Perttu Häkkinen

Eksopolitiikka - onko ihmiskunta valmis kohtaamaan vieraan sivilisaation?

 • 56 min
 • toistaiseksi

Miten saadaan yhteys avaruusolentoihin? Mitä eksopolitiikka on ja miten sitä harjoitetaan? Onko eksopoliitikoilla puoluekuria? Vieraana on biologi, eksopoliitikko Olli Pajula.

Mistä tiedämme, että oliot ovat ystävällismielisiä, eivätkä ihmisten tavoin vihamielisiä ja sadistisia?

Entä, onko ihmiskunta valmis kohtaamiseen maan ulkopuolisten sivilisaatioiden kanssa? Kuinka voimme kehittää tietoisuuttamme kohdataksemme tuon toisen todellisuuden?

Lisäksi Veli-Martin Keitel kertoo viljakuvioista.

Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

Lähetykset

 • ti 29.8.2017 13.03 • Yle Puhe

Jaksot

 • Taloustrilogian kolmannessa osassa tutustutaan menestysteologiaan. Kansankielellä mennarismi on viime vuosisadalla Yhdysvalloissa syntynyt kristillisperäinen suuntaus, joka saapui maahamme 1980-luvun puolivälissä. Liike on kiistelty, eivätkä sen jäsenet itse pidä termistä menestyksen teologia.
  Mutta mitä se pitää sisällään? Voiko rukouksen avulla rikastua? Vieraina uskontotieteilijät Tuija Hovi ja Minna Opas Turun yliopistosta.

  Entä miksi kapitalismi syntyi nimenomaan kristinuskon parissa? Onko taloudellisesti menestyvä ihminen jumalan valittu? Emerituspiispa Mikko Heikka valistaa meitä.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Taloustrilogian toisessa jaksossa pohditaan, mitä raha on? Mistä sitä tulee? Onko se vain uskomusjärjestelmä ja ymmärrämmekö rahan vaikutuksia riittävästi? Vieraana on Ville Iivarinen Suomen Talousdemokratia ry:stä.

  -Jos kyseenalaistamme rahan, kyseenalaistamme kaiken maksamisen ja elämisen johon rahaa käytetään, mikä perustelee rahaan liittyvät virheelliset uskomuksetkin.

  Pohjois-Karjalan korpiseuduilla asuva Lasse Nordlund pyrkii elämään omavaraisesti. Kuulemme myös hänen elämästään lähes rahatalouden ulkopuolella. Perheettömänä Nordlundille riitti elämiseen 50 euroa vuodessa ja viisi aaria viljelymaata. Lisäksi hän poimii paljon sieniä ja marjoja.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Joulukuussa tuhanteen sattumanvaraisesti valittuun suomalaiskotiin jaettiin virsikirjan kokoinen teos nimeltä Sampo - ohjekirja vapauteen. Teos lupaa selvittää maailmantalouden, demokratian ja ympäristön ongelmat ja lähtee liikkeelle hyvin pompöösillä toteamuksella:

  -Jos kirjan näkemys toteutuu, voimme luopua tuloverosta, velasta, korosta ja monista muista kahleistamme.

  -Luottamusyhteiskunnassa hyvistä teoista palkitaan rahallisesti ja huonoista sakotetaan. Toive on, että näin ihmiskunta löytää nopeasti sellaisen kestävän ja yhteisöllisen tavan elää, joka hyödyttää kaikkia. Ei kannattaisi olla kusipää, siitä sakotettaisiin. Sakko on esimerkiksi huono maine, visioi Sampo-teoksen anonyymi kirjoittaja.

  -Toki mainejärjestelmä vaatisi jonkin verran moderointia.

  Taloustieteen professori Sixten Korkman arvioi Sampo-talousjärjestelmää ja muita talousutopioita.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • "Kaksoisolento ei ole yksilön jakautumista moneksi. Se on yksilöivän ominaisuuden jakoa ainakin kahteen.” Näin kirjoittaa Sijaltainen -tutkielmassaan Hannu Poutiainen. Hän on väitellyt kaunokirjallisuuden kaksoisolennoista, doppelgängereistä. Ne ovat Poutiaisen mukaan mahdollisia myös reaalitodellisuudessa. Ohjelmassa kysytään muun muassa mikä on sijaltainen ja voidaanko yksilöllisyyttä tarkastella ominaisuutena?

  Lisäksi Jussi Turunen kertoo psykiatri Reima Kampmanin sivupersoonatutkimuksista.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Ohjelmassa sukelletaan arkaaisen pyhän sfääriin, sillä käsittelyssä on pyhien paikkojen psykoakustiikka. Millaisia äänisignaaleja kallioista lähtee? Millaisia ovat tuonpuoleisuuden tärykaiut ja mitä kaiku merkitsi muinaisille ihmisille?

  Musiikkitieteilijä ja arkeologi Riitta Rainio on vieraana.

  Lisäksi arkeologi Antti Lahelma kertoo kalliomaalausten historiasta. Miten kalliomaalauksia tutkitaan ja mitä ne kertovat menneisyyden ihmisistä?

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Miksi yö on pimeyttä ja kauhua? Folkloristi Tuomas Hovi kertoo verta janoavista vampyyreista ja kulttuurihistorioitsija Riikka Forsström myyttisestä yöstä. Miksi yö kiehtoo?

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Koostelähetyksessä luvassa mieleenpainuvimmat ohjelmat, palautteet ja kulissien takaiset tunnelmat. Lisäksi ennenkuulematonta materiaalia. Äänessä toimittajat Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva sekä tuottaja Heidi Laaksonen.

 • Jo antiikin kreikkalaiset pohtivat hyveen merkitystä ihmiselämässä ja samaa keskustelua käydään vielä tämänkin päivän Suomessa. Hyve-etiikasta puhumassa kirjailija Joonas Konstig ja aiheesta väitellyt opettaja Niko Noponen.

 • Aleister Crowley (1875-1947) oli okkultisti, vuorikiipeilijä ja eksentrinen yhteiskunnallinen ajattelija. Tässä muistolähetyksessä ei puhuta hänen elämäntavoistaan eikä vaikutuksestaan populaarikulttuurin, vaan pureudutaan yksinomaan hänen ajatteluunsa.

  Haastateltavina Uuden aikakauden profeetta - Aleister Crowleyn koottuja kirjoituksia -teoksen suomentaja Marko Meretvuo ja Kirkon tutkimuskeskuksen projektikoordinaattori Jussi Sohlberg.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • ITE-taide luokitellaan kouluttamattomien taiteilijoiden arjen ympäristössä syntyväksi taiteeksi. Mikä ITE-kirjallisuudessa ja sen estetiikassa viehättää?
  Haastateltavina kirjailija Jaakko Yli-Juonikas ja Tuomas Palonen Kansalliskirjastosta. Kuulemme myös menestyneen "Esileikkimökki" -teoksen tekijää, omakustannekirjailijaa Pekka Tulppoa.
  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Mistä puhumme kun puhumme enkeleistä? Kuinka laajaa suomalainen enkeliharrastus on? Miten uskomme enkeleihin näkyy yhteiskunnassamme?

  Haastateltavina uskontotieteiden tutkija, professori Terhi Utriainen sekä munkki ja teologian professori Serafim Seppälä. Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

  Toimittajina Perttu Häkkinen ja Panu Hietaneva.

 • Ovatko elämänmuodot sittenkään niin kovin erilaisia? Tietokirjailija Kimmo Pietiläinen kertoo Geoffrey Westin skaalasta. West on teoreettinen fyysikko, joka viisikymppisenä havahtui omaan katoavaisuuteensa ja alkoi tutkia biologiaa.

  Skaalan peruskysymys kuuluu:

  -Onko kuviteltavissa, että kaikki eliöt ja jopa kaikki monimutkaiset järjestelmät ulottuen kasveista ja eläimistä kaupunkeihin ja yhtiöihin noudattavat muutamia yksinkertaisia sääntöjä?

  Mihin yksinkertaisiin sääntöihin West viittaa?

  Toimittajana Perttu Häkkinen.

Klipit

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä