Ykkösaamu

Miksei mukaan ydinaseet kieltävään sopimukseen?

 • 50 min
 • toistaiseksi

Saksalaisen energiayhtiö Uniperin osakkeen arvo on ylittänyt Fortumin tarjoaman hinnan. Mitä kaupassa on luvassa? Vastaamassa analyytikko Petri Gostowski analyysiyhtiö Inderesistä.
Ydinaseiden vastainen kampanja ICAN sai Nobelin rauhanpalkinnon. ICANin ehdottama ydinaseet kieltävä sopimus tavoittelee hyvää, miksi Suomi ei ole siinä mukana? Haastattelussa kansanedustajat Anders Adlercreutz RKP:stä, Matti Vanhanen Keskustasta ja Mika Kari SDP:stä.
Soten valinnanvapaudesta syntyi sopu. Mitä se tarkoittaa kansalaiselle? Vastaamassa terveyden- ja sairaanhoidon hallinnon emeritusprofessori Martti Kekomäki. Uusi tutkimus kyseenalaistaa aiempien tutkijoiden vanhat kirjoitukset Saksan armeijassa taistelleiden suomalaisten sotilaiden suhtautumisesta natseihin. Kuinka paljon suomalaissotilailla oli natsisympatiaa? Haastattelussa kirkkohistorian dosentti André Swanström ja historiantutkija, sotahistorian emeritusprofessori Martti Turtola.
Marko Kilven kolumni: Kiusaamisen sietämätön keveys. Ykkösaamun toimittaa Sakari Kilpelä.

Lähetykset

 • ti 10.10.2017 8.10 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Münchenin turvallisuuskonferenssi, kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen. Huumekeskustelu, kansanedustajat Tom Packalén, ps., Li Andersson, vas. ja Pekka Puska, kesk. Twitter politiikassa, tohtorikoulutettava, tutkija Mari Marttila, Helsingin yliopisto ja puheviestinnän professori Pekka Isotalus, Tampereen yliopisto. Liettuan itsenäistymisjuhlat, toimittajana Markus Kuokkanen. Toimittajana Olli Seuri.

 • Sisäministeri Kai Mykkänen: turvapaikanhakijat ja sisäinen turvallisuus. Kansallisteatterin Toinen koti, ohjaaja Jussi Lehtonen. Yhdysvaltain talous, Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich. Ulkomaanlehdet, Erkka Mikkonen, Buenos Aires. Pyeongchang, paikalla Aki Laine. Toimittajana Seija Vaaherkumpu.

 • Sote, valta ja lobbaus, kansanedustajat Maarit Feldt-Ranta, sd., Hannakaisa Heikkinen, kesk. ja Ben Zyscowicz, kok. SOSTEn toimeentulotutkimus, Anne Perälahti, tutkimuspäällikkö, SOSTE. Seksuaalinen härintä työpaikoilla, työelämän tasa-arvon ja sukupuolentutkimuksen apulaisprofessori Marjut Jyrkinen ja lakiasiain johtaja Markus Äimälä, EK. Kolumni, Heikki Hiilamo. Juontajana Marja Ala-Kokko.

 • Turvapaikanhakijoiden palauttaminen Irakiin, Turun yliopiston kansainvälisen oikeuden professori Outi Korhonen. Perhevapaat, keskustanuorista Suvi Mäkeläinen, kokoomuksen nuorten liitosta Henrik Vuornos ja demarinuorten Mikkel Näkkäläjärvi. Israel, Iran, Syyria, Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola. Venezuelan kriisi, Ulkolinjan toimittaja Pertti Pesonen. Kolumni, Rysky Riiheläinen. Juontajana Olli Seuri.

 • Rahaa saa automaatista ja kaupan kassalta, netissä hoituu laskut, mikä on pankin rooli jatkossa ja minkälaisia uhkia digitaaliseen kehitykseen liittyy? Toimitusjohtaja Piianoora Kauppi, Finanssialalta on vieraana. Satelliitteja ja romua, miten avaruuden hyödyntämistä säädellään, vastaamassa avaruusfysiikan professori Minna Palmroth Helsingin yliopistosta ja kaukokartoituksen ja avaruustekniikan professori Jaan Praks Aalto-yliopistosta.

  Avioeron käytössäännöt ovat unohtuneet, väittää kolumnisti Heli Vaaranen. 

  Toimittaja Päivi Neitiniemi.

 • Laajeneeko EU Serbiaan ja Montenegroon, entä suhde eroavaan Britanniaan, EU:n näkymiä arvioimassa europarlamentaarikot Jussi Halla-Aho PS ja Henna Virkkunen Kok.
  Tampereella korkeakoulu-uudistus johti ulosmarssiin, mikä johtosääntöuudistuksessa vialla, kommentoimassa Petri Koikkalainen Tieteentekijöiden liiton pj, Marja Makarow,  Tampereen korkeakoulusäätiön hallituksen pj. Tampereen yliopiston rehtori Liisa Laakso.
  Toimittaja Olli Seuri.

 • Työntekijät yrittävät ylityökiellolla saada vauhtia kunta-alan työehtoneuvotteluihin. Lakkoasekin on rasvattu. Neuvottelujen tilaa päivittävät puheenjohtaja Silja Paavola, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superista ja Kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen. 

  Maakuntavaalit syksyllä, miten valta keskittyy ja miten jääviydet estetään, vastaamassa Kunnallisalan kehittämissäätiön asiamies Antti Mykkänen ja  yliopistonlehtori Jenni Karimäki, Eduskuntatutkimuksen keskuksesta. Brittien EU-eron ehdot puhuttavat, Pasi Myöhäsen ulkomaanlehtikatsaus Lontoosta.

  Toimittaja Sakari Kilpelä

 • Saksan hallituksen synnytystuskien merkitystä, arvioi yliopistonlehtori Kimmo Elo. 
  Hermostuneisuutta rahoitusmarkkinoilla, onko kurssilasku merkki talouden tervehtymisestä? Aktian pääekonomisti Heidi Schauman, Danske Bankin varainhoidon strategi Kaisa Kivipelto ja  Aallon rahoituksen professori Vesa Puttonen arvioivat. Etelä-Korean rauhan olympialaisista keskustelemassa entinen kilpasoutaja Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä ja jalkapallotohtori Sami Kolamo.

  Tuija Siltamäki pohtii kolumnissaan seksuaalisen häirinnän olemusta.

  Juontaja Olli Seuri. 

 • Uusi puhemiehistö, ministereitä kierrätetään, sote-päätökset odottavat, työmarkkinoilla ilmapiiri kuumenee, Ykkösaamun kansanedustajaraadissa kokoomuksen Sari Raassina,
  sinisten Kaj Turunen ja sdp:n Timo Harakka. Europarlamentti pohtii kesäajasta luopumista, vihreiden Heidi Hautalan perustelut. Osittain keräysvaroin rahoitettu Lastensairaala otetaan käyttöön syksyllä, ylilääkäri Pekka Lahdenne kertoo, mitä potilaat voivat odottaa. Ja
  ri Ehnrooth puolustaa kolumnissaan sarjarakastujia.
  Juontaja Päivi Neitiniemi.

 • Paavo Väyrynen ottaa kesällä mittaa pääministeri Juha Sipilästä keskustan puheenjohtajataistossa. Mitä Väyrynen tekee keskustalle, arvioimassa eduskuntaryhmän pj. Antti Kaikkonen ja kuultavana myös Kempeleen paikallisjärjestön pj. Ahti Tahkola ja Kansalaispuolueen varapuheenjohtaja Piia Kattelus. Italian maalisvaalien keskiössä on moninkertainen pääministeri ja mm korruptiosta syytetty Silvio Berlusconi. Miksi, asetelmaa arvioi tietokirjailija Anton Monti. 
  Kolumnisti Reetta Räty ihmettelee, miten pukumiehistä on yhtäkkiä tullut varhaiskasvatuksen puolestapuhujia. 

  Toimittajana Olli Seuri. 

 • Saksassa neuvotellaan hallituksesta ja taistellaan työmarkkinoilla; Sampo Vaarakallion raportti. Poliittisen lakon vaikutuksista keskustelevat Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas sekä Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kolmiulotteiset kiinteistöt tulevat. Uudistusta selvittää hallitussihteeri Timo-Ville Nieminen maa- ja metsätalousministeriöstä. Koulutettujen nuorten työllisyysnäkymät parantuvat, sanovat Henna Pursiainen, Akavan opiskelijat ry:n puheenjohtaja ja Jasmina Khabbal Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto SAKKI ry:stä. Mitä tapahtui 30 vuotta sitten? Studiossa Sakari Kilpelä.

 • Moni ala on työehtosopimuksetta. Tilannetta arvioi ensin yliopistonlehtori Markku Sippola Tampereen yliopistosta. Järjestöjohtaja Niina Koivuniemi Palvelualojen ammattiliitosta, erikoistutkija Tapio Bergholm SAK:sta ja erikoistoimittaja Timo Haapala Iltasanomista laajentavat keskustelua myös poliittiseen lakkoon. Presidentti astuu virkaansa; valtio-opin professori Tapio Raunio Tampereen yliopistosta pohtii presidentin vallan roolia demokratiassa. Vanhempi tutkija Katalin Miklóssy Aleksanteri-instituutista tarkastelee Visegrad-maiden roolia EU:ssa. Pertti Rönkkö luo katsauksen saksalaisiin lehtiin. Studiossa Päivi Neitiniemi.

Klipit

 • Twitter on yhdelle se paikka, jossa saa yhteyden poliitikkoihin, toimittajiin ja viranomaisiin. Toiselle se on paikka, jossa Seppo Kääriäinen loistaa. Kolmannelle paikka, jossa poliitikot aktivoituvat vaalien alla ja hiljenevät niiden jälkeen. Onko twitter eliitin media? Ykkösaamussa vierailivat kaksi tuoreeseen kirjaan Twitter viestintänä kirjoittanutta politiikkaa seuraavaa tutkijaa: Tampereen yliopiston puheviestinnän professori Pekka Isotalus ja Helsingin yliopiston tohtorikoulutettava Mari Marttila. Toimittaja on Olli Seuri.

 • Saksan hallituksen tulevaisuus on sisäisten riitojen repimien demareiden käsissä ja liittokansleri Angela Merkelillä riittää haastetta hoitaa kunnialla vaalikausi loppuun. Saksassa poliittisessa elämässä eletään ennennäkemättömiä aikoja, sanoo suurlähettiläs René Nyberg. Toimittajana on Päivi Neitiniemi.

 • Kuluttajien luottamus talouteen on huippulukemissa, miten talouden hyvä veto näkyy asuntomarkkinoilla? Entä onko vaarana, että suomalaiset velkaantuvat entisestään? Finanssiala ry:n pääekonomisti Veli-Matti Mattila ja asuntorahoitukseen erikoistuneen Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus sanovat, että asuntolainoton kasvu on ollut maltillista.

  Aluksi arviot tuoreista piristyneistä talousluvuista. Päivi Neitiniemi haastattelee.

 • "Suomen turvapaikkapolitiikka on pohjoismaisella linjalla, mutta onko meillä riittävä prosessi henkilökohtaisen uhan arvioimiseksi, se on kriittinen kysymys", pohtii sisäministeri Kai Mykkänen.
  Uusi sisäministeri Kai Mykkänen on virkauransa aluksi valitellut Irakissa ammutun, Suomen Irakiin palauttaman miehen kohtaloa. Millaisiin olosuhteisiin Suomi palauttaa turvapaikanhakijoita ja rikkooko Suomi palautuskieltoa? Ykkösaamussa toimittaja on Seija Vaaherkumpu.

 • Pyöröovi-ilmiö puhuttaa jälleen, kun kaksi kokoomuksen kansanedustajaa on siirtymässä muihin tehtäviin. Erityishuomion on saanut kokoomuslaisten siirtyminen päättäjän paikoilta isoihin terveysalan yrityksiin. Mitä merkitystä on sisäpiiritiedon siirtymisellä ja kuinka iso rooli näillä vaikuttajilla on sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksessa, jossa valinnanvapausesitystä parhaillaan viilataan? Ykkösaamussa SDP:n varapuheenjohtaja Maarit Feldt-Ranta, sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen keskustasta ja kokoomuksesta eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz. Keskustelua johdattelee Marja Ala-Kokko.

 • "Venezuelassa käteisestä rahasta on huutava pula. Kaikki maksavat pankkikortilla kaiken, se ainoa tapa. Onpa tavattu ryöstäjä, jonka toisessa kädessä on pistooli toisessa maksupääte. Jonot ovat kadonneet, kun ei ole mitä jonottaa", kuvailee Venezuelassa vieraillut Ulkolinjan toimittaja Pertti Pesonen.

  "Murhaluvut ovat kasvaneet Chávezin virkakauden aikana tasaisesti. Koska kasvu oli niin rumaa, niiden julkaiseminen vaan lopetettiin. Nyt toimittajat päivystävät ruumishuoneen ovella laskien ruumiita. Tukkimiehen kirjanpidolla pyritään pysymään jyvällä, mitä maassa tapahtuu."

  Venezuelan talouskriisi syvenee, lapsikuolleisuus on hälyttävän korkealla ja yhä useampien toimeentulo on ruoka-avun varassa. Miltä näyttää maa, jonka talous hiljalleen romahtaa? Ulkolinjan toimittaja Pertti Pertti Pesonen kertoo, miten dramaattisesti Venezuelan katukuva ja rahatalous ovat muuttuneet. Ykkösaamussa toimittajana Olli Seuri.

 • Avaruus on kiinnostava, kasvava markkina-alue, mutta samalla huolta tunnetaan avaruusromun tuomista ongelmista. Keskustelemassa ovat avaruusfysiikan professori Minna Palmroth Helsingin yliopistosta ja kaukokartoituksen ja avaruustekniikan professori Jaan Praks Aalto-yliopistosta. Toimittaja on Päivi Neitiniemi.
  Kuva: AOP

 • "Parlamentissa on 751 jäsentä, ja se on suuri ja tehoton. Toista tilaisuutta ei tule", sanoo Euroopan parlamentin jäsenen Anneli Jäätteenmäki keskustasta.
  Euroopan komissio haluaa tiivistää suhdetta Länsi-Balkanin maiden kanssa.Voisivatko esimerkiksi Serbia tai Albania saada EU-jäsenyyden kahdeksan vuoden kuluttua? Miten hyvin Suomen hallitus on valmistautunut siihen, mitä Saksan uusi hallitus tuo tullessaan? Ykkösaamussa keskustelemassa myös mepit Jussi Halla-aho perussuomalaisista ja Henna Virkkunen kokoomuksesta. Toimittajana Olli Seuri.

 • Neuvottelut noin 420 000 kunta-alan työntekijän työehdoista ovat jatkuneet koko tämän viikon. Palkansaajaliitot ovat jo julistaneet ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja, jotka vaikuttavat kuntalaisten palveluihin muun muassa sairaaloissa.Ykkösaamussa vierailivat Suomen lähi- ja perushoitajaliiton, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola ja kunta-alan työmarkkinajohtaja Markku Jalonen. Toimittaja on Sakari Kilpelä.

 • "Olisi olisi saanut olla vähän isompi hikka ja jatkua vähän pidempäänkin. Opetan nuoria, jotka eivät ole koskaan nähnyt kurssilaskua. Tämä tervehdyttää ja muistuttaa", sanoo Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen.
  Nyt puhutaan osakemarkkinoiden heilahtelusta. aanantaina markkinoilla nähtiin lievä kaaos, mutta tiistaina tilanne alkoi Yhdysvalloissa jo korjaantua. Joka tapauksessa pitkän noususyklin päätteeksi kurssit ovat olleet punaisella alkuviikosta ympäri maailman. Ykkösaamussa Olli Seurin vieraana Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttonen, Aktian pääekonomisti Heidi Schauman ja Danske Bankin varainhoidon strategi Kaisa Kivipelto.
  Kuva: EPA

 • Vaalikauden viimeiset valtiopäivät alkavat toden teolla tänään. Millaisia haasteita kansanedustajat näkevät kevätkaudella? Ykkösaamussa vierailivat kansanedustajat kokoomuksen Sari Raassina, sinisten Kaj Turunen ja SDP:n Timo Harakka. Keskustelua johdattelee Päivi Neitiniemi.

 • -Keskusta on ajautumassa historiansa pahimpaan vaalitappioon. Puolue pitää pelastaa ja sitä kautta vaikuttaa Suomen tulevaisuuteen. Jos historiallisia linjoja haetaan, koen olevani pikemmin Kekkonen kuin Vennamo. Ei Kekkonen olisi taipunut siihen, että maalaisliitto olisi mennyt Tannerin ja Vennamon linjoille. Minäkin taistelen loppuun saakka”, sanoo Paavo Väyrynen.

  Keskustan kunniapuheenjohtaja ja Kansalaispuolueen perustaja Paavo Väyrynen pyrkii keskustan puheenjohtajaksi Sotkamossa kesäkuun puoluekokouksessa. Tämä on uusin käänne keskustalle epämukavassa tilanteessa, jossa Väyrynen on kahden puolueen jäsen - ja on vastikään pyrkinyt presidentiksi valitsijayhdistyksen ehdokkaana. Asiaa ruotimassa myös Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen, Kempeleen paikallisjärjestön puheenjohtaja Ahti Tahkola ja Kansalaispuolueen varapuheenjohtaja Piia Kattelus. Keskustelua johdattelee Olli Seuri.
  Kuva: Lehtikuva

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä