Roman Schatzin Maamme-kirja

Suomalaisten geeniperimä

 • 53 min
 • toistaiseksi

Geenitutkimus on viime vuosina edistynyt valtavasti. Sen jälkeen kun ihmisen täydellinen geenikartta valmistui vuonna 2003,  geenitutkimus on tuottanut paljon tietoa ihmisten ja kansojen alkuperästä, kehityshistoriasta ja perinnöllisistä taudeista.

 Millainen on suomalainen DNA, eroaako se muiden ihmisten perimästä? Miltä Suomen heimokartta näyttää geenitutkijan silmissä? Mitä suomalaisten geneettisestä alkuperästä tiedetään? Onko geneettistä Suomen kansaa olemassa ?

Roman Schatzin vieraina ovat Helsingin yliopiston perinnöllisyystieteen lehtori Päivi Onkamo ja Suomen Sukututkimusseuran hallituksen jäsen Marja Pirttivaara.

 

Lähetykset

 • ma 23.10.2017 10.05 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Pidä itsesi miehenä! Tästä vanhasta ohjeesta ei taida olla enää mitään hyötyä nykyajan miehille. Perinteinen, patriarkaalinen miesrooli on hajoamassa. Mutta mitä tulee sen tilalle?

  Kuinka tarpeettomaksi käyneestä niin kutsutusta toksisesta miehisyydestä päästään eroon, ja kuinka sen tilalle kehitetään miehille uusi, järkevä biologinen ja sosiaalinen rooli?

  Miehen roolista, tehtävästä ja voinnista keskustellaan Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina ovat professori Göte Nyman ja yrittäjä, hupparihörhö Sami Kuusela.

 • Tatuoinneilla on eri aikoina ja eri ympäristöissä viestitty eri asioita. Tyynen valtameren alkuperäiskulttuureissa sillä oli monia sosiaalisia merkityksiä. Jopa jäämies Ötzillä oli tatuointi jo 5300 vuotta sitten.
  Tänä päivänä kymmenillätuhansilla ellei sadoillatuhansilla suomalaisilla on tatuointeja.
  Miksi? Mikä on tatuoinnin sosiaalinen merkitys tänään? Ja miksi Suomessa otetaan tatuointeja niin paljon enemmän kuin muualla?

  Roman Schatzin vieraina ovat tatuointitaiteilijat Juho K. Juntunen ja Säde Sonck.

 • Sanomalehtien poliittiset pilapiirrokset ovat olleet jo yli sata vuotta yksi länsimaisen yhteiskunnan sanavapauden mittareista. Taitava piirtäjä voi yhdellä kuvalla paljastaa yhteiskunnan epäkohtia tai vallanpitäjien virheitä. Pilapiirros voi herättää keskustelua tai muokata mielipiteitä.

  Mutta kuinka pilapiirros pärjää nykyisessä muuttuvassa mediamaailmassa? Onko pilakuvilla enää entistä voimaa kuin sosiaalinen media pursuaa satiirisia meemejä ja pilkkakirjoituksia?
  Muuttivatko Jyllands-Postenin Muhammed-piirroksista noussut kohu ja Charly Hebdon terrori-isku länsimaisen pilapiirroskultuurin vapauden rajoja?

  Pilapiirrosten tehtävästä, tilasta ja voimasta keskustellaan Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina ovat pilapiirtäjät Ville Ranta sekä Jyrki Vainio.

 • Maailmasssa puhutaan noin 6000 eri kieltä. Arvioiden mukaan noista kielistä jopa 90 % voi kadota tämän vuosisadan aikana. Myös useimmat suomen sukukielet ovat uhanalaisia tai tekevät jo kuolemaa.
  Mitä me tiedämme näiden sukulaiskieltemme tilasta ja kielten puhujista? Mitä maailma menettää kun kieli kuolee? Voiko kuolevaa kieltä pelastaa? Kuinka sukulaiskielemme voivat Putinin Venäjällä?
  Suomalais-ugrilaisten vähemmistökielten ja -kansojen tilasta ja tulevaisuudesta keskustellaan Roman Schatzin Maamme-kirjassa. Vieraina ovat Helsingin yliopiston itämerensuomalaisten kielten professori Riho Grünthal ja toimittaja Kirsikka Moring.

 • Tutkimusten mukaan jopa neljäsosa suomalaisista kärsii lievästä uupumuksesta ja yli kaksi prosenttia vakavasta työkykyä heikentävästä uupumuksesta.

  Yhä useampi meistä kokee olevansa stressaantunut, ahdistunut, kiireinen tai masentunut. Tuhannet suomalaiset kärsivät univaikeuksista ja väsymyksestä. Tuntuu siltä, että monelle meistä nykyelämä on liian raskasta.

  Mikä suomalaisia uuvuttaa ja mitä asialle voitaisiin tehdä?
  Roman Schatzin vieraina Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi ja Lyyti Oy:n toimitusjohtaja Petri Hollmén.

 • Kulttuurinen omiminen tai appropriaatio on aihe, josta yhä enemmän keskustellaan mediassa. Mutta mitä sillä oikein tarkoitetaan? Milloin toisen kulttuurin kuvien, tapojen tai symbolien lainaaminen muuttuu kyseenalaiseksi omimiseksi?

  Saako suomalainen lapsi leikkiä inkkaria? Saako alkuperäiskansan kulttuuriesineitä tai symboleita käyttää valtaväestön taiteessa? Milloin on kyse oppimisesta, milloin harmittomasta leikistä ja milloin todellisesta kulttuurisesta hyväksikäytöstä?

  Roman Schatzin vieraina ovat saamelaisaktivisti Petra Laiti ja folkloristiikan tutkija Heidi Haapoja-Mäkelä.

 • Kanadan pääministeri Justin Trudeau lupasi vaalikampanjassaan laillistaa kannabiksen viihdekäytössä. Viime viikolla vaalilupaus toteutettiin ja Kanada on näin ensimmäinen teollisuusvaltio, jossa kannabis on täysikäisille sallittu nautintoaine.
  Suomesta ei löydy ainuttakaan politiikkoa joka uskaltaisi liputtaa kannabiksen puolesta, ja mielipidekyselyissäkin kansan enemmistö on laillistamista vastaan.

  Miksi kahdessa muuten aika samankaltaisessa valtiossa suhtaudutaan niin eri tavalla pilveen?
  Suomen kannabis- ja muustakin huumepolitiikasta keskustelevat roman Schatzin johdolla Irti huumeista -yhdistyksen toiminnanjohtaja Mirka Vainikka ja kansanedustaja Tom Packalén.

 • Vanhempien ikäluokkien koko kasvaa ja nykyajan vanhukset ovat entistä hyväkuntoisempia. Niinpä ei ole ihme, että tutkimusten mukaan ikäihmisten seksuaalinen aktiivisuus lisääntyy koko ajan.
  Tutkimusten mukaan seksi parantaa myös vanhusten terveydentilaa.

  Miksi vanhusten seksiä pidetään edelleen kiusallisena asiana? Miten ikääntyneiden seksielämää voisi kannustaa ja parantaa?

  Roman Schatzin vieraina ovat toimittaja Pirkko Arstila ja pari- ja seksuaaliterapeutti Jouni Pölönen.

 • Koskaan ennen ei ollut olemassa niin paljon ihmisiä, jotka puhuvat suomea äidinkielenään eikä koskaan ennen ollut olemassa niin paljoin ihmisiä, jotka puhuvat suomea toisena tai kolmantena kielenä.

  Kuinka hyvin maahanmuuttajilta suomen kieli sujuu? Miten sitä opetetaan ja kuinka oppi menee perille? Onko suomi niin vaikea kieli, että se on kotoutumisen este?
  Roman Schatzin vieraina ovat kielentutkija Heini Lehtonen sekä juristi ja kääntäjä Husein Muhammed.

 • Suomen Psykologiliiton mukaan Suomessa noin miljoona henkilöä käyttää Kelan korvaamia psyykenlääkkeitä, ja pelkästään masennuslääkkeitä noin 400 000 suomalaista. Neljännes suomalaista vanhuksista saa psykoosilääkitystä ilman psykoosin oireita, suuri osa heistä tietämättään. Ovatko kaikki lääkärin määräämät mielialapillerit todella tarpeen? Ajetaanko meitä psyykenlääkekoukkuun aivan turhaan? Roman Schatzin vieraina ovat A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Karoliina Karjalainen.

 • Noin 20 prosenttia suomalaisista uskoo ufoihin ja 6 prosenttia suomalaisista kertoo nähneensä ufon. Tunnistamattomat lentävät esineet herättävät voimakkaita tunteita ja vaikeita kysymyksiä. Ovatko ufohavainnot aistiharhoja, vilkkaan mielikuvituksen tuotetta vai jotakin oikeasti selittämätöntä?
  Mistä ufohavainnot ja –kokemukset kertovat? Miten ufoja Suomessa tutkitaan?
  Roman Schatzin vieraina ovat uskontotieteilijä Jaakko Närvä ja Suomen Ufotutkijat ry:n tutkimuspäällikkö Heikki Kulju.

 • Asuminen on Suomessa lähes 30 prosenttia kalliimpaa EU:ssa keskimäärin.
  Kalliilla hinnalla suomalainen voi kuitenkin saada riesakseen homeasunnon. Moni joutuu maksamaan asumisesta roimasti lisää kun putkiremontti maksaa kymmeniä tuhansia.

  Miksi asuminen on niin kallista? Miksi harvaan asutussa maassa rakennetaan tornitalokeskittymiä?
  Mitä pitäisi tehdä maaseudun sadoille tuhansille asunnoille, joita kukaan ei halua ostaa?
  Roman Schatzin Maamme-kirjassa ruoditaan Suomen asunto- ja kaavoituspolitiikkaa ja asumiskulttuuria.
  Vieraina ovat kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara.ja kaupunginvaltuutettu Osmo Soininvaara.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä