Venäjän vallankumous

Venäjän vallankumous: Helsinki näkee punaista

 • 18 min
 • toistaiseksi

Venäjän pääkaupungin vallankumousvuoden 1917 dramaattiset tapahtumat hejastuvat myös Suomeen. Mitä Helsingissä tapahtui, kun Venäjän pääkaupungissa nykyisessä Pietarissa ammuttiin vallankumouksen pyörteissä kaduilla? Helsinki näkee punaista -osan vieraana on tietokirjalija dosentti Samu Nyström. Lukunäyte on kirjasta V.I. Lenin Valitut teokset (vuodelta 1947) Teoksen suomentajaa ei tunneta. Lukijana Anu Heikkinen. Äänisuunnittelu Joonatan Kotila. Toimittaja Jukka Kuosmanen. Sarjassa tulevat tutuiksi luhistuvan keisarikunnan ja neuvostojen maan kummallisimmat kohtalot ja tarinat.

KUVA: YLE/Raili Tuikka & Jukka Kuosmanen

Lähetykset

 • ti 24.10.2017 17.36 • Yle Radio 1

Jaksot

 • Vallankumousjohtaja Lenin sai vaikutteita ja innoitusta filosofi Karl Marxin teorioista. Vallankumouksen jälkeen Neuvostoliitossa siirryttiin Leninin ohjeiden mukaan sosialismiin, jota pidettiin vain välivaiheena ennen kommunismia. Mutta kuinkas sitten kävikään? Marx, Lenin ja rahat -osan vieraana on sosiologian professori Risto Heiskala. Lukunäyte on kirjasta V.I. Lenin Valitut teokset (vuodelta 1947) Teoksen suomentajaa ei tunneta. Lukijana Anu Heikkinen. Äänisuunnittelu Joonatan Kotila. Toimittajana Jukka Kuosmanen. Sarjassa tulevat tutuiksi luhistuvan keisarikunnan ja neuvostojen maan kummallisimmat kohtalot ja tarinat.

 • Vallankumousjohtaja Leninin syntymästä tuli vuonna 1970 kuluneeksi sata vuotta. Sankaria juhlittiin näyttävästi niin Neuvostoliitossa kuin Suomessakin. Millaiset syntymäpäiväjuhlat Kremlin muurissa balsamoituna maannut ruumis sai? Ikuinen Lenin täyttää sata vuotta -osan vieraana on yliopistonlehtori Pia Koivunen Turun yliopistosta. Lukunäyte on kirjasta V.I. Lenin Valitut teokset (vuodelta 1947) Teoksen suomentajaa ei tunneta. Lukijana Anu Heikkinen. Äänisuunnittelu Joonatan Kotila. Toimittajana Jukka Kuosmanen. Sarjassa tulevat tutuiksi luhistuvan keisarikunnan ja neuvostojen maan kummallisimmat kohtalot ja tarinat.

 • Stalinin ajan Neuvostoliitto tuli tunnetuksi vankileireistä ja murhista. Kuinka Stalin pääsi asemaan, jossa hän pystyi tapattamaan myös vanhat vallankumoustoverinsa? Venäjän vallankumous -sarjan Punatähti Stalin -osassa vieraana on professori Kimmo Rentola Helsingin yliopistosta. Lukunäyte on kirjasta V.I. Lenin Valitut teokset (vuodelta 1947). Teoksen suomentajaa ei tunneta. Lukijana Anu Heikkinen. Äänisuunnittelu Joonatan Kotila. Toimittaja Jukka Kuosmanen. Sarjassa tulevat tutuiksi luhistuvan keisarikunnan ja neuvostojen maan kummallisimmat kohtalot ja tarinat.

  KUVA: YLE/Raili Tuikka & Jukka Kuosmanen

 • Puna-armeijan johtaja Lev Trotski oli tärkeä mies vallankumouksen onnnistumisessa, mutta myöhemmin hänen kohtalonsa oli monella tapaa traaginen. Miksi Trotskil ensin onnistui juhlittuna vallankumousjohtajana, mutta joutui myöhemmin pakenemaan aina Meksikoon saakka? Trotski ja viimeinen laiva -osan vieraana on tutkija Ira Jänis-Isokangas. Lukunäyte on kirjasta V.I. Lenin Valitut teokset (vuodelta 1947) Teoksen suomentajaa ei tunneta. Lukijana Anu Heikkinen. Äänisuunnittelu Joonatan Kotila. Toimittaja Jukka Kuosmanen. Sarjassa tulevat tutuiksi luhistuvan keisarikunnan ja neuvostojen maan kummallisimmat kohtalot ja tarinat.

  KUVA: YLE/Raili Tuikka & Jukka Kuosmanen

 • Venäjän pääkaupungin vallankumousvuoden 1917 dramaattiset tapahtumat hejastuvat myös Suomeen. Mitä Helsingissä tapahtui, kun Venäjän pääkaupungissa nykyisessä Pietarissa ammuttiin vallankumouksen pyörteissä kaduilla? Helsinki näkee punaista -osan vieraana on tietokirjalija dosentti Samu Nyström. Lukunäyte on kirjasta V.I. Lenin Valitut teokset (vuodelta 1947) Teoksen suomentajaa ei tunneta. Lukijana Anu Heikkinen. Äänisuunnittelu Joonatan Kotila. Toimittaja Jukka Kuosmanen. Sarjassa tulevat tutuiksi luhistuvan keisarikunnan ja neuvostojen maan kummallisimmat kohtalot ja tarinat.

  KUVA: YLE/Raili Tuikka & Jukka Kuosmanen

 • Lokakuun vallankumouksen kohtalokkaasta yöstä kerrottiin myöhemmin montaa eri versiota. Mitä Lenin kumppaneineen oikeasti teki ja mitä ei? Mikä myöhemmin kerrotuista tarinoista oli paras ja käyttökelpoisin voittajille? Talvipalatsin kello pysähtyy -osan vieraana on tutkija Ira Jänis-Isokangas. Lukunäyte on kirjasta V.I. Lenin Valitut teokset (vuodelta 1947) Teoksen suomentajaa ei tunneta. Lukijana Anu Heikkinen. Äänisuunnittelu Joonatan Kotila. Toimittaja Jukka Kuosmanen. Sarjassa tulevat tutuiksi luhistuvan keisarikunnan ja neuvostojen maan kummallisimmat kohtalot ja tarinat.

  KUVA: YLE/Raili Tuikka & Jukka Kuosmanen

 • Mitä Venäjän keisarin armeijassa tsaaria uskollisesti loppuun saakka palvellut Mannerheim näki ja teki punaisen vallankumouksen pyörteisiin joutuneessa neuvostojen maassa? Mannerheim neuvostojen maassa -osan vieraana on professori Henrik Meinander. Lukunäyte on kirjasta V.I. Lenin Valitut teokset (vuodelta 1947) Teoksen suomentajaa ei tunneta. Lukijana on Anu Heikkinen. Äänisuunnittelu Joonatan Kotila. Toimittaja Jukka Kuosmanen. Sarjassa tulevat tutuiksi luhistuvan keisarikunnan ja neuvostojen maan kummallisimmat kohtalot ja tarinat.

  KUVA: YLE/Raili Tuikka & Jukka Kuosmanen

 • Kuinka vuosia ulkomailla asunut ja vallankumousta ajanut Lenin hankki Venäjälle palattuaan käteensä punaiset valttikortit ja löi vastustajansa? Leninistä itään -osan vieraana on Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro. Lukunäyte on kirjasta V.I. Lenin Valitut teokset (vuodelta 1947) Teoksen suomentajaa ei tunneta. Lukijana Anu Heikkinen. Äänisuunnittelu Joonatan Kotila. Toimittaja Jukka Kuosmanen. Sarjassa tulevat tutuiksi luhistuvan keisarikunnan ja neuvostojen maan kummallisimmat kohtalot ja tarinat.

  KUVA: YLE/Raili Tuikka & Jukka Kuosmanen

 • Lokakuun vallankumouksesta riitti tarinaa moneen elokuvaan, mutta minne panssarilaiva Potemkin vei matruusinsa ja neuvostoelokuva tekijänsä? Sarjan toisessa osassa ”Punainen valkokangas” vieraana on Kavin erikoistutkija dosentti Jari Sedergren. Lukunäyte on kirjasta V.I. Lenin Valitut teokset (vuodelta 1947) Teoksen suomentajaa ei tunneta. Lukijana Anu Heikkinen. Äänisuunnittelu Joonatan Kotila. Toimittaja Jukka Kuosmanen. Sarjassa tulevat tutuiksi luhistuvan keisarikunnan ja neuvostojen maan kummallisimmat kohtalot ja tarinat.

  KUVA: YLE/Raili Tuikka & Jukka Kuosmanen

 • Jo kauan ennen kuin keisarikunnan loppu läheni moni tahtoi tsaariksi tsaarin paikalle, mutta kuinka Vladimir Iljitš Uljanovista tuli vallankumouksellinen Lenin? Sarjassa tutuiksi tulevat luhistuvan keisarikunnan ja neuvostojen maan kummallisimmat ihmiskohtalot ja tarinat.

  Sarjan ensimmäisen osan "Tsaariksi tsaarin paikalle?" vieraana on Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro. Lukunäyte on kirjasta V.I. Lenin Valitut teokset (vuodelta 1947) Teoksen suomentajaa ei tunneta. Lukijana Anu Heikinen. Äänisuunnittelu Joonatan Kotila. Toimittaja Jukka Kuosmanen.

  KUVA: YLE/Raili Tuikka & Jukka Kuosmanen

Ei tulossa olevia jaksoja

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä