Politiikkaradio

Uhkaako asuntomarkkinoita Helsingin tauti?

 • 50 min
 • toistaiseksi

Kaupunkiinmuutto Helsingin ja Tampereen osalta ylittää tällä hetkellä ennusteet. Asuntorakentamiselle tämä tarkoittaa hyviä aikoja. Samaan aikaan asuntojen hintojen nousu jatkuu, myös vuokramarkkinoilla.

Mutta jatkuuko rakentamisen nousujohteinen trendi? Rakennetaanko oikeisiin paikkoihin, oikeankokoisia asuntoja ja oikeaan hintaan?

Länsinaapurimme Ruotsin asuntokuplasta on puhuttu pitkään. Onko kupla puhkeamassa? Jos, millaisia vaikutuksia olisi Suomeen? Uhkaako Suomen asuntomarkkinoita Helsingin tauti?

Politiikkaradion jokalukukautisessa asuntomarkkinakeskustelussa ovat Sakari Sirkkasen studiovieraina Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna ja Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

Politiikkaradion jatkoilla puhutaan lisää vuokra- ja asuntomarkkinoiden trendeistä.

Lähetykset

 • ma 4.9.2017 12.30 • Yle Puhe

Jaksot

 • Mitä on politiikan valta? Millaisia vallan muotoja löytyy? Millainen on vallan tulevaisuus?

  Tämänkertainen Poliklinikka on osa Helsingin yliopiston Tiedekulmassa syyskuussa käytyä keskustelua vallasta ja politiikasta.

  Keskustelijoina ovat politiikan tutkijat Hanna Wass, Johanna Vuorelma, Timo Miettinen, Antti Ronkainen ja Isak Vento.

  Sakari Sirkkanen toimittajana.

  Syventyy ja perehtyy politiikan ilmiöihin ja yhteiskunnan syvävirtoihin. Äänessä politiikan toimijat, tarkkailijat ja ajattelijat.

 • Tunteet ovat nyt pinnalla politiikassa. Kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.) suolsi pikkuparlamentissa v-alkuista tekstiä työmarkkinamies Lasse Laatuselle. Kansanedustaja Markus Mustajärvi (vas.) käski presidentti Ahtisaaren saa painua alimpaan h-vettiin. Molemmat tunteenpurkaukset liittyvät tulikuumana vellovaan irtisanomiskiistaan.

  Miksi irtisanomiskiista vetää poliitikkojen hermot kireälle ja saa pinnat palamaan?

  Entä mihin pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pyrkii antamalla eduskunnalle tiedonannon hallituksen työllistämispolitiikasta?

  Mikä on päivän politiikan sana?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

 • Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC julkaisi maanantaina ennalta jo kohua herättäneen raporttinsa.

  Miltä raportin päälinjat näyttävät Suomen osalta?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja ja Helsingin yliopiston ympäristöekonomian professori Markku Ollikainen sekä Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

 • Eduskunnassa kansanedustajat taistelevat vallasta, punovat juonia ja hakevat ratkaisuja. Samalla eduskunta on valtava ristiriitojen yhteisö. Koko järjestelmä rakentuu konfliktille: parlamentarismin ytimessä on poliittisten näkemyksien väliset ristiriidat ja niiden törmäys. Eduskunnassa kansanedustajan pitää sopeutua vastakkainasetteluun.

  Mutta koska ihmiset voivat huonosti konfliktissa, niin miten tämä on eduskunnassa ratkaistu? Millaisia käytäntöjä eduskuntaan on syntynyt, jotta ristiriitojen kanssa pystytään elämään? Kuinka kansanedustajien psyykkinen kunto sietää jatkuvaa konfliktia?

  Entä miksi eduskunnan yksi tärkeimmistä säännöistä on, että talon sisällä nähtyä ja kuultua ei käytetä kollegoja vastaan? Miksi eduskuntaa hallitsee palvelusten ja vastapalvelusten verkosto?

  Miksi eduskunnassa valtataistelua säädellään lukuisilla hierarkioilla ja kirjoittamattomilla säännöillä?

  Entä ovatko kansanedustajien paheet niitä samoja kuin kenellä tahansa kansalaisella, vai pahempia?

  Vieraana on eduskunnasta kirjan kirjoittanut Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Hallitustenvälisen ilmastopaneelin raportti on kylmää luettavaa. Hiilidioksidipäästöt pitää saada nollattua vuoteen 2050 mennessä. Muutoin voidaan unohtaa lämpötilan nousun rajoittaminen alle puoleentoista asteeseen, joka on kriittinen raja, jonka jälkeen ilmastonmuutoksen vaikutukset alkavat olla hallitsemattomia.

  IPCC:n raportin mukaan maapallon keskilämpötilan nousun rajoittaminen vaatii radikaaleja poliittisia päätöksiä sekä yksittäisten valtioiden tasolla että globaalisti. Kuinka radikaaleja poliittisia päätöksiä ilmastonmuutoksen rajoittaminen vaatii Suomelta?

  Riittääkö nykyhallituksen linjaus kivihiilen käytön lopettamisesta vuoteen 2029 mennessä? Kuinka liikenteen hiilidioksidipäästöt saataisiin laskuun? Hakataanko Suomessa metsiä liikaa? Kuinka nopeasti turpeen poltosta täytyy luopua?

  Vieraana ovat eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr.) ja valiokunnan jäsen Saara-Sofia Siren (kok.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Ensi vaalikauden iso uudistus on sosiaaliturvan uudistaminen. Millainen malli Suomelle sopisi?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat Evalle sosiaaliturvan uudistamisesta analyysin laatinut kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä sekä yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen.

 • Suomen talous romahti finanssikriisissä vuonna 2007. Kesti 10 vuotta ennen kuin bruttokansantuote nousi yli tason, jolla se oli ennen romahdusta. Mikä on kriisivuosien tilinpäätös? Mitä talouden "vaaran vuodet" meille opettavat?

  Entä onko talouskasvulle vaihtoehtoa? Loppuuko nykyinen elämänmuoto ilman kasvavaa taloutta?

  Mikä on taloustieteen suhde politiikkaan? Voiko taloustiede olla koskaan irti politiikasta?

  Politiikkaradio Extrassa on vieraana Käänne-kirjan kirjoittaja Nordean ekonomisti Aki Kangasharju.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

  Politiikkaradio Extra syventyy ja perehtyy politiikan ilmiöihin ja yhteiskunnan syvävirtoihin. Äänessä ovat politiikan toimijat, tarkkailijat ja ajattelijat.

 • Gallup - missä mennään?

  Irtisanomislaki - millainen vaikutus puolueiden voimasuhteisiin?

  Case-Huhtasaari.

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat politiikan toimittaja, Kanava-lehden tuottaja Tuomo Lappalainen ja tutkimusjohtaja Juho Rahkonen Taloustutkimuksesta.

 • Se on lakkopäivän jälkeinen: miltä tilanne näyttää?

  Onko pidetty kiinni sovitusta vai ei? Mikä ovat lain pointit? Työllistämisvaikutukset? Poliittinen kehikko?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat SAK:n Työehdot-osaston johtaja Annika Rönni-Sällinen ja Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula.

 • Kiista henkilöperusteisesta irtisanomisesta johti poliittiseen lakkoon. Lakko iskee metalliteollisuuteen, metsäyhtiöihin, telakoille, elintarvikealalle. Lisäksi ylityö ja vuoronvaihtokiellot haittaavat julkista liikennettä. Päiväkotien ruokakuljetukset saattavat vaikeutua.

  Hallituksen mukaan lakiesitys henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamisesta on työllistämistoimi. Ay-liikkeen mukaan esitys pitää vetää pois, koska se heikentää työsuhdeturvaa ja asettaa työntekijät eriarvoiseen asemaan.

  Miten syntynyt pattitilanne työmarkkinoilla puretaan?

  Vieraina ovat eduskunnan työelämä ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Tarja Filatov (sd.) ja valiokunnan jäsen Eero Suutari (kok.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Sipilän hallitus esittää tiedustelulakien johdosta perustuslakiin muutosta, joka muuttaisi luottamuksellisen viestin salaisuuden suojaa. Lisäksi halitus haluaa perustuslakimuutoksen voimaan kiireellisenä.

  Löytyykö eduskunnasta vaadittava 5 / 6 osan enemmistö perustuslain 10 §:n muuttamiseksi kiireellisenä? Vasemmistoliitto vastustaa perustuslain muutoksen hyväksymistä kiireellisenä. Vihreillä on suositus äänestää perustuslain muuttamisen puolesta. Perussuomalaiset hakevat yksimielistä kantaa. SDP:n eduskuntaryhmä on ilmoittanut olevansa valmis äänestämään perustuslain kiireellisen muuttamisen puolesta.

  Entä miksi perustuslain takaamaa luottamuksellisen viestin suojaa ylipäätään halutaan höllentää?

  Vieraina ovat eduskunnan perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtaja Tapani Tölli (kesk.) ja puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Italian populistihallitus iski torstaina pöytään budjettihedotuksen joka on monin osin ongelmallinen euroalueen yhteisten sääntöjen näkökulmasta.

  Mitä Italiassa tapahtuu? Onko kriisin laukeaminen ja/tai leviäminen kuinka mahdollista?

  Jatkoilla lyhyesti brexit-tilanteesta.

  Sakari Sirkkasen vieraina ovat Varman toimitusjohtaja Risto Murto ja Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Klipit

 • Yhdysvaltain presidenttikandidaatit Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa suorassa tv-väittelyssä. Debatin jälkikäteisarvioissa Clinton arvioitiin selkeäksi voittajaksi: Clinton osasi asiat, oli valmistautunut.

  Trump sen sijaan on poliitikkona pikemminkin katutappelija: arvaamaton persoona, joka haastaa piittaamatta käytöstavoista tai faktoista. Väittely Clintoninkin kanssa muistutti Trumpin osalta enemmän tosi-tv sirkusta kuin poliittista debattia.

  Mitä äärimmilleen viritetty ja paineistettu tv-debatti poliitikoista puristaa esiin? Mikä ratkaisee, jos sanoilla ja faktoilla ei ole merkitystä?

  Kuva: EPA/Andrew Gombert

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradiossa selvitetään mikä mahdollistaa henkisen väkivallan työpaikoilla ja olisiko sovittelu se avain, jolla työpaikan lukkiutuneet ihmissuhdetilanteet saataisiin avattua ja työuria pidennettyä.

  Raimo Tyykiluodon vieraana on työyhteisösovittelun tutkija Timo Pehrman.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä