Pyöreä pöytä

Mitä vauvauutisesta saa ajatella ja sanoa ääneen?

 • 29 min
 • toistaiseksi

Aiheina ovat tytöt, Ukkola-gate, #erillisvauva ja säätely vs. markkinatalous.

Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Mika Pantzar ja Olavi Uusivirta. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

Tyttöjen päivän kunniaksi puheenjohtaja pyytää nimeämään naispuolisia esikuvia. Keskustelijat löytävät sekä fiktiivisiä että todellisia naisia: Peppi Pitkätossu, Muumi-mamma, Kaisa Korhonen laulajana ja - taiteiden ulkopuolelta - Helvi Sipilä.

"Yleltä huonoa harkintaa"

Kirjoittaja Kaarina Hazard on valinnut puheenjohtajan pyynnöstä keskustelunaiheekseen "tämän viikon Yle-skandaalin" eli Pressiklubin juontajan Sanna Ukkolan toiminnan. Hazard pitää sitä vakavana asiana: - Eivät toimittajat voi itselleen epämieluisia ääniä ruveta vaientamaan omalla arvovallallaan, hän arvioi.

"Erillisvauva"

Muusikko Olavi Uusivirta pohtii, mitä presidenttiparin vauvauutisesta saa ajatella ja sanoa. Keskustelussa löytyykin muutamia tabuja, kuten ikä ja vaalit. Mika Pantzar uskoo Pyöreän pöydän vanhimpana, että väsyisi vauva-aikana eri lailla kuin nuorempana.
Keskustelussa huokuu myös pikkuisen vaivaantuneisuutta.

"Sosialismi noussut uuteen arvoon amerikkalaisessa keskustelussa"

Tutkijaprofessori Mika Pantzar löytää yritysten toiminnasta ristiriitaisuutta. Yritykset rakentavat hänen mukaansa toiminnanohjausjärjestelmiä, vaikka markkinataloudessa pyritään yhä enemmän sääntelystä eroon.
Pyöreän pöydän puheenjohtaja Pauli Aalto-Setälä on Suomen Aller Median toimitusjohtaja.

Twitterissä #pyöreäpöytä

Lähetykset

 • ke 11.10.2017 17.30 • Yle Radio Suomi

Jaksot

 • Kaarina Hazard on valmis ottamaan järeät keinot käyttöön ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. - Minusta on tullut kierrätysnsatsi. Muovinkierrätyksen ohella keskustelua kuumensi tänään SAK:n Viimeinen niitti kampanajan kuvien poisvetäminen ja Oulun ihmisroskakohun jälkipyykki. Pauli Aalto-Setälän johdolla keskustelivat Kaarina Hazard, Maija Vilkkumaa ja Taru Tujunen. @pyöreäpöytä

 • Anu Koivunen, Ruben Stiller ja Juha Itkonen keskustelivat tänään Pauli Aalto-Setälän johdolla anteeksiannon Jeesustasosta, rehabilitoivat Matti Vanhasen ja antoivat Ruotsin vaalien heijastusvaikutuksen tuntua. #pyöreäpöytä

 • Ihmisoikeusloukkaukset Kroatian ja Bosnian rajalla, Yuval Noah Hararin kirjojen hyvyys tai ei-hyvyys, sekä kristittyjen asema suomalaisessa yhteiskunnassa puhuttivat Pyöreässä pöydässä tällä kertaa. Kaikki saivat kyytiä ja Harari suorastaan antimainoksen Kaarina Hazardin, Taru Tujusen ja Mika Pantzarin kohtaamisessa. Suoraa puhetta johti Pauli Aalto-Setälä.

 • Keskustelua käytiin moraalisesta oikeudesta vihata Cheekiä, politiikan popularisoitumisesta sekä siitä pitäisikö festivaaleilla esiintyville artisteille ottaa käyttöön naiskiintiö. Keskustelijoina olivat Juha Itkonen, Olavi Uusivirta ja Maija Vilkkumaa. Suoraa puhetta johti Pauli Aalto-Setälä.
  Twitterissä #pyöreäpöytä

 • Kesätauolta palannut Pyöreä pöytä pani järjestykseen Kimi Räikkösen kirjan valtaisan kansansuosion, poliitikkojen tavan lopettaa keskustelu esittelemällä veistämäänsä nuijaa tai runoilemalla. Viimeisenä aiheena kiihkoa herätti vahva usko kaikkeen vaihtoehtoiseen. Kun meedio välittää viestejä kuolleelta lemmikiltä, ollaan ehkä osa toisempaa todellisuutta. Puhetta johti Ruben Stiller ja keskustelijoina olivat Kaarina Hazard, Anu Koivunen ja Pekka Seppänen.
  Twitter: #pyöreäpöytä

 • Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.
  Keskustelijoina ovat Juha Itkonen, Pekka Seppänen ja Ruben Stiller.

  Aiheiksi nousevat toukokuun uskomaton kesäinen sää, Plan-järjestön saama arvostelu lapsikuvistaan, "setämiesten" vedonlyönti soten kohtalosta (2-2) sekä överiksi mennyt into liikuntasuoritusten mittaamiseen.

  Pyöreä pöytä palaa syyskaudelle 22.8.2018. Hyvää kesää!

 • Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Mika Pantzar ja Maija Vilkkumaa.
  Suoraa puhetta johtaa tällä kertaa Ruben Stiller.

  Maija Vilkkumaa pohtii, mitä vikaa on rakenteissa eli korkeakoulujen opetuksessa, jos opiskelijat eivät ymmärrä, miten toisten tekstejä lainataan. Taustalla on kansanedustaja Laura Huhtasaaren Jyväskylän yliopistoon v. 2003 tekemä pro gradu -tutkielma.

  Kaarina Hazard haluaa puhua pääministeri Juha Sipilän lausunnoista sotea koskien ja "kirittää" toimittajia.

  - Voisivatko toimittajat - pliis, pliis, pliis - kysyä tarkemmin pääministeriltä, että miten hän valtion ymmärtää ja miten valtio eroaa yrityksestä.

  Mika Pantzarin mukaan talouspoliittisessa keskustelussa ei yleensä esitetä uusia ideoita ja jos esitetään, niin niitä kärkkäästi kutsutaan veropopulismiksi.

  Ritarit yrittävät Pantzarin pyynnöstä keksiä uusia verotettavia kohtia. Itse hän pitää verovähennyksistä kummallisimpana kotitalousvähennystä, koska se hänestä suosii rikkaita.

 • Keskustelijoina ovat Anu Koivunen, Olavi Uusivirta ja Taru Tujunen.
  Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Keskustelussa etsitään jatkajaa Pressiklubille, pohditaan köyhyyskeskustelun ydintä, keskustellaan jälleen keskustelun ja erimielisyyden tärkeydestä. Lisäksi valtioneuvoston/valtiovarainministeriön verkkosivusto omamaakunta.fi saa Pyöreältä pöydältä kovasanaista arvostelua.

 • Keskustelijoina ovat Juha Itkonen, Pekka Seppänen ja Ruben Stiller. Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Yksi ohjelman faneista, Anne Luhtala, valitsi puheenjohtajalle hyvän aloituskysymyksen.
  Tällä viikolla käydään sekä jääkiekon MM-kisoja että Euroviisuja. Aiemmin, kun Suomi voitti (MM-kulta vuosina1995 ja 2011, voitto Euroviisuissa 2006), jotain muuttui. Ainakin sanotaan lama päättyneen ja Suomen päässeen Ruotsi-häpeästä.
  - Kumpi voitto nyt tarvittaisiin ja minkälaisen muutoksen voiton pitäisi saada aikaan?

  Ritarien omat aiheet - hyvät tavat, pelko ydinaseiden edessä ja eurooppalaisuus - herättävät myös paljon puhetta ja välihuutoja.

  Ruben Stiller kysyy ärsyttävistä huonoista tavoista ja kaikki pystyvät epäröimättä nimeämään sellaisia. Ärsyttävimpinä mainitaan mm. tervehtimättömyys rappukäytävässä, puhumattomuus ja kaksoiskiitos.

  Sodan pelko astuu studioon, kun Juha Itkonen kertoo aiheekseen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätöksen vetäytyä Iranin ydinsopimuksesta.

  Mitä eurooppalaisuus teille merkitsee? kysyy puolestaan Pekka Seppänen vähän sarkastisesti.
  - Mihin Eurooppaan pitäisi samastua? Onko se idea, konkreettinen ihmisjoukko vai maa-ala, se on minulle hämärää, hän sanoo.

 • Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Anu Koivunen ja Taru Tujunen.
  Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Vappuna pantiin merkille ainakin stand up -koomikko Michelle Wolf ja Antti Rinteen "sukupolvikonfliktin petaus".
  Pääaiheet ovat kansallisvaltion tarpeettomuus, vuoden päästä häämöttävien vaalien tulos ja Amazonin rantautuminen Pohjolaan.

  Kaarina Hazard sanoo kyllästyneeseen suomalaisten poliitikkojen ja politiikan toimittajien keskinäiseen "äärimmäisen pieneen ja hikiseen piiriin".
  Hänestä ihmiset nykyaikana puhuvat lokaalisti ja globaalisti, siis sekä omista huudeistaan että vaikka ilmastonmuutoksesta, eivätkä puhu kansallisvaltion tasolla.

  Hänestä Suomesta voisi tulla viiden maakunnan liittovaltio, jossa olisi jonkinlainen hatara keskushallinto. - Liittyisimme Katalonian, Skotlannin ja Baskimaan kanssa pienten paikallisten hallintoalueiden Euroopaksi, visioi Hazard ja esittää hallintoalueiden määräksi 300.

  - Tai pitäisikö valtio jakaa viiteen osaan? muuttaa Tujunen Hazardin alkuperäistä ehdotusta.
  Koivunen varoittaa "etnonationalismin" riskistä ja muistuttaa kansallisvaltion tylsistä tehtävistä.

  Anu Koivunen pohtii, meneekö puoluekartta uusiksi tulevissa eduskuntavaaleissa. Tujunen ei tähän usko, koska Vihreät ja Perussuomalaiset tulivat jo. Hän uskoo, että
  Suomeen tulee vaalien jälkeen kolmen puolueen vahva enemmistöhallitus.

  Kauppajätti Amazonin rantautuminen Pohjoismaihin ja jopa Suomeen, on Taru Tujusen valitsema keskustelun aihe. Pitääkö sitä pelätä vai syntyykö siitä mahdollisuuksia?
  "Nationalistista hähmää" kuulee tuskastunut Hazard tässäkin.

  Amazon on valloittanut toimialan toisensa jälkeen, ja puheenjohtaja kertoo monien uskovan, että lopulta kaikki verkkokaupat kuluttajan ja tuottajan väliltä katoavat.

 • Keskustelijoina ovat Pekka Seppänen, Ruben Stiller ja Taru Tujunen.
  Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Aiheiksi ritarit olivat valinneet puolueiden ja lähinnä Kokoomuksen tilan, kansanedustajien loikkaamisen sekä uuden peruskoulun.

  Ruben Stiller pohtii, onko puolejärjestelmä pulassa ja ovatko Liike Nyt tai Elina Lepomäen teesit tämän ilmentymiä.

  - Ruben on vähän väärässä, koska hän luulee, että keskustelun fokus on Kokoomuksessa, väittää Tujunen.

  (Tujunen oli aikoinaan Kokoomuksen puoluesihteeri, mutta nykyisin hän on viestintätoimiston toimitusjohtaja.)

  Pekka Seppänen miettii, pitäisikö puoleen vaihtaminen kieltää kansanedustajilta. Esimerkkinä on tietysti Kaj Turusen siirtyminen Sinisestä tulevaisuudesta kokoomuslaiseksi. Seppäsen mielestä loikkari pettää monet.

  Stiller ja Tujunen eivät yhtään lämpene kieltämiselle.

  Lopuksi Taru Tujunen puolustaa peruskoulun uutta opetussuunnitelmaa, joka sisältää mm. ilmiöoppimista ja vuorovaikutteisuutta.

 • Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Anu Koivunen ja Mika Pantzar.
  Suoraa puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Keskustelun aiheina ovat tulevaisuuden ammatit, sosiaalisen median luonne ja terveiset Ylen uudelle toimitusjohtajalle.

  Heti lähetyksen jälkeen Anu Koivunen oikaisi suorassa lähetyksessä tekemänsä virheen:
  "MTV ei Medialiiton jäsen eli Merja Ylä-Anttila ei - toisin kuin #pyöreäpöytä-keskustelussa oletin - joudu vaihtamaan puolta Ylen nettiuutisista Euroopan komissiolle tehdyssä valitusasiassa. Pahoittelen virhettäni!" - Lähde: Anu Koivusen Twitter-päivitys.

  Kyseinen väärä tieto on poistettu tästä tallenteesta. Poistetun kohdan kesto oli 47 sekuntia.

Klipit

 • Keskustelijoina ovat Kaarina Hazard, Ruben Stiller, Olavi Uusivirta ja Pauli Aalto-Setälä.
  Keskustelu käytiin 7.3.2018.

 • Yle Radio Suomen Pyöreä pöytä keskusteli keskiviikkona 2.11.2016 - viikko ennen Yhdysvaltain presidentinvaaleja - uudesta tilanteesta, jossa Donald Trumpin kannatus on mielipidekyselyissä jälleen noussut. Mukana keskustelussa ovat Sirkka Hämäläinen, Juha Itkonen ja Maija Vilkkumaa, puheenjohtajana Pekka Seppänen.

  Asteikolla 1-5 Juha Itkonen sanoo olevansa kauhuissaan viiden arvoisesti.
  Maija Vilkkumaa leimataan Suomen ainoaksi Trumpin kannattajaksi, koska hän pitää Hillary Clintonia rakenteellisen sovinismin mahdollistajana ja siten - tässä itselleen tärkeässä asiassa - ehkä Trumpiakin, "vanha liiton sovinistia", pahempana vaihtoehtona.

  Sirkka Hämäläinen sanoo olevansa aivan kauhuissaan Trumpin menestyksestä.
  - Tässä on täsmälleen samat elementit kuin silloin kun Hitler tuli valtaan, hän sanoo ja kuvaa Trumpin käyttävän vääriä tietoja ja tunteeseen vetoavaa uhoa.
  Hämäläinen huomauttaa Hitlerin tulleen valtaan demokratian voimin.
  - Koko demokratia on vaarassa Yhdysvalloissa, Hämäläinen väittää.

  Kuva: EPA/CRISTOBAL HERRERA

 • Muusikko Maija Vilkkumaa puhututtaa 19.10.2016 Yle Radio Suomen Pyöreää pöytää feminismistä ja naisen asemasta. Keskustelussa ovat mukana Anu Koivunen, Ruben Stiller ja Maija Vilkkumaa, puheenjohtajana on Pauli Aalto-Setälä.

  Vilkkumaa toivoo, että Hillary Clinton pahoittelisi kohtelua, jonka Monica Lewinsky sai, kun Lewinskyn suhde Clintonin aviomieheen, silloiseen presidentti Bill Clintoniin, paljastui vuonna1998.
  - Nuori nainen uhrattiin presidenttiyden alttarille, sanoo Vilkkumaa.

  Anu Koivunen oikaisi lähetyksen jälkeen omia puheitaan saatuaan parempaa tietoa: Päinvastoin kuin hän lähetyksessä sanoi, Monica Lewinsky EI ole sanonut äänestävänsä Hillary Clintonia. Lewinsky ei ole julkisesti kertonut, ketä aikoo äänestää Yhdysvaltain presidentinvaalissa marraskuussa.

  Kuva: AP Graphics Bank

 • Keskustelijoina ovat kirjailija Juha Itkonen, professori Mika Pantzar ja yrittäjä Pekka Seppänen.
  Puhetta johtaa Pauli Aalto-Setälä.

  Juuri Iowasta palannut Itkonen on yhä häikäistynyt näkemänsä Donald Trumpin kampanjoinnista. Seppänen ei pelkää Trumpin mahdollista valintaa Yhdysvaltain presidentiksi, koska hänen mielestään yksi mies ei voi pilata - eikä pelastaa - maailmaa.

 • Pääministeri Juha Sipilä puhuu kansalle tänään keskiviikkona 16.9.

  Pyöreässä pöydässä mediatutkija Anu Koivunen kysyi, kuinka suuren riskin Sipilä ottaa.
  - Ja kuinka suuren riskin viestimet, etunenässä Yle, ottavat lähettäessään politiikon monologin?

  Toimittaja Ruben Stiller arvailee värikkäästi puheen sisältöä ja ihmettelee, mikä on puheen tehtävä.

  - Meillä pitää olla luottamusta plaa plaa ... kun me suomalaiset yhdessä plaa plaa .... tulevaisuudessa, kun käsi kädessä kuljemme kohti yhteistä päämäärää plaa plaa ... ajat ovat vaikeita plaa plaa...

  Tutkimusprofessori Mika Pantzar sanoo puolestaan, että suomalaiset ovat ymmällään ja että valtiomiehen tehtävä on avata uusia näkymiä.

  Pyöreässä pöydässä puhetta johti Pauli Aalto-Setälä. Kuuntele ote keskiviikon 16.9. keskustelusta:

 • Pyöreä pöytä listasi vuoden 2015 trendit ja ennusti huhtivaalien tulosta Pauli Aalto-Setälän johdolla. Ennustajina ja vedonlyöjinä tutkimusprofessori Mika Pantzar, toimittaja Ruben Stiller ja muusikko Olavi Uusivirta. Esimerkiksi Stiller lyö punaviinistä vetoa, että Keskustan voitto Kokoomuksesta - "hytky" - eduskuntavaaleissa on lähempänä kuutta prosenttiyksikköä kuin viittä.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä