Radio Suomi Hämeenlinna

Marja Saarinen: "Malli yrittäjyyteen tuli omalta isältä."

 • 3 min
 • toistaiseksi

Hämeenlinnan Yrittäjän päivän kukkaset annettiin tänä vuonna 41 vuotta omaa yritystään pitävälle Marja Saariselle. Aurinkoinen Saarinen nauttii putiikkinsa pitämisestä ja on kehittänyt jopa oman tapansa jäädä eläkkeelle: hän tulee nykyään kauppaansa töihin vain viitenä päivänä viikossa. Haastattelijana Kati Turtola.

Lähetykset

 • ke 6.9.2017 11.55 • Yle Areena

Jaksot

 • Viron 100-vuotispäivää on vietetty 24. helmikuuta. Hämeenlinnassa asuvat, mutta Virossa syntyneet Maria Pihlak ja Ott Raska kertovat Tiina Kokon haastattelussa muun muassa siitä, miten he aikanaan tulivat Virosta Suomeen.

 • Minkälaista on on indie-elokuvien tekeminen Suomessa? Mistä kaivetaan tekijät kun rahoitusta ei välttämättä ole? Näyttelijä-käsikirjoittaja Marko "Beltzer" Pesonen ja kuvaaja-tuottaja Tomi Salakari ovat perustaneet nettisivut saadakseen näkyvyyttä indie-tekemiselle. Heidi Kononen haastattelee.

 • Hämeenlinnan valtuusto päätti 2016, että Kaurialan ja Lyseon lukiot yhdistetään Tavastian lukioksi. Nyt kaupungin palveluverkkoa katsotaan uusin silmin ja lukioasia on nostettu uudelleen pöydälle. Ehkä kantakaupungissa säilyy sittenkin kaksi lukiota. Tai sitten ei. Mitä mieltä asiasta ovat lukiolaiset? Harri Oksasen kanssa ovat aiheesta keskustelemassa Hämeenlinnan Lyseon lukion opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Ville Karirinne ja Kaurialan lukion opiskelijakunnan puheenjohtaja Armin Kellomäki. Haastattelussa kuullaan myös Hämeenlinnan opetustoimenjohtaja Mika Mäkelän kommentit.

 • Vuoden 2018 ensimmäinen perjantaiparlamentti (2.2) kysyi miten todellisuus selitetään? Vieraana teoreettisen fysiikan professori Kari Enqvist ja kielitieteilijä Janne Saarikivi. Tavoittaako tiede todellisuuden sellaisena kuin se on, vai onko tieteessä kyse vain ihmisen näkökulmasta? Hämeenlinnan Olutravintola Birgerissä keskustelua johdattelee Johannes Ojansuu.

 • Kuinka ylläpitää kaupungissa rikasta kulttuurielämää? Teatterin ammattilaiset sanovat, että hyvässä kulttuurikaupungissa on hyvää "aluskasvillisuutta" joka pöhisee koko ajan. Pieniä ryhmiä, erilaisia teatterin tekemisen tapoja, nopeaakin ajassa reagointia. Suurin haaste on yhteistyö niin sanotun virallisen toimijan, eli käytännössä kaupunginteatterin kanssa. Kaupunginteatterien kalusto, osaaminen ja tilat voivat halutessaan hyödyttää koko kaupungin kulttuurielämää monipuoliseksi. Onko isojen toimijoiden tekeminen laskelmoitua ja turvallisuushakuista? Vieraina ovat Riihimäen teatterin johtaja Matti Arnkil ja teatterin vapaa työläinen Antti Kemppainen. Toimittajana Heidi Kononen.

 • Suomen kansainvälisesti menestynein bändi HIM lopetti vuodenvaihteessa ja suuntasi uusiin seikkailuihin. Bändin luottomies oli vuosien ajan tuottaja Hiili Hiilesmaa, joka jatkaa tuottamisen parissa ja myös opettaa sitä. Hiilesmaa sanoo, levyn tuottamisessa on tärkeintä olla psykologista silmää ja kyky navigoida pois, kun bändi ajautuu karikolle stressin keskellä. Kansainvälinen menestys vaatii sitkeyttä, hyvän idean ja oikean ajoituksen. Hulluudestakaan ei ole haittaa. Aluksi vuoteen 1993. Demostudiosta löytyy 17-vuotias Ville Valo lampaannahkaturkki hartioillaan. Heidi Kononen tapasi Hiilesmaan:

 • Hämeenlinnalainen Tuija Soininen ja hattulalainen Mika Riikonen edustavat Suomea ja samalla Hämeenlinnan Biljardiseuraa poolin 10-pallon Pohjoismaiden mestaruuskisoissa Oslossa helmikuun alussa. Soininen on Suomessa naisten rankingin kakkosena ja Riikonen miesten sarjassa yhdentenätoista. Tiina Kokko tapasi kaksikon Soinisen työpaikalla Papukaija Pubissa Hämeenlinnassa, ja tietenkin biljardipöydän ääressä. Tuija Soinisella biljardin pelaaminen sai alkunsa aika perinteisellä tavalla.

 • Suomella alkaa ensimmäiset sata vuotta olla täynnä. Se on hieno saavutus, mutta kuinka paljon peräpeiliin kannattaa katsoa? Mitä menneisyydestä on opittavaa ja mitä sieltä kannattaa ottaa mukaan? Ja toisaalta, mikä on sellaista perimää, millä ei luoda menestystä tulevaisuudessa? Seuraavaan sataan vuoteen kurkistetaan nyt. Hevosvankkureista tekoälyn kautta kohti lentävää autoa vievät yrittäjä Janne Kataja Riihimäeltä, kirjailija JP Koskinen Hämeenlinnasta ja kirjallisuuden lehtori Piia Syrjäaho Forssasta. Toimittajana Heidi Kononen.

 • Forssan lehden entinen päätoimittaja Kari Grahn on viettänyt tämän vuoden arkistossa penkoessaan satavuotiaan Forssan lehden historiaa.

  Sydämensä pohjasta uutismieheksi itsensä luonnehtiva Grahn ehti olla lehden palveluksessa 40 vuotta ennen eläkkeelle jäämistään. Hän muistaa vieläkin hyvin ensimmäisen työpäivänsä. Kati Turtola tapasi Kari Grahnin aamukahvilla Forssan lehden satavuotispäivänä.

 • Ravintolassa, jossa valmistellaan tämän päivän lounasta, on kova työn touhu heti aamutuimaan. Kattilat kolisevat ja jääkaapin ovi tussahtelee, kun Henna Järvinen ja Janina Kytölehto valmistelevat Jokioisilla Ravintola Ruuhen lounasta. Kati Turtola kävi keittön aamuruuhkassa.

 • Forssalainen Sami Kuusi on aktiivikuntoilija, joka juoksee, hiihtää ja pyöräilee. Jo reilut kymmenen vuotta myös kaikki työmatkat ovat taittuneet fillarilla. Säästä riippumatta Sami vetää pyöräilykuteet niskaansa ja polkaisee viiden kilometrin työmatkansa. Tällä viikolla vietetään talvipyöräilyn teemaviikkoa.

  Sami Kuusi lupasi esitellä pyöräilyvarusteitaan Kati Turtolalle.

 • Riihimäellä liiketalouden opiskelijat ovat vaihtaneet paperinmakuiset liiketoimintasuunnitelmat tositoimiin. Hyrian opiskelijat ovat perustaneet omia yrityksiä, jotka toimivat pop up -tiloissa kauppakeskus Atomissa. Opiskelijat halusivat yrityksineen sinne, missä asiakkaatkin ovat. Tiina Kokko tapasi Nuori yrittäjyys -ohjelmassa mukana olevia opiskelijoita. Ensimmäinen jututettava on juhlien ja tapahtumien järjestämistä varten Unelmien Päivä -yrityksen perustanut Emma Riikonen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Riihimäen aupunki järjesti yhdessä Riihimäen Taitoluistelijoiden, Riihimäen Jäätaitureiden ja Kiekko-Nikkareiden kanssa tiistaina 11. helmikuuta Riksu on ice -luistelutapahtuman. Lähes 900 lasta sai hauskan luistelutunnin jääurheiluseurojen ohjaajien opastuksella. Tiina Kokko utelee kaukalon laidalla mikä on ollut päivässä parasta?

 • Isac Elliot tykkää sellaisista kouluaianieista, joissa ei tarvitse istua paikoillaan. Jääkiekkoa mielellään pelaava Isac laukoo Hämeenlinnan Rinkelinmäellä keskiviikkona 5.11. klo 18 alkavassa Nenäpäiväottelussa! Radio Hämeen Heidi Kononen tavoitti poptähden aamulla.

 • Säveltäjä shamaaniksikin kutsuttu Tauno Marttinen vaikutti aikoinaan Hämeenlinnan kulttuurielämässä vahvasti. Millaista elämä oli taitelijakodissa? Sisarukset Hannu Marttinen, Kristiina Kostia, Helena Marttinen ja Rauno Marttinen muistelevat lapsuuttaan ja isäänsä. Mikä oli keskiviikon keskinkertaiset, mikä isän lempipaikka, mitä elämänohjeita säveltäjä antoi lapsilleen. Säveltäjä Tauno Marttisen syntymästä tulee torstaina kuluneeksi sata vuotta. Maarit Piri-Lahti istui pöydän ääreen keskelle vanhoja valokuvia.

 • Hämeenlinnalaisten mopopoikien ja -tyttöjen mukaan paikalliset autoilijat suhtautuvat heihin epäkohteliaasti, huolimattomasti ja välinpitämättömästi. Suurin osa moponuorista hyväksyy ajopelin lainvastaisen virittämisen normaalia nopeammaksi. Perusteluksi he sanovat, että silloin ei jää muun liikenteen jalkoihin. Moponuorten mukaan eniten vaaratilanteita syntyy liikenteessä autoilijoiden varomattoman käytöksen takia. YLE Hämeen TET-harjoittelijat Atte Niskanen ja Eetu Tapanainen kävivät kyselemässä mopoteinien mielipiteitä Hämeenlinnan Lyseon koululla.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä