Radio Suomen Ilta

Elämään kuuluvat melankolia ja surukin, laulussa näitä on helppo käsitellä

 • 29 min
 • toistaiseksi

Tuure Kilpeläinen kokoaa jälleen karavaaninsa ja lähtee tien päälle. Konserttikiertue starttasi lokakuun alussa ja Kilpeläinen viivähti vapaapäivänään Maija Salmisen vieraana Radio Suomen Illassa.

Kaihon karavaani bändin nimenä kiteyttää koko musatouhumme merkityksen, kertoo Kilpeläinen.
- Yhtyeen nimeen liittyvät mielikuvat karnevaalista, karavaanista ja remellyksestäkin. Kaiho on kaipuuta selittämättömään, rakkauteen ja kuolemaan. Se on tietoisuutta siitä, että on olemassa maaginen taso, jota ei pystytä selittämään. Tähän selittämättömään tunnen vetoa ja kaipuuta.

Kilpeläinen kuvailee musiikkinsa ydintä yhdellä sanalla - rakkaus.
- Se on myös elämän ydin. Rakkauden ympärille nivoutuvat myös ilo ja suru, sekä näiden väliset sävyt. Laulu on hyvä kanava käsitellä näitä asioita.

Laulujen kirjoittaminen ei aina ole Kilpeläiselle helppoa. Perustilanne on yleensä sellainen, että kolme biisiä on tekeytymässä.
- On aikoja, jolloin on biisin tekoni takkuaa. Ensin kirjoittelen puuta, heinää ja lapioin vuorellisen paskaa ja sitten putkahtaa yksi timantti esille. Kirjoittaminen on kuin lihas, se paranee harjoittamalla.
Pitää olla itsekritiikkiä ja antaa välillä teksti myös jonkun arvioitavaksi.

Vuosien myötä keikkailuun on tullut mukavuutta lisää kun yhtye ei enää roudaa laulukamojaan itse.
- Tekniikan pojat rakentavat keikkasettimme valmiiksi ja bändi menee nykyään "kermapeppuina" valmiiseen pöytään.

Kiertuemeininki on muuttunut paljon tervehenkisemmäksi, mutta joskus kyllä pitää vähän löysätäkin, tuumaa Kilpeläinen.
- Meidän bändin pojat osaavat myös nauttia vapaa-ajasta keikkailun lomassa. Teemme muutakin kuin jumppaamme ja juomme proteiinijuomia.

Keikkaelämän vastakohtana arki on tosi ihanaa, haikailee Kilpeläinen.
- Silloin olen tyttärieni kanssa ja laitamme ruokaa yhdessä. Sen parempaa hetkeä ei elämässä ole. Tällaisten päivien jälkeen on joskus vaikeaa lähteä tien päälle.

Lähetykset

 • ma 9.10.2017 19.05 • Yle Radio Suomi Oulu

Jaksot

 • Oivaltavaa komediaa naisten välisestä ystävyydestä, sitä on tarjolla Helsingin Kaupunginteatterin Areena -salin kulisseissa, kun näyttämöllä ovat Aino Seppo ja Jaana Saarinen kera Eija Vilppaan ja Heidi Heralan.

  Helena Anttosen kirjoittamassa näytelmässä Pullo cavaa ja aurinkoa pitkän linjan ystävät lähtevät Portugaliin viettämään ihanaa lomaviikkoa. Ikää porukalla on noin 60 vuotta, eli plakkarissa on muistisairaita vanhempia, lapsenlapsia, entisiä aviomiehiä ja velkojakin.

  Mitä on ystävyys? Mikä on pitkän, syvän ystävyyssuhteen salaisuus? Onko se ymmärrystä toisesta ihmisestä?

  Olga K:n haastattelussa näytelmän Pullo cavaa ja aurinkoa tähdet Jaana Saarinen ja Aino Seppo.

 • Syöpädiagnoosi on aina järkytys. Vaikka Suomessa hoito on maailman parasta, niin pelko, huoli ja epätietoisuus ovat läsnä hoidon ja paranemisen ajan. Silloin saattaa auttaa, jos voi puhua saman kokeneelle. Mikä on vertaistuen merkitys paranemisessa? Millä tolalla syöpäpotilaiden vertaistuki on, ja miten sen saamista voisi parantaa?

  Keskustelemassa ovat munuaissyöpäpotilas Tuomas Karemo ja syöpäjärjestöjen vertaistuen kehittämispäällikö Hannele Arvekari.
  HYKS Syöpäkeskuksen johtava ylilääkäri Johanna Mattson kertoo, millainen vaikutus vertaistuella on toipumisprosessiin.

  Juontajana Maria Jyrkäs.

 • Tähtipölyä studioon tuo Kaija Koo tullessaan Olga Ketosen vieraaksi. Haastattelussa Kaija kertoo, että menestyksen takana on työtä, intuitiota ja rohkeutta.

  – Jos aina tekee tutun ja turvallisen ratkaisun, niin elämää voi jäädä elämättä. Kehottaisin olemaan rohkea. Jokainen rohkea valinta on vienyt minut uuteen maailmaan.

 • Kirsi Ranto valittiin tangokuningattareksi vuonna 1998. Hän oli silloin vain 19-vuotias. Vuonna 2004 Kirsi vetäytyi julkisuudesta loppuunpalamisen vuoksi. Syksyllä 2018 Kirsi Rannolta ilmestyy sekä uusi kirja, että uusi levy. Minkälaisista teoksista on kyse ja missä kohtaa elämänpolkua Ranto tällä hetkellä tallustaa. Olli Aimola tapasi artistin Helsingin Uunisaaressa.

 • Liikuntaharrastus on useimmille leppoisia lenkkejä ja säännöllistä jumpassa käymistä. Sitten on niitä, joille se on tarkkaan suunniteltua, valmennettua ja tavoitteellista urheilua.

  Mikä saa liikunnanharrastajan hurahtamaan lajiinsa niin, että harjoittelu muistuttaa jo lähes ammattilaisurheilua?

  Aikuisiällä lajeihinsa rakastuneet triathlonisti Kristiina Kekäläinen ja painonnostaja Riina Saksa kertovat tarinansa.

  Juontajana Maria Jyrkäs.

 • Jarkko Martikainen on ihmisyyden puolella kaikessa tekemisessään. Jarkko puhuu myös rottaniitti-vyöstä, kahviloissa nujuamisesta ja kaveruuttamisestakin. Juontajana Olga Ketonen.

 • Radio Suomen joulumusiikkitapahtuma Anna laulu lahjaksi radioidaan Helsingin Kulttuuritalolta lauantaina joulukuun 15. päivänä. Olga Ketosen haastateltavana laulaja-lauluntekijä Pihlaja, joka on mukana joulukonsertissamme.

 • Tuliko taas nukuttua liian vähän? Vai heräilitkö koko ajan? Tuntuuko siltä, että pitkätkään yöunet eivät virkistä?

  Unihäiriöistä ja niiden lääkkeettömästä hoidosta keskustelevat unihoitaja Anna-Mari Aronen sekä unihäiriöstä toipunut ja aiheesta kirjan kirjoittanut Leeni Peltonen. Toimittajana on Maria Jyrkäs.

  Aronen ja Peltonen antavat unettomalle 7 vinkkiä, joita voi soveltaa päivällä, illalla ja yöllä.

  1. Murheiden sanoittaminen.
  2. Illan rauhoittaminen (esim. kännykkä kiinni 1 h 30 min. ennen nukkumaanmenoa).
  3. Rentoutumiskeinojen käyttöönotto.
  4. Mindfullness-harjoitukset mielen rauhoittamiseksi.
  5. Itsensä lohduttaminen, itsemyötätunto, kun herää keskellä yötä.
  6. Sängystä nouseminen ja paikan vaihtaminen, jos herää yöllä ja alkaa piristyä.
  7. Päivän rytmitys ja elämäntavat (mm. ravinto, liikunta, riittävä aktiivisuus, ns. unipaineen kerryttämiseksi, alkoholittomuus).

  Pienenäkin pidettyjen alkoholimäärien huono vaikutus uneen on Peltosen mielestä tabu asia, sitä ei haluta uskoa.

  - Näitä vinkkejä pitää jaksaa sitkeästi noudattaa noin 12 viikkoa - silloin yleensä viimeistään alkaa näkyä tuloksia unen paranemisessa, arvioi Aronen.

 • Olga Ketosen vieraana Ilosia aikoja, Mielensäpahoittaja -elokuvan ohjaaja Tiina Lymi.

 • Marco Bjurström tekee paluun tv-juontajan rooliin Hyvät katsojat -tietokilpailuohjelmassa TV1:llä lauantaina 1.9.2018 klo 21.15.

  Marcon mielestä viihde irrottaa arjesta ja antaa arkeen voimaa. "Saan lähteä toiseen maailmaan, ja kun palaan sieltä arkeeni, olen saanut voimaa ja katson silloin omaa maailmaani hieman toisesta näkökulmasta."

  Bjurström toivoo, että Hyvät katsojat - tietokilpailu herättäisi television voiman henkiin ja sen ymmärryksen, että tv:llä on ollut yllättävän suuri merkitys elämässämme. Juontajakonkari Bjurströmiä jututtaa Olga Ketonen.

 • Vanhempien ja valmentajien mielestä aivan liian moni nuori lopettaa liikuntaharrastuksen murrosiässä. Onko syynä kilpailupainotteisuus? Jääkö treeneissä enää aikaa rentoon yhdessäoloon ja elämyksellisyyteen?
  Miten ylläpitää lapsen kiinnostus liikuntaan ensihuuman kaikottua? Keskustelemassa Suomen Jääkiekkoliiton taitovalmentaja Kari "Kapa" Miettinen ja Voimistelu- ja urheiluseura Elisen valmennuspäällikkö Laura Ahonen. Juontajana Maria Jyrkäs.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä