Koe uusi yle.fi
Radio Suomi Kuopio

Esittelyssä luontohelmi Kinttusalmensuo Sonkajärveltä

 • 7 min
 • toistaiseksi

Kinttusalmensuo on laaja ja pääosin ojittamattomana säilynyt suomosaiikki.
Suo sijaitsee Sonkajärven pohjoisrajalla Laakajärven Luodelahden luoteispuolella.
Kinttusalmensuo on merkitykseltään valtakunnallista arvoluokkaa lähenevä suokokonaisuus.
Juha Vauhkonen lähti rämpimään Kinttusalmensuolle Iisalmen Luonnonystäväin yhdistyksen puheenjohtaja Jarmo Yliluoman kanssa.

Lähetykset

 • to 31.8.2017 14.55 • Yle Areena

Jaksot

 • 71-vuotias Anja Oksanen - Anja-mummo on löytänyt elämän tehtävän eläkepäivinään auttaa turvapaikanhakijoita. Kun Kuopioon saapui vuonna 2015 turvapaikanhakijoita, Anja tarjoutui heti auttamaan nuoria kotoutumisessa. Toimittajana on Marianne Mattila.

 • Kiuruvetinen Nivan koulun rehtori Minna Lilja nappasi marraskuussa kahvakuulan MM-kisoista kaksi amatöörien MM-hopeaa ja kaksi veteraanisarjan MM-kultaa. Kisat järjestettiin Soulissa Etelä-Koreassa. Juha Vauhkonen kävi tutustumassa tarkemmin lajiin Kiuruveden liikuntahallilla, jossa Minna Lilja oli harjoittelemassa yhtä kolmesta kahvakuulan nostomuodoista.

 • Iisalmen luontomuseon hoitaja Pertti Kaarakainen jättää pian museonhoitajan tehtävät. Museo on ollut Kaarakaisen sydämen asia jo vuodesta 1990 lähtien. Museonhoitajana hän aloitti vuonna 2000, jolloin Iisalmen Luonnon Ystävien luontomuseo siirtyi Kulttuurikeskuksen alakertaan. Kaarakainen on täyttänyt lähes kaikki museon eläimet ja rakentanut vitriinit. Nykyään luontomuseo pitää sisällään muun muassa reilusti yli satatuhatta kasvi-, hyönteis- ja nisäkäsnäytettä. Juha Vauhkonen tapasi Pertti Kaarakaisen työn touhussa.

 • Kiuruvetinen 93 -vuotias jatkosodan veteraani Viljo Rantonen sai presidenttiparilta kutsun Linnan itsenäisyyspäivän juhlaan, mutta terveudellisistä syistä hän seuraa juhlintaa Lea-vaimon kanssa kotisohvalta käsin. Juha Vauhkonen vieraili Rantosilla ja kyseli Viljolta muun muassa sota-ajan muistoja ja millaista tulevaisuutta hän toivoo 100 -vuotiaalle isänmaalle?

 • Itsenäisyyspäivänä muistetaan erityisesti heitä, jotka ovat turvanneet maamme itsenäisyyden. Eri puolilla maata oleville sankarihaudoille muodostetaan kunniavartioita, joissa haudan kohdalla seisoo samanikäinen henkilö, kuin vainaja oli kuollessaan.
  Kuopiolainen 24-vuotias Kaisu Hakkarainen osallistuu kunniavartioon Kuopion Sankarihautausmaalla. Sankarivainaja jonka haudan äärellä Kaisu seisoo, on hänen kaukainen sukulainen. Juha Vauhkonen tapasi Kaisu Hakkaraisen Sankarihautausmaalla.

 • Setlementti Puijolan Tyttöjen talon ohjaaja Tiina Hakkarainen juhlii satavuotiasta Suomea itsenäisyyspäivän vastaanotolla 6.12.2017. Nuori nainen on todella otettu saamastaan kutsusta ja edustaa ylpeänä Tyttöjen taloa vastaanotolla. Marianne Mattila haastattelee Tiina Hakkaraista. Keskustelun aikana sivutaan mm. syksyn puheenaihetta Me too -kampanjaa. Tiina kertoo myös talon toiminnasta, joka pohjaa sukupuolisensitiiviseen työhön.

 • Valtakunnallinen Suomen lasten itsenäisyysjuhla järjestetään itsenäisyyspäivän aattona 5.12.2017 Säätytalossa Helsingissä. Paikalle on kutsuttu Suomen jokaisesta kunnasta kaksi 10-vuotiasta lasta. Kuopiosta Helsinkiin lähtevät Pirtin koulun oppilaat Juliaana Räsänen ja Jere Tukiainen. Valinta tehtiin Kuopiossa arpomalla ensin koulu, josta oppilaat lähtevät edustamaan kotikaupunkiaan. Arpaonni osui Pirtin koululle, jonka opettajat tekivät valinnan ketkä kaksi oppilasta pääsevät juhlaan. Marianne Mattila haastattelee Juliaana Räsästä ja Jere Tukiaista.

 • Seuraava kielikoulu on osa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden hyväksyttyä ohjelmakokonaisuutta. Usko tai älä. Vastuu siirtyy kuulijalle, kun Yle Kuopion aamun äänet Petri Julkunen ja Juhani Forsman arvuuttelevat toisiltaan Savon murteen sanoja. Sananselitykset ovat peräisin Pekka Vepsäläisen laatimasta Sisä-Savon murresanakirjasta Aena kun silimä välttää. Salasussu, törökki ja louhauttaa – nämä ja monta muuta kulttuurihistoriallisesti korvaamatonta murresanaa saavat selityksensä tässä koosteohjelmassa.

 • Lasten muotoiluakatemian syyskausi Kuopion muotoiluakatemiassa loppuu jälleen juhlavasti päätösjuhlaan. Tuolloin esitellään syksyn aikana talonpoikaisteemasta innoituksensa saaneet työt ja jaetaan todistukset. Toiminnan tavoitteena on tutustuttaa ja innostaa lapset muotoilun maailmaan. Tekemisen kautta houkutellaan esiin luovuuttaa ja keksitään uusia ratkaisuja. Marianne Mattila seurasi ryhmän työskentelyä, kun Hertta Ijäs, Anna Eronen, Ilona Höyhtyä, Elmo Ryynänen ja Eetu Hautala viimeistelivät töitään vastuuopettajansa A-P Inkisen johdolla.

 • Marraskuun ensimmäisenä lauantaina 2017 luontokuvaaja Olli Korhosen puhelin soi hänen kotonaan Suonenjoella. Puhelimessa oli paikallinen metsästäjä, joka kertoi metsästysporukan havainneen lentokyvyttömän maakotkan metsätiellä 20 kilometrin päässä Suonenjoen keskustasta. Korhonen jätti aamukahvin kesken ja läksi paikan päälle hakemaan linnun pois. Korhoselle lintujen pelastusoperaatiot ovat tuttuja juttuja. Kokemusta on kertynyt muun muassa merikotkasta, pöllöistä ja haikaroista. Mielessä on eräskin merimetso, joka menehtyi matkalla Heinolaan. Lähes aina tarina loppuu surullisesti, mutta siitä huolimatta luontokuvaaja kokee, että tälle elämän sivu-uralle, kuten hän työtään kuvaa, on selkeä tarkoitus.

 • Mitä suomalaiset askartelevat joulun aikaan tonttuoven lisäksi? Studiossa askartelutrendeistä kävivät kertomassa askartelunaiset Mari Miettinen ja Liisa Paasilinna ja antoivat omat vinkkinsä Kuopion aamujen omaan tonttuoveen.

 • Maija Tapanaisen edellisen työsuhteen päättyminen uupumukseen ja samalla parisuhteeen kariutuminen veivät syviin vesiin. Sieltä Maija kuitenkin nousi hoidon ja oman tahdon avulla. Nyt työpaikka on Kuopion Mielenterveys Tuki ry:ssä vastaavana ohjaajana.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Kuopion pakkaspäivien yksi vetonauloista on musiikkikeskuksessa esitettävä (23.-24.1.) Pakkassirkus Usva. Siinä esiintyvät taitavat nuoret sirkuksen harrastajat Kuopion Sirkuksesta yhdessä kaupungin sinfoniaorkesterin kanssa. Toimittajana Varpu Mäntymäki.

 • Kansanedustaja Markku Rossi (kesk.) antaa huonon arvosanan hallitukselle kuluneesta syyskaudesta. Hallituspuolueen Markku Eestilä (kok.) vastaa kritiikkiin ja pyytää katsomaan asioita kauemmas. Yle Savon kansanedustajatentissä puhutaan eduskunnan hyväksymästä rakenneuudistuksesta ja kuntien valtionosuuksista sekä arvioidaan sote-uudistusta ja eduskunnan syyskautta. Toimittaja on Jukka Eskanen.

 • Toiset ovat erämiehiä ja toiset ovat enemmän kaupunkilaisia. Miten erämieheksi kasvetaan? Pohjois-Savon vuoden 2013 erämies Matti Herd kertoo tarinansa, jossa luonnosta ammennetaan monipuolisesti. Toimittajana on Jouni Pilto.

 • Ihmisen paras ystävä voi olla paitsi omistajansa silminä, myös korvina. Kuulovammaisten avuksi koulutettuja kuulokoiria ei ole vielä Suomessa kuin parikymmentä. Toimittajana on Heidi Törnroos.

 • Timo Mustakallio -laulukilpailun voittanut Miina-Liisa Värelä esiintyy perjantaina oopperagaalassa Kuopiossa. Värelä vieraili torstaina Radio Savon lähetyksessä, jossa hänelle esitettiin yllättävä toive. Toimittajana Juhani Forsman.

 • Kuopion jäämaraton alkoi keskiviikkona perinteisillä koululaisluisteluilla. Kallaveden jäällä viilettää kahden päivän aikana noin 6 000 koululaista. Luistinradalla kävi liukastelemassa toimittaja Petri Julkunen.

 • Lavarunouden Suomenmestaruus on taas pian jaossa. Runopuulaakin finaali käydään viikon päästä lauantaina Kuopiossa. Lavarunouden hallitseva Suomenmestari, kuopiolainen Jukka Kervinen kävi Radio Savon vieraana. Toimittajana Anu Myllärinen.

 • Jos joku ruoka on tämän kauden ruoka, niin se on hirvi. Mutta mistäs sitä hirveä saa, jos pyssy ei pysy kädessä ja mehtuuhommat ovat vieraita? No hirvenlihahuutokaupasta tietenkin. Pöytä on katettu -sarjamme tässä osassa laitoimme ensikertalaisen Kuopion Lamperilan kylälle lihaa etsimään. Asialla Petri Julkunen:

 • Kuopiossa meneillään oleva ANTI-festivaali näyttäytyi keskiviikkona hieman erilaisemmassa ympäristössä. Kuopion yliopistollisessa sairaalassa nähtiin kuoroesitys, joka ei tällä kertaa sisältänyt laulua sen perinteisimmässä merkityksessä. (Uudelleen) virittäytyvä kuoro johtajansa sanoin ilmaantui sairaalan käytäville. Vajaan tunnin kestäneen kierroksen aikana ryhmä liikkui niin neurologian kuin päivystyspoliklinikan käytävillä ja herätti ihmetystä ja ilmeistä päätellen myös ihastusta. Toimittajana on Antti Karhunen.

 • Savo tulee tutuksi Ahtisaaren presidentintekijä, lobbari, toimittaja ja kirjailija Jussi Lähteen uusimmasta romaanista nimeltä "Napit vastakkain", jossa savolainen untuvikkokansanedustaja Känsä joutuu valintansa jälkeen melkoiseen pyöritykseen Arkadianmäellä ja muuallakin. Totta vai tarua, sen selvittää kirjailijan kanssa Petri Julkunen. Ja taitaapa tarinatuokion lopussa selvitä Suomen tuleva presidenttikin.

 • Mitä kuuluu Euroopan parlamenttiin ja parlamentaarikko Riikka Mannerille Brysseliin? Varkautelainen Manner toimi aiemmin Paavo Väyrysen lehdistöavustajana. Mitä Manner ajattelee Väyrysen presidenttiehdokkuudesta? Muun muassa siitä otti selvää Kati Myöhänen.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä