Radio Suomi Kuopio

Esittelyssä luontohelmi Talaskangas Vieremältä

 • 9 min
 • toistaiseksi

Talaskankaan luonnonsuojelualue on lähes luonnontilaisena säilynyt metsä- ja suoalue Pohjois-Savon ja Kainuun rajamailla. Talaskankaan suojelualue on noin 50 neliökilometriä kokoinen ja pinta-alasta puolet on suota, puolet metsää. Suuren yleisön tietoisuuteen Talaskangas nousi 1980-luvun lopussa, kun luontoaktivistit estivät alueen hakkuut.
Juha Vauhkonen lähti rämpimään suolle vieremäläisen luontoyrittäjä Katja Ronkaisen kanssa.

Lähetykset

 • pe 18.8.2017 12.35 • Yle Areena

Jaksot

 • Muovista pyritään eroon ja puu on kokenut uuden arvonnousun. Puunjalostusteollisuus elää nyt vahvaa uutta nousua Suomessaj a puun käyttö lisääntyy jatkuvasti. Metsät kasvavat ennätyksellisesti ja ilmastonmuutoksen myötä kasvun ennakoidaan edelleen kiihtyvän.Se luo mahdollisuuksia mutta myös uusia haasteita. Seppo Tikkanen haastattelee.

 • Toimitusjohtaja ja entinen SM-lentopalloilija Tatu Säisä siirtyy Vesileppis Areenan ruorista 3D Talon johtoon. Miten tiimihenkeä johdetaan urheiluopein ja kuinka voittamisen kulttuuri toteutuu suomalaisissa yrityksissä? Maija Ilmoniemi ja Juhani Forsman haastattelevat.

 • Rakennustyömaille kehitetään järjestelmää, jossa vanha konkari neuvoo alan opiskelijoita konkreettisesti lähes kädestä pitäen. Kokeilusta on saatu hyviä tuloksia ja toimintaa on tarkoitus laajentaa. Asialla ovat Rakennusteollisuus ja Savon ammttiopisto. SAKKY on kouluttanut kaiken kaikkiaan jo 500 työpaikkaohjaajaa. Seppo Tikkanen haastattelee.

 • Keitaasta halutaan tehdä vielä nykyistäkin houkuttelevampi ja kaupunkilaisten virallinen olohuone. Puuhamiehenä on valtuuttettu Matti Sariola​. Seppo Tikkanen haastattelee.

 • Suomi muutti viime syksynä Euroopan unionin uuselintarvikeasetuksen tulkintaa siten, että hyönteisten kasvattaminen ja myyminen elintarvikkeena sallitaan nyt myös Suomessa.
  Savonia Grasshoppers kasvattaa kotisirkkaa Tarvaisen Puutarhalla Tervossa. Toiminta on vielä alkuvaiheessa, mutta toukokuussa Tervossa sirittänee jo 10 miljoona kotisirkkaa.
  Toimittaja Juha Vauhkonen lähti Ilkka Tarvaisen kanssa sirkkajahtiin.

 • Levykauppa Äx:n toimitusjohtaja Jyri Lipponen pyörittää 43 työntekijän voimin yhdeksää myymälää ja nettikauppaa. Toimistopäivät sujuvat usein luonnon keskellä. Yhtiön liikevaihto oli 7.3 milj. euroa vuonna 2017. Missä on onnistuttu murroksen aikana ja miten levykaupan pomo viettää yhtiön 20-vuotista juhlapäivää? Juhani Forsman ja Maija Ilmoniemi haastattelevat.

 • Missikisat ovat olleet Suomessa suurta kansanhuvia. Suomen kauneimman naisen valinta on kiinnostanut ihmisiä, mutta 2000-luvun puolella tilanne on ehkä muuttunut. Esimerkiksi välttämättä ei tiedetä, kuka on hallitseva Miss Suomi. Siksi olikin yllätys, kun Marianne Mattila huomasi, että Kuopiossa järjestetäään alkuvuoden 2018 aikana kolmet eri missikisat. Mattila selvittää, miten Miss Kuopio hyötyy tittelistään. Samalla kuullaan, millaisiin tehtäviin missejä haetaan.

 • Setlementti Puijolan ylläpitämässä Tyttöjen Talossa alkoi viime elokuussa Otava seksuaaliväkivaltatyönhanke, jota vetää terveydenhoitaja ja seksuaalineuvoja Anna Korhonen. Mallia työhön on otettu Helsingin Tyttöjen Talon toiminnasta, jossa vastaavaa on ollut jo 10 vuoden ajan. Aihepiirin koetaan olevan arka ja moni ei halua puhua kokemuksistaan. Viime syksynä kävi kuitenkin niin, että Korhosen tekemälle työlle tuli tukea Me too-kampanjasta. Anna Korhosta haastattelee Marianne Mattila.

 • Suonenjoella asuva opettaja ja luontokuvaaja Olli Korhonen on kiinnostunut luonnon äänien tallentamisesta ja niiden vaikutuksesta ihmiseen. Hän on äänittänyt tuulen ja veden ääntä ja julkaissut näitä äänitallenteita Youtubessa. Mutta erityisen suosituksi on noussut hänen tekemänsä äänite, Siirin-kissan kehräys. Hän julkaisi sen neljä vuotta sitten ja nyt sillä on jo yli 2 miljoonaa kuuntelukertaa eri puolilla maailmaa. Miksi tasainen yhtäjaksoinen ääni kuten kissan kehräys tai kosken kohina rauhoittaa ja saa ihmisen rentoutumaan. Tutkimuksissa puhutaan niin sanotusta valkoisesta kohinasta. Varpu Mäntymäki tapasi Olli Korhosen näiden pohdintojen äärellä.

 • Pihapuuhun pölähtänyt komea lapinpöllö säikäytti leppävirtalaisen Leena Heiskasen. Pian selvisi, että pöllö olikin avun tarpeessa.
  Ensi säikähdykseltä selvittyään Leena alkoi miehensä kanssa myös miettiä linnun ruokkimista. Ensiksi vietiin kissanruokaa, sitten pieniä suikaleita hirvenlihaa. Lintu ei kuitenkaan suostunut syömään. Niinpä he päättivät ottaa yhteyttä lintuyhdistykseen, mitä erikoisen vieraan kanssa pitäisi tehdä. Linturengastaja Hannu Kärkkäinen tuli paikalle. Toimittajana Varpu Mäntymäki.

 • Somekohuista ja -lynkkauksista on tullut arkipäivää 2010-luvulla.

  Mitä on tapahtunut suomalaiselle keskustelukulttuurille? Elämmekö nyt mielensäpahoittajien maailmassa, jossa on normaalia satuttaa ja tulla satutetuksi?

  Mitä asiasta ajattelee kuopiolainen pappi ja lääkäri Ilkka Koponen, joka tarkastelee maailmaa niin uskon kuin tieteen näkökulmista? Koponen istui pyöreään pöytään Yle Kuopion aamujen Maija Ilmoniemen ja Juhani Forsmanin kanssa.

 • Kuopiossa avattiin muutama viikko sitten urheiludivari. Joulun alla kaupankäynti oli verkkaista, mutta nyt juhlapyhien välipäivinä on lähdetty liikkeelle. Moni etsii käytettyjä suksia ja luistimia kouluikäisille lapsilleen. Marianne Mattila seurasi asiakasvirtaa ja jututti samalla uusia monoja ostamassa olleita Elsa Räsästä ja Laura Pehkosta. Mika Huikarin ja Satu Salmelan matkaan lähti vaaleanpunaiset pienet luistimet. Entä millä hinnalla Soili Korhonen onnistui myymään parit luistimet ja muutaman mailan. Divarin myyjä Petri Putkonen kertoo muun muassa, että kysytyin tuote on vuodenaikaan nähden yllättävä.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Kuopion pakkaspäivien yksi vetonauloista on musiikkikeskuksessa esitettävä (23.-24.1.) Pakkassirkus Usva. Siinä esiintyvät taitavat nuoret sirkuksen harrastajat Kuopion Sirkuksesta yhdessä kaupungin sinfoniaorkesterin kanssa. Toimittajana Varpu Mäntymäki.

 • Kansanedustaja Markku Rossi (kesk.) antaa huonon arvosanan hallitukselle kuluneesta syyskaudesta. Hallituspuolueen Markku Eestilä (kok.) vastaa kritiikkiin ja pyytää katsomaan asioita kauemmas. Yle Savon kansanedustajatentissä puhutaan eduskunnan hyväksymästä rakenneuudistuksesta ja kuntien valtionosuuksista sekä arvioidaan sote-uudistusta ja eduskunnan syyskautta. Toimittaja on Jukka Eskanen.

 • Toiset ovat erämiehiä ja toiset ovat enemmän kaupunkilaisia. Miten erämieheksi kasvetaan? Pohjois-Savon vuoden 2013 erämies Matti Herd kertoo tarinansa, jossa luonnosta ammennetaan monipuolisesti. Toimittajana on Jouni Pilto.

 • Ihmisen paras ystävä voi olla paitsi omistajansa silminä, myös korvina. Kuulovammaisten avuksi koulutettuja kuulokoiria ei ole vielä Suomessa kuin parikymmentä. Toimittajana on Heidi Törnroos.

 • Timo Mustakallio -laulukilpailun voittanut Miina-Liisa Värelä esiintyy perjantaina oopperagaalassa Kuopiossa. Värelä vieraili torstaina Radio Savon lähetyksessä, jossa hänelle esitettiin yllättävä toive. Toimittajana Juhani Forsman.

 • Kuopion jäämaraton alkoi keskiviikkona perinteisillä koululaisluisteluilla. Kallaveden jäällä viilettää kahden päivän aikana noin 6 000 koululaista. Luistinradalla kävi liukastelemassa toimittaja Petri Julkunen.

 • Lavarunouden Suomenmestaruus on taas pian jaossa. Runopuulaakin finaali käydään viikon päästä lauantaina Kuopiossa. Lavarunouden hallitseva Suomenmestari, kuopiolainen Jukka Kervinen kävi Radio Savon vieraana. Toimittajana Anu Myllärinen.

 • Jos joku ruoka on tämän kauden ruoka, niin se on hirvi. Mutta mistäs sitä hirveä saa, jos pyssy ei pysy kädessä ja mehtuuhommat ovat vieraita? No hirvenlihahuutokaupasta tietenkin. Pöytä on katettu -sarjamme tässä osassa laitoimme ensikertalaisen Kuopion Lamperilan kylälle lihaa etsimään. Asialla Petri Julkunen:

 • Kuopiossa meneillään oleva ANTI-festivaali näyttäytyi keskiviikkona hieman erilaisemmassa ympäristössä. Kuopion yliopistollisessa sairaalassa nähtiin kuoroesitys, joka ei tällä kertaa sisältänyt laulua sen perinteisimmässä merkityksessä. (Uudelleen) virittäytyvä kuoro johtajansa sanoin ilmaantui sairaalan käytäville. Vajaan tunnin kestäneen kierroksen aikana ryhmä liikkui niin neurologian kuin päivystyspoliklinikan käytävillä ja herätti ihmetystä ja ilmeistä päätellen myös ihastusta. Toimittajana on Antti Karhunen.

 • Savo tulee tutuksi Ahtisaaren presidentintekijä, lobbari, toimittaja ja kirjailija Jussi Lähteen uusimmasta romaanista nimeltä "Napit vastakkain", jossa savolainen untuvikkokansanedustaja Känsä joutuu valintansa jälkeen melkoiseen pyöritykseen Arkadianmäellä ja muuallakin. Totta vai tarua, sen selvittää kirjailijan kanssa Petri Julkunen. Ja taitaapa tarinatuokion lopussa selvitä Suomen tuleva presidenttikin.

 • Mitä kuuluu Euroopan parlamenttiin ja parlamentaarikko Riikka Mannerille Brysseliin? Varkautelainen Manner toimi aiemmin Paavo Väyrysen lehdistöavustajana. Mitä Manner ajattelee Väyrysen presidenttiehdokkuudesta? Muun muassa siitä otti selvää Kati Myöhänen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä