaja Jari Koponen, jonka kanssa puhetta riitti Jarin omasta tiestä pois vihasta ja vihakouluttajaksi.
  Toimittajana Mira Selander.

 • Mistä tunnistaa hyvän joululaulun? Ja miten sellainen syntyy? Yle Radio Suomen kuuntelijoiden tarinoista on syntynyt uusia joululauluja, ja nämä esitetään Anna laulu lahjaksi -konsertissa suorassa lähetyksessä Radio Suomessa 15.12. Yksi konsertissa esiintyvistä artisteista, Samae Koskinen vieraili Nostossa kertomassa suhteestaaan joululauluihin. Mitä elementtejä niissä pitää olla?

  Toimittajana Miia Krause.

 • Museobuumi on täyttänyt museoita on muutaman vuoden ajan. Viimeisin esimerkki täällä meillä on Amos Rexin ovella jatkuvasti kiemurtelevat pitkät jonot. Miksi museoista on tullut niin suosittuja ja kuinka museot vastaavat kasvavaan kysyntään? Vieraana koulutus- ja kehittämisjohtaja Leena Tokila Museoliitosta ja Vuoden museoksi valitun Espoon modernin taiteen museo EMMAn johtaja Pilvi Kalhama. Toimittajana Miia Krause.

 • Se kolmas on kampanja, jossa muodin ja taiteen keinoin yritetään tuoda esiin, kuinka yleistä naisiin kohdistuva väkivalta on Suomessa.
  Vieraina Johanna Storck sekä Anne-Mari Pahkala.
  Toimittajana Mira Selander.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä