Radio Suomen Ilta

Elämään kuuluvat melankolia ja surukin, laulussa näitä on helppo käsitellä

 • 29 min
 • toistaiseksi

Tuure Kilpeläinen kokoaa jälleen karavaaninsa ja lähtee tien päälle. Konserttikiertue starttasi lokakuun alussa ja Kilpeläinen viivähti vapaapäivänään Maija Salmisen vieraana Radio Suomen Illassa.

Kaihon karavaani bändin nimenä kiteyttää koko musatouhumme merkityksen, kertoo Kilpeläinen.
- Yhtyeen nimeen liittyvät mielikuvat karnevaalista, karavaanista ja remellyksestäkin. Kaiho on kaipuuta selittämättömään, rakkauteen ja kuolemaan. Se on tietoisuutta siitä, että on olemassa maaginen taso, jota ei pystytä selittämään. Tähän selittämättömään tunnen vetoa ja kaipuuta.

Kilpeläinen kuvailee musiikkinsa ydintä yhdellä sanalla - rakkaus.
- Se on myös elämän ydin. Rakkauden ympärille nivoutuvat myös ilo ja suru, sekä näiden väliset sävyt. Laulu on hyvä kanava käsitellä näitä asioita.

Laulujen kirjoittaminen ei aina ole Kilpeläiselle helppoa. Perustilanne on yleensä sellainen, että kolme biisiä on tekeytymässä.
- On aikoja, jolloin on biisin tekoni takkuaa. Ensin kirjoittelen puuta, heinää ja lapioin vuorellisen paskaa ja sitten putkahtaa yksi timantti esille. Kirjoittaminen on kuin lihas, se paranee harjoittamalla.
Pitää olla itsekritiikkiä ja antaa välillä teksti myös jonkun arvioitavaksi.

Vuosien myötä keikkailuun on tullut mukavuutta lisää kun yhtye ei enää roudaa laulukamojaan itse.
- Tekniikan pojat rakentavat keikkasettimme valmiiksi ja bändi menee nykyään "kermapeppuina" valmiiseen pöytään.

Kiertuemeininki on muuttunut paljon tervehenkisemmäksi, mutta joskus kyllä pitää vähän löysätäkin, tuumaa Kilpeläinen.
- Meidän bändin pojat osaavat myös nauttia vapaa-ajasta keikkailun lomassa. Teemme muutakin kuin jumppaamme ja juomme proteiinijuomia.

Keikkaelämän vastakohtana arki on tosi ihanaa, haikailee Kilpeläinen.
- Silloin olen tyttärieni kanssa ja laitamme ruokaa yhdessä. Sen parempaa hetkeä ei elämässä ole. Tällaisten päivien jälkeen on joskus vaikeaa lähteä tien päälle.

Lähetykset

 • ma 9.10.2017 19.05 • Yle Radio Suomi Oulu

Jaksot

 • Juhannuksen etkoilla vieraana Maarit. Toimittajana Olga Ketonen

 • Millaiset juhannusterveiset lähettää J.Karjalainen? Toimittajana Olga Ketonen

 • Kaikki yleisöpalaute risuineen ja ruusuinen, kuten myös kaikki Ylestä käytävä keskustelu, ovat meille äärimmäisen arvokkaita osoituksia Ylen merkityksestä yleisölle. Sen vuoksi haluamme teitä kuulla ja kanssanne keskustella.

  Ensimmäisen yleisöiltamme teemana ovat Ylen ohjelmasisällöt. Luvassa on keskustelua esimerkiksi siitä, miksi radiokanavia uudistetaan ja siitä, miksi Yle Areenaan ja Ylen televisiokanaville valitaan sellaisia ohjelmia ja sarjoja kuin valitaan.

  Studiovieraina ovat Yle TV:n ja Yle Areenan julkaisupäällikkö Petri Jauhiainen, Yle Radio Suomen ohjelmapäällikkö Jonna Ferm, Ylen Uutis- ja Ajankohtaistoiminnan johtaja Jouko Jokinen ja Ylen yleisövuorovaikutuksen päällikkö Sami Koivisto. Juontajana Markus Turunen.

 • Radio Suomen ilta tanssii ja soi. Mihin menet tanssi? Marko Miettinen vie meidät Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalille, jossa teemme kevyttä välitilinpäätöstä, kun haastateltavina ovat nykyinen taiteellinen johtaja Jorma Uotinen ja tuleva johtaja Riku Lehtopolku. Uusi taiteellinen johtaja aloitaa vuonna 2020.

  Miten tanssi kasvattaa ryhmähenkeä? Sitä tiedustellaan Hula hula -ohjelman kautta tanssiharrastuksen löytäneiltä Kalamukki - ryhmän Essiltä ja Kimmolta.

  Haastateltavina myös urheilutoimittaja ja YLEn Aamu-tv:n Jälkihien "viisastelija" Juha Kanerva sekä Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin toiminnanjohtaja Anna Pitkänen. Paikanpäällä Kuopiossa reportterina Marko Miettinen. Pasilan studiossa Petri Rinne.

 • Olgan vieraana Jonne Aaron.

 • Miltä suomalaiset maisemat kuulostavat? Onko jotain niin pysyvää, että ne voi vangita säveliksi? Vai kuulostaisivatko muuttuva maaseutu tai Tuusulan moottoritie nyt erilaisilta kuin lähes 40 vuotta sitten.

  Radio Suomen maanantai-illassa kuunnellaan Maisemakuvia Suomesta, ja pohditaan säveltäjä ja muusikko Anssi Tikanmäen kanssa, miten kansa ja sen maa maalataan säveliksi. Juontajana Maria Jyrkäs.

  Toisessa osassa kuullaan seuraavat kappaleet:

  Savolainen metsä
  Kiutaköngäs
  Muuttuva maaseutu
  Nokia
  Unijoki

 • Miltä suomalaiset maisemat kuulostavat? Onko jotain niin pysyvää, että ne voi vangita säveliksi? Vai kuulostaisivatko muuttuva maaseutu tai Tuusulan moottoritie nyt erilaisilta kuin lähes 40 vuotta sitten.

  Radio Suomen maanantai-illassa kuunnellaan Maisemakuvia Suomesta, ja pohditaan säveltäjä ja muusikko Anssi Tikanmäen kanssa, miten kansa ja sen maa maalataan säveliksi. Juontajana Maria Jyrkäs.

  Ensimmäisessä osassa soivat seuraavat kappaleet:

  Lapin tunturit
  Aamu lakeuksilla
  Tuusulan moottoritie
  Kesäranta Etelä-Saimaalla
  Valkeakosken tehtaanpiiput

 • Anna Keräsen vieraana laulaja Anna Erikssson.

 • Tarinanmetsästäjät on uudenlainen draamasarja, jossa Ylen ja Ryhmäteatterin ammattilaisista koostuva elokuvatyöryhmä matkustaa ympäri Suomea ja toteuttaa kymmenessä kaupungissa
  lyhytelokuvan viikossa. Joensuussa on jo käyty ja ensi viikonloppuna matkataan Kotkaan. Tapaamme tarinanmetsästäjiä ja lisäksi kuulemme mikä on Radio Suomen Paula Jokimiehen yks laulu. Studiossa Anna Keränen

 • Lomalla on mahdollisuus löysätä. Mutta helposti käy niin, että loman jälkeenkin pitää löysätä - vyötä. Jäätelö ja makkara maistuvat ja saavatkin maistua, mutta moni pohtii, miten voisi nauttia kesästä niin, ettei lyö täysin läskiksi.

  Miten löytää kultainen keskitie grillin ja jääkaapin äärellä myös lomalla?

  Maria Jyrkäksen vieraana ravitsemusterapeutti Hanna Partanen. Petri Rinne kysyy kesään sopivia kuntoiluneuvoja personaltrainer Jarno Tynkkyseltä.

 • Toukokuun lämpimät, jopa helteiset päivät saivat aikaan sen, että aluksi kato kävi kuntosalin kävijämäärissä. Kun lämmin kesäsää jatkui, palasivat ihmiset liikunnan pariin, kertoo Kirkkonummella sijaitsevan Into Wellness -kuntoklubin perustaja Jarno Tynkkynen.

  Jarno Tynkkynen arvioi, että on perisuomalainen ilmiö, että lomalla mennään mökille ja eletään vähän kuin pellossa.
  - Ei mennä suihkuun, eikä kammata tukkaa neljään viikkoon. Tällainen elämä on osalle suomalaisista hyvin rentouttavaa.

  Jarno Tynkkysen suositus lomailijoille on, että ei kannata stressata varsinaisesta treenaamisesta.
  - Hyödynnä upeat kesäkelit liikkumalla paikasta toiseen lihasvoimalla. Kun olet paljon ulkona, silloin tulee aktiivisemmin puuhailtua muutakin.

  Mitä pidempi on tauko liikunnasta, sitä korkeampi on kynnys lähteä taas takaisin salille, toteaa Tynkkynen. Hän kertoo, että heidän kuntoklubissa seurataan jäsenien liikunta-aktiivisuutta.
  - Jos on ollut taukoa liikuntakäynneistä jo pidempään, soittelemme asiakkaalle ja yritämme positiivisella viestillä houkutella hänet takaisin liikunnan pariin.

  Toimittajana Petri Rinne.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä