Mikä maksaa?

Kaupungistumisen megatrendi Suomessa

 • 53 min
 • toistaiseksi

Suomi kaupungistuu, Eurooppa kaupungistuu, koko maailma vähitellen kaupungistuu. Puhutaan kaupungistumisen megatrendistä. YK:n ennusteiden mukaan kaksi kolmasosaa maailman väestöstä tulee asumaan kaupungeissa vuoteen 2050 mennessä.

Mitä tästä seuraa? Onko kehityksen suuntaa syytä muuttaa?

Juho-Pekka Rantalan vieraana on muuttoliiketutkija Timo Aro. Ohjelmassa kuullaan myös Tampereen tuoreen pormestarin Lauri Lylyn näkemyksiä suomalaisesta kaupunkipolitiikasta.

Lähetykset

 • to 12.10.2017 10.58 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Esittävien taiteiden, teatterin, orkesterien, tanssin, sirkuksen ja myös museoiden valtionrahoitusta halutaan uudistaa. Kuka maksaa viulut nykyisin ja kuka tulevaisuudessa? Voisiko kulttuuri pärjätä omillaan ilman tukea? Kulttuurilaitosten taloudesta keskustelemassa ylijohtaja Riitta Kaivosoja opetus- ja kulttuuriministeriöstä ja Helsingin kaupunginteatterin talous- ja hallintojohtaja Helena Reilin. Sanansa sanoo myös uudistuksen suurimmaksi häviäjäksi povatun Tampereen Työväen Teatterin hallituksen puheenjohtaja Kai Hintsanen. Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

 • Tällä viikolla USA:sta alkanut pörssikurssien lasku on huolestuttanut osakesäästäjiä. Pitkän nousukauden jälkeen osakemarkkinoiden näkymät ovat jälleen sumeat.
  Jonkin verran pelkoa saattaa hälventää se, että hyvän tulosvuoden jälkeen sijoittajille on luvassa runsaita osinkoja.
  Kuinka piensijoittajan kannattaa toimia tässä tilanteessa? Miten osakemarkkinoiden tulevaa kehitystä pitäisi nyt analysoida? Onko nyt aika etsiä osakkeiden ja rahastojen rinnalle muita vaihtoehtoja?
  Juha Virtasen vieraina ovat Osakesäästäjien keskusliiton toimitusjohtaja Antti Lahtinen ja sijoitusbloggari Martin Paasi Nordnetistä.

 • Entäpä jos meillä olisi kansainvälisten jättiyritysten sijaan demokraattisia itsejohdettuja yrityksiä, joiden tuotannosta päättäisivät kuluttajat? Ja palkkaa maksettaisiin vain ja ainoastaan kunkin yksilön ahkeruuden ja yritteliäisyyden mukaan? Tällaisiin tavoitteisiin pyrkii osallisuustalous.

  Voiko talouden perusrakenteita muuttaa? Onko perinteiselle markkinataloudelle vaihtoehtoja?

  Vieraina ovat Antti Jauhiainen ja Joona-Hermanni Mäkinen Suomen Parecon -yhdistyksestä.
  Ohjelma on uusinta syyskuulta.

 • Finanssipolitiikamme on liian löysää, eikä hallitus pääse tavoitteisiinsa. Näin tiivistyy talouspolitiikan arviointineuvoston näkemys vuodesta 2017 ja harjoitetusta talouspolitiikasta. Vieraina ovat neuvoston puheenjohtaja, professori Roope Uusitalo ja neuvoston jäsen, professori Kaisa Kotakorpi. Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

 • Mikä maksaa? -ohjelmassa kokoontuu jälleen ohjelman ekonomistiraati tekemään talousvuoden 2017 tilinpäätöstä ja tutkailemaan sitä, mitä vuosi 2018 tuo tullessaan. Paikalla vanhat tutut ekonomisti Janne Huovari Pellervosta, toimitusjohtaja Vesa Vihriälä Etlasta ja uutena miehenä ennustepäällikkö Ilkka Kiema Palkansaajista.

 • Vuokratyö lisääntyy Suomessa vuosi vuodelta. Alalla toimii nykyään viitisensataa yritystä. Tekijälleen vuokratyö tarjoaa vaihtelua ja mahdollisuuden hallita omaa ajankäyttöään. Yhä harvemmin on kyse pakon edessä tehtävästä pätkätyöstä. Vuokratyön näkymistä Suomessa keskustelemassa Seuturekry Oy:n toimitusjohtaja Jaana Jantola, päätoiminen keikkatyöntekijä Taina Verho ja henkilöstöpäällikkö Johanna Åström Eilakaisla Oy:stä.
  Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

 • Suomen talouteen vakiintui sotien jälkeen perinteinen, valtiokeskeinen kasvutapa. Vuosituhannen lopulla yritystemme monikansallistuminen alkoi murentaa vanhaa kasvutapaa - mutta mitä olemme saaneet tilalle? Vieraana tutkija, valtiontieteiden tohtori Pekka Sauramo.

 • Joulu on vähittäiskaupan tärkein sesonki. Kokonaisuudessaan joulukaupassa liikkuu noin 900 miljoonaa euroa. Suomalaiset ilmoittavat käyttävänsä joululahjoihin ja muuhun joulumenoihin keskimäärin hieman yli 500 euroa. Mutta kautta vuosikymmenten jouluajan kulutus ja kaupallisuus on saanut osakseen myös kritiikkiä.

  Milloin joulusta tuli kaupallinen juhla? Ja miten joulun yltäkylläisyyttä on arvosteltu eri aikakausina?

  Joulun talousihmeestä keskustellaan Mikä maksaa? –ohjelmassa. Vieraina ovat arkistotutkija Juha Nirkko Suomalaisen Kirjallisuuden Seurasta ja tutkija Jere Jäppinen Helsingin kaupunginmuseosta. Toimittajana on Jorma Honkanen.

 • Osta vuohi tai jalkapallo kehitysmaan lapselle. Paketillinen lämpöä ja rakkautta! Hyvän tekemisen markkinat ovat viimeisen parin vuosikymmenen aikana kasvaneet hurjasti, ala on myös ammatillistunut ja kaupallistunut. Hätäapuna, kehitysyhteistyössä ja ihmisoikeustyössä maailmalla liikkuu satoja miljardeja euroja vuodessa. Mutta ratkeaako maailman köyhyysongelma tällä tiellä koskaan? Mikä maksaa –ohjelman vieraana on tällä viikolla Frank Johansson, joka pohtii hyvän tekemisen markkinoita ja niiden kasvua uudessa kirjassaan.

 • Nettopositiivisuus on yritystalouden uusi termi. Sillä tarkoitetaan sitä, että yritys pyrkii koko toiminnallaan aiheuttamaan enemmän hyvää kuin huonoa. Moni kansainvälinen suuryritys on jo alkanut laskea toimintansa kokonaisvaikutusten yhteissummaa. Onko hyvän tekeminen avain yritysten menestykseen tulevaisuudessa? Miten yrityksen nettopositiivisuutta käytännössä arvioidaan? Mikä maksaa? -ohjelman vieraina ovat nettopositiivisuudesta kirjan kirjoittaneet Kati Berninger ja Oras Tynkkynen.

  Toimittajana on Juho-Pekka Rantala.

 • Raideliikenteemme on avautumassa kilpailulle 2020-luvulla. Kaavailtu malli ei Suomessa kuitenkaan päästä kilpailijoita samalle rataosuudelle keskenään.
  Mistä siis kilpaillaan ja mitä siitä seuraa asiakkaille? Entä miten välttää maailmalla raideliikenteen avaamisessa tehtyjä virheitä?
  Juho-Pekka Rantalan vieraina ovat joukkoliikenneasiantuntija Antero Alku ja yksikönjohtaja Laura Eiro Liikenne- ja viestintäministeriöstä.

 • Mistä me puhumme, kun me puhumme taloudesta?

  Miksi talouden asiantuntijoiden puhe ymmärretään niin usein väärin? Miksi hyvä talouden tietämys ei aina muutu hyväksi talouspolitiikaksi?

  Juho-Pekka Rantalan ovat vieraina ovat filosofi, tietokirjailija Tommi Uschanov ja Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen. He on ovat kirjoittaneet yhdessä kirjan ”Keskusteluja taloudesta”.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä