Politiikkaradio

Uhkaako asuntomarkkinoita Helsingin tauti?

 • 50 min
 • toistaiseksi

Kaupunkiinmuutto Helsingin ja Tampereen osalta ylittää tällä hetkellä ennusteet. Asuntorakentamiselle tämä tarkoittaa hyviä aikoja. Samaan aikaan asuntojen hintojen nousu jatkuu, myös vuokramarkkinoilla.

Mutta jatkuuko rakentamisen nousujohteinen trendi? Rakennetaanko oikeisiin paikkoihin, oikeankokoisia asuntoja ja oikeaan hintaan?

Länsinaapurimme Ruotsin asuntokuplasta on puhuttu pitkään. Onko kupla puhkeamassa? Jos, millaisia vaikutuksia olisi Suomeen? Uhkaako Suomen asuntomarkkinoita Helsingin tauti?

Politiikkaradion jokalukukautisessa asuntomarkkinakeskustelussa ovat Sakari Sirkkasen studiovieraina Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna ja Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

Politiikkaradion jatkoilla puhutaan lisää vuokra- ja asuntomarkkinoiden trendeistä.

Lähetykset

 • ma 4.9.2017 12.30 • Yle Puhe

Jaksot

 • Vaalikauden loppu on käsillä. Mitä nykyisistä puolueiden kannatusasetelmista seuraa, kun liikutaan kohti eduskuntavaaleja?

  Miten hallituspuolue sinisten heikko kannatus heijastuu Sipilän hallitukseen? Uhkaavatko ulkoministeri Timo Soinin (sin.) aborttikommentit jo koko hallitusta?

  Entä mitä sotesta seuraa poliittisesti, jos se kaatuu tai syntyy?

  Vieraina ovat politiikan tutkija Jenni Karimäki Turun yliopistosta sekä politiikan toimittaja Pirjo Auvinen Yleisradiosta.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Trump ja Putin Helsingissä - mikä jäi saldoksi?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) ja Timo Heinonen (kok.) sekä tutkija Ville Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista.

 • Ennakointi on politiikan keskiössä. Trump ja Putin tapaavat tänään Helsingissä. Mitä on odotettavissa?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista sekä kansainvälisen politiikan professori Tuomas Forsberg Tampereen yliopistosta.

 • Theresa Mayn hallitus julkisti eilen 98-sivuisen White Paper -suunnitelman, jossa dräftätään Britannian EU-eron jälkeistä asemointia.

  Miltä tilanne näyttää?

  Sakari Sirkkasen vieraana on ohjelmajohtaja Juha Jokela Ulkopoliittisesta instituutista.

 • Aamulla räyhäkkäällä päällä, iltapäivällä sovitteleva, päivän päätteeksi tai oikeastaan seuraavana aamuna paluu kriittiseen twiittailuun.

  Naton huippukokous ja Trumpin esiintyminen on jälleen nostattanut kuumaa keskustelua. Mikä on analyysi?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat Ulkopoliittisen Instituutin johtaja Teija Tiilikainen sekä Turun yliopiston John Morton -keskuksen johtaja Benita Heiskanen.

 • Ennakoimattomuus, arvaamattomuus, psykologiset faktorit ja leviämisvaara, uudet kauppaliitot ja globaalit toimitusketjut ja miten kaikki päättyy? Ja onko edessä jossain vaiheessa kriittinen piste, jonka ylittyessä kuvio kääntyy päinvastaiseksi?

  Kauppasodassa on aina enemmän kuin yksi osapuoli. Nyt näyttäisi olevan kolme. Missä ja minne siis mennään kauppapoliittisessa kolmiodraamassa Yhdysvaltojen, Kiinan ja EU:n välillä?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat kauppapolitiikan asiantuntija Saila Turtiainen EK:sta sekä päästrategi Valtteri Ahti Danske Bankista.

 • Maahanmuuttopolitiikka, Puolan oikeusvaltiokysymys ja meppien kulukorvaukset.

  Strasbourgin studiossa ovat europarlamentaarikot Heidi Hautala (vihr.) Henna Virkkunen (kok.) sekä Mia-Petra Kumpula-Natri.

  Sakari Sirkkanen toimittajana.

 • Trump ja Putin tapaavat Helsingissä tilanteessa, jossa maailmanpolitiikan mannerlaatat ovat murroksessa.

  Mikä on analyysi?

  Sakari Sirkkasen vieraina ovat emeritussuurlähettiläs Hannu Himanen sekä tutkija Matti Pesu Ulkopoliittisesta instituutista.

 • Konsensus ja dissensus. Poliklinikoimassa ovat politiikan tutkijat Hanna Wass, Johanna Vuorelma ja Isak Vento Helsingin yliopistosta. Puhelimessa on Osmo Soininvaara. Toimittajana Sakari Sirkkanen.

 • Hallitus valmistelee pitkän aikavälin päästötavoiteohjelmaa. Suomen ilmastopaneelin arvion mukaan Suomen on vähennettävä fossiilisia ja prosessiperäisiä päästöjä mahdollisesti jopa sadalla prosentilla vuoteen 2050 mennessä, jotta Suomi saavuttaa Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteet. Miten moinen temppu tehdään?

  Miten niin sanotun maankäyttösektorin hiilinielut vaikuttavat Suomen hiilidioksidipäästöihin? Kuinka paljon EU:ssa määritellyillä hiilinieluspekseillä voi hakata metsiä tai raivata pelloiksi?

  Miten jopa sadan prosentin päästövähennykset vaikuttaisivat yksityisautoiluun?

  Entä mitä on globaali oikeudenmukaisuus päästöjen vähentämisessä? Kuinka paljon on kunkin maan ”reilu osuus”?

  Vieraana on Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Sosiaali- ja terveysvaliokunnan päätös sote-uudistuksen käsittelyaikataulusta kaatoi Sipilän hallituksen uudistukselle asettaman aikataulun. Koko uudistus siirtyy vuodella eteenpäin.

  Mikä on Sipilän hallituksen asema sote-uudistuksen aikataulun kaaduttua?

  Kesäkuun lopun EU-huippukokouksessa pitäisi tehdä päätöksiä euroalueen yhteisestä budjetista ja yleiseurooppalaisen turvapaikkapolitiikan sorvaamisesta. Paine EU-johtajia kohtaan on äärimmäisen kova molemmissa kysymyksissä.

  Löytyykö yleiseurooppalaiseen turvapaikkapolitiikkaan ja euroalueen uudistuksiin poliittista ratkaisua?

  Vieraana ovat eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) ja valtiovarainvaliokunnan jäsen Elina Lepomäki (kok.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Suuri osa politiikan kohuista on päiväperhoja, joista ei juuri jää muistijälkeä. Monet politiikkaa kuohuttaneista kohuista ovat myös jonkin sortin somekohuja.

  Mistä kaikesta on politiikassa tänä vuonna kohuttu ja puhuttu? Mitkä sanat tai lausunnot ovat kuohuttaneet mieliä, mitkä naurattaneet, mikä itkettäneet?

  Politiikkaradion Puheet päreiksi -kaksikko, toimittaja Tapio Pajunen ja dosentti Vesa Heikkinen analysoivat kaikki alkuvuoden päivän politiikan sanat.

  Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

Klipit

 • Yhdysvaltain presidenttikandidaatit Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa suorassa tv-väittelyssä. Debatin jälkikäteisarvioissa Clinton arvioitiin selkeäksi voittajaksi: Clinton osasi asiat, oli valmistautunut.

  Trump sen sijaan on poliitikkona pikemminkin katutappelija: arvaamaton persoona, joka haastaa piittaamatta käytöstavoista tai faktoista. Väittely Clintoninkin kanssa muistutti Trumpin osalta enemmän tosi-tv sirkusta kuin poliittista debattia.

  Mitä äärimmilleen viritetty ja paineistettu tv-debatti poliitikoista puristaa esiin? Mikä ratkaisee, jos sanoilla ja faktoilla ei ole merkitystä?

  Kuva: EPA/Andrew Gombert

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradiossa selvitetään mikä mahdollistaa henkisen väkivallan työpaikoilla ja olisiko sovittelu se avain, jolla työpaikan lukkiutuneet ihmissuhdetilanteet saataisiin avattua ja työuria pidennettyä.

  Raimo Tyykiluodon vieraana on työyhteisösovittelun tutkija Timo Pehrman.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä