Mikä maksaa?

Mikä maksaa?: Kolmikannan lyhyt oppimäärä

 • 53 min
 • toistaiseksi

Työmarkkinapolitiikassa henkilökemiat painavat paljon. Työnantajaleiriä yli neljäkymmentä vuotta palvellutta Lasse Laatusta on kutsuttu verkostoitumisen mestariksi.
Mitkä ovat kolmikannan ansiot - entä sen tulevaisuus? Juho-Pekka Rantalan vieraana juuri muistelmansa julkaissut Lasse Laatunen.

Lähetykset

 • to 5.10.2017 10.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Kun vaikkapa bloginpitäjä kiittelee jonkun kauneudenhoitofirman erinomaista huulipunaa, kyse saattaa olla vaikuttajamarkkinoinnista. Miten vaikuttajamarkkinointi oikein toimii – ketkä sitä käyttävät ja keitä ovat vaikuttajat? Juho-Pekka Rantalan vieraaksi saapuu vaikuttajamarkkinointiin perehtynyt Misme Halonen.

 • Suomalaisten kotitalousten velka-aste on nyt korkeimmillaan. Samaan aikaan maksuhäiriömerkintöjä on lähes 400 000 ihmisellä. Missä kunnossa ovat suomalaisten taloustaidot ja miten niitä kohennetaan? Vieraina Suomen Pankissa suomalaisten talousosaamishanketta vetävä Anu Raijas ja aihepiiriä tutkinut Pellervon tutkimusjohtaja Olli-Pekka Ruuskanen.

 • Uusi laki on mahdollistanut osakesäästötilin avaamisen osakesijoittajille tämän vuoden alusta. Tilejä on jo avattu kymmeniä tuhansia. Miten ne käytännössä toimivat ja ketä ne lopulta palvelevat? Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat sijoituspankki Nordnetin Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen ja Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri.

 • Iso-Britannia eroaa EU:sta perjantaina. Miten ero vaikuttaa suomalaisyrityksiin ja miten ne ovat eroon varautuneet? Vieraina ovat johtava asiantuntija Janica Ylikarjula EK:sta ja kansainvälisten asioiden päällikkö Thomas Palmgren Suomen Yrittäjistä. Ääneen pääsevät myös toimittaja Auli Valpola Lontoosta, UPM:n yhteiskuntasuhdejohtaja Marko Janhunen ja joensuulaisen Valamis-yhtiön toimitusjohtaja Jussi Hurskainen.

 • 80 vuotta sitten talvisodan aikana 23.1. 1940 Suomen työnantajain keskusliiton antoi julistuksen, jossa se tunnusti ammattiliitot ja keskusjärjestö SAK:n neuvotteluosapuoliksi työmarkkinoita koskevissa kysymyksissä. Tämä työnantajien ja ammattiyhdistyliikkeen neuvottelema sopimus sai lempiminen "Tammikuun kihlaus".
  MIkä maksaa? -ohjelmassa puhutaan tänään Tammikuun kihlauksen taustoista ja merkityksestä suomalaiselle työmarkkinapolitiikalle. Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat tohtori Maiju Wuokko ja yrityshistorian professori Niklas Jensen-Eriksen.

 • Mikä maksaa? –ohjelman tuttu ekonomistiraati kokoontuu jälleen. Millainen talousvuosi ja vuosikymmen jäi taakse – entä miltä näyttää tulevaisuus? Puhetta myös työmarkkinatilanteesta. Studiossa ennustepäällikkö Janne Huovari Pellervosta, ennustepäällikkö Ilkka Kiema Palkansaajista ja toimitusjohtaja Aki Kangasharju Etlasta. Toimittajana Juho-Pekka Rantala

 • Vuoden 2011 kovat myrskyt ja laajat sähkökatkokset pelästyttivät ja säädettiin laki, jonka mukaan
  vuoden 2028 loppuun mennessä sähkökatkos saa olla korkeintaan 36 tuntia ja asemakaava-alueilla vain 6 tuntia. Tarkoitus on kaivaa 60% koko maan jakeluverkosta maan alle myrskyitä turvaan ja tämä maksaa. Jakeluhinnat ovat kasvaneet ja kasvavat. Onko myrskyvarmuudesta tullut monopoliyhtiöille kätevä rahastusautomaatti? Tehdäänkö nyt liiankin varmaa sähköverkkoa, koska siirtohintoja voi sen varjolla nostaa reilusti? Haastateltavina ovat Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen
  ja Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä. Toimittajana on Juha Virtanen.

 • Digitaalinen kauppa kaksinkertaistuu seuraavan neljän vuoden aikana. Vain puolet suomalaisista tuntee hyvin kuluttajansuojansa. Kaikkein huonointa on verkkokaupan pelisääntöjen tuntemus. Esimerkiksi puhelimitse tai verkossa tehtyjen ostosten peruuttamisoikeus on heikosti tiedossa.

  Kivijalkakaupassa ja verkkokaupassa on eri säännöt, ja aina ne eivät koske lainkaan EU:n ulkopuolisia verkkokauppoja.

  Lakiasiat eivät silti ole liian monimutkaisia ja pahimmat verkkoansat voi välttää. Verkko-ostosten teosta ja kaupan ehdoista ovat kertomassa johtava asiantuntija Janne Koivisto Kaupan liitosta ja pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell Kuluttajaliitosta.

  Toimittaja on Juha Virtanen.

 • Enkeleitä onko heitä, laulaa Anne Mattila. No, ainakin on bisnesenkeleitä, jotka tekevät enkelisijoituksia. Keitä he ovat, mihin sijoittavat ja miten kohteensa valitsevat, siitä puhutaan Mikä maksaa? -ohjelmassa. Vieraaksi saapuvat Suomen bisnesenkeleitä edustavan Fibanin puheenjohtaja Janne Jormalainen ja varapuheenjohtaja Reima Linnanvirta, enkeleitä siis molemmat. Tutustumme myös Etlan tuoreeseen tutkimukseen, jonka mukaan enkelirahoitus lisää nuorten yritysten selviytymistä. Tutkimustuloksia esittelee tutkija Ilkka Ylhäinen.

 • Näin joulukaupan aikaan on hyvä kysyä, miten käy tavarataloista perinteisimmälle – 157-vuotiaalle Stockmannille. Viime vuodet on tehty tappiota. Onko tavaratalojen aika ohi? Mikä maksaa? –ohjelman vieraana Stockmannin uusi toimitusjohtaja Jari Latvanen.

 • Sata vuotta sitten Suomi oli osa Euroopan köyhää periferiaa, ja vielä 1970-luvun taitteessa yli satatuhatta suomalaista muutti paremman toimeentulon perässä Ruotsiin. Miten Suomi kuroi kiinni Euroopan rikkaimmat valtiot? MM-ohjelman vieraina ”Nälkämaasta hyvinvointivaltioksi” –kirjan toimittajat kehitysmaatutkimuksen emeritusprofessori Juhani Koponen ja sosiaalihistorian apulaisprofessori Sakari Saaritsa.

 • Ruoka on paitsi välttämättömyys, myös asia, joka herättää välillä voimakkaitakin tunteita. Kasvisten syöminen lisääntyy – ja Pellervon taloustutkimus ennakoi, että lihan kokonaiskulutus on kääntymässä laskuun tänä vuonna. Joko voidaan puhua kasvisruokabuumista? Millaisia uusia liiketoimintamahdollisuuksia elintarviketeollisuudessa nähdään kasvisbisneksessä? Tämä on kattaus, kun Mikä maksaa? –ohjelmapöytääni saapuvat toimitusjohtaja Suvi Auvinen Vegefirma Oy:stä, tutkimusjohtaja Jussi Loponen Fazerilta ja tutkija Markus Vinnari Helsingin yliopistosta.
  Kuva: Yle/ Laura Hyyti

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä