Koe uusi yle.fi
Ykkösaamu

Miksei mukaan ydinaseet kieltävään sopimukseen?

 • 50 min
 • toistaiseksi

Saksalaisen energiayhtiö Uniperin osakkeen arvo on ylittänyt Fortumin tarjoaman hinnan. Mitä kaupassa on luvassa? Vastaamassa analyytikko Petri Gostowski analyysiyhtiö Inderesistä.
Ydinaseiden vastainen kampanja ICAN sai Nobelin rauhanpalkinnon. ICANin ehdottama ydinaseet kieltävä sopimus tavoittelee hyvää, miksi Suomi ei ole siinä mukana? Haastattelussa kansanedustajat Anders Adlercreutz RKP:stä, Matti Vanhanen Keskustasta ja Mika Kari SDP:stä.
Soten valinnanvapaudesta syntyi sopu. Mitä se tarkoittaa kansalaiselle? Vastaamassa terveyden- ja sairaanhoidon hallinnon emeritusprofessori Martti Kekomäki. Uusi tutkimus kyseenalaistaa aiempien tutkijoiden vanhat kirjoitukset Saksan armeijassa taistelleiden suomalaisten sotilaiden suhtautumisesta natseihin. Kuinka paljon suomalaissotilailla oli natsisympatiaa? Haastattelussa kirkkohistorian dosentti André Swanström ja historiantutkija, sotahistorian emeritusprofessori Martti Turtola.
Marko Kilven kolumni: Kiusaamisen sietämätön keveys. Ykkösaamun toimittaa Sakari Kilpelä.

Lähetykset

 • ti 10.10.2017 8.10 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Eduskuntassa keskustellaan seksuaalisesta häirinnästä, studiossa kansanedustaja Saara-Sofia Sirén (kok.) ja Suomen Akatemian Minna Canth professori Johanna Niemi. - Bitcoinin ihme vai kupla? Keskustelemassa F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen, talousasiantuntija Martin Paasi Nordnetistä ja Finanssivalvonnan johtava digitalisaatioasiantuntija Hanna Heiskanen. 
  Kolumistina Marko Kilpi. Ykkösaamun toimittaa Olli Seuri.

 • Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho: Aiheina Brexit ja urheilun tasa-arvo. Suomi100 ja trollaus, viestintäyhtiö Commanti Oy:n viestintäjohtaja Markku Mantila ja Helsingin yliopisto ylipistotutkija Katja Lehtisaari. Kolumni, Reetta Räty. Toimittajana Jakke Holvas.

 • Venäjä ja Etelä-Korean olympialaiset, pääsihteeri Harri Syväsalmi, SUEK ja Eduskuntatutkimuksen laitoksen johtaja Markku Jokisipilä. Virtuaalivaluuttojen nousukiito, päästrategi Ari Aaltonen, Front. Jerusalem ja Trumpin päätöksen vaikutukset, Ulkopoliittisen instituutin vieraileva vanhempi tutkija Olli Ruohomäki. Lehdet 100 vuotta sitten. Toimittajana Sakari Kilpelä.

 • Sote - kunnat ja yksityiset, mitä saa tehdä ja mitä ei, Vertti Kiukas, Soste:n pääsihteeri Vertti Kiukas, ja johtaja, sosiaali- ja terveysasiat, Tarja Myllärinen, Kuntaliitto. Rahaliiton kehittäminen, Aktian pääekonomisti Heidi Schauman ja euroalueen talouspolitiikkaan erikoistunut väitöskirjatutkija Antti Ronkainen. Linnan juhlien kooste. Ulkomaanlehdet, Jyrki Palo, Madrid. Toimittajana Olli Seuri.

 • EU:n ja Britannian eroneuvottelut, ohjelmajohtaja Juha Jokela, UPI. Suomi 100 - hyvät ja huonot hetket, kansanedustajat Susanna Koski, kok., Silvia Modig, vas., Mikko Kärnä kesk. ja Ville Niinistö vihr. Sitra 50 ja Suomen menestys, yliasiamies Mikko Kosonen. Kolumni, Laura Lindstedt. Toimittajana Sakari Kilpelä.

 • Päätoimittajaraati ruotii mm vaisua presidenttikisaa ja sanan- ja järjestäytymisvapautta. Keskustelemassa Ylioppilaslehden Robert Sundman, MTV3:n Merja Ylä-Anttila ja 
  Helsingin Sanomien Kaius Niemi. Lähes tuhat kulttuuriammattilaista vetoaa  seksuaalisen häirinnän lopettamiseksi, esillä Suomen me too -kampanja. 
  Kolumnisti Paula Takio muistuttaa, että ihmisestä ei saa lisätehoja irti puristamalla.

  Toimittaja Olli Seuri. 

 • Suomen turvallisuusuhat ja myös sosiaali- ja terveysuudistuksen valinnanvapaus uhattuna, sisäministeri Paula Risikon reseptit uhkien torjumiseksi. Miten keskimäärin 700 euron veronpalautus kannattaisi sijoittaa, Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri ja Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen ohjeistavat. Kuulemme myös miten Saksan hallituksen synnytys etenee ja myös 100 vuoden takaisten lehtien anti on esillä. 

  Toimittaja Sakari Kilpelä.

 • EU:n ja Afrikan päättäjät pohtivat, mitä tehdä, jotta afrikkalaiset saataisiin jäämään kotikonnuilleen? Vieraana kansanedustaja Matti Vanhanen ja Kehys ry:n pääsihteeri Rilli Lappalainen. Onko Pohjois-Korea jo ydinasevaltio? Asejärjestelmäasiantuntija Arto Pulkki arvioi Pohjois-Korean ohjusten kantomatkaa ja tuhovoimaa. 
  Peräti kolme prinssiä Suomessa. Kreikan lehdissä pohditaan mm metron yksityistämistä.
  Toimittaja Päivi Neitiniemi. 

 • Suomen siistityt työvoimatilastot ja työllisyysnäkymät, työministeri Jari Lindström on vieraana. Miehittämättömällä ilma-aluksella on salakuljetettu tupakkaa Venäjältä Suomeen, ilmailun johtava asiantuntija Jukka Hannola Trafista, kertoo miten droneja saa käyttää. Hannu Reimen kolumnin aiheena on Palestiina. 

  Toimittajana Sakari Kilpelä.

 • Balilla ihmiset pakenevat Agung-tulivuoren läheisyydestä. Tulivuoren pelätään purkautuvan millä hetkellä hyvänsä. Saksan hallituksen tuskaisen synnytyksen seurauksia arvioi diplomaatti Renè Nyberg.
  Tekoälyn rooli maailman isojen ongelmien ratkaisijana ja etiikka, vieraana Iris AI-yrityksen perustaja Maria Ritola.
  Heli Vaarasen kolumni sodan jälkeisestä hiljaisuudesta ja tutuista sotilaista.
  Toimittaja Päivi Neitiniemi. 

 • Sisäministeriön kansliapäällikkönä tunnetuksi tullut Päivi Nerg siirtyy johtamaan maakunta- ja sote-uudistuksen toimeenpanoa.
  - Ulkomailla asuvat suomalaiset saavat mahdollisuuden kirjeäänestykseen, puhelimessa Ulkosuomalaisparlamentin puhemies Mikko Pekkala Australiasta. -
  Miksi yhdysvaltalaiset uuden talouden tutkijat kehuvat suomalaista talousjärjestelmää? Vieraana osallisuustalouden asiantuntijajärjestö Parecon Finlandin puheenjohtaja Antti Jauhiainen. -
  Kolumnisti Janne Riiheläinen pohtii Suomen turvallisuuspoliittista linjaa. Ykkösaamun toimittaa Jakke Holvas.  

 • Suursotaharjoituksen jälkipuinti, Euroopan puolustusyhteistyön merkitys ja miljardeja maksavien kalustohankintojen suuntaaminen ovat puheenaiheina puolustusministeri Jussi Niinistön kanssa. Valtaosa suomalaisista osaa nimetä vain yhden tutkijan, Esko Valtaojan. Tiedeyhteisö etsii vaihtoehtoja Eskolle. Kuulemme myös miten valinnanvapaus on Ruotsin sosiaali- ja terveysuudistuksessa toteutunut. Sekin selviää, mitä lehdet 100 vuotta sitten
  kirjoittivat.

  Toimittajana Päivi Neitiniemi. 

Klipit

 • Eduskunta käy tänään ajankohtaiskeskustelun seksuaalisesta häirinnästä ja tarvetta sille varmasti on. Yle Uutisten mukaan useampi kuin joka kymmenes eduskunnan avustajista on kokenut tällä vaalikaudella häirintää aina puheista kourimiseen ja hyvin suoriin tekstiviesteihin.
  -Meillä on syvässä mielikuva, että olemme tasa-arvon mallimaa ja että meillä on tasa-arvo hyvällä mallilla. Se ei ole totta. Arvokasta on, että naiset itse ovat nostaneet epäkohdat esille. Vain sillä tavalla maailma muuttuu, muistuttaa kokoomuksen kansanedustaja, eduskunnan feministiryhmän puheenjohtaja Saara-Sofia Sirén.
  Oikeustieteen asiantuntija Johanna Niemi vaatii muutoksia seksuaalirikoslainsäädäntöön ahdistelun ja häirinnän ehkäisemiseksi. Suomen Akatemian Minna Canth -professori esittää, että esimerkiksi seksuaalisen ahdistelun pykälää muutetaan siten, että sen piiriin kuuluu myös toistuva, sukupuolen perusteella halventava puhuttelu. Ykkösaamussa keskustelemassa myös politiikan toimittajat ry:n puheenjohtaja Sylvia Bjon. Toimittaja on Olli Seuri.
  Kuva: EPA

 • Suomalaisen naisen euro huippu-urheilussa on kolme senttiä. Miltä tasa-arvo huippu-urheilussa vaikuttaa? Euroopan komissio ilmoitti perjantaina, että neuvotteluissa Britannian EU-eron ehdoista on päästy alustavaan sopimukseen. Missä asioissa EU antoi periksi? Vastaamassa Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri ja Sinisen tulevaisuuden puheenjohtaja Sampo Terho. Toimittaja on Jakke Holvas.

 • Kansainvälinen olympiakomitea päätti tällä viikolla sulkea Venäjän pois Etelä-Korean talviolympialaisista. Syynä on valtiojohtoinen dopingohjelma, josta Maailman antidopingtoimisto Wada on löytänyt todisteita. Venäjällä päätöstä pidetään Venäjän vastaisena politiikkana. Muualla odotetaan, että maan urheilussa omaksuttaisiin yhteiset pelisäännöt. Aiheesta ovat keskustelemassa Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä ja urheilun eettisen keskuksen pääsihteeri Harri Syväsalmi. Toimittaja on Sakari Kilpelä.
  Kuva: EPA

 • -Päinvastoin se heikentää palestiinalaisten johdon sisäistä asemaa ja Trumpin ystävien kuten Saudi-Arabian ja Egyptin asemaa, muistuttaa professori Hannu Juusola.

  Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on tunnustanut käytännössä Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Yhdysvaltain ulkoministeriö alkaa valmistella lähetystönsä siirtoa Tel Avivista Jerusalemiin. Päätös on irtiotto jo seitsemän vuosikymmentä jatkuneesta poliittisesta perinteestä. Mikä merkitys tällä päätöksellä on? Vastaamassa professori Hannu Juusola Helsingin yliopiston maailmankulttuurien laitokselta. Toimittaja on Olli Seuri.
  Kuva: EPA

 • Norsunluurannikolla on meneillään EU:n ja Afrikan Unionin huippukokous, johon osallistuu mm. pääministeri Juha Sipilä. Paikalla on myös Eurooppanuorten puheenjohtaja Tuomas Tikkanen, jolle otetaan puhelu paikan päälle. Puhelun jälkeen studiossa jatkavat kansanedustaja Matti Vanhanen ja Kehys ry:n pääsihteeri Rilli Lappalainen. Miten Afrikan nuoret saadaan jäämään kotimaihinsa? Toimittaja on Päivi Neitiniemi.

 • Suomessa työttömyys on trendinomaisesti vähentynyt noin vuoden verran. Ja vieläpä niin, että kesän jälkeen työttömät työnhakijat ovat vähentyneet poikkeuksellisen paljon. Huono uutinen on se, että luvut ovat edelleen rumia. Te-toimistoissa oli lokakuun lopussa kirjattuna 272 500 työtöntä työnhakijaa. Sakari Kilpelän vieraana työministeri Jari Lindström. Kuva: Lehtikuva

 • Saksassa hallitusneuvottelujen umpikuja ratkesi ainakin vähäksi aikaa, kun sosiaalidemokraatit pyörsivät päätöksensä jäädä oppositioon. Suurlähettiläs René Nyberg ennakoi hallitusneuvottelujen sujumista ja pohtii myös sitä, millaista roolia maan menneisyys näyttelee hallitusratkaisuissa. Toimittaja on Päivi Neitiniemi. Kuva: Epa

 • Sote-uudistusta arvostellaan yhä jyrkemmin. Keskustan kimpussa ovat omatkin kuntapäättäjät. Miten perhe- ja peruspalveluministeri aikoo pitää hajoamisen partaalla olevan projektin koossa. Ministeri Saarikko vastaa hetken kuluttua. Sitä ennen puhelu Ylä-Savon sote-kuntayhtymän toimitusjohtaja Leila Pekkaselle. Ylä-Savon sote-kuntayhtymä ulkoistaa Iisalmen sairaalaan jäävän leikkaustoiminnan ja poliklinikkapalvelut Terveystalolle. Sote-kuntayhtymässä ovat Iisalmi, Kiuruvesi, Sonkajärvi ja Vieremä. Kuntayhtymä ja Terveystalon sopimus on aluksi kaksivuotinen. Toimittaja on Sakari Kilpelä.

 • Saksan hallitusneuvottelut katkesivat viime yönä ja edessä voi olla jopa uudet vaalit. Mitä vaikutuksia Saksan poliittisella tilanteella on EU:n tulevaan suuntaan ja Suomenkin EU-politiikkaan. Tätä arvioimassa pitkän uran EU:n ytimessä tehnyt EK:n Brysselin toimiston johtaja Taneli Lahti. Toimittaja on Seija Vaaherkumpu.
  Kuva: EPA

 • Suomi elää vahvan talouskasvun aikaa, mutta millaisella pohjalla kasvu on? Ykkösaamussa aiheesta keskustelivat tutkimusjohtaja Niku Määttänen Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta Etlasta ja tutkimuskoordinaattori Eero Lehto Palkansaajien tutkimuslaitoksesta. Toimittaja on Päivi Neitiniemi

 • Meri-Lapin kunnat Kemi, Keminmaa, Simo ja Tornio ovat päättäneet sairaalapalvelujen ulkoistamisesta erikoissairaanhoitoa myöten. Tarkoituksena on varmistaa esimerkiksi synnytysten säilyminen alueen omassa sairaalassa. Kemin keskussairaalan toiminta ulkoistetaan 15 vuodeksi kuntien ja terveyspalveluyritys Mehiläisen yhteisyritykseksi.
  Houkuttaako Kemin malli myös etelämpänä keskussairaaloita? Toteutuuko mallissa valinnanvapaus ja maakunnallinen ohjaus? Entä, jos Kemin malli ei kelpaakaan hallitukselle? Vastaamassa kolme eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsentä Sdp:n Anneli Kiljunen, kokoomuksen Sari Raassina ja keskustan Martti Talja. Toimittaja on Marja Ala-Kokko.
  Kuva: Lehtikuva

 • Alkuviikosta uutisoitiin, että Saudi-Arabiassa vietettiin viikonloppuna pitkien puukkojen yötä. Kruununprinssi Mohammad bin Salman pidätytti 11 kuninkaallista sukulaistaan, ministereitä ja liike-elämän johtoa korruption vastaisen kampanjan varjolla. Mitä kruununprinssi tällä operaatiolla saavutti? Vastaamassa professori Hannu Juusola Helsingin yliopiston maailmankulttuurien laitokselta ja konfliktinratkaisujärjestö CMI:n analyytikko Mikko Patokallio. Toimittaja on Päivi Neitiniemi.
  Kuva: Epa

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä