Radio Suomi Jyväskylä

Marttojen historia heräsi eloon Hankasalmella - ikiliikkujan keksijä ja kööhä akka kinaavat kuin ennen vanhaan

 • 9 min
 • toistaiseksi

Kuvaelma paikallishistoriasta kotiseutuyhdistyksen kesäjuhlassa voi kuulostaa ehkä tylsältä, mutta Hankasalmella onnistuttiin kesällä kumoamaan tämä väite. Hankasalmi-päivänä esitettiin paikallisten asukkaiden yhteisponnistuksena itse tehty näytelmä satavuotiaan Martta-työn kunniaksi. Kuvaelman käsikirjoittaja Mikko Ikonen epäili vielä talvella, tokko kuvaelma sittenkään syntyy. Ikonen sai kuitenkin joukon ihmisiä innostumaan. Marttojen historiasta kertovassa tarinassa yleisön eteen marssii joukko sata vuotta sitten eläneitä hankasalmelaisia. Käsikirjoittaja ja historian opettaja Mikko Ikonen ui itse Säkinmäellä eläneen sepän, Mikko Minkkisen nahkoihin. Kuvaelman "martat" ovat Paula Lehmonen, Liisa Rahkonen, Suvi Simonen ja Ellinoora Janhonen. Kööhää akkaa näyttelee Arha Woerner. Toimittajana Hankasalmella Riina Mäentausta.

Lähetykset

 • to 7.9.2017 15.05 • Yle Areena

Jaksot

 • Helsinkiläinen Paula Nikkilä-Saapunki viihtyy ulkoilmassa. Koko perhe laskettelee, mutta äiti on kaikista innokkain. Parhaimmillaan hän tulee alas rinteestä kymmeniä kertoja päivässä. Pakkasen paukkuessa laskettelijan aamiaisen pitää olla tuhti. Radio Suomen lauantailähetyksessä Riika Raitio pääsi lämmittelemään perheen mökin makuuhuoneeseen sekä maistamaan tirisevää pekoniaamiaista Jämsän Himoksella:

 • Hiihtolomasesonki pitää rinnepäällikön kiireisenä. Radio Suomen lauantailähetyksessä toimittaja Riika Raitio tapasi Jämsän Himoksella päivystävän rinnepäällikön Jouni Ojalan, jonka työpäivät alkavat näinä aikoina jo kello seitsemältä aamulla. Ojala kurvasi haastatteluun "pienoispanssarivaunua" muistuttavalla menopelillä:

 • Toijalalaiset Mikko ja Heini Lammasaitta nauttivat talvesta. Vapaa-ajan täyttää laskettelu, minkä lisäksi pariskunta toimii vapaaehtoisina rinneturvallisuustyöntekijöinä Jämsän Himoksella. Asuntovaunu palvelee Lammasaittoja kesät talvet. Vaunun ovelta jokainen perheenjäsen pääsee ripeästi rinteeseen. Toimittaja Riika Raitio tapasi Lammasaitat Jämsässä Radio Suomen alueellisessa lauantailähetyksessä:

 • Jyväskyläläisellä sellovirtuoosilla Elias Kahilalla on rytmi veressä. Kun Kahilan soitin on sello, joku voisi ajatella, että mahdollisuudet tulkita vaikka bluesia tai funkia ovat rajalliset, mutta mies todistaa joka päivä toista. Ensin Kahila kehitti oman sufflejousitekniikan ja nyt hän on rakentanut luuppipedaalijärjestelmän, jolla yhdestä sellosta kasvaa livetilanteessa kokonainen orkesteri korvien iloksi. Mikko Maasola tapasi Elias Kahilan musiikkiravintolan uumenissa.

 • Mikko Maasola puhuu viikonlopun aluksi. Olympialaiset ovat sinettiä vaille rusetissaan. Mitä tapahtuikaan kun valmiiksi huono itsetunto kohtasi valkean karvalakin?

 • Jokainen lopetettu grilli on lopetettu unelma. Petäjäveltä on löytynyt ison tien varresta vuosikymmeniä Grilli 23, hirsinen rakennus aitoine grillituoksuineen. Jouko ja Ulla Kihlberg pitivät grilliä vuosikymmeniä, mutta ikä kaartoi vastaan ja jalat loppuivat. Vuosi sitten jo kylmenneelle grillille ehti hätiin pitkän linjan jyväskyläläiskokki Harri Koivisto ja nyt tuoksuu taas. Minkälaista on olla grilliyrittäjä tämän paivän Suomessa? Sen kysymyksen ja Taksarin perässä Soppagrillille asteli toimittaja Mikko Maasola.

 • Viitasaarelle, Savivuoren laelle, on rakennettu Suomen ensimmäinen käsintehty kulttuurihuussi. Se yhdistää retkeilijän yllättävän vessan tarpeen ja hitusen ylevämmät kulttuuritarpeet. Nyt ja jatkossa huussin toivotaan täyttyvän kävijöiden ITE-taiteesta. Idean isät ovat viitasaarelainen Timo Moisio ja kuopiolainen Juuso Happonen. Visionäärit haaveilevat jo uusista huusseista ja kokonaisesta kulttuurihuussien verkostosta. Seuraava voisi tulla vaikka länsimetron yhteyteen. Mikko Maasola haastattelee Timo Moisiota.

 • Tammikuussa 1918 alkoi Suomea verisesti repinyt sisällissota. Sen muistot niin punaisten kuin valkoistenkin puolelta ovat värittäneet suomalaista poliittista ilmapiiriä vielä vuosikymmeniä sodan loppumisen jälkeenkin. Vertailevan Euroopan historian professori Pasi Ihalainen Jyväskylän yliopistosta kannustaa katsomaan Suomen sisällissodan vaiheita osana silloista kansainvälistä tilannetta. Monessa suhteessa Suomen historian hetket sata vuotta sitten olivat erikoislaatuisia. Jokainen puolue oli kansanvallan asialla, mutta puhuivatko ne samasta asiasta? Toimittajana Riina Mäentausta.

 • Mikko Maasola puhuu ajankohtaisia. Miten 1800-luvulla maalatuista tauluista saadaan kitkettyä pois seksuaalinen ahdistelu? Sehän on helppoa - ja työllistävää, toteaa Maasola.

 • Go Keuruu-mobiilisovelluksesta rakennetaan koko Keuruun yhteistä kanta-asiakaskorttia. Maksutkin voi pian jatkossa hoitaa kohta Keuruun omalla valuutalla eli "keuroilla". Go Keuruu -sovelluksen älylaitteeseensa ladanneet löytävät yhdellä painalluksella esimerkiksi kaikkien nukaan lähteneiden yritysten sijainnin, tiedot ja tarjoukset.

  Tietoa on myös esimerkiksi seurakunnan toiminnasta ja sieltä löytyy myös Keuruun kaupungin menoinfo. Sovellus on asiakkaille ilmainen. Go Keuruu -palvelusta kertoivat Henri Bergin iltapäivässä sovellusasiantuntija Jouni Jellonen ja TeraKuu osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jukka Kuusisto.

 • Mikko Maasola puhuu. Mitä voimme oppia Väyrysestä ja omasta logiikasta?

 • Jyväskylässä on toiminut vuoden kahdeksan nuoren, mutta kokeneen, teatteriharrastajanaisen ryhmä Puskakollektiivi. Tammikuussa se palkittiin Keski-Suomessa vuoden harrastajateatteritekona. Puskakollektiivin viime vuoden suosituin teatteriesitys kesti 15 minuuttia ja liput maksoivat 3 euroa. Tällä, jos millä, halutaan madaltaa kiireisten ihmisten kynnystä saapua teatterin äärelle. Mikko Maasolan haastattelussa ryhmän jäsenistä Katariina Sarja ja Petra Luukkainen.

Ei tulossa olevia jaksoja

Klipit

 • Aku Vallenius aloitti JYPin toimitusjohtajana kesäkuun alussa. Kesä oli kovan työn aikaa, ja nyt tahti kiihtyy, kun liiga on pyörähtänyt käyntiin.

  Katsojia otteluihin on saatu enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Vallenius luottaa JYP-yhteisöön ja nimittääkin ottelutapahtumaa leirinuotioksi, jonka ympärillä jokaisen osallistujan tulisi viihtyä.

  Aku Vallenius piipahti Yle Jyväskylän keskipäivän lähetyksessä Jussi Lindroosin vieraana.

 • Joulupukin veljien pukkimarssi hidasti tietoisesti liikennettä Nelostiellä tiistaina puoliltapäivin. Pukinveljet marssivat kiireettömän joulun ja liikenneturvallisuuden puolesta jo kymmenettä kertaa. Punanutut ottivat tällä kertaa kantaa myös hallituksen säästöpolitiikkaan ja ilmastomuutokseen.

  Pukkiveli Jeremias ei ollut moksiskaan, vaikka lunta ei näkynyt missään matkan varrella. Joulumielihän ei ole koskaan säästä kiinni.

 • Petäjävedeltä kotoisin oleva, nykyisin espoossa asuva kokki, ravintoasiantuntija Satu Malinen hurahti raakaruokaan huomattuaan sen hyvät vaikutukset omassa kropassaan. Mieliala parani ja enrgisyys lisääntyi Sadun alettua syödä kuumentamatonta ruokaa. Titta Puurunen pistäytyi Sadun entisellä kotitilalla Petäjävedellä ja selvitti, mistä raakaruuassa on kyse.

 • Laukaassa valmistettiin 200 kiloa rosvopaistia veteraaneille. Marja Roiha tapasi paistinvalmistusta johtavan Kalevi Rönnqvistin.

 • Venäjän, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki kulkeva Sininen on monien toiveiden tie. Siitä on toivottu myös valtaväylää, joka houkuttelisi kauniiden pohjoisten maisemiensa ansiosta matkaajia. Osin toive onkin toteutunut, mutta tien kunto jättää vielä paljon toivomisen varaa. Virpi Kotilainen vie meidät läpi sinisen tien Suomesta Ruotsin kautta Norjaan ja tapaamaan ihmisiä tien varrelta.

 • Jyväskylän MM-rallin automäärä pieneni edellisistä vuosista talouden ja sääntömuutosten vuoksi. WRC-autojen määrä kuitenkin kasvoi muutamalla. WRC-auton saa tänä vuonna jälleen alleen myös Jarkko Nikara. Hänellä on nyt näytön paikka.

 • Poikkeuksellisen näyttävät haloilmiöt käänsivät katseita taivaalle ympäri Suomen.

 • Vaajakosken Hupelissa ekaluokkalaisten vanhempia ihmetyttää Jyväskylän kaupungin uusi linjaus. Ennen vaarallisesta koulureitistä tulikin turvallinen. Eskarilaisten osalta sama reitti on tulkittu niin vaaralliseksi, että lapsille tarjotaan kyyti. [jkl_hupelin_koulukyytikiista_160812, 00:10:21]

 • Tämän Kylän Tarinat vie meidän nyt Mäki-Mattiin. Kelanauhuri taltioi anekdootteja Mäki-Matin ikiomista kauniista ja rohkeista, erikoisista ihmisistä. Keitä olivat Vanhapoika, Västäräkki ja Rantasen sotaväki? (Kuva: Keski-Suomen museo)

 • 175-vuotiaan Jyväskylän kunniaksi uusitaan torstaiaamuisin Tämän Kylän Tarinoita -sarja. Tänään ensimmäisessä osassa kuulemme Jyväskylän mahtisuvuista. (Kuva: Keski-Suomen museo).

 • Rauni Oksasella on vuosia ollut Lannevedellä veikeitä naapureita. Tänä talvena ilona on ollut peräti kolme leikkisää saukkoa. Raunille rimpautti torstaiaamuna Esko Pulliainen. [jkl_rauni_oksanen_saukot_nettiaudio_010312, 00:04:24]

 • Keramiikkataiteilija Ritva-Sofia Lintu herättää Kalevalan naishahmot eloon. Naisten lisäksi myös Kullervon hahmo on saanut tulkinnan rakukeramiikkana.

Kuuntele myös

  Muualla Yle.fi:ssä