Politiikkaradio

Kenelle annetaan, keneltä otetaan - kuka pärjää, kuka putoaa?

 • 30 min
 • toistaiseksi

Hallituspolitiikan vaikutuksista tuloerojen kasvuun käydään vilkasta keskustelua. Ovatko suomalaisten tuloerot repeämässä? Onko huolille köyhien köyhtymisestä ja rikkaiden rikastumisesta katetta?

Entä minkälainen mauste uunituore budjettiesitys on tuloerosopassa? Kenelle juuri julkistettu budjetti antaa, keneltä ottaa?

Keskustelemassa ovat Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson (vas.) sekä kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.).

Toimittajana on Tapio Pajunen.

Lähetykset

 • ti 19.9.2017 12.29 • Yle Puhe

Jaksot

 • Baijerin osavaltiovaaleissa nähtiin jälleen kerran eurooppalaisen politiikan murrosta. Runsaan viikon kuluttua on luvassa Hessenin osavaltiovaalit, joilla on vieläkin suurempi merkitys Saksan politiikan tulevaisuudelle.

  Miltä tilanne näyttää ja millainen tulee olemaan tai millainen tulisi olla Euroopan suunta tilanteessa jossa politiikka pirstaloituu puoluekentän osalta ja jossa europarlamenttivaalit ovat jo oven takana?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat tutkijat Kimmo Elo Turun yliopistosta ja Timo Miettinen Helsingin yliopistosta.

 • Brexit, Merkelin tulevaisuus liittokanslerina ja Italia. Kuluva viikko on jälleen ollut huippukiinnostava EU-politiikassa.

  Viime sunnuntain osavaltiovaaleissa Merkelin suuren koalition puolueet saivat rökäletappio, kannatuksesta suli yli 20 prosenttiyksikköä. Vaalien suurin voittaja oli vihreät - miksi?

  Brexit-diiliä ei saatu tälläkään kertaa aikaa. Miltä näyttää? Millainen ratkaisu brittien EU-exittiin tulee olemaan?

  Ja Italia: Euroopparadion lopuksi lyhyesti kommentteja Italian tilanteeseen.

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat europarlamentaarikot Heidi Hautala (vihr.), Merja Kyllönen (vas.) ja Nils Torvalds (r.).

 • Brexit-neuvottelut ovat asialistalla keskiviikon EU-huippukoukouksessa. Ennen kokousta Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk pyysi Britannian pääministeriä Theresa Maytä kertomaan "konkreettisia ehdotuksia", jotta Brexit-neuvottelujen umpikujasta päästäisiin pois. Tusk pitää brexit-sopimuksen kaatumista todennäköisempänä kuin koskaan ennen. Saksan liittokansleri Angela Merkel puolestaan kuvaa brexit-neuvottelujen olleen kuin neliön työntämistä ympyrään.

  Syntyykö brexit-sopimus Brysselin huippukokouksessa? Milloin neliön ympyröiminen onnistuu? Mikä on brexit-sopimuksen absoluuttinen takaraja, jos brexit-sopimus ei synny lokakuun huippukokouksessa?

  Entä mikä on pääministeri Theresa Mayn poliittinen tilannearvio brexit-neuvotteluista? Yrittääkö May viedä neuvotteluita viimeiselle takarajalle, jotta vaikeaa sopimusta voisi esitellä brittiparlamentissa torjuntavoittona?

  Miksi Pohjois-Irlannin rajasta on muodostunut mahdottomalta näyttävä poliittinen ongelma?

  Keskustelemassa ovat Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokeja ja Nordic West Officen toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Hallitus antaa eduskunnalle tiedonannon "työllisyyspolitiikasta ja työllistämiskynnyksen madaltamisesta pienissä yrityksissä". Tiedonanto on raskaan sarjan parlamentaarinen työkalu, joka päättyy äänestykseen hallituksen luottamuksesta.

  Mistä hallituksen tiedonannossa on kyse ja miksi sellainen otettiin käyttöön juuri nyt?

  Onko tiedonannossa kyse irtisanomiskiistasta hallituksen ay-liikkeen välillä? Onko tiedonanto poliittista teatteria vai valtapeliä?

  Onko lakiesitys työllistämiskynnyksen alentamisesta kirpun nylkemistä vai raskaan sarjan kysymys? Lisäisikö irtisanomissuojan heikentäminen todella työllisyyttä?

  Keskustelemassa ovat kansanedustajat Matti Vanhanen (kesk.) ja Eero Heinäluoma (sd.) sekä Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Viime viikolla nähtiin jälleen pörssirytinää. Mistä on kysymys? Mikä hermostuneisuutta tällä kertaa selittää?

  Alkavalla viikolla tarjoillaan täyskädellinen poliittista riskiä: Italian budjetti tänään EU-komissioon; Saksan osavaltiovaalit loivat synkkenevää varjoa liittokansleri Merkelin hallituksen ylle; ja brexit on jälleen varsin nihkeässä asennossa. Kuinka heijastuvat markkinoille?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen ja talousasiantuntija Martin Paasi.

 • Mitä on politiikan valta? Millaisia vallan muotoja löytyy? Millainen on vallan tulevaisuus?

  Tämänkertainen Poliklinikka on osa Helsingin yliopiston Tiedekulmassa syyskuussa käytyä keskustelua vallasta ja politiikasta.

  Keskustelijoina ovat politiikan tutkijat Hanna Wass, Johanna Vuorelma, Timo Miettinen, Antti Ronkainen ja Isak Vento.

  Sakari Sirkkanen toimittajana.

  Syventyy ja perehtyy politiikan ilmiöihin ja yhteiskunnan syvävirtoihin. Äänessä politiikan toimijat, tarkkailijat ja ajattelijat.

 • Tunteet ovat nyt pinnalla politiikassa. Kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.) suolsi pikkuparlamentissa v-alkuista tekstiä työmarkkinamies Lasse Laatuselle. Kansanedustaja Markus Mustajärvi (vas.) käski presidentti Ahtisaaren saa painua alimpaan h-vettiin. Molemmat tunteenpurkaukset liittyvät tulikuumana vellovaan irtisanomiskiistaan.

  Miksi irtisanomiskiista vetää poliitikkojen hermot kireälle ja saa pinnat palamaan?

  Entä mihin pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pyrkii antamalla eduskunnalle tiedonannon hallituksen työllistämispolitiikasta?

  Mikä on päivän politiikan sana?

  Suomen kielen dosentti Vesa Heikkinen ja toimittaja Tapio Pajunen puivat politiikan kielen ajankohtaisuuksia. Puheet päreiksi -ohjelmaa esitetään Politiikkaradiossa joka toinen perjantai.

 • Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC julkaisi maanantaina ennalta jo kohua herättäneen raporttinsa.

  Miltä raportin päälinjat näyttävät Suomen osalta?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat Suomen ilmastopaneelin puheenjohtaja ja Helsingin yliopiston ympäristöekonomian professori Markku Ollikainen sekä Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

 • Eduskunnassa kansanedustajat taistelevat vallasta, punovat juonia ja hakevat ratkaisuja. Samalla eduskunta on valtava ristiriitojen yhteisö. Koko järjestelmä rakentuu konfliktille: parlamentarismin ytimessä on poliittisten näkemyksien väliset ristiriidat ja niiden törmäys. Eduskunnassa kansanedustajan pitää sopeutua vastakkainasetteluun.

  Mutta koska ihmiset voivat huonosti konfliktissa, niin miten tämä on eduskunnassa ratkaistu? Millaisia käytäntöjä eduskuntaan on syntynyt, jotta ristiriitojen kanssa pystytään elämään? Kuinka kansanedustajien psyykkinen kunto sietää jatkuvaa konfliktia?

  Entä miksi eduskunnan yksi tärkeimmistä säännöistä on, että talon sisällä nähtyä ja kuultua ei käytetä kollegoja vastaan? Miksi eduskuntaa hallitsee palvelusten ja vastapalvelusten verkosto?

  Miksi eduskunnassa valtataistelua säädellään lukuisilla hierarkioilla ja kirjoittamattomilla säännöillä?

  Entä ovatko kansanedustajien paheet niitä samoja kuin kenellä tahansa kansalaisella, vai pahempia?

  Vieraana on eduskunnasta kirjan kirjoittanut Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Hallitustenvälisen ilmastopaneelin raportti on kylmää luettavaa. Hiilidioksidipäästöt pitää saada nollattua vuoteen 2050 mennessä. Muutoin voidaan unohtaa lämpötilan nousun rajoittaminen alle puoleentoista asteeseen, joka on kriittinen raja, jonka jälkeen ilmastonmuutoksen vaikutukset alkavat olla hallitsemattomia.

  IPCC:n raportin mukaan maapallon keskilämpötilan nousun rajoittaminen vaatii radikaaleja poliittisia päätöksiä sekä yksittäisten valtioiden tasolla että globaalisti. Kuinka radikaaleja poliittisia päätöksiä ilmastonmuutoksen rajoittaminen vaatii Suomelta?

  Riittääkö nykyhallituksen linjaus kivihiilen käytön lopettamisesta vuoteen 2029 mennessä? Kuinka liikenteen hiilidioksidipäästöt saataisiin laskuun? Hakataanko Suomessa metsiä liikaa? Kuinka nopeasti turpeen poltosta täytyy luopua?

  Vieraana ovat eduskunnan ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Satu Hassi (vihr.) ja valiokunnan jäsen Saara-Sofia Siren (kok.).

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

 • Ensi vaalikauden iso uudistus on sosiaaliturvan uudistaminen. Millainen malli Suomelle sopisi?

  Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat Evalle sosiaaliturvan uudistamisesta analyysin laatinut kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä sekä yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen.

 • Suomen talous romahti finanssikriisissä vuonna 2007. Kesti 10 vuotta ennen kuin bruttokansantuote nousi yli tason, jolla se oli ennen romahdusta. Mikä on kriisivuosien tilinpäätös? Mitä talouden "vaaran vuodet" meille opettavat?

  Entä onko talouskasvulle vaihtoehtoa? Loppuuko nykyinen elämänmuoto ilman kasvavaa taloutta?

  Mikä on taloustieteen suhde politiikkaan? Voiko taloustiede olla koskaan irti politiikasta?

  Politiikkaradio Extrassa on vieraana Käänne-kirjan kirjoittaja Nordean ekonomisti Aki Kangasharju.

  Toimittajana on Tapio Pajunen.

  Politiikkaradio Extra syventyy ja perehtyy politiikan ilmiöihin ja yhteiskunnan syvävirtoihin. Äänessä ovat politiikan toimijat, tarkkailijat ja ajattelijat.

Klipit

 • Yhdysvaltain presidenttikandidaatit Hillary Clinton ja Donald Trump kohtasivat toisensa ensimmäistä kertaa suorassa tv-väittelyssä. Debatin jälkikäteisarvioissa Clinton arvioitiin selkeäksi voittajaksi: Clinton osasi asiat, oli valmistautunut.

  Trump sen sijaan on poliitikkona pikemminkin katutappelija: arvaamaton persoona, joka haastaa piittaamatta käytöstavoista tai faktoista. Väittely Clintoninkin kanssa muistutti Trumpin osalta enemmän tosi-tv sirkusta kuin poliittista debattia.

  Mitä äärimmilleen viritetty ja paineistettu tv-debatti poliitikoista puristaa esiin? Mikä ratkaisee, jos sanoilla ja faktoilla ei ole merkitystä?

  Kuva: EPA/Andrew Gombert

 • Mitä VATTin ylijohtaja Juhana Vartiainen oikein tarkoittaa puhuessaan työn tarjonnasta? Millainen on Vartiasien lista, jolla Suomen taloutta saataisiin uuteen nousuun? Vartiainen on Sakari Sirkkasen haastateltavana.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli politiikan tutkija Anu Kantola, joka kertoo skandaaleista suomalaisessa politiikasta, ja vastaa siihen, missä luuraavat vaalikirjat. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli historioitsija Timo J. Tuikka, joka kertoo muun muassa maan tavasta, ja siitä, millainen hyvä veli -verkosto presidentti Kekkosen ympärille rakentui. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Leikola&Lähde-kirjamessulähetyksen vieraana oli kirjallisuustaivaan supertähti Sofi Oksanen, jonka kanssa puhuttiin muun muassa vallanvaihdoksista ja vallankumouksista. Vakiomiehityksenä Markus Leikola, Jussi Lähde ja Sakari Sirkkanen.

 • Kansanedustaja Mikko Alatalon mukaan Suomen ei pidä lisätä takausvastuitaan Euroopan rahoitusvakausvälineessä. Alatalon mielestä Kreikan olisi pitänyt tehdä tarvittavat valtiotalouden leikkaukset viimeistään viime keväänä. Koska näin ei ole tapahtunut, Kreikan tukipakettia ei pidä enää kasvattaa, vaan aika on kypsä Kreikan hallitulle velkajärjestelylle. Päivän kansanedustajaa Mikko Alataloa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Päivän kansanedustajana on RKP:n Thomas Blomqvist. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Politiikkaradion perjantain talkshown vieraana on Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi. Markus Leikola ja Jussi Lähde vakiojäseninä. Sakari Sirkkanen luotsaa.

 • Hallitus ajaa kuntauudistusta, kunnat ryhtyvät kapinaan ja keskustaoppositio vastaa välikysymyksellä. Politiikkaradion torstaigrillissä otetaan erä kuntapolitiikkaa. Studiossa ovat Keskustan Anu Vehviläinen, SDP Anneli Kiljunen sekä Sitran julkishallinnon kehittämisjohtaja Juha Kostiainen. Toimittajina Sakari Sirkkanen ja Tapio Pajunen.

 • Demarien ryhmäjohtaja ei lupaa, että YLEn rahoitus saadaan ratkaisua vuoden loppuun mennessä. Jouni Backman toisaalta kritisoi toista päähallituspuoluetta kokoomusta vastuunkantamattomuudesta. Sakari Sirkkanen haastattelee.

 • Päivän kansanedustaja -haastattelussa Sirkka-Liisa Anttila syyttää kuntaministeri Henna Virkkusta politikoinnista. Anttilan mukaan Suomessa ei voi tehdä kuntauudistuksen kaltaisia isoja poliittisia uudistuksia sanelemalla ja pelkällä poliittisella vallalla, vaan kuntapäättäjät on otettava aidosti mukaan keskusteluun. Virkkusen tapa toimia on Anttilan mukaan pelkkää valtapolitiikkaa. Sirkka-Liisa Anttilaa haastattelee Tapio Pajunen.

 • Politiikkaradiossa selvitetään mikä mahdollistaa henkisen väkivallan työpaikoilla ja olisiko sovittelu se avain, jolla työpaikan lukkiutuneet ihmissuhdetilanteet saataisiin avattua ja työuria pidennettyä.

  Raimo Tyykiluodon vieraana on työyhteisösovittelun tutkija Timo Pehrman.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä