Lontoon Proms-festivaali

Lontoon Proms-festivaalin päätösilta

  • 3 h 12 min
  • ei kuunneltavissa

Lontoon 123-vuotinen perinne, kahdeksan viikkoa kestänyt maailman suurin klassisen musiikin festivaali BBC Proms huipentuu lauantaina 9.9.2017 tuttuun tapaan riemukkaaseen viimeiseen iltaan. Royal Albert Hallissa pidettävän päätöskonsertin, Last Night of the Proms, johtaa BBC:n sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Sakari Oramo. Ohjelmassa on suomalaisia teoksia maamme juhlavuoden kunniaksi.

Konsertissa kuullaan mm. Lotta Wennäkosken Flounce-teos kantaesityksenä ja ohjelmassa on myös Sibeliuksen Finlandia kuoroesityksenä. Illan muu ohjelmisto kunnioittaa kahta 50 vuotta sitten kuollutta merkkihenkilöä, säveltäjä Zoltán Kodálya ja kapellimestari Malcolm Sargentia.

Lisäksi juhlistetaan 70 vuotta täyttänyttä säveltäjää John Adamsia. Viisiminuuttinen ”Lola Montez Does the Spider Dance” antaa esimakua loppuvuodesta maailman ensiesityksensä saavasta, Kalifornian kultakuumeesta kertovasta Adamsin oopperasta.

Illan Wagner-osuudessa kuullaan osia teoksesta Tristan ja Isolde. Esiintymässä on loistelias ruotsalaissopraano Nina Stemme. Perinneosuuteen kuuluvat Woodin, Arnen, Elgarin ja Parryn teokset ovat luonnollisesti mukana.

Orkesterina on BBC:n sinfoniaorkesteri ja kuoroina BBC Singers ja BBC:n sinfoniakuoro. Ja solisteina myös Lucy Crowe, sopraano, Christine Rice, mezzosopraano, Ben Johnson, tenori, John Relyea, basso.

Suoran lähetyksen selostaa televisiossa Lotta Emanuelsson ja radiossa paikalla Lontoossa oleva Janne Koskinen.

Lähetyksen jälkeen tv:ssä lähetetty konsertti on Areenassa 7 vrk ja radiossa lähetetty 30 vrk.

Lähetykset

  • la 9.9.2017 21.10 • Yle Radio 1

Kuuntele myös

    Muualla Yle.fi:ssä