Euroopan historian suuria aaltoliikkeitä

Neljäosainen radiosarja, jossa pohditaan Euroopan historian suuria kaaria, aatesuuntia, ilmiöitä ja tapahtumia. Tärkeässä roolissa on kulttuurihistoria ja esimerkiksi kirjallisuuden ja musiikin tähtihetket. Tarkoituksena on hahmottaa suuria kokonaisuuksia ja läpileikkauksia Euroopan historiasta.

Haastateltavana on joukko kansainvälisiä, persoonallisia tutkijoita: musiikkitieteen professori ja semiootikko Eero Tarasti, Venäjän aatehistoriaa ja uskontoa tutkiva Helsingin yliopiston dosentti ja Itä-Suomen yliopiston osaaikainen professori, ranskalainen dominikaanimunkki Antoine Lévy, ranskalainen diplomaatti ja kirjailija Alain Briottet ja Jyväskylän yliopiston romaanisen filologian professori Outi Merisalo.

Sarjan toimittaa Sini Sovijärvi.

Jaksot

 • Euroopan historian suuria aaltoliikkeitä -sarjan viimeisessä osassa keskustellaan ranskalaisen diplomaatin ja kirjailijan Alain Briottet’n kanssa toisesta maailmansodasta ja siihen liittyvästä yksittäisestä henkilötarinasta sodan keskellä. Briottet tunnetaan suurena Suomen ystävänä, hän toimi maassamme suurlähettiläänä vuosina 1994 -1998.
  Mukana keskustelemassa on myös professori Outi Merisalo Jyväskylän yliopistosta. Toimittaja on Sini Sovijärvi.

 • Euroopan historian suuria aaltoliikkeitä -sarjassa keskustellaan Euroopan historian suurista kehityskaarista antiikista ja keskiajalta aina meidän päiviimme saakka.
  Sarjan kolmannessa osassa haastateltavana on ranskalainen dominikaanimunkki ja professori Antoine Lévy. Hän analysoi venäläisen ja länsimaisen ajattelun ja
  yhteiskuntarakenteen eroavaisuuksia varhaiselta keskiajalta aina Putinin päiviin saakka.
  Toimittajana Sini Sovijärvi.

 • Sarjan toisessa osassa musiikkitieteen professori ja semiootikko Eero Tarasti pohtii mm. Euroopan filosofiaa sekä suuria tähtihetkiä kirjallisuudessa ja musiikissa.
  Sarjan toimittaa Sini Sovijärvi.

 • Historian virrasta olisi kiintoisaa löytää suuria kaaria, joita hahmottamalla voisi paremmin ymmärtää historian koko logiikkaa. Ja vielä niin, että mukana kulkisivat historian kaikki elementit: tapahtumat ja poliittinen kehitys, mutta myös kulttuurihistorian, uskonnon ja koko ajattelun merkittävät suuntaukset – suuret kaaret mantereemme matkassa antiikista omaan aikaamme asti.

  Euroopan historian suuria aaltoliikkeitä -sarjan ensimmäisessä jaksossa vieraana on Helsingin yliopiston musiikkitieteen professori, semioottikko, muusikko ja kirjailija Eero Tarasti. Hän lähtee valottamaan antiikin merkitystä Euroopan pohjana ja suuria ajatussuuntauksia, semiotiikkaa ja filosofiaa. Hän nostaa esiin myös kirjallisuuden ja musiikin merkkipaaluja Euroopan historiassa.

  Sarjan toimittaa Sini Sovijärvi.

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä